![]() |
5 Eklenti(ler)
Domates, biber, patlıcan, hıyar, fasulye, pırasa, maydanoz, dereotu, kavun, karpuz, kabak, ayçiçeği, mısır ektim.
|
Alıntı:
Kaolin kili, zeytin zararlılarıyla doğal mücadele başlığında başlığında gündeme gelmişti. Orada ve verilen linklerde epey bilgi bulabilirsiniz. Özetin özeti, kaolin kili uygulamasının iki temel fonksiyonu var. Biri, bitkileri güneşin sert ışınlarından ve bu sebeple fazla ısıdan korumak. Yanıkları önlüyor ve bitkilere strese girmeden daha uzun zaman fotosentez yapma imkanı sağlıyor. Diğeri, zararlılar için uzaklaştırıcı etkisi var. Yapraklar ve gövde kaolin kilinin ince bir tabakası ile kaplandığı için zararlılar ile bitki arasında bir tabaka oluşturup, bitkilerin zararlılar açısından cazibesini kaybetmesini/azaltmasını sağlıyor. Kaolin kilinin, ne bitkilere ne de toprağa olumsuz herhangi bir etkisi bulunmuyor. |
yorumlar için teşekkürler h_dogan bey evet kabaklar çok sık oldu biraz acemiliğime geldi. yanlış yere ektik bu kadar gelişebileceklerini düşünemedim. salatalıklar içinde uzun sırıklar kestim düzelteceğim .. teşekkürler
|
Dün sabah erkenden ilaçlı kepek yumrularını topladım. Çok karınca var, onların taşıdıkları da olmuştur muhakkak ama 3 tane Danaburnu ölüsü gördüm-topladım, 2 gündür sebze fideleri kesilmiyor, işe yaradı sanırım.
Marullar tohuma kaçmadan bu sabah toplandı. Geçen hafta 1 kg kadar topladığımız fasulyeler bir haftada yeniden toplanacak büyüklüğe geldiler. Biber fidelerim henüz küçük oldukları halde üzerlerinde biberler oluşmaya başladı. Domateste geç kaldığımdan onun için biraz daha beklemem gerekecek. Kabakların üzerinde çok sebze olduğundan sanıyorum geç büyüyorlar. Geçen yıllarda ufacık gördüğüm sebze 2 günde toplanacak büyüklüğe gelirdi, bunlar bir haftadır hemen hemen aynı büyüklükteler. Üzerinde çok olduğundan bitki ancak besleyebiliyor sanıyorum. Çilekler tamamen bitti. Yediverenlerde tek tük yeşil çilekler var. Salatalıkları da kabak gibi sardırmadan yerde bıraksak, hatta bir kaç boğumunu toprağa gömsek nasıl olur? 3 yıllık tecrübelerimde sırığa sardırdığımda hep şu sorunla karşılaştım. Salatalık fidelerini ilk diktiğimde bol ürün verip, kısa süre sonra bitkinin keyfi kaçmaya başlıyor, önce yaprakları sararıp bozuluyor sonra salatalıklar da sararmaya başlıyor ve bitki tamamen kuruyup gidiyor. Acaba bitkinin boyu uzadıkça aldığı besin yetersiz mi geliyor? Kabakta yapılan uygulama gibi sırığa sardırmasak, yerde bırakıp bir kaç boğumunu toprağa gömsek nasıl olur? |
1 Eklenti(ler)
Geçmiş olsun. Danaburnu genelde yeni ekilen henüz pişmemiş taze fideleri keser. İlk bir kaç gün kurtardıklarınıza bir daha dokunmaz diye biliyorum.
