![]() |
Sevgili çiçeksever acemilikte böyleysen ustalıkta kimbilir neler yetiştirirsin, ellerine sağlık. pazıyı ve semizotunun ekim zamanlarını forumda ilgili yerden okursan ona göre eker ve sonuç alırsın diye düşünüyorum. Sanki bu sıcaklarda pek olmaz gibi geliyor.
|
Çiçeksever, dolu doluysa birini açıp bakın, güzelse toplama zamanı gelmiş demektir. Ben kargalar yemeye başlamışsa sebzelerin veya meyvelerin olduğuna karar veriyorum :)
Semizotu çok arsızdır, bir kere ektiniz mi her yıl bahçenizde 2-3 kat artacaktır. Neden geç geliştiğini bilemiyorum ama burda yaz başı havaların ani ısınmasıyla inanılmaz hızla büyüyorlar. Belki orda havanın daha serince olması etkilidir. Ama üzülmeyin dediğim gibi seneye hiç tohumunu ekmenize gerek kalmayacaktır. Bu arada, semizotları olunca pazarlarda satılanlar gibi kökünden çekip almazsanız, kökü toprakta kalacak şekilde toplarsanız yaz sonuna kadar bol semizotu yersiniz. Burada hepimiz amatörüz. İşin güzelliği de bu zaten. Sebzelerimizden ürünü az alsak ta strese girmiyoruz, sağlık olsun deyip geçebiliyoruz. Sevgiler... |
Bugün buraya yazdigim sorunun cevabini bekleyemeden dayanamayip dolu görünen bir tane bezelyeyi actim ve icinde iri iri cok güzel bes alti bezelye tanesini görünce inanin altin bulmus gibi oldum. Bu boya gelmis olanlari toplayip derin dondurucuya koydum. Simdilik yarim buzdolabi poseti kadar cikti bir yemeklik olunca insallah pisirecegim. Diktiginiz bir seyden ürün almak o kadar keyifli ki herkese bol ürünler dilerim.
|
benimde küçük bir bahçem var
4 Eklenti(ler)
Merhaba,
Yedi yıldanberi yazları yaylaya çıkıyorum. En büyük zevkim ise sebze yetiştirmek, neyazıkki busene sebzelerim çok cansız. Sanırım fideleri aldığım yerden kaynaklanıyor,her yıl otuz kök domates fidesinden yüz kilo civarında ürün alırdım. Bu yıl zavallı domateslerim biberlerim vede patlıcanlarım sağlıksız görünüyor. B5A gübre kullanıp neticeye bakacağım. Sonucu buradan sizlerle paylaşmak istiyorum. Herkese selam ve sevgiler... |
Bence çok güzel görünüyorlar. Tabii siz verimli toprakta bol ürün almaya alışınca bu kadarı az geliyor :)
|
Alıntı:
Gerçektende söylediğiniz gibi, bu topraklar öyle bereketliki, yılda iki defa ürün almak mümkün. Mesela ben, yaz sonunda şehire dönmeden bahçemden söktüğüm bazı sebzelerin yerine sarmısak, bakla, lahana ve hatta havuç ekmeyi düşünüyorum. Geçen yılda öyle yapmıştım bir sene sarmısak almadım dışardan, hemde süper kaliteli Kastamonu sarmısağı:D Bugün organik sıvı gübre (b5a) geliyor,yarın uygulamaya başlıyacağım, umarım geç kalmamışımdır. Sonuçları buradan sizlerle paylaşırım. Bol yeşilli günler diliyorum, saygıyla... |
herkesin bahçesi muazzam görünüyor.bizim sebzelerde bir tembellik bir atalet,bir vurdumduymazlık anlatamam.kimisi meyvesini verir büyütmez.kimisi çiçeklerini döker.kimi meyve tutmaz.ya psikyatr mı tutsam benim sebzelere bilmiyorum.:D ben işi doğru yaptığıma göre sebzelerde bir acemilik var :D zaten tohumdan çıkıp işi öğrenecekleri zaman mevsim geçip ölüyorlar,bunedenlede asla profosyonel sebze olamayacaklar.:D
ama durun siz böyle şımarık tavırlarını sürdürüp aymaz aymaz durmaya devam ederlerse ben bilirim onlara yapacağımı.serseri hepsi canım.işte aklı başında bi sırık domatesim var gerisi haylaz.burama kadar geldi bu akşam bidaha konuşacam,çekidüzen versinler kendilerine artık :D dimi ama :D |
Lütfen üzülmeyin Sahmehmet
[QUOTE=sahmehmet;257587]herkesin bahçesi muazzam görünüyor.bizim sebzelerde bir tembellik bir atalet,bir vurdumduymazlık anlatamam.
