![]() |
teşekür ederim bilgeal sanırım bu hazdan biraz almaya başladım birkaç biberim var ilk kez yetiştiriyorum onlara her geçen gün biraz daha bağlandığımı hisediyorum hergün kalkar kalkmaz onların başındayım harika bir duygu ilk çiçeklerini sabırsızlıkla bekliyorum
|
acıya karsı hic dayanıklılığım yok beceremez de acı biber yetistiririm diye hic kalkısmadın ona :))))
|
açıkçası bende çok acı yiyemem hafif acı olabilir birde biber çok olgunlaşmadan koparılırsa acısı daha az oluyormuş :rolleyes: kısmetse bu yıl deniycez bakalım
|
1 Eklenti(ler)
Birine bakarken elimde kaldı, diğerleri de yalnız kalmasın dedim. Neyse ki acı çıkan yok.
Eklenti 41314 |
Harika görünüyorlar :eek: afiyet olsun
|
Sevgili Kaan bahçe ve hele de masa çok güzel görünüyor. Bahçedekilerde yerlerini sevmişler ki hepsinin keyfi yerinde. Ellerinize sağlık. İlk bakışta genel bir düzenlilik hemen göze çarpıyor.Masa yı çok beğendim vallahi. Mudo Concepttekiler halt etsin. (Ben masaya taktım) Masanın çekmecesi eğer açılıyorsa oraya da şöyle aşağılara sarkan bir petunya veya ne olursa ekebilirsiniz o da ayrı bir hava verir..
Sevgili ZFKG, seninde bir gün küçücükte olsa bahçeli bir evin olmasını dilerim. |
Sevgili ZFKG, seninde bir gün küçücükte olsa bahçeli bir evin olmasını dilerim.[/QUOTE]
Bence de bir gün olacak. TEŞEKÜRLER:D |
Alıntı:
|
Kagan, bahçeniz harika görünüyor ama pek tembelmişsiniz, 6 m2 yer için damla sulama kurmuşsunuz.:dilli: Masanın çekmecesine çiçek harika fikir. Yaparsanız bizimle paylaşın lütfen.:)
|
bence tam aksine 6 m2 bile sulama kuracak kadar calıskanmıs emek sarfetmis oncacık topraga bile sistem kurmus ben tebrik ediyorum kagan beyi
|
5 Eklenti(ler)
Bende evin damında ve balkonumda bişiler yapmaya çalışıyorum önerilerinizi ve izlenimlerinizi beklerim. Ev 6. katta ve ben en üs kattayım ve asansör yok varın bunları yukarı nasıl bir aşkla çıkardıgımı siz düşünün :p
Eklenti 41686 Eklenti 41691 Birde mesela aşagıdaki biberin cinsi nedir bunu bilen varsa lütfen yazsınki artık daha teknik bir yetiştirici olalım :) Eklenti 41689 Eklenti 41688 Eklenti 41690 Özellikle süs biberlerine olan zafım nedeni ile elinde farklı cinsler olan arkadaşlardan tohum ve bilgi almak ve tabi isteyen olursa elimdekileri seve seve paylaşmak isterim |
Kağan Bey çok güzel ve düzenli bahçeniz, ellerinize sağlık. Sizin pratik otomatik sulama :) yöntemini ben de denemiştim ama suyun bir türlü istediğim yöne fışkırmasını sağlayamamıştım. Hemen pes edip elimle sulamaya geri dönmüştüm.
