![]() |
Bu değişik sebzeler, Çağatay Bey'in "Tohum Bohçası"ndan çıkanlar. Sayıca azlar ama çeşit bol oldu diyebiliriz. Bu sene yapmak istediğim buydu. Seneye daha çok Domates türleri yetiştirmeyi düşünüyorum. (Her sene değiştirmeyi seviyorum.. ) Fotoğraf çekmek te bitkiler ve hayvanlardan sonraki sevdiğim bir uğraş ama çok ta üstüne düştüğümü söyleyemeyeceğim, çok ayrıntısına girince sıkılıyorum. Artık Makinalar o kadar güzel çekiyorlar ki bize sadece düğmeye basmak kalıyor. Beğenilerinize teşekkür ederim.
Tekin Bey'le yakınız. Tekin Bey'i de getirin gelirken. :) |
Sn.Limon,
İkinci resimdeki biber jalapeno'ya benziyor. Acı ise sanırım odur. |
Evet acı, sadece 2 kök var fideleri hediye gelmişti. Adını bilmiyordum, teşekkür ederim.
Bir de aynı küçük bir çarliston biber görünümünde olan bir tür var. (fotoğrafını eklerim) O şu anda bahçedeki en acı biber. |
ben elimde 150 yakın çam fıstığı tohumu vardı onları çimlendirdim ne yapacağımı bilmiyorum yardım edermisiniz
|
[QUOTE=agah44;477209]ben elimde 150 yakın çam fıstığı tohumu vardı onları çimlendirdim ne yapacağımı bilmiyorum yardım edermisiniz eğer yardım ederseniz onları nasıl bir yerlere dikmem gerektiğini öğrene bilirim
|
Agah44, Sorunuzu şurada sorarsanız sanırım daha çabuk cevap alabilirsiniz. http://www.agaclar.net/forum/showthr...290#post477290
|
sevgili limon.. elinize sağlık güzel bakımlı sebzeleriniz.Yanlız dikenli domates dediğiniz dikenli çeri diye geçiyor.Geçen sene ektiğimde bir metre boyunda ve küçük ceri tipinde çok çekirdekli güzel bir tadı var.Aman dikkenlerine dikkat edin.Birde Tomatillo Verdeler domates türününe bana ilginç geldiği için yetiştirdim. İnanın hiç tavsiye etmem.tadı hiçte güzel değil. Hatta ilginç bir şey anlatmak isterim Geçen yaz Gaziantep'e giderken Araban ilçesinde mola verdik. Gözüme yol kenarında yabani olarak yetişmiş Tomatillo Verdeler domateslerine takıldı. merakla toplamaya başladım.Annem "ne yapıyorsun onlar yenmez ona yöresel olarak Afınıza sığınarak eşek domatesi diyince birdaha yüzüne bakmadım. Agaclar.net'e üye olduktan sonra birçok şeyin işmini öğrendim ve hala öğrenmeye çalışıyorum.
Umarım kullandığım açıklama sizi rahatsız etmemiştir.saygılar |
Bilgilendirme için çok teşekkür ederim. Verde lerin tadının berbat olduğunu paylaşmıştı arkadaşlar, acı biber, soğan ekleyerek yapılan sosu güzel oluyormuş rivayete göre. Biraz büyüdüklerinde deneyip söyleyeceğim tadını :)
Dikenli Domatesler son günlerde birden boy atıp sebze vermeye başladılar. Desenize bizim Eşek Domatesi" olmuş "Tomatillo Verde". Ben de adını pek havalı buluyordum :) Benim sorunum yemeklik kabaklarımla. 2 yıl önceye kadar her gün toplayıp yemekten bıktığımız kabaklar geçen sene de bu sene de hiç keyifli değiller. Aslında bu sene bitki çok fazla kabak veriyor ancak kabaklar büyümeye başlayınca dökülüyorlar, sağlıklı gibi olanları da kaplumbağalar hallediyor. Topraktaki vitamin-mineral mi bitmiştir? Çünkü yaz kış gübre ilavesiyle aynı yere ekmek durumdayım sebzelerimi. Bu yaz 4. yıl. Verim iyice azaldığından dinlendirmek mi gerek diye düşünmeye başladım. Yazlık sebzeleri sökünce, elimdeki 10-15 çuval yanmış koyun gübresini toprakla karıştırıp, kışın hiç bir şey ekmeyeyim diyorum. (eksem de roka, ıspanak vs.. ufak bir kenara dikerim) Ne dersiniz? |
sevgili limon.. ******* roka,ıspanak,kara lahana,havuç,hatta yeşil soğan,turp ve lahana.bunları özellikle tavsiye ederim.çok güzel olur.Kışın yeşil soğan,bol limon sıkılmış,acı pul biberli ve çok az elma sirkesi ve zeytin yağlı turp ve yanında soslu siyah zeytin fırından yeni çıkmış sıcak pide birde sıcak bir çay tadına doyum olmaz.