Bu yıl yuvarlak kabaklardan fide yapmıştım. 8-10 kökten hergün 5-6 tane topluyoruz. İki adadaki salatalıklar günde 2 kilo vermeye başladı. Salatalık gidiyor da her gün kabak pek tüketilemiyor. Eklenti 88886 İlk birkaç taneyi fazla büyümeden koparın. Bu bitkiyi gerisini hızlı geliştirmeye teşvik eder. |
Sevgili Limon
Zıraatx, Fasulye konusunda hiç bilgim yok. Bu yıla kadar en başarısız olduğum sebzelerdendi. Bir daha ekmeyeceğim derken, Müjgan Hanım'ın hediyesi tohumları "hadi bir deneyeyim" diye ekmiştim. İlk defa evelsi gün 1 kg ya kadar topladım, yine üzerinde sebze dolu. Demek ki cinsi çok önemliymiş. Müjgancığım tekrar çok teşekkür ederim. Fasulyenin cinsi de şahaneymiş, çıtır çıtır . Senı yürekten kutlarım,tohumlar da farkında usta ellerin. Emel cim,stajyer bahçıvan kabul ediyormusun? Valla boğaz tokluğuna ,çalışırım.. |
Alıntı:
|
Çok teşekkür ederim h dogan. Çok merak ettiğim bir konuydu.
Müjgan Hanım, eller yapa boza ustalaşmaya çalışıyor :) Her zaman beklerim, artık yapılacak pek iş kalmadı, keyif yapmaya beklerim ;) |
Müjgan Hanım, eller yapa boza ustalaşmaya çalışıyor :) Her zaman beklerim, artık yapılacak pek iş kalmadı, keyif yapmaya beklerim ;)[/QUOTE]
Limon cum; Bu yıl farklı bir fasulye deniyorum,başarılı olursa tohumunu dağıtacağım. İnanılmaz lezzetli,toprağı sevip,iklime uyacak mı?Göreceğiz. |
Alıntı:
|
Müjgan Hanım, ben bu fasulyelere kızılderili çadır gibi sırıklar hazırladım ama bu tür sarmaşık değilmiş, bu duruma daha çok sevindim. Bugün 1 kg kadar daha topladım. Demek ki her hafta 1 kg civarı toplayabiliyorum. Şahaane :) Tohumluk bırakmaya başlayayım mı? Daha erken mi?
Kabaklarda fazla olduğu için bitkinin büyütemediğine karar verince dün birer tane kalacak şekilde kopardım sebzeleri. O kadar güzel, şirin ve çıtır çıtırlardı ki keşke dolaba kaldırıp bugün fasulyelerle beraber pişirseydim. Bugün de Danaburnu zaiyatı hiç yok. Sn. Meyvelitepe'nin yazdıklarından yola çıkarak, fidelerimin piştiğini (köklendiklerini-tutunduklarını) varsayabilirim. :) |
Sevgili Adalet
Bahçe senın,bir zahmet Mersin den ,bir İstanbul ziyareti yapıver.Limon u da çağırır fasulye nin nimetlerini tartışırız.Ne dersin? Lımon cum kusura bakma bıraz bılgı vermelıydım. Bu fasulyenın adı erkenci ,bır diğer adı da kırk günlük.Bu nedenle ben iki dönem ekiyorum,ikinci dönem temmuz onbeşe kadar ekilebilir. |
Alıntı:
Bugün tekrar fasülye, mısır ve kavun ektik, kavunları artık kelek turşusunda kullanırız ümidiyle:) |
Geçmiş olsun. Bu da tarımın cilvelerinden olsa gerek.
|
Geçmiş olsun, üzüldüm gerçekten. Ben de rüzgardan(fırtınadan) dolayı aynı problemi defalarca yaşadım. Yapacak bir şey yok.
|
k0900, fırtına, yağmur, dolu... bu sene çok şanssız gitti sizin için, geçmiş olsun.