Daha acemiyken, sebzelerimi sulama aparatının duş başlığı gibi olan kısmıyla her gün suluyordum. İlk yıl hiç bilmememe rağmen çok sebze aldım. Tabi toprağı yeni hazırlamanın da etkisi olmuştur. Geçen yıl öğrendiklerimle olaya biraz daha bilimsel yaklaşmaya çalıştım ama hem aynı yere ikinci kez ektiğim için hem de aşırı sıcaklardan dolayı çok az ürün aldım. Bu yıl kış sonunda toprağa bolca koyun gübresi karıştırdım, yağmurlarla gübre toprağa iyice işledi. Yaz başı fideleri diktim, çok güzel gelişiyorlar ve başlarına bir şey gelmezse çok ürün verecek gibiler. Bu yaz sulama stilimi değiştirdim. Domates ve biberlere açtığım kanalları suyu hortuma hiç başlık takmadan bolca dolduruyorum. İki gün sulamama gerek kalmıyor, üçüncü gün tekrar sulamam gerekiyor. Yani haftada 2 veya 3 kez sulamam yetiyor. Aynı durum ağaçlar için de geçerli. Açtığım çanaklara bir kere bolca su verdim mi 3 gün yetiyor. Tabi bunlar en sıcak günler için geçerli. hx100, bayıldım terasınıza ve çalışkanlığınıza. Sebzeleriniz de sizi çok sevmiş :) |
Alıntı:
(Düz hortum kemer deliği açmak için kullanılan aletle güzelce deliniyor) |
Sevgili Bilgeal Kagan bey hakkindaki fikirlerine yürekten katiliyorum.hx100 cok güzel bitkilerin maasallah.Gercekten ugrstigina degmis bence.SEVGILER
|
Kağan Bey, kapınızın önü ve bahçeniz çok güzel olmuş, yakında daha da güzel olacak. Peunyalı fotoğrafınızı da bekleriz.
Sayın hx100 ellerinize sağlık, emeklerinizin karşılığı ortada. |
Sevgili kağan bey ve hx100 ikinizinde bitkileri çok güzel mutluluklar.
|
4 Eklenti(ler)
Sebze bahçemdeki gelişmeyi takip edelim mi?
Toplam 40-45 kök kadar domatesim var. Domateslerden bazıları 1,5 metreyi aştı, bazıları 1 metre civarında. Henüz kızaran olmadı ama hava böyle sıcak giderse haftaya yeriz gibi görünüyor. Eklenti 41848 Eklenti 41849 Eklenti 41850 Eklenti 41851 |
2 Eklenti(ler)
3 senedir ilk defa salatalıklardan çok memnunum ve çok ürün alıyorum. Tekin Bey, her sabah kahvaltıda yerken kulaklarınızı çınlatıyoruz. Tekrar tekrar çok teşekkür ederim. Bu iri yapraklı olanından çok memnunum.
İşte bunlar da salatalıklarım; Eklenti 41852 Eklenti 41854 |
1 Eklenti(ler)
Biberler de sebze vermeye başladılar. Henüz yiyecek büyüklüğe gelen yok.
Eklenti 41855 |
Sayın limon,eklediğiniz fotoğraflardan yola çıkarak gözümde canlandırmaya çalışıyorumda bahçeniz çok güzeldir diye düşünüyorum.Afiyetle bizler içinde çıtırdata çıtırdata salatalıkları yeyin efendim;)
|
1 Eklenti(ler)
Herkes resim koymuş bizde koymazsak olmaz:)
su an cicekli ve bazıları ufak ufak vermişler domatesleri... |
Kuzen38, sizinki bahçe değil ama tarla ;) Bol ürünler dilerim.
Benim de ilerisi için hayalim evime yakın 1-2 dönüm tarla almak. Yarısına meyve ağaçları dikerim, geri kalanın yarısına sera yaparım diye düşünüyorum. Yaz kış ilaçtı hormondu kabusu yaşamadan ailecek kendi doğal ürünlerimizi tüketiriz. |
limon hepsi çok güzel ama özellikle domateslere bayıldım bende dün cherry denen cinsten tohum aldım ve fide yapmak için ektim işallah sezonu yakalarım daha olmazsa içeride mutfakta saksıda yetiştirmeyi düşünüyorum kışında yiyebilecekmiyim acaba :) ne dersiniz ?
|
Alıntı:
:D Kıskandıgım icin koydum resmi zaten. Malasef bahcemiz yok, binanın altında bir yer var ama orasida sifir günes alıyor.:( |
Limon, sebzelerin harika, haftaya biberlerini de toplarsın, afiyet olsun.
|
Kuzen 38 tarla çok güzel görünüyor ellerinize sağlık, ürünleri de yakında alacak duruma gelirsiniz. Sebze olarak neler ektiniz?