Merhaba Sevgili Sahmehmet, sitem dolu mesajınızdan bende nasibimi aldım anlaşılan. Öyle güzel bir şekilde anlatmışsınızki, eminim buşekilde konuşmanız bitkilerinizide etkileyecektir. Ben yedi senedir birşeyler öğreniyorum, eğer iyi bir tohum kullanılmamışsa, dikim vaktinden önce **** çok sonra yapılmışsa, yeterince güneş alamıyorsa, gübresi suyu zamanında verilmiyorsa, zamanında çapa ile dip kısımlar gevşetilmiyorsa :( :( :( zavallıcıklar nasıl coşsunlar, işte ancak hayata tutunabilirler. Ama hiç üzülmeyin buradan istediğiniz tüm bilgilere ulaşabilirsiniz, yardım etmek isteyen öyle çok arkadaş varki. Aklımın erdiği birşey olursa naçizane bende yardımcı olurum. Siz hayata bu güzel bakışınızı kaybetmeyin. Bol sebzeli günler... |
adalet yağcı-eminim buşekilde konuşmanız bitkilerinizide etkileyecektir.-hiç etkilenmedi benim sebzeler,
biraz arsızmı oldular ne :D |
Alıntı:
Sayın Sahmehmet; Anlaşılan onları fazla şımartmışsınız :cool: |
1 Eklenti(ler)
Yağmur sonrası bahçeye girmek çok güzeldi. Yabani otları da yumuşamış topraktan kolayca çıkarabildim, çapa yaptım.
Bu güne kadar sebzeleri tek tek alıyordum ama bugün hasılat iyi. Yerim küçük olduğu için günlük salata ihtiyacımızı karşılayabileceğiz. Minik domatesleri toplama görevi kızıma ait. Eklenti 43225 |
Çok güzeller Nurbahar Hanım. Afiyet şeker olsun. :)
|
Teşekkürler Limon, seninkiler kadar olamaz ama bununla da mutlu oluyoruz :)
|
Benimkilerden de büyükler henüz kızarmadı. Sadece kahvaltılarda yetecek kadar çeri kızarıyor. Ürün bol ama henüz kızarmadılar. Günde 2-3 Salatalık, yine kahvaltıya yetecek kadar biber topluyorum. İşlerim yoğun olduğundan bu yıl pek ilgilenemiyorum aslında. Toprak kuruyunca suluyorum o kadar. Bir de geçen gün artık tohuma kaçan semizotlarını ve yabani otları temizledim. Bu yaz geçen yaz kadar sıcak ve kurak geçmiyor. Arada güzel yağmur yağınca 4 gün idare ediyor. Bu yıl en ilgilenmediğim sene olmasına rağmen, Tekin Bey'in fidelerinin kalitesinden dolayı ürün daha bol.
|
Arkadaşlar merhabalar, bu hafta şu saate kadarhiç mesaj yazamadım İşlerimiz felaket yoğun. Bakabildiğim ve okuyabildiğim kadar okumaya gayret ediyorum. Bizim de bahçede her sabah bir kaç adet tadımlık ta olsa domates ve biber alıyoruz. Bir defa küçük bir tava lık kabak çiçeği doldurabildim. Şimdi kabaklar tek tük sebzeye durmaya başladı fakat kabak 3-5 cm olmadan sararıyor gün aşırı suluyoruz (çünkü acayip kuruyorlar) Sebebini bir türlü anlayamadım sanki bir yerlerde bununla ilgili bir yazı gözüme ilişmişti ama onuda bulamadım. Bu konuda neler yapabilirim bilemedim . Bana yol gösterir misiniz? Hepinize sevgiler.
