agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sebzeler (https://www.agaclar.net/forum/sebzeler/)
-   -   Biber (https://www.agaclar.net/forum/sebzeler/890.htm)

yoldaş 16-01-2012 23:42

Bende 1 ocakta ince kıl biber tohumu ektim. Bakalım büyüme hızları ne olacak. İşte fotoğrafları.
http://img585.imageshack.us/img585/4995/16012012801.jpg

Uploaded with ImageShack.us

sayuri 17-01-2012 13:08

Size bol sanslar, maalesef benim biberlerim bodur olarak kaldilar, buyume ya da bozulma gostermiyorlar.

meh12 17-01-2012 16:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sayuri (Mesaj 900565)
Size bol sanslar, maalesef benim biberlerim bodur olarak kaldilar, buyume ya da bozulma gostermiyorlar.

Toprağını değiştirmeniz mümkünse değiştirerek deneyin.

yoldaş 17-01-2012 18:08

Eğer varsa evin güneyinde bütün gün güneş alan bir yere koymanız çok faydalı olur. 7-8 saat lamba yakarsanızda aynı etkiyi yaparsınız. Lambayı kaç saat açıyorsunuz?

sayuri 20-01-2012 12:52

Tesekkurler yardimlariniz icin.

Daha buyuk bir saksiya aldim bir kac tanesini ve kalorifer yakinina getirdim. Sonucta yeni bir dal ve iki yaprak actilar :)

macuroğlu 20-01-2012 14:29

bu zamanda biber yetiştirmek ilginç çiçek açsa bile meyvesi olmaski

sayuri 20-01-2012 15:12

Neden olmuyor? Evde bakiyorum biberlere, gayet sicak bir ortamdalar.
Burada carliston ve sivri bulunmuyor maalesef, o yuzden Turkiye'den getirdigim birkac biberin tohumlarini cimlendirdim.

maysan80 21-01-2012 01:26

daha zamanı var da o yüzden. sizin olduğunuz yer baz alınırsa bu durumu sizin adınıza güç duruma sokar. ürün almanız zor gibi duruyor. ama inşallah yanılırım.

alperfect 29-02-2012 19:29

Tijli biber

1 Eklenti(ler)
Geçen yazın biberi kışı evin içinde geçirdi ölmedi üstünde bıraktığım tohumluklar aynen duruyor şimdi de yeni çiçek açmaya hazırlanıyor :D

limon_sever 02-03-2012 13:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi alperfect (Mesaj 918688)
Geçen yazın biberi kışı evin içinde geçirdi ölmedi üstünde bıraktığım tohumluklar aynen duruyor şimdi de yeni çiçek açmaya hazırlanıyor :D

Benim biber fidanı da çiçek açtıktan sonra kuruyor. Sizinkiler direkt güneş almıyor mu? Sanırım benimkiler güneşten kavruldu. O yüzden dökülüyor.

Safranlı 02-03-2012 14:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon_sever (Mesaj 919381)
benim biber fidanı da çiçek açtıktan sonra kuruyor. Sizinkiler direkt güneş almıyor mu? Sanırım benimkiler güneşten kavruldu. O yüzden dökülüyor.

sıcak ortamda bende altın çilek i ertesi yıla kadar ölmeden yaşatım
ancak baharda hızla buyusede verımlı olmadı
buradakı durum güneş ışıklarını alamamamsından dolayıdır
şu an itibariyle rutın bırakıp baharda güçlü bir gübreleme yapılır
sıcaklar bıraz arttımı verıme başlar
bu mevsımde yaşaması bile başarıdır
baharda ıyı bır gubreleme yapmayı unutmayınız
bır kaç sürgün verırse en alttakını bırakırsınız

limon_sever 02-03-2012 16:38

2 Eklenti(ler)
Sayın Safranlı,

Biberi kurban bayramında çimlendirmiştim. 1 ay kadar öncede saksıya almıştım. Yani geçen yazdan kalma değil. Çok güzel tomurcuklar çıkıyor. Bende epey sevinmiştim. Bol bol biber yiyeceğiz diye. Ama ilk 3 çiçeğini döktü. 4. çiçeğinde de sararma belirtisi var. Cam önünde durduğu için güneşten epey etkilendi galiba ve alt kısımda kalorifer peteği olduğu için bir de saksı seramik olduğu için saksı ısısından dolayı çiçekleri dökülmüş olabilir diye düşünüyorum. Yaprakları da buruştu. Tamamen sıcaktan olduğunu düşünmeye başladım. Cam önünden çekip peteğe uzak bir yere koydum. Öğlen güneşi görüp görmeyeceğini bilmiyorum. Birde böyle deneyeyim diyorum.

Eklenti 272005

Eklenti 272006

kelebek çalısı 02-03-2012 20:51

1 Eklenti(ler)
Merhaba,

yaklaşık bir ay kadar önce ektiğim cayenne biber tohumları yeni çimlendiler.