|
Teşekkürler, bugün tüm aile ve arkadaşlar, akrabalar... bahçede bakım, onarım, iyileştirme, güzelleştirme çalışması içindeydik:)
Tesbitlerimden biri; bezelye, börülce, barbunya, biber ve kabaklar hemen hemen hiç etilenmemişler. Delinen kırılan yaprak ve dallar temizlendi, damlama sistemden biofer gübre kullanıldı, akşam tüm bitki üstündeki çamur kalıntıları yıkandı, en sonda bionem kullanıldı. Artık, gerisi mevlaya kaldı:) |
2 Eklenti(ler)
Küçücük bir ürün, büyük mutluluk;
|
2 Eklenti(ler)
İlk kez bahçenin bir köşesinde sebze yetiştiriyorum. Arada kayıplar oldu ama fideler genel olarak sağlıklı gelişti. Bu sabah ilk salatalığı ve mini bamyaları görünce çok sevindim. Bamyanın çiçeğini göremeden sebzesini gördüm. Ya çiçek açmıyorlar, ya da ben göremeden döktü çiçeğini. Tabii bahçemde deneme amaçlı 5 fide olduğundan herhalde toplam 10 tane falan bamya var. Bunlarla yemek yapmak pek mümkün olmayacak sanrım. Belki türlüye konabilir :o
Türkmen kavunları da coştu. Meyva görebilecek miyiz merakla bekliyorum. |
Sn.Koyu Yeşil,
Gördüğünüz bamya çiçeğinin tomurcuğu olabilir mi? |
Eğer tomurcuk tıpkı bamyaya benziyorsa olabilir:o Daha önce bamya tomurcuğu görmedim. Ama tıpkı bamyaya benziyor. Yarın sabah yakın çekim bir fotoğraf yükleyip sizden görüş alabilirsem çok sevinirim.
|
Büyük ihtimal tomurcuk :) Gerçekten de bamyayı andırır. Ayrıca çiçek açsaydı mutlaka görürdünüz, güzel sarı çiçekleri vardır.
|
Çok teşekkür ederim. Ben de bamyanın çok güzel çiçeği olur diye duymuştum. Ama o kadar bamyaya benziyor ki :) Acemilik insana komik anılar olarak kaldığında çok iyi :)
|
Keşke tüm yanılgılarımız böyle olsa :)
İlk kez bamya yetiştirenlerin çoğu bu yanılgıyı yaşarlar. 25 yıl önce ben de az düşünmedimdi bu kadar kocaman bamya nereden çıktı ve ne işe yarayacak diye. |
Koyu Yeşil, ben Bamya'daki durumu yaşadıktan sonra "Artık herşeyi öğrendim" edasıyla, "Enginarlar ne zaman çiçek açacaklar?" diye sorunca daha da komik bir duruma düşmüştüm. :)
-Abla sen Enginarı çiçeği için mi yetiştireceksin? -Yok sanım, olur mu? -E Enginar çiçek açınca işi bitmiş demektir. Hiç görmedin mi ayıklarken içindeki çiçeği? Nereden görecem içindeki çiçeği, bu seneye kadar hazır soyulmuş aldım. Hiç merak bile etmedim, "bu nasıl bir şeydir nasıl ayıklanır?" Nihayet 40 a yaklaşırken Enginarı yapraklarıyla pişirince nasıl leziz bir şey olduğunu öğrendim. Buna da şükür değil mi? ;) |
Karnabaharın dikim şekli, tarihi hakkında bilgisi olan varmı?
|
1 Eklenti(ler)
Patetes ve kabaklar:) Ürünler gözüktükce, kimi marttan bu yana tohum, çimlenme, fide, şaşırtma, bakım vs. tüm yorgunluklar unutuluyor.
Başlangıçtan bu yana, hiç bir kimyasal kullanılmadı. |
2 Eklenti(ler)
SEvgili Meyvelitepe ve Limon, çok hoş yanılgılar gerçekten :)
Hasat etmeye kalkıştığım bamyalar işte bu ilk resimdeki gibiydi. Dün akşamüstü 'yok canım herhalde çiçek açtı düştü ben göremedim daha büyümeden koparayım şu bamyaları' diye başına gittiğimde bamyalardan birinin tıpkı bir gonca gibi açılmakta olduğunu gördüm ve Meyvelitepe'nin kulaklarını çınlattım :) İkinci resimde bu sabah ki halleri yer alıyor. İkinci resimde bamya zannettiğim açmak üzere olan goncayı da işaretledim. Bu hale gelmeden bamyadan hiç farkı yok. Çiçek goncası sebzenin tıpatıp aynı olan başka bir sebze var mı acaba? |
