![]() |
cevabiniz icin tesekkür ederim Selahattin bey:p
|
bilgisizlik nedeniyle zamansız brokoli fidesi yetiştirdim ve bunları da diktim. dikeli 2 hafta kadar oldu. ancak şu anda böcekler fidelerimin yapraklarını yiyor.
organik yetiştirme takıntım olduğu için buradan gördüğüm kekik suyu, arapsabunu ve sarmısaktan olan karışımı hazırlayıp skıyorum 1 haftadır. fakat bir etkisi olmadı gibi. Selahattin Bey ne yapmam gerektiği konusunda bir tavsiye de bulunursanız çok sevinirim. |
Ben uzman değilim ama arada sırada yaptığım yöntemi paylaşayım.
Mangalda yaktığım odun küllerini topluyorum. İnce bir eleğe doldurup aynen kurabiye üzerine pudra şekeri serpiştirir gibi bitkilerin üzerinde gezdiriyorum. Külleri ıslatmadığın sürece böcekler bitkileri pek yemiyorlar. Profesyonel bir yöntem buluncaya dek dene bakalım, belki kurtarırsın yeşillerini, hoşçakalın, "AĞAÇLAR"la kalın |
birazda acı biber koyun iki gün bekletin biberin acısı karışıma geçsin sonra süzerek vurun.
|
Merhabalar ben bugün patateslerimi diktim bahceye.Bir tanidigimiz gec kalmissin dedi bana ama olsuuuuun.
|
3 Eklenti(ler)
Sevgili Arkadaşlar bende küçücük sebze bahçeme neler neler ektim ve diktim .Patates , soğan , enginar , marul , çilek , maydanoz , tere , dereotu , domates , biber , patlıcan , fasulye ve kabak .
|
Cok güzel maasallah ceviz agaci.Allah agiz tadiyla yemegi nasip etsin.Diger arkadaslar bahceleriyle cok mesgul heralde bu topige ugrayan yok??
|
Merhabalar herkese.Ben birazsonra domates fidelerimi bahceye nihayet dikmek istiyorum.Can suyunu verdikten sonra hergün sulamalimiyim acaba lütfen acil cevap yazarmisiniz.
|
Elbette fideleri şaşırttıktan sonra; tutana, yeni yerlerine adapte olana dek dek sulamayı ihmal etme, e-dergimizin nisan-mayıs (2007)sayılarına muhakkak göz atmanı öneririm, daha detaylı, fotoğraflı bilgiler mevcut.
Acil oldu mu? Yok olmamış yaklaşık bir saatlik gecikmeyle... |
Sayın Ceviz Ağacı'na naçizane bir tavsiyem olacak; (üst fotoda) hortumdaki su bana çok tazyikli gibi geldi.
Bu sulama sağlam fideyi bile sersemletir, yerden sakince sularsanız toprak aşınmalarının, kök açığa çıkmalarının önüne geçersiniz. Bu onlar için kasırga etkisi yapmış olmalı sağa sola yatmışlar, yanlış algıladıysam düzeltin lütfen... |
Berduray cok tesekkürler yardimin icin.Ama brn Almanyadayim nasil alabilirimki bu dergiyi.Keske bir imkanim olsaydi.SEVGILER
|
Berduray cevize söylediklerine katiliyorum.Ama ben daha bu konularda cömezimya haddime düsmez diye yazmamistim:)
|
|
cemosan67, Süs Kabağı için bence geç kalmadınız ekseniz çıkar, benimkiler de üçüncü yapraklarını ancak çıkarıyorlar.