Bu arada geçen sene yaz başında bahçeye dikilen biberler(ne tür olduğunu bilmiyorum, fide olarak almıştım) ne durumdalar diye bugun bakarken bir de ne göreyim, üzerinde biberler var. İki gün önce Lefkoşa-Girne arası boğaz tabir edilen yere, ve de yüksek bölgelere kar yağışı oldu. O soğukların etkisi de fotoğrafta görülüyor, soğuk vurmuş yapraklarına, kararıp, kıvrılmışlar biraz.

Aşırı acı bir biber cinsi. Yenmeyecek kadar acı, zaten fazla tüketemedik. Ama bu sene daha iyice körpe iken koparıp tüketmeyi deneyeceğim bakalım.

İşte bu da kış biberi :rolleyes:

yoldaş 04-03-2012 01:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi macuroğlu (Mesaj 901700)

Çiçek açıyorlar ve meyvede tutuyorlar ama meyveler yaza göre çok yavaş büyüyor.

bahtiyar02 04-03-2012 07:29

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi macuroğlu

Gerekli şartlar ve ortam oluşturulursa özellikle sıcaklık biberler rahatlıkla kapalı ortamlarda yetiştirile bilir ve ürün alınır.
Saygılar

alperfect 13-03-2012 21:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon_sever (Mesaj 919381)
Benim biber fidanı da çiçek açtıktan sonra kuruyor. Sizinkiler direkt güneş almıyor mu? Sanırım benimkiler güneşten kavruldu. O yüzden dökülüyor.

Çok fazla güneş almıyor zaten mutfak balkonunun içeri alınan kısmında yani biraz soğuk oluyor kış boyunca az az suladım yavaş yavaş suyu artırdım gece 0'ın altına düşmemeye başladığında balkona koyacağım

Ekrem Uslu 13-03-2012 21:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi alperfect (Mesaj 924998)
Çok fazla güneş almıyor zaten mutfak balkonunun içeri alınan kısmında yani biraz soğuk oluyor kış boyunca az az suladım yavaş yavaş suyu artırdım gece 0'ın altına düşmemeye başladığında balkona koyacağım

Bitkinizi saksı seviyesinin 10 cm üstünden budayıp taze sürgünlere teşvik etseniz,toprak seviyesinin hemen üstünden gelecek iki yeni sürgünü bırakıp diğerlerini budasanız ve saksıyı büyütseniz daha çok verim alırsınız.

sayuri 22-03-2012 21:40

Yapraklardaki beyaz leke

1 Eklenti(ler)
Merhaba,

Biberlerim buyudu :), bazilari cicek bile verdiler. Maalesef bir problemim var.
Cicek acan dalin yan yapraklari beyaz lekeler olustu. Bocek/beyaz pire olduklarini sanmiyorum.
Yardimlarinizi bekliyorum :)

Ekrem Uslu 22-03-2012 21:53

Biberinizde bakteriyel leke hastalığının başlangıcı var.

Bu link faydalı olur sanırım.http://www.bitkisagligi.net/Biber/oz...in=Xanthomonas campestris pv. vesicatoria

sayuri 22-03-2012 22:05

1 Eklenti(ler)
Tesekkurler,
o siteyi onceden incelemistim, bakteriyel leke hastaliginda kahverengi lekeler gorulur deniliyor, fakat benim biberin yapraklarindaki lekeler beyaz.
Ve bir hafta gecmesine ragmen yapraktaki lekelerde artma olmadi.

Tesadufen bu hastalikla ilgili birkac site buldum, adi edema, bazi bitkileri evde yetistirmekten ve asiri sulama yuzunden oldugu, bulasici ve oldurucu olmadigi yaziyor.

http://www.thehotpepper.com/topic/28174-edema/

http://extension.umass.edu/floricult...a-spring-crops

arveyu 25-03-2012 12:55

yaklasik 2.5 ay 3 ay önce köyden temin ettigim biber tohumlarini ekti. biraz sIk ekmisim. 5 santim oldugunda sasirttim 20 santim civarindalar iki gün önce gercek saksilarina ektim. su an iyi durumdalar ve yan sürgünleri büyümekte. uc kirma islemi yapmadim. ne yapmaliyim... fotograflarini en kisa zamanda yükleyecegim...

Toprakhasreti 08-04-2012 11:41

Bahçe için evde yetiştirdiğim biberler, çiçeklenme üzere.

Iyi günler. Şubat'ın ortasında ektiğim Türkiye dolmalık biberlerim (acı) 20-25 cm oldular ve en üstte küçük "tohumcuklar" gelişiyor. Bunlar çiçek olacaklarsa, şimdiden kopartırsam bir zararı olurmu? 11cm'lik saksılardalar. Çiçeklenirseler devam büyürlermi? Niyetim Mayis'in en erken ortasında dışarıya, bahçeye ekmek.