saygılarımla |
Bahtiyar Bey, Soğan, Turp, Lahana her kış azar azar ekiyorum ama bu kış toprağı dinlendirsem mi diyorum.
Bu arada "Tomatillo Verde" tadının çok kötü olduğunu yazılınca korkup tadına bakmıyordum. Bugüm cesaretimi toplayıp, nihayet tadına baktım. :) Hiç te öyle yazıldığı gibi berbat bir tadı yokmuş, benim gibi ekşi sevenlerin seveceği bir tat. Papaz eriğine benziyor ekşiliği, tadı. Ben buruk acı sanmıştım, sadece ekşi ve oldukça hoş geldi bana tadı. Sosunun güzel olacağına artık eminim. Sebze Bahçemdeki en gelişmiş çerinin yapraklarını pörsümüş görünce, üzerindeki yarm kg dan fazla yeşil çerinin güzelliklerini görünce atmaya kıyamadım. Yeşil Domatesten turşu olur da yeşil çeriden olmaz mı? Deneyip göreceğim. Güzel olacağından eminim. :) |
Sayın Limon yeşil gübre deneyin derim ve bolca acı bakla ekin.
Baklalar çiçeklenmeden kökleyip olduğu gibi gömüyorsunuz, toprağın kaybettiği bazı elementleri, azotu yerine koymuş oluyorsunuz. Acı bakla da toprağa azot aktarıyor. Daha bilimsel bir şeyler ;aşağıda. Yeşil gübreler: Bitkilerin olağan şekilde hasadı yapılmayarak tümü ile toprağa karışmasıyla yapılan gübrelere "yeşil gübre" denir. Yeşil gübreler; toprağa ekilecek yeni ürünün faydalanabileceği azot ile diğer besin maddeleri yönünden katkıda bulunurlar, mineralleri hareketlendirerek, organik madde ve azot meydana getirerek toprağın verimlilik gücünü artırırlar, toprağı erozyondan korurlar, toprağın fiziksel şartlarını düzelterek bitkilerin besinlerden daha fazla yararlanmalarını sağlarlar, yıkanmayı önleyerek besin maddelerinin birikmesini kolaylaştırırlar ve toprak tavını koruyarak bakteri faaliyetini artırırlar. Yeşil gübre olarak kullanılacak bitkiler, kısa sürede çabuk gelişen, bol sap ve yaprak veren, kökleri oldukça derine giden, tohumu ucuz, tarımı kolay ve az giderli ürünlerden seçilir. Bu gibi bitkiler, kendilerinden sonra ekilecek ürünlerin veriminde yüzde 100 artış sağlayabilirler. Özellikle baklagiller, köklerindeki nodoziteler (baklagillerle ortak yaşama ilişkisi kuran özel bakteriler) yardımıyla havanın azotunu hapsederek, bitkiye istenen azotlu besinleri sağlarlar. Baklagiller dışında yeşil gübre olarak kullanılan bitkiler de vardır. Ancak bunlar, toprağa havanın azotunu verme özelliğine sahip değildir. En çok kullanılan yeşil gübre bitkileri; baklagillerden tırfıl (kırmızı, crimson), yonca, hayvan börülcesi, yer fıstığı, soya fasulyesi, kışlık bezelye, bakla, lüpen (acı bakla), Japon tırfılı (lespedeza); baklagil olmayanlardan ise yulaf, çavdar, sudan otu, ak darı ve mısırdır. |
Evet arkadaşlar bende bahçemdeki özel olarak ilgilendiğim çarliston biberlerimle ilgileniyorum, biberler hakkında geniş bilgi ve birikimi olan arkadaşlara bazı sorunlarımı yazmak istiyorum cevabınızı bekliyorum yazmak için herkese simdiden selamlar
|
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
|
Hoşgeldiniz, sayfanın en üstünde şu yazıları göreceksiniz;
Üyelik Sayfam Galeri Forum Yardım Üye Listesi Etkinlik Takvimi Aktif Konular Arama Hızlı Ulaşım Çıkış Buradaki "arama" motorunu kullanarak onlarca çeşit bibere ulaşabilirsiniz. Eliniz değmişken "forum kullanma kılavuzu"na da göz atarsanız siteyi daha rahat kullanırsınız. |
1 Eklenti(ler)
Ortancalarimin altina saklandigi icin farketmemisim kabak da büyüdükce büyümüs. Ama tadi cok aciydi.