Salatalık için yazdıklarınızı ben de henüz uygulamadım, geçen sene okumuştum, bu sene ben de bazılarında uygulayacağım. Aralarındaki farkı görmek açısından. Dün ve bugün sebze bahçemi çiçek gibi hazırladım :) Çok yoruldum ama karşısına geçip bakınca değdiğini gördüm. 3-5 çuval mıcır eksik geldi yarın da onları tamam edince sebze fideleri dikmeden önceki ve diktikten sonraki durumlarını fotoğraflarım. Planlarıma göre, yabani otla mücadelede artık eskisi kadar uğraşmam gerekmeyecek. Beraberce göreceğiz. :) BEzelye ve baklaları bahçenin içine değil de etrafına dikmiştim. Patates ve kabakları da öyle yapacağım. Sebze bahçeme bu yıl bolca domates, biber çeşitleri ve salatalık dikme niyetindeyim. Baklaların arasına bamya tohumlarını atıcam. Baklaların ömrü kısacık nasıl olsa onlar geçene kadar bamyalar ancak büyümeye başlar. Patlıcan iki sene denememe rağmen olmadı. Sanırım toprak uygun değil onun için. Bu yıl dikmeyeceğim. Taze Fasulyede de iki yıldır başarılı olamadım bu yıl onu da ekmeyeceğim. En verimli ürün yemeklik kabaktı, onu da bahçenin dışına dikeceğim. Karpuz-kavun pek büyümese de pek şirin oluyor, tohumları da kalmıştı geçen yıldan onları da ekerim. Başşkaaaa.... Bu kadar aklıma geldi. En güzeli bol bol domates-biber-salatalık :) Hoş salatalıkta da hastalık oluyor her yıl ama yine de vazgeçmeyeceğim :) Anlamadığım salatalık, kabak kardeş değil midir? :) Kabaklarda hiç bir hastalık olmazken salatalıklar kurtulamıyorlar. Neyse bugünlük bu kadar. ;) |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Penelophe tesekkürler.Ben simdi dergiyi internetten okuyorum.Nekadar güzel anlatilmis hersey.Süper.Bu is tamamdir:D
|
Ya limoncum bu salatalik koparma isini ben anlamadim.Bana bir acarmisiniz konuyu zahmet olmazsa.Bende salatalik acur falan diktim de.Belki o dediginiz seyi ben de uygularim
|
Hmm..Yani simdi salataliklarim bir karis kadar olunca en üstte avuc ici kadar iki yaprak altinda da iki kücük ilk yaprak var o kücük alt yaparaklari mi alicaz.Ve de ilk acan cicegi mi koparicaz daha meyve olusumuna firsat vermeden.Cemosan yazarmisin lütfen.Domatesde koltuk almayi biliyorum zaten.Salataligi ögrenmeliyim.Fideleride Selahattin bey öyle güzel anlatmiski bu konuda tamamdir.Ama salatalik icin daha aciklayici bilgi lütfen.Ben cok acemiyim yaw
|
Bize uyku yok bu gece cemosan.Herkes yatmis baksana.Onlar tecrübeli tuzlari kuru tabi.Ben seni bilmem ama bu gecede rüyamda sabaha kadar domates biber salatalik görürüm kesin:)))))Selahattin bey düstük elinize bir caree lütfen.Ama acelesi yok .Benim salataliklar daha cicek acmadi iki hafta daha beklerim.
|
Alıntı:
Bahçenizde domatesiniz, biberiniz güzel oluyorsa, patlıcanında yetişmesi gerekir (domates, biber, patlıcan ve patatesin topaktan aldıkları besinler aynı diye biliyorum). Olmamasının nedeni başka bir şeyden kaynaklanıyor olabilir mi? (ağaç veya duvar gölgesinde kalması, aşırı sulama, vb.) Okuduğum kadarıyla herşeyi yetiştiriyorsunuz, -elinize sağlık. Patlıcanı en son kabakgil, karnıbahar, brokoli veya marul gibi yeşil bitkilerin yetiştiği, tam güneş alan toprakta daha iyi yetiştirebilirsiniz (ürün rotasyonu). Fasulyede bende benzer sorunu yaşıyorum, bunun nedeni havaların aşırı sıcak olması; fasulye sıcakta dökmüyor. Eğer bahçeniz korunaklı ise temmuzda tekrar deneyebilirsiniz. Tohum almama olasılığınız var ama taze fasulye yiyebilirsiniz. Salatalıklardaki sorun kirlilikten kaynaklanabilir. Aktif rüzgarın geldiği yönde (15-20 km cıvarında) kirlilik yaratan şehirleşme, sanayi varsa salatalık zor yetişiyor (yaprakları çok çabuk bozulup, bitki kuruyor). Önerim yağmur suyunun yapraklarına deymeyeceği bir yerde yetiştirmeniz. Ben bu şekilde yetiştirebilmiştim. Kolay gelsin. |
Salatalık ile ilgili bilgiler http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3588 adresinde...
|
Ama bu linkte yaprak alma uc alma gibi bbilgiler sanki yok gibi yoksa benmi göremiyorum.Söyle biri detaylica sevabina yaziverse kisa ve öz buraya olmazmi?
|
Ben dün domates fidelerimi dikmistim arkadaslar.Bu gün bir ugradim bahceye.Fidelerin en altta duran ilk iki kücük yapraklarini kopariverdim tek tek.Iyi mi yaptim kötümü acaba.Birde tünele 3 hafta önce diktim fideler onlarinda en alt yapraklari san ki buranin sogugundan heralde bilemicem sararmis gibiydi onlarida kopardim iyimi ettim sizce?