Cevaplarınız için, şimdiden çok teşekkür ederim.

Emre İlhan 09-04-2012 09:18

* Sevgili arveyu, asıl yerlerine diktikten sonra fideler canlanana kadar ki bu 7-15 günlük bir süredir. Suyunu eksik etmeyin, yani toprağın üzeri hep hafif nemli olsun fakat çamur etmeyin. 7-15 gün sonra fidelerin tuttuğunu canlanan gövdelerinden ve dirilen yapraklarından anlıyorsunuz zaten. Artık bu aşamadan sonra suyu çok sınırlı miktarda veriyoruz. Yapraklarını büzüştürdüğü zaman bilin ki susuz kalmıştır. Böyle olduğu zaman sadece tekrar dirilecek, hayatta kalacak kadar su veriyoruz. Ta ki ilk meyveleri fındık büyüklüğüne gelene kadar. Daha sonraki aşamaları hep beraber yaşayarak görürüz. Önceki sayfaları okursanız size çok iyi rehber olacaktır. Ben de her sene olduğu gibi bu sene de biber yetiştireceğim fakat bu sene tohumdan üretmedim, fide alacağım.:)

* Sevgili Toprakhasreti; Fidelerinizin çiçeklerini kopartırsanız ileride yeniden vereceklerdir. Burada dikkat etmeniz gereken dikim zamanına kadar fideleri çok sulayıp şimartmamanız. Yoksa bitkiler boya kaçar ve verimsiz olurlar. Ben sizin yerinizde olsam olanağım varsa dikerim ama oraların iklimi nasıl bilemiyorum. Hava kaç derece, dikim için uygun zaman değil mi?

Toprakhasreti 10-04-2012 12:38

Bir gün güneşli, 20-23 °C olursa, ardından 1 hafta 8-10 °C (bu son 3 gün gibi), bulutlu geçiyor günler.
Sayın Emre bey, bu çiçek olacak tomurcukları koparmak, bitkilerin güçlenmelerine faydalı değilmi? Yani, çiçek üretirken'de enerji harcıyorlar, ama boşa galiba, çünki zaten meyve gelişimi için, klimatik şartlar elverişli değil galiba. Yani dikim zamanına kadar, güçlü bitkiler yetiştirmiş olurum düşüncüsündeyim, yanılyormuyum?
Dediğinizi yapıp, şımartmıyacağım. Teşekkür ederim.

Emre İlhan 10-04-2012 20:23

Evet, dediğiniz gibi. Bitki gücünü gelişmeye verecektir. Hatta daha sonra ki vereceği çiçeklerin meyveleri daha güçlü olur. Dikim zamanı konusunda malesef size yardımcı olamıyorum, çünkü; oraların iklimi konusunda hiç bilgim yok. Çevrenizde ki sebze yetiştirenlerden fikir alabilirsiniz veya Almanya'da yaşayan üyelerimizden.

Toprakhasreti 10-04-2012 23:24

Yeterince yardımcı oldunuz, sayın Emre bey. Soğukluğa dayanıksız sebzeler için, dikim zamanı buralarda Mayıs'ın ortasından itibaren tavsiye ediliyor. Bende en erken Mayıs'in başına kadar sabır etmek istiyorum. Hoşça kalın.

Emre İlhan 11-04-2012 17:07

;)Rica ederim sevgili Toprakhasreti. Erken dikim zamanını beklemeniz en doğrusu olacaktır. Yardıma ihtiyacınız olursa doğa severler olarak hepimiz buradayız.:)

selis 11-04-2012 18:46

1 Eklenti(ler)
Biberin 3-4 yıl yaşadığı başlıkta yazıyordu..
Benimki geçen yıldan kalma.. Üzerindeki biberler bile çürümeden yeşillenmeye başlamış..

Toprakhasreti 12-04-2012 00:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi selis (Mesaj 945086)
Biberin 3-4 yıl yaşadığı başlıkta yazıyordu..
Benimki geçen yıldan kalma.. Üzerindeki biberler bile çürümeden yeşillenmeye başlamış..

Sayın selis bey, bilgisizliğimi lütfen hor görmeyin, ama demekki bu biberiniz kışın hiç don görmemiş, yanılyormuyum? Yoksa ölürdü galiba, değil'mi?

selis 12-04-2012 06:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Toprakhasreti (Mesaj 945265)
bilgisizliğimi lütfen hor görmeyin,

Siz de benimkini hor görmeyin o zaman.. Çünkü ben de bilmiyorum.. ;)
Zaten tek kök acı biberim vardı.. O da o.. Bu kış İzmir'e bir kere kar yağdı ciddi soğuklar oldu..
Mantıken, dona dayanıklı diyebiliriz :)))

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:55.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025