agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/index.php)
-   Sebzeler (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=104)
-   -   Sebze Bahçeme Neler Diktim? (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=4459)

limon 24-03-2008 20:18

Tere, roka, dereotuna bir şey olmaz. Selahattin Bey kabak, fasulye, domates, biber vb... yaz sebzelerinden bahsetmiş.

Selahattin Yılmaz 24-03-2008 20:46

Alıntı:

...ben tere,roka,marul,dereotu ektim ancak meteorolojiden takip ediyorum don yaparsa örteceğim naylonla, günlük takipteyim...
Bu cümleleri Tokat gibi bir yerden mi diyorsunuz. 23 Nisan bir hafta öncesi ve bir hafta sonrasına bahsettiğiniz fidelere naylonla örtü yapın, sonra don vurduktan sonra örtmeniz işe yaramayabilir. Özellikle marul için

limon 25-03-2008 13:26

Ben geç kalıyorum diye telaşlanıyordum ama iyi ki de ekmemişim tohumları diyorum şimdi :)

Engin 25-03-2008 15:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Selahattin YILMAZ (Mesaj 218263)
Bu cümleleri Tokat gibi bir yerden mi diyorsunuz. 23 Nisan bir hafta öncesi ve bir hafta sonrasına bahsettiğiniz fidelere naylonla örtü yapın, sonra don vurduktan sonra örtmeniz işe yaramayabilir. Özellikle marul için

Ben sanırım 23 nisana kadar yerim bu tere ve rokaları.. Bu şekilde büyümeye devam ederlerse 2 hafta içinde salata olacak boya erişecekler:rolleyes: Yarın fotoğraflarını çekip koyacağım.

gangava 25-03-2008 19:11

Kış hasadı
 
1 Eklenti(ler)
Merhabalar, mümkün olduğunca forumu okuyorum. Bazen kıskanıyor neden bende yok diye hayıflanıyorum:o bazen de bende de var diye seviniyorum. Ama bu işin sonu yok hergün yeni bir çiçek, meyve, ağaç vs. ile tanışıyorum ve nereden temin edebileceğimi bulmak için saatlerce bilgisayarda gözlerimi patlatıyorum .:eek:Doğa sevgisi bu olsa gerek.
Bahçemdeki bakla ve bezelyelerden bir fotoğraf ekledim. En kısa zamanda tohumdan yetiştirdiğim kabak, bamya,domates, biber, patlıcan, börülce,salatalık fidelerimin de fotoğraflarını çekip sizlerle paylaşırım.

şükran ünal 26-03-2008 08:37

Günaydın arkadaşlar, sizin uyarılarınız doğrultusunda bahçemdeki fideleri ve saksıdaki çiçeklerimi tam korumaya aldım. evde kayınvalidem var ve gündüz havanın durumuna göre birazcık açıp havalandıracak ve yeniden korumaya alacak. En kötü ihtimalle hemen antre ye alıp bekletme şansımda var. Tekrar sağolun. yazlık fidelerim birer adet ama olsun onları göz göre göre donduramam. O bir fidede kaç kişinin emeği var diye düşünüyorum. Hepinize sevgiler. Bu gün ıspanaklar dan kısmet olursa akşama saç böreği yapacağım hepiniz bize buyurunuz.

limon 26-03-2008 11:38

Afiyet şeker olsun gangava, Şükran Hanım.

gangava 26-03-2008 19:04

Teşekkürler sevgili Limon, bende sizin gibi havalara güvenemedim.Kabak ve börülcelerimi küçük seramdan alıp bahçeme dikemedim bir türlü.
Büyüklerimiz kabak ve fasulyelerin diğer sebzelerden daha erken dikilmesi gerektiğini söylerler, böylece daha çok verim alırmışız. Çünki bu sebzeler fazla sıcakları sevmezlermiş. Yağmur ve fırtınadan körpecik fidanlarımı dikmeye cesaret edemedim. Aman yağmur yağsın da geç de olsa dikeriz nasılsa.:rolleyes:

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon (Mesaj 218839)
Afiyet şeker olsun gangava, Şükran Hanım.


ezgili dünyam 02-04-2008 12:46

2 Eklenti(ler)
Henüz bahçeye bir şey ekmedim ama, bahçemizin daha önce kullanamadığımız bir bölümünü temizledim, kazdım , sarı renkli, lastik gibi olan toprağına başka yerden takviye yaptım. Bir tek gübrelemedim, onuda en yakın zamanda yaparım inşallah.