|
Alıntı:
|
Alıntı:
Patlıcanın yeri gölgede değildi ama bana buradaki bahçıvanlar patlıcanı bol sulamak gerekir sen az sulamışsın onun için olmuyor dediler. Patlıcanlar hem küçük hem acı oluyor hem de çok çekirdekli oluyor. Geçen seneden elimde tohumu olsa gerek bir kaç kök deneme amaçlı tekrar ekerim. Şehirleşme hiç yok bu civarda ancak deniz yakın sayılır ve denizden çok rüzgar alıyoruz. Nemli ve tuzlu bir rüzgar olduğunu bu yüzden de burada mantari hastalıkların çok olduğunu söylüyorlar. Çok böcek-karınca-çekirge-kertenkele oluyor. İlaçlama yapmak istememe rağmen mecbur kalabiliyorum. Neyse ki bu işin ticaretini yapmıyorum :) Olduğu kadar ne yapayım diyebiliyorum. Yardımlarınız için tekrar teşekkür ederim. |
seyma30, " http://www.tarim.gov.tr/arayuz/10/ic...iyar/hiyar.htm sitesinde şunu okudum:
Bitki boyu 30 cm. oluncaya kadar bu yüksekliğe kadar olan meyvelerin ve koltukların tamamı kesilir. Ancak ana gövdeden çıkan yapraklara dokunulma-malıdır. Bu işlemin yapılmasının ana sebebi bitkiyi güçlendirmektir. Bu dönemde bitkinin meyve vermesine müsaade edilirse, alınan gıda bölünmekte ve bitki istenilen güç ve kuvvete ulaşamamaktadır." yazıyor bu siteye bir göz atın isterseniz. Salatalıkla ilgili daha detaylı bilgi için ; http://www.agaclar.net/forum/showthr...?t=3588&page=2 |
Ilgine cok tesekkür ederim sevgili limon hemen bakiyorum:p
|
Sayın limon, bahçenizi ve çalışmalarınızı hayranlıkla takip ediyorum. Sizin deneyiminiz oldukça fazla.
Bu kadar güzel domates ve biber yetişen bir yerde patlıcanın olmamasına üzüldüm. İklimden kaynaklanan sebeplerle bazı şeyleri bende yetiştirmekte zorlanıyorum, bazen eksik olsun diyorum. Genelde dayanamayıp bir süre sonra tekrar deniyorum. Kolay gelsin. |
Sevgili berduray görmedimki özür diliyorum.Yeniyim ya daha tecrübe edinicem elbet.Cok tesekkürler ilgine.Tekrar özür diliyorum.
|
Dün akşamki soğuk iki kök domatesimi öldürmüş, 4-5 biber ve 3 asmamı etkilemiş. Herhalde rüzgar etkisi ile oldu.
|
Bu akşam üstü Tekin Bey'in hediye ettiği çeşitli domates, biber ve salatalık fidelerini eve döner dönmez diktim. Dikmeden önce sizlere de daha önceden ipucu olarak verdiğim gibi bahçeyi iyice suladım. Toprak suyu çektikten sonra, fideleri diktim. Böylece fideleri diktikten hemen sonra sulamanıza gerek kalmıyor. Ve yeni diktiğiniz fideler sularken sarsılmamış oluyor.
Fidelerimin yarısı biraz gölgede kalıyor ama başka yerim olmadığından mecbur kaldım. Yarın sizler için fotoğraflarım. Güzel iş çıkardım :) Tekin Bey size ve eşinize çok çok teşekkür ederim. |
Sevgili Uzum, güzel sözleniz için çok teşekkür ederim. Fidelerinize üzüldüm, neyse ki telafi etmek için vaktiniz var ama asma için daha çok üzüldüm. Geçmiş olsun.