|
1 Eklenti(ler)
Kompost cukurunda büyüyen kabaklar...
|
Berduray, çok sağol, bakla her sene ekiyorum ama bu sene bahçenin tümüne ekip, çiçekteyken söküp toprakla karıştırayım. (bahçenin tümü diyorum ya sanırsın 10 dönüm ;) )
Bu sene Domateslerimin bile eski keyifleri yok. Çiçeksever, kompost çukuru dedin ya aklımda ne şimşekler çaktırdın :) 2 sene önce kabak çiçeklerinden dolma yaptığımda bir kaç çiçek çok acı çıkmıştı. (biber acısı gibi değil yanlış anlaşılmasın, salatalık acısı, buruk acı) Selahattin Bey' e soruğumda daha önce hiç duymadığını ama Salatalıkta bitki strese girince veya yaprakları ezilince acılaşabileceğini söylemişti. Bu turuncu kabaklar tatlı kabağı mı? Sadocan, sanırım siz daha kapsamlı bilgi almak istiyorsunuz. Şuradakiler işinize yarayabilir. http://www.agaclar.net/forum/search....archid=1297671 |
Sayın Limon bilgi ve alakanız için teşekür, bu sitede yeniyim kusura bakmayın neyi nerde nasıl arayıp bulacağımı bilemediğim için yardım istemiştim sağolun, ben bu sitenin akşamcısıyım gündüzleri işim dolayısı ile ilgilenemiyorum ancak akşamları mesai sonu açıp bakıyorum ayrıca bilgi beyinde değil paylaşıldıkça güzeldir, tüm site üyelerine selamlar.
|
Alıntı:
|
Sebze Bahçeme Neler Diktim?
1 Eklenti(ler)
|
Alıntı:
Bereketli olsun:p |
k0900, elinize sağlık, afiyet şeker olsun :)
Ben de dün ilk Patlıcanı (üzerinde çok ama sadece 1 tanesi büyümüştü) koparıp, tek patlıcanla, acı biberli, zeytinyağlı yemeğini yaptım. Önceki yıl yetiştirdiklerim, küçük, acı ve çok çekirdekli olunca bana patlıcan yetiştirmenin zor olduğunu, sulamasının çok önemli olduğunu o yüzden güzel olmadığını söylemişlerdi. Bunu buradaki çiftçi arkadaşla paylaşınca, aksine yetiştirmenin çok kolay olduğunu, sadece diktiğim fidenin cinsinden kaynaklanmış olduğunu söyleyip, kendi fidelerinden 5 adet ısrarla vermişti. 5 adet fidenin bana haftada 1 kg dan fazla ürün vereceğini, hiç acı ve çekirdekli olmayacağını söyledi. Henüz haftada 1 kg alamadım ama yeni olmaya başlıyorlar. Dediği gibi hiç çekirdeği yok ve acı değil, çok güzelmiş cinsi. Haftada 2 kere sulama yapıyorum sebze bahçemde. Her sene dikeceğim sebzelerden oldu. |
İşte patlıcan yetiştirmeme sebebim...Demek fidenin cinsindenmiş.