Sevgili limon, bahçe olmuş bir cennet.. Salatalıklar ne kadar da çoşmuşlar. Domateslerde çok güzel ve sağlıklı görünüyorlar. Bizim domateslerde şu an yeşiller ama sanki haftaya kadar kızarmaya yüz tuatarlar gibi . Pazar sabahı kahvaltıya üç adet domates bve biber aldık inanın o kadar lezzetliydi ki anlatamam. Rahmetli kayınpederim '' bahçenin ürününü bu sene de yedik artık ölmeyiz'' derdi. İnsanın kendi elleriyle yetiştirdiği sebzeyi yemesi kadar güzel bir şey var mı? Bu sabahda beş adet kabak çiçeğini erkenden kalkıp topladım yarında bu kadar toplarsam bize kabak çiçeği dolması ziyafeti olur. |
4 Eklenti(ler)
merhabalar herkese.bende bi kaç resim göndermeye çalıştım,tabi arkadaşlar gibi
uzman değilim bahçe işlerinde ama.uğraşmak gerçektende muazzam zevkli |
5 Eklenti(ler)
Biraz da ben bahsedeyim minik bahçemden.:) Değişik biber tohumlarından çimlendirdiğim fideler, gül biberi, kıl acı biber, sarı süs biberleri, acı süs biberleri ve siyah biberler..
Eklenti 42033 Biberlerin genel görünümü, şimdilik sadece acı süs biberleri, kıl acı biber ve gül biberleri meyvede, diğerleri çiçekteler.. Eklenti 42034 Gül biberi. Eklenti 42035 Süs biberi. Eklenti 42036 Kıl biber. Eklenti 42037 Bunlarda süs kabaklarım ama ben anlayamadım nasıl kabak vereceklerini, sadece çiçek açıyor ve uzuyorlar. Tohumları nerden temin ettiğimi hatırlamıyorum ama kabak verecekler diye ekmiştim. Acaba adı süs kabağı ya, sadece çiçek mi açacak bunlar? |
2 Eklenti(ler)
Eklenti 42039
Bunlarda kabakların genel görünümü. Nereye kadar uzayıp gidecekleri konusunda hiç bir fikrim yok.:D Eklenti 42038 Bunlar da bahtsız domateslerim, bahtsızlar çünkü 10 kök domatesten şimdiye kadar sadece 1 çiçek meyve bağladı, diğerleri büyük bir hızla dökülüyor.:( |
penelophe çok güzel bahçeniz varmış.elinize sağlık.benim domateslerimdende sadece sırık cinsi olanlar meyve verdi.ötekiler kararsız meyve versekmi vermesekmi diye düşünüyorlar.
ama ben devamlı suluyorum topraklarını hiç kurutmuyorum.dikkat ettim sizin domateslerin toprakları kuru.bide formda okumuştum çiçekler meyve vermek için döllenmeli.yani arılar rüzgar vs ile.olmazsa arada bir fidanlarınızı biraz sallayın belki yardımcı olur.valla ben forumun yalancısıyım :D |
Geçen yıl beniim domatesler de çiçeklerini döküyordu. Ben de uzman değilim ama düşüncem şu ; domates ekilen toprağa sonraki sene domates ekilmezmiş. E bizde de dönüm dönüm bahçeler olmadığından mecburiyetten aynı yere dikmek durumunda kalıyoruz. Civardaki bahçelere bakınca gördüm ki, bahçelerini tam ikiye bölüyorlar yarısına domates yarısına kabak vs.. dikiyorlar. Sonraki sene kabak vs. diktikleri yere domates, domates diktikleri yere başka sebzeler dikiyorlar. Bu sene ben de minnacık bahçemi ikiye ayırdım. Yarısına domates, diğer yarısına biber diktim. Seneye tam tersini yapmayı planlıyorum.