limon 02-04-2008 18:21

Ben de bugün düzenleme işine devam ettim. Çok çok yoruldum :) Halen bitiremedim.
En çok toprak belleme işi yoruyor. Yarına dinlenmiş olursam işe devam edeceğim inşallah.
Bu seferki düzenlemem süper olacak ama. Yabani otlarla mücadeleyle uğraşmayacağım, ayağım çamur olmayacak, antenlerin önüne çilekleri geçirmem de süper oldu, antenler artık rahat çekecek :) Geçirdiğim çilekler iki günde çiçeklenmişler bile.

limon 03-04-2008 17:47

Bugün de çalışmaya devam ettim ama yine bitiremedim. Bitecek inşallah :)

abk 04-04-2008 08:22

Hep bahçem küçük geliyor. Büyük, çok büyük bir bahçe istiyorum. Sonra sizlerin çabalarını okuyunca, ben minicik bahçemle bile yeteri kadar ilgilenemiyorum, diyorum.

Selahattin Yılmaz 04-04-2008 08:42

Sevgili abk, sebzelerin sırık çeşitlerini tercih ediniz yatay kaplayacağı alanı dikey kapladığı için bu şekilde daha az alanda daha fazla bitki yetiştirme olanağına sahip olursunuz.

ezgili dünyam 04-04-2008 09:08

4 Eklenti(ler)
Aslında küçük bahçede olan sebzeler daha güzel oluyor. Daha özen veriliyor, hepsiyle tek tek ilgileniliyor. :p Geçen sene küçük bir bahçede çok güzel sebzeler yetiştirdim. Bu benim ilk denememdi, çok güzel oldu:p Bu sene kendime daha güveniyorum. Bahçede çalışmak bana yorucu geldiği zaman, geçen sene yetiştirdiğim sebzelerin resimlerine bakıyorum:D

şükran ünal 04-04-2008 10:03

Sevgili ezgili dünyam, ellerinize sağlık.Hepside çok güzel ve sağlıklı gönünüyorlar. Bende bahçede uğraşmaktan çok keyif alıyorum ama inanın bir hafta sonu neyle uğraşacağımı, nereye yetişeceğimi bilemiyorum. Sevgili limon'un, sevgili güler hanımın ve daha burada bir çok arkadaşın çalışmalarını gördükçe çok hoşuma gidiyor ve işyerinde eve gidince her akşam bir şeyler yapmanın hayalini kuruyorum ama eve gidince ben mutfaktan çıkıpta yemek yedikten sonra hava kararıyor. Hafta sonuda bir günümü rahatsız olan anneme ayırmak zorundayım, diğer birgün de ne bana yetiyor ne bahçeye.. Sağolsun eşim bahçe konusunda çok yardımcı ama kendim uğraşamayınca da tadına varamıyorum..Burada o kadar pratik ve güzel paylaşımlar var ki hepsini okumam ve uygulamam zaten olanaksız. Çoğunlukla aramaya zamanım olmadığı için unutmayacağım notları bir dosyada biriktiriyorum ve dönüp bakmak daha kolay oluyor.
Buradaki tecrübeli arkadaşların sayesinde çok şey öğrendim. Bir çok bitkimi sağlıklı hale getirdim. Üstteki mesajda Selahattin Bey in verdiği pratik bilgi ne kadar değerli. Yani küçük bahçeden daha çok verim almanın püf noktası . Bunu hemen not aldım. Bir de resim konusunda kızımdan destek almam gerektiğinden ancak hafta sonları resim yükleme imkanım oluyor onu da o anda ya kızım ''hadi fotoğraf yükleyelim anne'' diyor, ben işi bırakamıyorum **** ben müsait olunca kızım zaman ayıramıyor. Sonuçta bu sitede verimli olamamanın ezikliğini duyuyorum. Hepinize sevgiler...

