agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/index.php)
-   Sebzeler (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=104)
-   -   Sebze Bahçeme Neler Diktim? (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=4459)

limon 15-04-2008 17:07

Ezgilidünyam tohumları özellikle mi yüzeyde bıraktınız? (Daha çabuk çimlensin diye mi?)

Bu arada diğer kişniş başlığını ben açmıştım. Benim sevmediğim bir kokusu var yapraklarının :) Ama sevenler de çok. Sizi yanıltmış olmaktan üzüldüm şimdi.
Siz ekin deneyin belki seveceksiniz. Pazarlarda baharatçılardan tane kişniş diye alırsanız, onu ekersiniz. Ben kaç sene önce aldığımı bilmediğim taneleri ekiyorum yine de çıkıyor.

Kiraz 15-04-2008 19:48

Kişnişin yapraklarının kokusu gerçekten çok keskin. Taze yapraklar patates yemeklerinde kullanılabiliyor ama kokusu herkes için uygun olmayabilir. Geçen sene bahçede yaprağını koparıp komşuma uzatmıştım, hemen kaçtı ve bir daha ekmemem için bana söz verdirdi. Yaprak koparınca elinizi koklamaya gerek yok çünkü bahçe de kokuyor.
Bugün, bahçede geçen sene dökülen tohumlardan çıkmıs bir adet buldum, komşuma söylemeden büyüteceğim.

ezgili dünyam 15-04-2008 21:53

Tohumlar aslında yüzeyde değildi. Ektikten sonra sularken yüzeye çıktılar, şimdi daha gömdüm.
Kişnişi ekmeye karar verince internetten araştırdım. Eşim eskiden köylerinde, tarlalarda buğdayların arasında çıktığını ve söküp attıklarını söyledi. Acaba aynı şeymi tam olarak anlayamadık. Her yerin damak tadı ayrı, ben genede denemek istiyorum. Kokusu güzel değilse bahçenin uzak bir yerine ekerim.

ezgili dünyam 15-04-2008 22:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Nurbahar (Mesaj 225433)
Merhaba Limon ve ezgili dünyam,
Ben de şifalı bitkiler yetiştirmeyi seviyorum. Geçen sene bahçede maydanoz, roka, nane,reyhan,adaçayı, kekik yetiştirmiştim. Ama sizin de dediğiniz gibi kediler biraz problem oluyor.

Bu sene bunları saksılara aldım . Ayrıca keresteciden uygun fiyata aldığım fire tahta parçalarıyla resimdeki bölmeleri yaptım. Üzerlerine elimdeki mevcut telleri koydum (yapı marketler de de benzerleri bulunabilir). Bu sene rahat edeceğimi düşünüyorum.

Ezgili dünyam, geçen sene kişniş yetiştirdim. Çok kolay çimleniyor, bitkilerin boyu maydanoza nazaran çok daha uzun oluyor.Çiçekli halleri de çok güzel.Eklenti 34731

Eklenti 34732

Eklenti 34733

Bitkileri korumaya almakla çok doğru yaptığınızı bugün görmüş oldum, çünkü köpeğim marul fideleri ve cin mısırı tohumları ektiğim yere kocaman bir çukur açmış. :( Bahçenin hangi köşesini kazarsam hemen koşup oraya yatıyor.:D

Kiraz 16-04-2008 22:19

Ezgili dünyam, fide ve tohumlarınız için çok üzüldüm. Benim uygulamam daha çok kedilere göre, köpekler için daha farklı bir şeyler yapmak gerekebilir. Bizim de bu sene bir köpeğimizin olma ihtimali var, bakalım ne yapacağız? Sebze kısmının kenarını hazır tel çitlerle veya balık ağıyla çevirmeyi düşünebilirim. Dış kısmına da çiçek dikilebilir (tabii ki onlar da halledilmezse...).