sahmehmet, sizin sebzeleriniz de harika görünüyorlar. Patlıcan bile dikmişsiniz bravo. Ben patlıcanı yetiştirmek için iki sene uğraştıktan sonra pes ettim. Sebzeler hem çok ufak hem çok çekirdekli hem de acı oluyorlardı. Bu toprağı sevmediklerini düşündüm. Penelophe, kabak verecek olan çiçeklerin dipğ kısmında meyvesi oluyor. Sapın ucunda açan çiçekler meyve vermiyorlar. Meyveli olan belli oluyor zaten. Bir süre erkek çiçek açıp sonra meyve-sebze bağlamaya başlıyor. |
Bendeki kabaklarda uzayıp gidiyordu; her gün meyvesi varmı diye kontrol ediyordum. Bu sabah yaprakların altına öyle güzel saklanmış 12-13 cm. çapında bir bal kabağı buldum. Sn. Penelophe, sizinki de yakında sürpriz yapabilir.
Yemeklik kabaklarımda ise problem var; meyvesi sararıp kuruyor. Bugün şerbet hazırladım, yarın akşam bitkilere vereceğim, sulamasını biraz artırmam gerekiyor galiba. Umarım sorunu bunlarla çözerim. Bugün dolmalık biberleri zeytinyağlı yapmak için topladım. Kuru soğan, nane bahçeden olmak üzere pişirdim; herhalde bir sonraki pişirmemde domateste bahçeden olur. İleride zeytinyağı, limon ve çam fıstığıda bahçeden olacak ama henüz pirince çözüm bulamadım :D Pırasa fideleri olmuş, herhalde yarın yerlerine dikerim. Sayın limon, ilaçsız yetiştirmeye çalıştığınız için domates ekilen yere seneye biber ekmek veya tersi iyi bir uygulama değil. Domates ve biber aynı aileden (Solanaceae). Aynı aileden bitkileri peşpeşe ekerseniz hastalık sorunlarıyla karşılaşabilirsiniz. |
Sahmehmet, teşekkür ederim, toprak kurudukça suluyorum ben. Rüzgar alan bir yerdeler zaten bu yüzden de sallamaya gerenk yok.:D
Limon, haklı olabilirsin geçen yıl bu domateslerin yerinde cherryler vardı. Hergeçen gün yeni birşeyler öğreniyorum sayenizde.:) Uzum, kabakları bekleyip göreceğiz anlaşılan.;) |
Alıntı:
Acikcasi aklınıza gelen herseyden ektik, aslinda cok azı benim ektiklerim. O gördügünüz tarlanın ufak bir kısmı, daha cok domates,dolmalık biber,carliston biber, patlıcan agırlıklı ektiriyoruz .Tarlaya bakanlara izin verdik ekmeleri icin, genel olarak pazarda satıyorlar, gübre olarak ise sadece bizim 4 büyükbaş ve 4 kücükbaş hayvanın gübresini kullanıyorlar. |
Uzum, haklısınız ama başka yerim yok. Biberle domatesin aynı aileden olduklarını bilmiyordum. Burda gördüğüm bahçede kabakla değişim yapıyorlardı. Bu kış sonu gibi yine bol gübrelerim olmazsa...
|
Sevgili penelope, biberler çok sağlıklı görüğnüyorlar. Domateslerinin çiçek bağlamaması limonun dediği gibi olabilir belki. Eğer çiçeklenip te meyveya dönüşmüyorsa o aralarda daha bir az sulaman gerekir benim bildiğim. Doğal olarak döllenmesi lazım. Çiçeklerini açtıktan sonra dökmesi, çok sulamadan kaynaklanıyordur muhtemelen Kabak ta almış başını gitmiş maşallah. Bana göre süs kabağı şeklinde sebzesini verecektir ona da aynı şekilde sulama uygulamalısın. Bende dün akşam kabakların diplarine biraz daha toprak koydum çünkü saksıdalar ve sanki kökleri açığa çıkacakmış gibi duruyorlardı. Bu arada hala 10 cm kadar büyüyebilen zebra domates fidelerini ve kavuniçi renkli minyatür dolmalık biber fidelerini daha büyük saksılara aktardım. Büyümeleri çok yavaş ama olsun bekleyip göreceğiz.
