agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sebzeler (https://www.agaclar.net/forum/sebzeler/)
-   -   Sebze Bahçeme Neler Diktim? (https://www.agaclar.net/forum/sebzeler/4459.htm)

abk 11-01-2008 20:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon (Mesaj 193123)
MSaygın süpersiniz. Böcekler konusunda çok bilgili değilim ama fotoğraftaki böceğe sık raslıyorum bahçemde bir zararı olduğunu sanmıyorum.

Süne böceği o. Buğdayların özsuyunu emerek başak tutmasını engeller. Devletin mücadele kapsamındaki zararlılardan. Marula zarar vereceğini sanmıyorum ama.

denizakvaryumu 11-01-2008 20:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sinaninci1 (Mesaj 193200)
MSaygın, icebergkin tohumunu nerden buldunuz.

http://www.tarimtedarik.com/site/page.asp?dsy_id=4361

linkte de satılıyor.

TURKPRINC3SS 14-01-2008 18:11

Dereotlarımı ektim,2 günde çimleniverdiler :rolleyes: Biber tohumlarımı da ektim,dereotlarının yanında biraz da roka var.Önceden ektiğim biberlerim de çiçek açtı :o Diğer evdeki bahçemde de kabaklar çıkmış,bal kabağı,kıocaman olmuşlar,onları da getirdim tatlısını yaptık :o Ektiklerim çıkınca çok güzel olacak inşallah.
Bu arada Limon marul bağlamayla ilgil verdiğin bilgi için çok teşekkürler :o

sinaninci1 14-01-2008 20:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TURKPRINC3SS (Mesaj 194143)
Dereotlarımı ektim,2 günde çimleniverdiler :rolleyes: Biber tohumlarımı da ektim,dereotlarının yanında biraz da roka var.Önceden ektiğim biberlerim de çiçek açtı :

Ankarada oturuyorsunuz biber tohumları için erken degilmi.

Denizakvaryumu teşekkürler. Hiç yetiştirdinizmi ice berk eger yetiştirdiyseniz sonuç ne, çimlendirmeyi içerdemi yaptınız.

limon 15-01-2008 11:33

Sinan Bey ice-berg dediğimiz tür de çeşit çeşitmiş şimdi baktım da google dan.
Ben şu göbek salata, atom vb.. bir çok isimle anılan türden çok ektim. Yapı Marketin birinden almıştım tohumlarını. Çok sorunsuz ve lezzetli bir tür gerçekten. Fakat MSaygın'ın ice-berg türü marula benzeyen türden. Ondan yetiştirmedim, ama MSaygın'ın fotoğraflara bakarak onun da verimli olduğunu söyleyebiriz sanırım. :)

TURKPRINC3SS 15-01-2008 16:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sinaninci1 (Mesaj 194177)
Ankarada oturuyorsunuz biber tohumları için erken degilmi.

Denizakvaryumu teşekkürler. Hiç yetiştirdinizmi ice berk eger yetiştirdiyseniz sonuç ne, çimlendirmeyi içerdemi yaptınız.

Evin ısısı oldukça iyi ve çok sağlıklılar.Dışarı çıkarmıyorum hiç :o

MSaygin 15-01-2008 20:57

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon (Mesaj 194367)
Ondan yetiştirmedim, ama MSaygın'ın fotoğraflara bakarak onun da verimli olduğunu söyleyebiriz sanırım. :)

Evet, oldukça verimli.Küçük araba/saksıya 7 kök dikmiştim, yine de keyifleri yerinde :)

Eklenti 28442

TURKPRINC3SS 19-01-2008 10:32

Biberlerim büyüdü ve çiçek açtı bir tane.İlk çiçeği,meyve vermeden sapınla sararıp düştü,acaba tozlaşamadığı için mi oluyor ? Diğer çiçeklerim birlikte açıyor,onlarda böyle birşy olmaz değil mi ?

sinaninci1 19-01-2008 10:46

Limon bende göbekli türünü çok severim. Diyerine bende yabancıyım, kıvırcıktan güzel sonuçlar aldım, fakat maruldan hiç iyi sonuçlar alamadım neyse bu sene geç kaldık artık seneye deneriz.
Senin bezelyeler ne oldu benimkiler 1 metreyi geçtiler, sana verdigim tohumlar yerli bezelye tohumları haberin olsun, kara bezelye diye bilinen türden degil.

limon 19-01-2008 22:05

Sinan Bey ben daha yeni ektim bezelyeleri :) İşlerin oğunluğundan bahçe işlerine pek vakit kalmıyor bu kış.