Bu arada kişnişlerin kokusu için endişe etme, durduğu yerde kokmuyorlar, yapraklarını koparınca kokuyu alıyorsun.

ezgili dünyam 20-04-2008 14:47

Bugün, evde çimlendirdiğim fasulye ve kabak fidelerini bahçeye diktim. Dün fesleğen ve lavanta tohumlarını bahçeye serptim, inşallah çıkarlar.Kişniş tohumu halen elimde, tohumlar hep iç içe olduğu için onuda araya sıkıştırmayayım dedim.

limon 20-04-2008 15:10

Bugün İstanbul çok sıcak. Dün sebze bahçesi tanzim işinin çoğunu bitirdim. Bir günlük işim kaldı. Sonra, Tekin Bey'i müsait olduğu bir gün ziyaret edip domates , salatalık, biber vs.. fidelerinden alıp, ekmeyi planlıyorum. Bu arada bahar diye güneş yakmaz sanmayın feci yakıyor. Şapkasız uzun süre çalışmayın. Bahçede zamanın nasıl geçtiğini anlamadan uzun süre kalıyoruz. Dün feci yanmışım bugün gölgeden çıkmıyorum :)

ezgili dünyam 21-04-2008 12:58

Güneşte kalmaya ben'de dayanamıyorum, o yüzden erkenden çıktım bahçeye. Evde çimlendirdiğim süs kabaklarını, kiwona'ları ve bamya tohumlarını ektim. Köpeğim kuyu açıp yatmasın diye, ağır kafesi zor getirip üzerine koydum. Kafes işi çok iyi oluyor, tam bir koruma sağlıyor sebzelere. Güneşten yerlere yatmasınlar diye üzerine gazete kağıtlarını serdim. Bahçemin diğer bölümlerine ince tel çekmem gerek ama, onu ben başaramam, bu hafta sonu eşimden yardım istemem lazım. Eski garaj yerine yapacağım bahçe'ye henüz toprak bulamadık.

şükran ünal 28-04-2008 09:28

Bahçemdeki fideleri buradaki dostların uyarıları ile soğuklardan çok şükür korumuş oldum. Bunlara ilave biraz daha fide alıp diktik ve sabah akşam suluyoruz. Maydonoz tohumunu bu sefer derin ve uzun plastik saksıya ekmiştim dün ilk biçimini yaptım ve sabah kahvaltısında tattık. Nane demetinden yapraklarını ayıklayıp ayırdığım sapları da yine yatay olarak gübreli toprağa ekmiştim ve o da sağlıklı bir şekilde gelişiyor. Envordan gelen iki kök çilek ve nazlı 06 ile paylaştığımız çileklerde çok güzel tuttular ve hepsi çiçekteler.Ispanakların tamamını toplayıp eş dostla paylaştık. Yerine yeni fideler ektik. Camlı balkonda daha önce ektiğim 40 günlük fasülye fidelerini artık bahçeye toprağa fideledik. Bahçe toprağımız çok ağır bir toprak olduğundan bu sene biber fidelerini boş olan büyük ve derin saksılara ektik. Zaten bahçenin küçük bir bölümü sebze olarak ayrılmıştı Diğer tarafta bozulan çimin yerine dün fare kuyruğu ektik. Burada çimlerin yerine çime benzeyen otlar çıkmıştı dün eşimle tek tek onları temizleyip toprağı tesviye ettik ve öyle ektik. Bu kısımlara zaten basmıyoruz aralarda karo taşlar döşeli. Balkonumuzda geçen haftaya kadar duran ahududuyu bahçede uygun gördüğümüz bir yere diktik. Sevgili zenfre nin yolladığı çiçek tohumlarımın büyük bir bölümü topraktan boyunlarını gösterdiler. Mutfak penceresi önünde tohumdan ektiğim kırmızı petunyalar da çok güzel gelişiyorlar. kartopumuz çiçeklerini açtı. Sıra da Şakayıklar ve inci çiçeği var. Bu yazdıklarımı size fotoğraflamaya çalışacağım. Fotoğraf makinasını kızım istanbul a giderken götürmüştü ve bugün inşallah gelecek ve ondan fotoğraflamasını isteyeceğim. Eğer şakayıktan beğenip isteyen olursa uygun zamanında kökünde oluşan soğanlarından seve seve paylaşırım. Tabi sebzelerden de tohum aldığımda mutlaka paylaşma mutluluğuna ererim. Herkese sevgiler.

limon 28-04-2008 16:12

5 Eklenti(ler)
Süpersiniz Şükran Hanım. Ellerinize sağlık.

Ben henüz sebze ekmedim diyordum ama Baklalarım ve Bezelyelerimi unutmuşum.
Sinan Bey'in hediye ettiği Bezelye Tohumlarını geç ekmeme rağmen sanırım sorunsuz ürün verecek. Baklalar da hızla boy atıyor henüz ççek açmadı. (Biliyorum çok geç ektim) Naneler güzel durumda. İki senedir kendi yetiştirdiğim yemeklik kabaklarından aldığım tohumları bahçede henüz nereye ekeceiğimi bilemediğimden ufak saksılara ekmiştim, çıkmışlar fideler.