|
Şükran Hanım, benim de kabaklarım ilk sebzelerini sarartıp döküyorlar, sonra gayet güzel sebze vermeye başlıyorlar. Bitki tam gelişmeden erken meyve verip besleyecek gücü bulamıyor mudur acaba? :) diye düşünüyorum. Suçu bitkiye atınca kolay yoldan kurtuluyorum galiba :)
|
Sevgili Limon ben de pek fazla vakit ayıramıyorum, haftada 1-2 kere sulamaya çalışıyorum.
İlk olgunlaşan biberler olduğu halde verimi çok düşük. Bunun nedeni de sıkışık olması sanırım. Yanına diktiğim çeri domatesleri ne kadar bağladıysam da dalları biberlere doğru gidiyor, boyları 2 m'ye ulaştı. Bu seneki hatalarımı seneye tekrarlamamaya çalışacağım: 1- Geç kaldığım için domates ve biberleri tohumdan değil, fideden yetiştirdim. Özellikle biberlerde istediğim cins çıkmadı, neyse ki tatlı. 2- Çeri domateslerde, bulamadığım için bodur yerine uzun cins aldım, ayrıca tohum da F1'di. Seneye bodur cins yetiştirmek istiyorum. 3- F1 tohum yerine, iyi kalite yerli tohum edinmeye çalışacağım (pembe domates gibi). 4- Salatalık yetiştirmek biber ve domatese göre biraz daha zor ama iyi kalite tohum bulursam (seninkiler gibi), bir kaç tane ekmek istiyorum. Şükran Hanım, yaklaşık 10 yıl önce kabak yetiştirmiştim. İklim farkını da gözönüne almak gerekir ama haftada bir kere sulama imkanım vardı ve kabaklar oldukça hızlı büyüyorlardı. Verdiğiniz su fazla geliyor olabilir mi? |
Sağolun arkadaşlar, birde daha az su vermeyi deneyeceğim. 10 gün kadar istanbul a gideceğim ama bahçeyi kime emanet edeceğimi bilmiyorum , herkes yazlığına gitti ve kimsecikler yok şimdiden onu düşünüyorum..
|
5 Eklenti(ler)
Sebze bahçemin bir kaç fotoğrafını sizlerle paylaşmak istedim. :) Bu sene domatesler bol ürün verdi. Yavaş yavaş kızarmaya başladılar. Çeriler çok lezzetliler. Salatalıklarla biberler de öyle.
Eklenti 43534 Eklenti 43535 Eklenti 43536 Eklenti 43537 Eklenti 43538 |
Pembe domatesin büyüklüğünü gördünüz mü? Kızarana kadar daha da irileşir mi acaba? :)
|
Alıntı:
Merhaba Sevgili Limon; Sebzeleriniz haarika görünüyor, birkaç yıl önce bende pembe domates yetiştirmiştim, ama tadı yayla domatesi kadar lezzetli olmadığı için vazgeçtim. Belki sizinkiler daha lezzetli olurlar.(inşallah) Bu cinsin özelliği geç olgunlaşması, helede güneş görmüyorsa yeterince, eylüle kadar beklemeniz gerekebilir. Domatesleriniz daha büyüyecekler, her biri yaklaşık 1kg. olabilen boylarda yetiştirmiştim ben. Afiyetle yiyin. Ama hani biberler salatalıklar nerde :eek:. Onlara haksızlık yapmayın onlarıda görelim. Sğlıklı ve bol sebzeli günler diliyorum |
Salatalıklar bir türlü salatalıklar olamıyorlar salatalık olarak tüketiliyorlar(çoğalmaya ve büyümeye fırsatları kalmıyor) :) Her sabah başındayız kapanın elinde kalıyor ;) Biber fotoğraflarını da çekmiştim ama hatalı olmuş yarın tekrar çekip ekleyeceğim.