Balıkcı 20-01-2008 10:49

Göbek(atom) salata, bizim bahçede pek güzel büyüdü fakat doğru dürüst yemek nasip olmadı, üstü yeşil, iç kısımları hep kararmıştı.:(
Neden oldu, anlayamadım. Acaba içine su mu gitti, çürüttü, bir zararlı mı var, vs. vs. sonuç, iç açıcı olmadı. Marul ve kıvırcıklar ise her sene çok iyi gelişiyor.
Geç kaldık diyenlere de ben tohumları Mart'ta-Nisan'da ekeceğim, kısmet olursa inşallah.
Hepinize bereketli ürün dilerim.

limon 20-01-2008 12:33

Sn. Balıkçı, ben de göbek salatayı 2 sene önce fazla tohum atınca çok fazla sayıda yetiştirmek zorunda kalmıştım. Göbek salatayı yiyecek büyüklüğe erişince hemen toplamak gerekiyor. Biraz geciktirince aynen dediğiniz gibi içi kararmaya başlıyor. Bende böyle oldu.

Kıvırcık çeşitleri en kolay yetişenler bence de . Onların çok çeşitleri var. Acemilere üzerinde yağlı yapraklı yazan tohum türünü almasını tavsiye ederim. Onlar diğerlerine göre daha sulu ve lezzetli oluyor kanaatindeyim. Bazı kıvırcık türleri çok susuz ve lezzetsiz oluyor. Bir de türünü bilmiyorum ama marul gibi uzun yapraklı, açık renkli, bir kıvırcık türü ekmiştim son derece lezzetli, sulu ve kıyır kıyır yapraklıydı.
Ben de Martta ekmeyi düşünüyordum fakat geçen gün marul tohumu aldım. Üzerinde Ocak ayında ekilmesi gerektiği yazıyor.

Balıkcı 20-01-2008 19:14

Sevgili Limon

Tohumların üzerindeki tarihler beni de hep düşündürmüştür.
Sonra uyandım, dedim ki, bu tohumlar sadece İstanbul için mi ? Adana'da Mart niye beklensin, o zaman hasat ediliyor. KArs'ta Nisan'da hala buz var belki de, nasıl eksinler.
Bu düşünceden sonra ben, kafama göre, her yıl da mevsime , havaya bakarak, biraz farklı zamanlarda ekiyorum tohumları.
YAni el terazi, göz mizan hesabı. ( Bu da ne demekse .P mizan da terazi demek aslında.)

Balıkcı 20-01-2008 19:17

Şimdi aklıma geldi.

Belki biraz reklam gibi olur ama deneyip memnun kaldığımız tohumları, sebeplerini belirterek tavsiye etsek. Ne güzel hazıra konarız.
Belki bu konuda özel bir başlık bile açılabilir.(Belki de var ama ben rastlamadım.)

Ne dersin, sevgili ve değerli yöneticimiz Malina? İyi olmaz mı?

imperfect 06-02-2008 14:10

Kış için bahçeme marul, roka, maydonoz (ama tutmadı), biraz nane, bezelye, bakla, soğan, sarımsak ektim. Ama hep işten çıkınca ektiğim için hepsi karmakarışık sanırım böyle yaptığım için toprağı çok yormuş oluyorum. Hem de güneş gitmeden işimi bitirebilmek için alelacele yaptığım için çok karışık. Ama olsun yine de bahçemde işe yarar bitkiler olması beni çok mutlu ediyor.

imperfect 06-02-2008 14:21

5 Eklenti(ler)
Bunlar da bahçemin fotoğrafları :)

limon 07-02-2008 20:40

Ben de bu kış hiç ilgilenemedim sebze bahçemle. İşlerimden fırsat bulur bulmaz düzenleyeceğim.