Ben de sulamayı beceremedim diye bırakmıştım. Bir tane tohumluk ayırırsanız, üç beş tohum da benim olsun mu? Tatlı, tatlı... |
Tamam, tohum almayı düşünmüyordum ama alırım. Veya seneye baharda fidesini alırım.
|
Hay Allah razı olsun.
|
Teşekkürler, Sn. Limon, Sn.mtuncer54, tohum ve fidenin önemini bende geçen senelerde hiç patlıcan almadığımız yıllardan sonra öğrendim.
Patlıcan fidelerini Antalya Fidesten temin ettim, 10 fideden haftada 3 kilo civarında çekirdeksiz patlıcan alıyoruz :) Önümüzdeki yıl bostan patlicanda deniyecem. |
Sn. Ko900
Sizi tebrik ederim, çok güzel. |
Alıntı:
http://www.antalyafide.com/tr/anasayfa.php |
|
Sn.K0900
Çok teşekkür ederim, olabilir insanlık hali kusura bakılacak bir durum yok bence:) |
Organik karpuzlarım
2 Eklenti(ler)
Geçen aylarda bahçemin hemen yanında bulunan bir dairenin balkonunda karpuz yerlerken bir şekilde karpuz çekirdekleri bahçeye düşmüş ve kendiliğinden çimlenerek fide halini almışlardı ve o günden sonra su ve bakımını yapmak kaydıyla karpuzlar belirli bir seviyeye geldi, siz değerli forum üyeleri ile paylaşmak istedim. Tamamen Organik.:)
|
Şahaneler.
|
Sn.limon
Teşekkürler. |
Bu sene kendiliğinden yeşeren tohumlar gelecek yıl için daha fazla tohumdan karpuz fidesi ekme düşencesi oluşturdu bende.:)
|
Kestiniz mi Karpuzlardan?
Karpuzun sapının hemen tepesindeki küçücük 2 yaprakçık solduğunda karpuz oldu demekmiş. Fazla tutulursa içi geçermiş. 3-4 tane karpuzum olunca, olup olmadığını nasıl anlayacağım telaşına kapılmıştım. Ya olmadan koparırsam, çok üzülürdüm. Sebzeler hakkında bana çok şey öğreten çiftçi arkadaş tarif etti sağolsun. Gerçi o yıldan beri bir daha Karpuz yetiştiremedim. Bu sene bir paket tohumunu ektim ama pek ilgilenedim sonrasında, bir tanesi bile çimlenmedi. Seneye inşallah... :) |
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Domateslerim bu sene geç kızarıyor. Bir haftadır çerileri yemeye başladık. Bu çerinin cinsi çok güzel. İnce kabuklu, şeker oranı yüksek. Geçen yıl fidesini Tekin Bey vermişti, bu sene ben tohumdan yetiştirdim. Pembe Domateslerde kızarma yok ama 2-3 tane oldukça büyük ve halen büyümekte olan var. Diğerleri normal boyutlarda.
Daha önce bahsetmiştim, ilk defa çok güzel olan Patlıcanları da toplamaya başladım. Buradakini büyüsün diye bırakmış, unutmuşum, bugün baktığımda oldukça büyümüş buldum. 2 adet daha var ama 2 gün daha bekleyeceğim onları toplamak için. Bunu da dolapta saklayacağım.(Bir hafta biriktirip yemeğini yapacağım ;) ) Biber çok var ama bir hafta daha büyümeleri gerek. Küçük te olsa iftar için 3-5 tane topladım. :) Eklenti 99930 |
1 Eklenti(ler)
|
El elden üstündür ;)
k0900, Limon saksıda mı toprakta mı dikili? Kışı dışarda atlatıyorsa cinsi nedir? Bahçeme dikmek istiyorum. |
Sn. k0900 ürünler güzelde , sergileniş daha bi güzel. :) Afiyetle tüketiniz. Sizde Sn.Limon.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 12:46. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025