|
Teşekkürler limon,
2 kök sırık domates ve 4 kök (?) biber kaybettim. Asmalar sanırım yaşıyacaklar, uç yapraklar zarar görmüş. Sağlık olsun... Bugün fındık turpu -son partiyi ektim (aslında 3 kerede ekecektim, ama unutmuşum. 15 gün arayla iki kere ektim). Arpacık soğanlarını 20 gün arayla 10-15 adet dikmeye devam ediyorum. Domates fidelerinin arasına kadife çiçeği diktim. Fesleğen tohumlarım ancak çimlendi (ekiminde geciktim). Oturak domates, kavun fidelerim dikimlik zamana henüz gelmediler, sabırla bekliyorum. 4 gün önce karpuz, yemeklik kabak ve balkabağı fidelerinin bir kısmını (2-3 adet) diktim, geri kalanını bir aksilik olmazsa yarın dikeceğim. 1 hafta önce 2 çeşit fasulye ekip, aralarına sarılmaları için ayçiçeği fidesi diktimdi, bugün fasulyelerden 2 tanesi kafalarını topraktan çıkarmış. Yine geçen hafta bamya ekmiştim, onlarda henüz ilk yapraktalar. Biber cinslerinin aralarına cin mısır fidelerini ektim. (Ayçiçeği ve mısırı daha çabuk gelişsinler diye bu sene viyole ekmiştim.) Patlıcanlarda şimdilik sağlıklı görünüyorlar. Galiba salatalık tohumuda ekmiştim, tamamen unutmuşum. Yarın viyolleri kontrol edeyim; filizlenmeyen gözler vardı, onlar salatalık olabilir. |
Bamya tohumlarını atacaktım unutmuşum, sizin yazınızı okuyunca hatırladım iyi oldu, yarın geç kalmadan ekeyim. Karpuzla kavunu da unutmuşum :)
Bugün öğleden sonra baktığımda diktiğim fidelerin çoğu boyunlarını bükmüşlerdi. Telaşlanmadım çünkü bekliyordum bunu. Akşam üstü suladım, biraz toparladılar, yarın da toparlarlar sanıyorum. |
Merhabalar bahçe güzeli arkadaşlarım.Bende dün akşam sakız kabağı ektim, domateslerimden koltuk almayı başardım.( Forumdan nasıl koltuk alınacağını gösterir resimi yanıma almıştım) Çilek fidelerimle koklaştım. Birazcık boy atan kırk günlük fasülyelerime sırık diktim.( buna sırık gerekip gerekmeyeceğini bilmiyorum) Mutfak penceremin önündeki petunya diye diktiğim tohumların yaprakları aynen turp yaprağına benziyorlardı onları oradan zedelemeden geniş ve derin bir saksıya taşıdım köklerini birazcık şişkin ve kırmızı görünce sanki iyice turp gibi geldi bana. Boşalan saksılara tohumdan yetiştirdiğim ( sanki kadife çiçeği olacaklar)ama adını karıştırdığım çiçekleri fideledim. Cam güzeli tohumlarını leğen gibi bir toprak saksım vardı ona ektim. Çok yoruldum ama olsun onların bana verdiği mutluluk bunun yanında hiç kalır.
|
Berlinden herkese selamlar ;-)
benim de cok sevdigim kücük bir bahcem var (gecen sene aldim) Bu sene sebze diktim ve heyecanla onlarin büyümelerini seyrediyorum. bir kac resim patates+salatalik http://www.bilder-speicher.de/080513...ting-page.html kohlrabi http://www.bilder-speicher.de/080514...ting-page.html chayote http://www.bilder-speicher.de/080513...ting-page.html marulagaci (kendim yaptim) http://www.bilder-speicher.de/080505...ting-page.html http://www.bilder-speicher.de/080424...ting-page.html baska bahce resimlerime bakmak istiyenler : nisan 2008 http://www.bilder-speicher.de/fotoal...+im+April.html mayis 2008 http://www.bilder-speicher.de/fotoalben-40612-Mai.html :D pulsatilla |
1 Eklenti(ler)
Bu da benim leğen saksım. :DKardeşim her geldiğinde başka saksı bulamadın mı der ama şunun güzelliğine bakar mısınız? Ha unutmadan leğen değil biçimi öyle.
|
Şükran Hanım ürünleri yiyene kadar yorulacağız :) Kışın yatarız bol bol ;)
pulsatilla, sizin sebzeleriniz mükemmel görünüyor. Siz bu konuda oldukça bilgili görünüyorsunuz. Bilgilerinizi bizlerle paylaşırsanız çok seviniriz. Hoşgeldiniz :) M.Sema, ceylanlarınız süper. Ben ceylanda pek başarılı olamamıştım, bir iki denemeden sonra artık dikmiyorum. Sizinkiler çok çok güzel. |
90 m2 bahçemi 12 parsele ayırdım ve 12 değişik türde sebze diktim. Pembe domates, şeri domates, kıl biber, patlıcan, salatalık (fide olarak) bamya, barbunya fasulyesi, karpuz, sakız kabağı, kabuksuz çerezlik çekirdek elde edilen kabak , bamya, mısır (tohumdan). Fidelerin hepsi tuttu. Tohumlarımın da bir kısmı topraktan başlarını çıkardılar. Geçen yıl diktiğim enginarlardan birinci parti hasadı dün yaptım. Yine geçen yıl diktiğim çileklerimi de onbeş gündür topluyorum. Çiçek tohumlarım da (Zinnia, acem lalesi, şebboy) fide haline geldiler. Gül çeliklerim de epeyce yapraklandılar. Elmamım birisinde on adet meyvecik var, diğeri bu sene çiçek bile açmadı. Kiraz ve japon eriğinde de meyve yok.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 17:23. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025