Sevgili Sahmehmet domatesler ve patlıcanlar gayet sağlıklı görünüyorlar. Eğer saksı derinliği bitkinin üst aksamı kadar alttada derinlik sağlıyorsa yeterli olabilir ama eğer yetersizse pek sebze alınamıyor. Sizinkiler zaten sebzelerini sunmuş durumdalar. Ellerinize sağlık. |
Hımm, hava çok sıcak İzmir'de, iki güne bir toprak doyuncaya kadar suluyorum. Evet, dediğiniz mantıklı çok sulamamdan kaynaklanıyor olabilir, bu sefer yapraklar aşağıya eğilene kadar bekleyeyim bakalım ne olacak, değişiklikleri haber veririm, teşekkür ederim Şükran Hanım.:)
|
1 Eklenti(ler)
Merhaba,
Çiçeklerden bir türlü fırsat kalmadı sebzelerimle ilgilenmeye...Biz de bu yıl bir birkaç sebze ektik,ürünleri almaya başladık. Bahçemde şu an; -domates -salatalık -fasulye -biber -patlıcan -soğan -sarımsak -nane -turp -maydonoz -ayçekirdeği ekili durumda. Bir haftadır salatalık yiyiyoruz bahçeden.Yaklaşk 1 kg. kadar fasulye topladık dün akşam...Sarımsakların çoğunu çıkarıp turşu yaptık. :p Marullarım da vardı ama hepsini yedik.Soğanların da bir kısmını kafa tapması için bıraktık.. Domates,biber ve patlıcanlarda da çiçeklenme mevcut...Semizotu ve bezelye ekmediğime pişman oldum...:( |
Herkese merhaba sizler kadar deneyimli olmasam da ben de acemice hazirladigim bahcemden hergün birkac ürün yiyebiliyorum. En verimli sebzem roka oldu her gün bir kase dolusu roka topladim. Diger verimli ürünler de maydanoz ve nane. Her gün kopariyorum ertesi sabah bir bakiyorum yine büyümüsler. Türkiyede var mi bilmiyorum ama schnittlauh (sanirim frenk sogani da deniyor) corbalarda ve kreviz patates gibi yemeklere cok güzel bir tat veriyor. Ilk ektigim sebze olan ispanaklarimin hepsi heba oldu simdi yeniden diktim. Pazi ve semizotu cok yavas büyüyor. Bir kac yaprak paziyi salata icin toplayabildim ama semizotlari üc aydir hala büyümedi. Dereotlarim da oldukca yavas. Feslegenler büyümeye basladi, marketten aldigimiz üc renkli biberlerin cekirdeklerini topraga ekmistim cogu filizlenmis ancak meyve verir mi bilmem. Tek kalan salataligim sürekli cicek acip duruyor ama henüz meyvesi yok. Domateslerde de öyle. Cicek bol meyve yok. Yesil salatalarim da bu yil neredeyse her gün yagan yagmurlara heba oldu, gelecek yil kapakli bir sera yapmayi düsünüyorum cünkü burda yagmur hic eksik olmuyor. Ayrica burada okuduklarimdan heveslenip bir kovaya patates kabuklari koymustum, filizlendikce toprak ekledim simdi kova doldu merakla sonucu bekliyorum. Gercekten kendi yetistirdiginiz bir kac sebzeyi yemek kilolarca satin alinmis sebzeden daha lezzetli...
|
Bu arada fasülye ve bezelyeleri unuttum. Fasülyeler ciceklendiler bezelyelerin üstü de mayve dolu ama ne zaman toplamaliyim bilemiyorum sanirim ekeli iki ay olmak üzere ancak olmus görünüyorlar cünkü taneler dolu dolu.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 17:45. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025