Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi k0900
Sayın Gürsan, bu araştırmanın bu kadar eski tarihli olduğunu bilmiyordum
Teşekkür ederim bilgilendirmenize.
Sorunuza şöyle cevap verebilirim; ihraat için gerekmiyebilir. Neticede talep edenin istegi çeşiti belirler.
Zaten fidan üreticileri bizi belli türlerede yönelterek çeşitliliği sınırlandırıyorlar.
Ülkemizin bitki zenginliği ve farklı aromalar, yerel özellikler, vd. sebeblerden yinede her türün korunması gerekir diye düşünüyorum.
|
Sevgili k0900, Bu çeşitlerin tümü yabancı orjinli. Yalova Atatürk Bhçe kült. araştırma enstitüsünde toplanan kolleksiyon (70-80 çeşit) içinden seçilmiş ve anaç damızlığı olarak 1970 li yıllarda depo fidanlıklarına gönderilmişlerdir. Ben de 1975-76 yıllarında bu çeşitleri Malatya meyvecilik istasyonuna götürdüm. Son durumları bilemiyorum.
Bunların içinde Lambert ve Bing güzel kirazlar olmasına rağmen yağışlı bçlgelerde meyve çatlaması yaptıkları için seçilmediler. Ancak 0900 Zirrat( Dalbastı Malatya) çeşidine tozlayıcı çeşit olarak kullanılmasını önerdik. Çünkü Dalbastı nın en iyi tozlayıcısı sarı kiraz (Starks Gold) olmasına karşın renk yüzünden istenmiyor. Bunun yerine çiçeklenme zamanları uygun ve ÇİÇEK TOZU UYUŞMAZLIĞI olmadığı için Lambert öneriliyor 0900 Ziraate babalık olarak.
Eski günleri anımsadım. Teşekkür ederim.