Çok güzeller... Çiçekten sonra bamyalar çok hızlı büyür. 10 santim uzunluğunda bir bamya istemezseniz istediğiniz büyüklüğe geldiğini iyi takip etmelisiniz :)
İlk resimde sağ alttaki gözünüzden kaçmış bir bamyaya benziyor. |
İşte o sizin de bamyaya benzettikleriniz, benim de bamya zannettiğim ve zaten bütün bu sohbete konu olan gonca ya da tomurcuk oluşumları :) Bu sabah ilk 2 çiçeğini açtı henüz. Sıkı bir takiple, normal sırasına göre 'çiçek açar ve sonra sebze verir' sırasını takip ederek hasat etmeyi planlıyorum. Çiçek açanları birer minik kurdelayla işaretlemekte çözüm olabilir belki :))
|
[QUOTE=MeyveliTepe;454874
İlk resimde sağ alttaki gözünüzden kaçmış bir bamyaya benziyor.[/QUOTE] Evet o bamya. Ben de yetiştirdiğimden bunu net olarak söylüyorum. Sayın Koyu yeşil bence siz gidin bir daha bakın. Bana hak vereceksiniz. Ben 2-3 yıldır ekiyorum. Ama sizin de söylediğiniz gibi bamya toplamak dikkat gerektiriyor. Sonra toplanan bamyaların arasından açmamış çiçek çıkmasın.;) Bir de bamya toplarken çok kaşıntı yapar, ellerimiz ve kollarımız çok kaşınır. Önlemini almalıyız. |
Bu bamya alem bir sebzeymiş. Akşamüstü ilk işim gidip bamyaları kontrol etmek olacak. İşi bilene teslim etmeli :) Çok teşekkür ederim yardımınız için Sayın Meyvelitepe ve Safranbolu78.
|
Bu yazdan sonra siz de hiç yanılmadan bulursunuz bamyaları :) Geçen yıl ektiklerimi toplarken "Bir daha bamya için pahalı demeyeceğim" demiştim. Koca bir tarla ekildiğini ve toplandığını düşünemedim. Bu yıl da biraz artan çilekleri toplarken aynı şeyi düşündüm. 4 TL da deseler pahalı demiyorum.
Bizim köyde Domates tarımı yapılır en çok. (Çanakkale) 10-15 yıl önce köylüler Domatesin çok ucuza gittiğini düşünerek arayışa girmişler. Annemlerin anattığına göre, bir kozmetik şirketi, çok iyi paraya Salatalık sütü yapmak için, salatalıklar daha çiçekten sebzeye dönerkenki o minicik halini isteyince, köylüler bu işe girişmişler. Öncelikle bizim köylülerin çok ehlikeyif olduklarının altını çizeyim :) Bu minik salatalıkları toplamak için sabah gün ağarmadan tarlaya gidip, güneş çıkmadan işi bitirmeleri gerekiyormuş. Biraz bile geç kalınırsa salatalıklar işe yaramayacak büyüklüğe geliyorlarmış. Çiçek sebzeye dönerken "çıtır çıtır" sesler geliyormuş. (aynen böyle anlattılar, anlatanların yalancısıyım, hepi topu 5 kök salatalığımı gözlemledim;) ) O yıl kazandıkları para, domatesten kazandıklarının kat kat üzerinde olmuş. Ama bir dahaki sene bu işe hiç yanaşmayıp, yeniden domatese devam etmişler :) |
Bugün pazardan ilk defa gördüğüm bana değişik gelen bir karpuz türü aldım. Karpuz minicik, kabukları incecik, çekirdekleri ayıklamaya gerek olmayacak kadar minik. %100 Organik olduğunu söylediler. Bol sulu, orta şekerli, çok gevrek, tanımlamama yeterli mi bilemiyorum. Kendisi ufak ama bir dilimi, kocaman bir karpuzun bir dilimine eşit sanki. (su oranı, yoğunluğu vs..) Dış kabuğunun yeşil tonu bildiğimiz karpuzlardan daha farklı. %100 organik olduğuna göre çekirdeklerini seneye dikmek için ayırabilir miyim?