Sizin de bahçeniz bol taşlı gibi :) Ama baklalarınız oldukça güzel görünüyor. Bol sebze verir inşallah :)

imperfect 08-02-2008 10:26

Teşekkür ederim Limon, bahçem yaklaşık 10 yıldır işlenmemişti. Bu haline gelebilmesi için epey uğraştım. Dedim ya fazla ilgilenemiyorum. Ama bu hafta sonu çok özlediğim güneşin altında saatlerce bahçemde çalışmayı düşünüyorum. Belki taşları da ayıklayabilirim... :))

limon 16-02-2008 14:38

İki kilo pırasa emeklerimle beraber çöpe gitti :(

imperfect 18-02-2008 13:16

Sevgili limon, fotoğraflara baktım sebzelerin için gerçekten çok üzüldüm. Kurtlarla nasıl mücadele edildiğini bilmiyorum ama. Umarım en kısa zamanda bir çözüm bulursun. :(

limon 06-03-2008 16:40

1 Eklenti(ler)
Sebze bahçemle tüm kış boyunca hiç ilgilenemedim. Şu anki içler acısı durumunu fotoğrafladım. Keyfimin olduğu bir gün tanınmayacak hale getireceğimden emin olabilirsiniz. :)
Eklenti 31632

gangava 06-03-2008 17:58

Sebze Bahçem

5 Eklenti(ler)
Uzun bir aradan sonra herkese merhaba.
Sebze bahçeme bu kış dikkitiğim brokoliler, baklalar. dereotu, maydanoz, lahana ve bezelyeler gayet güzel oldu. Sadece küçük kırmızı tuprlar yumru gelişimini tamamlayamadılar ve çok küçük kaldılar. Galiba fideleri toprağa almakta çok geç kaldım ondan. Yazdan kalan plastik bidonlardaki domateslerim kahvaltı için bize yetiyor. Kış ayında kendi domatesini yemenin zevki de bir başka oluya hani :p
şevketi bostanlardan 2 kez yemek yapabildim. Bezelyeler 3-5 tane yaptılar devamıda geliyor. Ama ben bezelyenin çiçeğini de çok seviyorum. Enginarların gelişimi gayet güzel gidiyor bakalım bu sene afiyetle enginar yiyebilecek miyiz?:rolleyes: Bahçemden 5 tane resim yoluyorum. Ama sizlerin bahçelerini de merakla bekliyorum. hepinize kolay gelsin.
Not: Bu sene sebzelerin arasından ot temizlemekten yorgun düştüm....:o

limon 06-03-2008 20:55

Kışın bahçenizden domates yemek ne güzeldir kimbilir... Yabani otlar dışındaki tüm sebzeleriniz harikalar :) Benim sebze bahçemde de çok fazla su otu denilen yabani ot türü var. Neyseki kökleri çok ince temizlemesi diğerlerine nispeten kolay. Vakit bulur bulmaz üşenmediğim bir gün :) bahçemi yeniden düzenleyip, gübrelemeyi düşünüyorum.

şükran ünal 07-03-2008 09:06

Sevgili gangava bahçene hayran oldum, Sevgili Limon da bu konuda çok becerikli. Hem mevsiminden hem toprağından oralarda taş eksen oluyor, olmak ne kelime coşuyor. Bizde Ankara ikliminde bir sap bitki yetiştirelim diye gözüne bakıyoruz. İnşallah bu sene bende burada edindiğim bilgilerle bahçemde daha iyi bir sebze ve yeşillikler yetiştirebilirim. Bahçemizin toprağı bildiğimiz kadarıyla killi. Bunun için bahçenin ekeceğimiz bölümüne kum atmak ve toprakla iyice karıştırıp sonra ekimi yapmak daha doğru olacak. İyi kalitede ahır gübresi zaten her sene dolu dolu seriyoruz. Bende bahçedeki gelişmeleri sizlerle önümüzdeki günlerde paylaşmak için sabırsızlanıyorum.

Güler 07-03-2008 09:24

Sevgili limon, sebze bahçeni gördüm. Sana biraz ıpucu vermek istedim. Bitki bölümlerini yeşil naylon separelerle ayırmışsın. Ben şu şekilde yapıyorum: Her sebze için eni 70 cm lik kümbetler yapıyorum, boyları sana kalmış. yükseklikleri de zeminden birbuçuk karış filan yüksek oluyor. Eğer çilek ekeceksem, kümbeti siyah naylonla kaplıyor ve her iki taraftan 25 cm bırakarak (hem sağ, hem soldan) 30 cm de bir çilekleri (naylon üzeinde açtığım + lar içine) ekiyorum. Diğer sebzelerde naylon yok. Ama o sebzeleri de yine aynı şekilde dikiyorum. Bir kümbette 2 sıra aynı cins sebze oluyor. İstersen sen bir sıra domates bir sıra biber ekebilirsin. Ben diplerinden damlalıklı sulama dolaştırdım ama sen sanırım az ekiyorsundur elle de rahatça suluyabilirsin. Kümbetler arasında da rahatça dolaşabiliyorsun
Otlarla da rahatça savaşırsın. Zemin otları da sebzeleri rahatsız etmez.
Kümbetleri yapınca üstlerini tırmıkla düzleştir.