Eklenti 35882Eklenti 35883

Eklenti 35884Eklenti 35885

Eklenti 35886

zenfree 29-04-2008 22:35

Tebrikler Limon. Çileklerden, aranjmanlardan, sarmaşıklardan sonra bunları da görünce, artık bir profesyonel olduğunu söyleyebilirim.:)) Bahçıvanlık kursundan sonra artık bir fidanlık açarsın sanırım.;)

limon 30-04-2008 00:58

Sağol Zenfree. Deneye yanıla sonunda doğrusunu buluyorum :) Arada kararsızlıklar da yaşamıyor değilim hani :)

sercinyo 30-04-2008 01:20

Limon, Naneyi tohumdanmı yetiştirdiniz ? Oldukça düzenli görünüyorlar.

şükran ünal 30-04-2008 09:06

Hepsi çok güzel ve sağlıklı görünüyorlar ellerinize sağlık. Bu güzelliklere baktıkça insanın ruhu dinleniyor.

limon 30-04-2008 15:23

Sercinya, naneyi ordan burdan topladığım köklü nane çelikleri olarak iki yıl önce 3-5 kök dikmiştim. Her yeri sarmaya başlayınca ve o bölümü çilek bahçesi yaptığımdan, bahçe dışına 3-5 kök alıp diktikten sonra üzerlerini naylonla örtmüştüm. Baktım naylonun altında bunlar pek coştular, ben de onların bulunduğu yerleri yuvarlak kestim :) İki günde serpiliverdiler :)

Şükran Hanım sağolun. Haklısınız gerçekten :)

üzüm 30-04-2008 16:18

Sn. limon, ilerliyen günlerde nanenin yayılışı ile ilgili gözlemlerinizi aktarabilir misiniz? Acaba naylon aşırı yayılmayı önleyebilir mi?
Teşekkürler.

limon 01-05-2008 00:42

Naylonu koyma amacım hem fazla yayılmış naneleri ve aradan çıkan yabani otları engellemek hem de çilekleri dikmekti. Böylece antenlerin önü kapanmayacaktı ama naylonu siyah değil de şeffaf kullandığımdan sera etkisi gösterdi. Baktım iki kök nane naylonun altında coşmuş, kıyamadım. Havalar ısınınca naylonun altında kalanların yaşayabileceklerini pek sanmıyorum.
Bilgilendiririm tabiiki.

üzüm 01-05-2008 09:17

1*2 veya 1.5*1.5 mt.lik yerde nane yetiştirmek istiyorum. Nanelerin yayılıcı özelliğinden dolayı, onları sınırlayabileceğim uygun bir yöntem arıyorum. (Toprak yumuşak olmadığı için yayıldığı yerden çekerek, nanenin kökünü alamıyorum. Koptuğu yerden daha gür çıkıyor.)
Toprak altında naylon bariyer kullanmak istemiyorum.
Sizin nane resmini görünce, üst naylon acaba köklerinin yayılmasına engel olabilir mi diye düşünmüştüm.
Teşekkürler

şükran ünal 04-05-2008 16:02

4 Eklenti(ler)
bahçedeki sebze fidelerimizin 3 gün önceki fotoğrafları, ancak yükleyebildim foruma. şu anda üzerindeki çiçekler daha da fazlalaştı.

denizakvaryumu 04-05-2008 19:53

Şükran Hn.
domates tohumlarını çimlendirebildiniz mi?

şükran ünal 05-05-2008 08:54

Deniz akvaryumu onları sevgili Envor fide olarak yollamıştı. sizinle birlikte getirtiğimiz tohumlardan da ektim ama çok yavaş gelişiyorlar halen minik kaplardalar. onlarında resimlerini yüklerim. Çeri domatesleri ekmeye de geç kaldım.