Aynı yerden aldığım kavunlarda minicik, dış kabuğu sapsarı, henüz kesmedim ama tadını çok methettiler. Bir de keçi memesi dediğimiz iri taneli uzun üzüme benzeyen çeri domates cinsi var ki, çok leziz, yoğun aromalı, yerken ben domatesim diyor, şeker oranı yüksekçe... İlk geçen hafta almıştım hemen tohumlarını toprağa diktim. Bu saatten sonra olmaz ama yine de denemek istedim. Tohumlar henüz çimlenmedi. Köylü bir amca da aynı çocukluğumuzdaki iri ama çekirdeksiz, bol sulu, mis gibi kokulu salatalıklardan satıyor. Acemi bahçıvanlar sorarlarken kulak misafiri oldum. Her gün suladığını söyleyen birisine, her gün sulamaması gerektiğini haftada iki kez bolca sulamanın yeteceğini söylüyordu. Her gün sulanınca çiçekleri döküp, yeşile gideceğini söylüyordu. Annem de hep sebzeleri çok suladığımı söyler. Ben de bu sene kendimi tutuyorum, haftada en çok 3 sulama yapıyorum. İlk salatalıkları geçen gün topladım, 5 adet :) Bugün 5 adet daha vardı üzerlerinde yarın toplarım. Sulamanın faydası mı, fasulyenin cinsinden midir bilmiyorum, fasulyeden güzel ürün alıyorum. Kızılderili çadırı şeklindeki sırıklarım işe yaramadı, çünkü fasulyeler sırık çıkmadılar. 70-80 cm boyundalar. Fasulye ne kadar daha verir, bitkinin salatalık gibi bir ömrü var mıdır? (salatalık bitkisinin ömrünün kısa olduğunu yazmışlardı) Kabaklar, bitki fazla gelişmeden çok fazlaydı üzerlerinde, büyümediklerinden bahsetmiştim. Aynı sorun devam ediyordu. Bugün fazla sık olduklarına karar vererek aradan 5 kök kadar çıkardım. Çapaladım, oluklarını biraz daha genişlettim. Kök boğazlarına toprak ilavesi yaptım. Bakalım nasıl olacak? |
Evet deneyimli gözler haklıymış. İki tane bamya hasat ettim akşamüstü. Biri 4 cm kadar olmuş. En iyisi bunları ipe dizip kurutmak olacak. Çünkü 5 adet fideden yemek yapacak kadar bamya çıkar ama bamyaları bekletmek gerekir.
Bu arada bamya ile goncayı birbirinden ayırmanın kolay yolunu buldum, bamyaya benzer oluşumun sivri ucuna dokunduğunuzda eğer gonca ise bu uç yumuşak oluyor, bamya ise sert oluyor :) Acemilerin dikkatine. |
Alıntı:
|
sevgili Koyu yeşil bamyaların en güzeli 2-3cm boylularıdır.bu boydakilerinin lezettli bir tatı ve yemeği olur. 5-6cm'likler tohumlaşmaya başladığından pek tutulmaz.ayrıca dikkenlerine dikkat etmek gerekir büyük tarlalarda özellikle eldivenle toplanmasına dikkat edilir.Alerjik vakalar oluşmaktadır.
saygılar |
Arkadaşlar, biberlerde izolasyon mesafesi en az 250 metre olmalı bilgisi kalmış aklımda. Balkonda yoğurt kapları içinde acı tatlı karışık biber fidelerim var. Son bir haftadır neredeyse tamamı meyve bağladı. Sanırım artık hepsi acı olacak. Peki, aslı tatlı biber olan cinsin acı biber ile tozlanması sonucu acılaşırsa, bu biberin tohumları ekildiğinde acı olarak mı devam edecek, yoksa tatlı olarak mı kalacak?
|
Sn Lonicera;
Biberde deneyimlerim sonucu acı geninin baskın olduğunu farkettim. Araya birkaç tane bile acı karışsa birkaç sene içinde alınan tohumlardan çıkan biberlerin tamamı acı olmaya başlıyor. Sulamanın az olması biberi daha acı yaparken, tohumlar olgunlaştıktan sonra acılaşan tatlı biberler de var. |
O zaman şu sonuç çıkıyor yanlış anlamadıysam. Tatlı biberler arasında bulunan acı biberler, bir şekilde tozlanma sonucu tatlı biberleri acılaştırdığı gibi, tatlı olarak ekilmiş veya dikilmiş biberlerin bundan sonraki akıbeti tam olarak net değil. Teşekkürler Sn kopshtar.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 01:23. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025