özlemce73 04-04-2008 10:17

sevgili arkadaslar ben berlinde roka ve tere tohumu bulamadim türkiyede gettirdim benim sormak istedigim bunlarda dikkat etmem gereken sey ney .ilk deneyimim cünkü .simdiden vereceginiz cevaplara tesekkür ederim.

limon 04-04-2008 12:03

Özlemce73, bahçeye ekeceksen, toprağı güzelce belle, yanmış gübreyle karıştır, düzelt. Tere ve rokanın tohumları çok incedir, çimlenmez bunlar diye düşünüp bol bol serpme tohumları.
Düzlediğin toprağa tohumları atıp üzerlerini çok az toprakla örtüp hafifçe sıkıştır. Sularken dikkat et toprak ve tohumlar akıp gitmesin. Hafifçe, bunun adına ne denir bilmiyorum ama duş başlığı gibi olan başlıkla az tazlikli sulamanı öneririm. Bir haftaya kalmaz yeşermeye başlar tohumlar. Biraz büyüyünce baktın çok sık olmuşlar, aradan sıkışık olanları kökünden çekip alırsın. Yeme büyüklüğne gelince kökünden çıkarmak yerine Maydanoz gibi keserek tüketirsen, havalar iyice ısınıp çiçekleninceye kadar yeter size.

Ben tere ve rokalarımı sonbaharda havalar serinlemeden ekiyorum, dediğim gibi keserek kullanıyorum Eylülden-Nisana kadar yetiyorlar. Çiçeklendikleri için dün hepsini kökten söktüm. Bahçe işim bitince küçük bir alana hemen tüketmek için yeniden tohumlarını atıcam. Havalar ısınır ısınmaz çiçeğe gideceklerinden, fazla ekmeyeceğim.

özlemce73 04-04-2008 15:00

sevgili limon size nekadar tesekkür etsem azdir.ben ilk kez bahceyle ugrasiyorum ve cok deneyisizim cunkü daha önce balkonlu evde oturdugumuz halde balkona cicek haric hic bersey ekmedik.bize verdigin bilgiler icin tekrar tesekkürler size,de kolay gelsin iyi calismalar.

ezgili dünyam 10-04-2008 16:39

1 Eklenti(ler)
Bugün bahçemin sebze ekeceğim bölümlerini tekrar belledim. Bir çuval gübreyi açıp toprağa karıştırdım. Malesef yanmamış gübreymiş, ama çok fazla olmadığı için kaybolup gider arada diye düşünüyorum. Toprakta azot eksikliği olmasın diye biraz suni gübre atsam herhalde denge sağlanır.:rolleyes:

ezgili dünyam 12-04-2008 18:33

2 Eklenti(ler)
Bugün bahçenin küçük bir bölümüne patlak mısırı ektim.:D Tohum serpme işini oğlum yaptı. Ayrıca yoğurt kaplarına, daha sonra bahçeye dikmek üzere, üç adet biber fideledim. Birde kabak tohumu ektim. Biraz büyüyünce bahçedeki yerlerini alacaklar. Bu sene havalar çok erken ısınmaya başladığı için, bahçeye ekim işini daha erken yapmayı düşünüyorum.

limon 12-04-2008 21:06

Elinize sağlık. Evdeki cin mısırlarını (patlak mısır dediğiniz) eksek verim alır mıyız acaba?
İki senedir mısırlarıma kargalar ve karıncalar dadandığından bu sene ekmemeye karar vermiştim. Cin mısırı aklıma getirdiniz şimdi :) Ona da kargalar ve karıncalar gelir mi ki?

Selahattin Yılmaz 13-04-2008 00:25

Cin mısırlarını pet bardaklarda çimlendiriniz (bir bardağa 3-4 adet tohum atın daha sonra en hızlı gelişeni bırakır diğerini koparırsınız) daha sonradan da böcek derdsi çimlenme derdi kalmaksızın bardaktan toprağı ile birlikte dikeceğiniz esas yerine alırsınız.

limon 13-04-2008 12:54

Karıncalar tohumuna değil, mısır oluşunca dadanıyorlar. Yine de cin mısırı ekmeye karar verdim.

Bu arada iki gün önce ektiğim domates tohumlarım çimlenmiş te boy bile atmışlar. Bu kadar kısa sürede olmasına şaşırdım doğrusu :) Çok güzel bir cinsti tohum aldığım domates. Umarım bahçemde de öyle güzel olur.