Geçen yıl ben de pembe yetiştirmiştim ama unutmadıysam bu kadar büyük olmamışlardı. Pembeler de hafif hafif kızarmaya başladılar. Haftaya yenecek kıvama gelirler gibi görünüyor. |
Sevgili Limon, sebzelerin harika gözüküyor. Afiyet olsun.
|
3 Eklenti(ler)
Bunlarda benim bahçemden, sanırım bir aya kadar çok daha kaliteli ürünler alacağım.
Çünkü güzelim sebzelerim yeni yeni kendine gelmeye başladılar. Hepinize Sevgiler... |
Adalet Hanım şahaneler. Böğürtlenler de çok güzel. Tüm sarmaşıklarım büyüdü bir böğürtlenim gelişemedi. Çok küçük kaldı ve az ürün veriyor. Umarım organik gübre işe yarar. Size afiyet olsun :)
|
Alıntı:
Böğürtlenler son derece arsızlar, her yerden adeta fışkırıyor, suyuda bulursa keyfine diyecek yok. Acaba sizin böğürtleniniz fazlacamı gölgede kaldı. Gübresinide ihmal etmiyorsanız mutlaka bir gün yüzünüzü güldürecektir. Sevgiyle kalın... |
süpermiş sebzeler,görmesi bile mutlu edyor insanı
|
3 Eklenti(ler)
Bahçemden kavun, karpuz, kabak.
|
Şahaneler. Vallahi bravo.
Ben bu sene yemeklik kabak ekmedim. Karpuz da ekmedim ama çok pişmanım :) Küçücük te olsa çok zevkli oluyor yetiştirmesi. Seneye inşallah. Kavun ektim ama sarı olanından henüz meyve yok üzerinde. |
Fasulye de ektim yeni. Bu hafta Geyve'ye gidince çekerim resimlerini. Yaklaşık 20-25 kök de patates var.
|
3 Eklenti(ler)
Misirlarimin hasat zamanini nasil anlayacagim? Sizce daha beklemeli miyim?
|
Sanırım Karadeniz'li dostlar daha net bir cevap verir ama biraz daha büyümeli sanki... püsküller hafif kızıl renge dönmeli (bence)...
|
Peki üzerindeki kabuk dökülecek mi yoksa öylece mi toplayacagim? Ilk defa dalindan misir toplayacagim icin cok heyecanliyim misirlari birlikte diktigim ve gelisimini merakla bekleyen 9 yasindaki oglum da öyle...
|
Ellerinize sağlık mısırlar için biraz daha bekleyin hatta püskülleri siyaha dönüşünceye kadar. Yetişip yetişmediğini anlamak için kabuğunu hafifçe aralayın tanelerin durumunu kontrol edin. Sararmış olması lazım kolay gelsin kabuk dökülmez alt kısmından kırın
|
Baldas bir güzel anlatmış. Bir Karadenizli olarak sağolsun sevgili Çiçeksever. Hatta hiç açmadan el yordamı ile hafifçe yoklayın koçanı sertleşenin ağzını açın bakın yenecek kıvama geleni koparıp yiyin. Afiyet olsun. Bana göre resimden gördüğüm daha 10-15 günü var hiç acele etmeyin. Ufaklıkta tatsınki olurya ya bir Karadenizliye damat olursa zorluk çekmez.
Saygıyla. |
Alıntı:
|
küçük bahçe satın almak istiyorum buralrda hiç yok izmirli olanlardan yardım alırsam memun olurum
|
:) Evet evet Cemal Bey kabakla, patatesle, mısırı haşlayıp bizim deyimimizle koliva kurabilirler. Ya da çubuğa geçirip közde çevirebilirler, haşlayıp buzluğa atıp salataya makarnaya kullanabilirler...
|
Şimdiden marul tohumu eksem olurmu acaba. :rolleyes:
|
3 Eklenti(ler)
Barbunyalarim... Bu yil taze fasülyeden bol bol ürün alinca bir de barbunya ekeyim dedim cesaret alip ama gec mi kaldim bilmem. Haziranda ekmistim simdi bu durumdalar bakalim ne zaman hasat alabilecegim? Bir parti de saksida var daha yavas gelisseler de iyi görünüyorlar.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 11:17. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025