Süha Şendoğan 05-05-2008 13:45

Şükran hanım çilekleriniz çok sağlıklı görünüyor.
İnşallah bol bol yersiniz.
(Bu arada sevgili Limon'unda hakkını yememek lazım oda çok sağlıklı yetiştirmiş.)

imperfect 06-05-2008 09:44

Geçtiğimiz hafta sonu bahçeme sırık fasülye, bamya tohumu ve bir kaç tane de domates, biber fidesi ektim. Bu hafta sonu için de mısır tohumu ekmeyi düşünüyorum. Sizce çok geç mi kaldım? Verim alabilir miyim?

seyma30 06-05-2008 15:37

Merhaba arkadaslar.Ben araniza yeni katildim.Almanya da yasiyorum.10 sene beklemeden sonra ben de bu yil bahce sahibi olabildim.Annem Denizli de yasiyor.Al carsidan bir kilo domates ye diyor.Ama ben topragi okadar cok seviyorumki anlatilmaz bir duygu.Bahceye yatak serseler hic eve gelecegim yok o derece.Bahcemde erik,kirsaz,elma,ceviz hersey var.2. dünya savasindan sonra sahibi dikmis.Simdi onlar ölünce bize kaldi.Cok fideler yetistirdim.Sari renkli kiraz domates,rus domatesi,biber,bakla,tere,roka,vsssssss.Ama tecrübem yok tabi sizler gibi.Sizlerin yardimina cok ihtiyacim olacak buralarda.Annem zaten bu islerden anlamiyor dedigim gibi.Burada hava tam isinmadi.Fideleri dikmedim daha bahceye.Ama bir sira domatesi tünelin icine diktim.Simdilik durumu iyi.Fasulye,bezelye vs. gecen hafta diktim.Karalahanayi direk bahcede sira üzerine serptim,cimlenmisler.Ama burda cok sümüklü böcek var.Kabuksuz kahverengi.Onlarla mücadele etmem gerek.Yoksa sebzeler ziyan olacak.Birde domatesi tünelin icinde ne aralikla sulamaliyim.Daha cok kücük fidelerim.Cok sularsam cürürmü.Hepinize simdiden tesekkür ediyorum.Iyiki varsiniz,bu site iyiki var.Bahce isleri,toprak memleket hasretimi biraz unutturuyor bana .SEVGILER..

M.Sema 06-05-2008 16:30

Hoşgeldiniz ve tam yerine geldiniz. Büyük bir çoğunluğumuzun annesi de tıpkı sizin annenizin dediğini diyor inanın.

limon 06-05-2008 20:36

seyma30, sümüklü böcek bizde de çok var. Şükran hanım pratik bir yöntem öğretmişti bana.

Bir tası ağzı toprak seviyesiyle eşit olacak şekilde gömüp, içine bira koyuyorsunuz. Salyangoz ve sümüklü böcekler birayı çok severlermiş, içen kasenin içine düşermiş. :)
Deneyin isterseniz.

Bu arada hemen hepimiz acemiyiz, birbirimize yardımcı oluyoruz, deneye yanıla doğruyu bulmaya çalışıyoruz. Beraberce yetiştiririz sebzelerinizi :)

envor 06-05-2008 21:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon (Mesaj 233170)
Salyangoz ve sümüklü böcekler birayı çok severlermiş, içen kasenin içine düşermiş. :)

Bak bunu yeni duyuyorum...Alkolik salyongozlar...:D

seyma30 06-05-2008 21:19

Merhaba limon.Bilgilendirdigin ve ilgin icin cok tesekkürler.Ben de bu yöntemi denedim ama toprak seviyesine gömmedim.Bunlar niye bu tasa girmiyor diye dertleniyordum.Sebep anlasildi:)) Benim caaaanim Istanbulumda yasiyorsunuz negüzel.Bizim de Silivride yazligimiz var.Ama bu sene izin yok:(((((Istanbul deyince icim sizliyor.SEVGILER

seyma30 06-05-2008 21:26

Benim sorularim bitmiyoooor.Burada yazilanlari okumaya calisiyorum ama cok kafam karisti.Benim elimde brokoli karnabahar,pirasa,turp tohumum var.Su an bu hohumlarla direk ekim veya önce fide yetistirmek vs. hangi islemi yapabilirim.Ya da daha zamani degilmi.Bu gün baktim burada bitki satan yerlerde lahana türlerinin fideleri satiliyordu bile kücük saksilarda.Ben gecmi kaldim???

seyma30 06-05-2008 21:28

Ilahi envor:)))))))Ama icim rahat degil dinimizde bogarak ve yakarak öldürmek harammis yaaa:))))


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:31.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024