Bu arada geç ektiğim bakla ve bezelyelerim de boylanmaya başladılar. Henüz sebze yok üzerlerinde ama pek keyifliler.

limon 13-04-2008 19:28

Şifalı bitkilerden oluşan bir köşe yapmayı planlıyorum. Sebze bahçemin bir köşesine mi hazırlasam yoksa saksılara mı diksem kararsız kaldım.( Normal bahçemize dikmek istemiyorum çünkü kedi ve köpeğimizi güzel havalarda serbest bırakıyoruz. Hiç tuvaletlerini yapmazlar ama sürtünürler. ) Saksılarda kışı atlatabilirler mi? Hangi bitkileri dikeceğim konusunda da kararsızım aslında. Biberiye-kekik-yabani lavanta (bulabilirsem)-adaçayı vb..
Fikirlerinizi ve önerilerinizi bekliyorum.

ezgili dünyam 14-04-2008 08:26

Benim bahçemde tohumlara güvercinler musallat oluyor.:p Tohumları yemesinler diye ekmek ıslatıp koyuyorum ama genede pek çare olmuyor.:(
Mısırları bardaklara dikmek iyi fikir, bugün hemen deneyeyim. Benimde bahçe içinde gezen köpeğim var, tabi sebzelere değmesi hoş değil. Elimde büyük bir demir kafes var, onu ayak altında olan yere koyacam, bir parça engel olur köpeğin değmesine. Diğer yerlere'de yapabildiğim kadar ince tel veya çit düşünüyorum.
Geçen sene ayak altında olan bahçeyi böyle korumaya almıştım.
http://img380.imageshack.us/img380/5214/yaz053pq6.jpg

ezgili dünyam 14-04-2008 08:34

Şifalı bitkiler iyi fikir, biz'de sadece nane ve adaçayı var. Reyhan ve kekik geldi aklıma. Bahçede olmasa bile uzun saksılarda gayet güzel yetişirler. Hiç kişniş yetiştiren oldumu.:confused:

Kiraz 14-04-2008 14:23

3 Eklenti(ler)
Merhaba Limon ve ezgili dünyam,
Ben de şifalı bitkiler yetiştirmeyi seviyorum. Geçen sene bahçede maydanoz, roka, nane,reyhan,adaçayı, kekik yetiştirmiştim. Ama sizin de dediğiniz gibi kediler biraz problem oluyor.

Bu sene bunları saksılara aldım . Ayrıca keresteciden uygun fiyata aldığım fire tahta parçalarıyla resimdeki bölmeleri yaptım. Üzerlerine elimdeki mevcut telleri koydum (yapı marketler de de benzerleri bulunabilir). Bu sene rahat edeceğimi düşünüyorum.

Ezgili dünyam, geçen sene kişniş yetiştirdim. Çok kolay çimleniyor, bitkilerin boyu maydanoza nazaran çok daha uzun oluyor.Çiçekli halleri de çok güzel.Eklenti 34731

Eklenti 34732

Eklenti 34733

ezgili dünyam 15-04-2008 11:56

Bitkilerinizi çok güzel koruma almışsınız, gerçekten iyi fikir. Kişniş ve reyhan yetiştirmeyi aklıma koydum, herhalde pazar'da tohumlarını bulabilirim. Kişnişi nasıl kullanıyorsunuz, yaprakları kötü kokuyormuş, başka bir forumda öyle yazıyor, içinde susam gibi olan tohumlarımı kullanılıyor.:confused:

ezgili dünyam 15-04-2008 13:42

2 Eklenti(ler)
Bugün cin mısırlarını, arkadaşlardan esinlenip yaptığım minik seraya ektim:p
Barbunya fasulye'yi peynir kabına ektim. Bakalım ne zaman filizlenecek.

M.Sema 15-04-2008 16:09

Ellerinize sağlık, insanın becerikli dostlarının olması ne güzel. Ben kişniş tohumunu Hint yemeklerinde ve bazı et yemeklerinde kullanıyorum. 1 fincana 1 tatlı kaşığı tohum atıp üzerine kaynamış su koyup 3-5 dk.bekledikten sonra içiyorum. Hafızaya, mide rahatsızlıklarına ve gaz sancılarını gidermeye iyi geliyor. Ayrıca elimde bir kişnişli kurabiye tarifi var ama pek iyi olmuyor. Bir arkadaşım da kuru fasulyenin üzerine bir kaşık çekilmiş kişniş döktüğünü ve öyle yediğini söylemişti ama denemedim. Son olarak da benim çocukluğumda kişniş şekeri diye bir şeker vardı ve ben çok severdim. Hala aktarlara ya da şekercilere gittiğimde sorarım var mı diye ama bulamadım.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:55.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024