limon 07-03-2008 12:35

Güler Hanım eskiden kümbet yapıyorduk fakat kışın her bahçeye girişte ayaklarım feci çamur oluyordu. Ben de geçen sene sera gibi düzenleme yaptım. Bölümlere ayırdım aralara mıcır serdim ama o zaman mıcırın altına siyah naylon sermeyi öğrenmemiştim. :) Haliyle mıcırların arasından bol miktarda yabani otlar çıktı. Bu haftayı bir atlatayım, önce otları temizleyeceğim, sonra mıcırları tırmıkla toplayacağım, bu sefer bahçeyi enine değil boyuna hazırlayacağım. Yürüme yoluna önce siyah naylonu serip sonra üzerine mıcırları dökücem.
Çileklerin yerini değiştiricem, dikmeden önce aynen sizin dediğinizi yapıcam. (Altına naylon döşeyeceğim) Böylece çileklerim toprak olmayacak. Ha bir de damlama sulama düzeneği alıp döşeyeceğim. Her ne kadar güzel toprak sersem de alt kısım kum olduğundan sulama suyu boşuna akıp gidiyor. Damlama ile az su ile çok fayda sağlayacağım. Bunlar hayalimde tasarladıklarım. :) Kolları sıvayıp yapmak bana düşüyor. Haftaya inşallah....

limon 07-03-2008 12:39

Selahattin Hocam pırasa tohumlarını Nisan'da mı atıyorduk?
Ben bu sene ekmeyeceğim, tüm pırasalarım kurtlandı boşuna emek vermek istemiyorum. Fakat ekmek isteyen arkadaşlar için soruyorum, sebze tohumlarında zaman çok önemli.

gangava 09-03-2008 20:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi şükran ünal (Mesaj 212119)
Sevgili gangava bahçene hayran oldum, Sevgili Limon da bu konuda çok becerikli. Hem mevsiminden hem toprağından oralarda taş eksen oluyor, olmak ne kelime coşuyor. Bizde Ankara ikliminde bir sap bitki yetiştirelim diye gözüne bakıyoruz. İnşallah bu sene bende burada edindiğim bilgilerle bahçemde daha iyi bir sebze ve yeşillikler yetiştirebilirim. Bahçemizin toprağı bildiğimiz kadarıyla killi. Bunun için bahçenin ekeceğimiz bölümüne kum atmak ve toprakla iyice karıştırıp sonra ekimi yapmak daha doğru olacak. İyi kalitede ahır gübresi zaten her sene dolu dolu seriyoruz. Bende bahçedeki gelişmeleri sizlerle önümüzdeki günlerde paylaşmak için sabırsızlanıyorum.

Sevgili Şükran Ünal inanıyorum ki sizinde bahçeniz en az bizimkiler kadar güzel olacaktır. Sizin dezavantajınız dondurucu soğuklar, bizim ki ise kavurucu sıcaklar.... Ama inatla devam edeceğiz vazgeçmek yok. İnsanın doğa ile uğraşırken kafasındaki bütün dertler tasalar uçup gidiyor değil mi?:rolleyes:

berduray 09-03-2008 21:13

Çilek yetiştirme hakkında

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Guler (Mesaj 212132)
Ben şu şekilde yapıyorum: Her sebze için eni 70 cm lik kümbetler yapıyorum, boyları sana kalmış. yükseklikleri de zeminden birbuçuk karış filan yüksek oluyor. Eğer çilek ekeceksem, kümbeti siyah naylonla kaplıyor ve her iki taraftan 25 cm bırakarak (hem sağ, hem soldan) 30 cm de bir çilekleri (naylon üzeinde açtığım + lar içine) ekiyorum..

Güler Hanım'cığım bu yöntemin fotoğrafı var mı acaba ?

Çok merak ettim, peki damlama yöntemi yoksa, hortumla bu şekilde sulama zor olmaz mı?

Mesela su naylonun üzerinde birikmez mi?

Siyah naylon sıcak havada bitkiyi yakmaz mı?

Aklıma takıldı da, ben bu sene kesin çilekle uğraşacağım, detaylandırabilir misiniz tecrübelerinizi, çook teşekkürler.

Selahattin Yılmaz 09-03-2008 21:38

Buradan görebilirsiniz.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:47.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025