agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sebzeler (https://www.agaclar.net/forum/sebzeler/)
-   -   Sebze Bahçeme Neler Diktim? (https://www.agaclar.net/forum/sebzeler/4459.htm)

limon 19-03-2009 14:36

Önerinize uyacağım.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 382857)
Bütün gece burnumu bir yoğurt kasesine daldırmış olarak tuttum. Gece de eldivenle uyudum ne olur ne olmaz diye.

Beterin beteri varmış... :) (Gülmekten gözlerimden yaş geldi, çok yaşayın)

berduray 19-03-2009 15:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 382857)
. Bu yıl ayrıca Mustard Habanero cinsi tohumlar sipariş ettim. 500000 scovill imiş. Ne yapacaksam artık :)


Hiçbirşey yapamazsanız ben buralardayım, Sayın Meyvelitepe, sizin yerinize ağlaya ağlaya , sizi yadederek yerim.(Güzel haber diye buna derim işte):p

Tailerin kurumuşu tarhana çorbasında nefis oluyor, sıcak sıcak iç, ondan sonra çık kara oyna...

Keşke Selahattin Bey gibi ameliyat eldiveniyle, teknik bir şekilde çalışsaydınız, o öyle yapmıştı, jalapenoları...

Tekrar geçmiş olsun...

MeyveliTepe 19-03-2009 16:13

Teşekkür ederim. Yeşilken bu kadar acı değillerdi. Kuru fasulye tenceresine bir tane atmak yetiyor. Önce kulak kepçeleri, sonra tüm gövde ısınıyor. Üstelik insanın ağzını, dilini yakmadan. Tuhaf bir acı.

Selahattin hocam tecrübeli. Başına gelmiştir belki daha önce :))

ciceksever70 21-03-2009 19:06

Ben de iki gün önce ilk roka tohumlarini attim ancak ertesi gün kar yagdi. Umarim zarar görmezler. Ayrica evde de domates tohumlarini cimlendirmeye basladim. Digerleri icin Mart sonunu bekliyorum cünkü buralara hala ilkbahar gelmedi.

limon 26-03-2009 14:42

1 Eklenti(ler)
Dışardaki kış soğuğuna inat camın önündeki biberlerim hızla gelişiyorlar :)
Eklenti 69161

Koyu yeşil 27-03-2009 11:13

Meyvelitepe'nin eldivenle uyumasına çok güldüm. Ben de 6 çeşit acı biber çimlendirdim. Ne kadar acı olduklarını bu yaz test edip göreceğiz. Acısı kesmezse size başvururum sevgili Limon.

limon 29-03-2009 18:19

Tamam Koyu Yeşil :)

Bu bahar havanın ısınacağı yok, domates ve kırmızı biber tohumlarını da içerde çimlendirmeye karar verdim ben. Hava ısınır ısınmaz dışarıya çıkarırım. Dün gece hava sıcaklığı 2 dereceydi.

Enteresan sebzelerden oluşan arkadaşımızın hediyesi Tohum Bohçasından çıkan tohumları da (kabaklar hariç) ekmiştim. Dışardalar ama onlar ı da içeriye alacağım. Kabakları direkt yerlerine ekmeyi tercih ediyorum. Saksıda çimlendirip yerine geçirdiğimde pek randımanlı olmuyor. Hrr yıl denememe rağmen bir kilo bile toplayamadığım Taze Fasulye yi bu yıl ekmemeye karar verdim.

Bu yıl düşündüğüm sebzeler; Çeri, Pembe Domates, Salatalık, Yemeklik Kabak, Bezelye(kışın ektim), Bakla (Kışın ektim yarım metre boylandılar), Bamya, Kırmızı Biber, Yeşil Biber, Dolmalık Biber, Kavun-Karpuz (küçük olsalar da çok sevimli ve lezzetli oluyorlar)...

Bir de Tohum Bohçasından çıkanlar...

ciceksever70 29-03-2009 19:22

Sevgili Limon, burda ilkbahar Mayisa kadar soguk gectigi icin insanlar bir cok sebzeyi evde cimlendiriyorlar. Bu sene domates, salatalik,kabak,misir, salata ve bilumum cicek tohumlarini ektigim bardaklardan evde yürüyecek yer kalmadi. Domatesler hizla cimlendi umarim ayni oranda verimliolurlar. Fasülyeden verim alamamaniza üzüldüm. Gecen sene biz üc siriga diktigimiz 10-15 fidandan kilolarca fasülye topladik tüm acemiligimize ragmen. Sizin gibi bir usta yilmamali diye düsünüyorum. Ben bu yil domates, kabak ve salataligi ilk kez deniyorum. Bakalim sonuc ne olacak? Babamin Istanbul dan gönderecegi bamya tohumlarini da sabirsizlikla bekliyorum cünkü burada bulamadim.

maviyeşil 31-03-2009 09:28

5 Eklenti(ler)
Sevgili Limon yaptıklarını zevkle takip ediyorum. Benim baklalar çiçeklendi, ne zaman ürün verir bilmiyorum. (İlk denemelerim) Bezelyelerim de seninkiler kadar. Onlar ne zaman olmaya başlar sence?

Eklenti 69815 Eklenti 69816

Eklenti 69817 Eklenti 69820
Marulları senden öğrendiğm gibi bağladım. Gerçekten çok faydası oluyor.

Eklenti 69818
Bunlar da brüksel lahanalarım :)

mandalina 31-03-2009 15:48

Kıvırcıklarım
 
1 Eklenti(ler)
Başlıklarda aradım sorunuma yanıt burada bulabileceğim için buradan soruyorum.Tohumdan kıvırcık (salata) ektim yaklaşık 1 haftalıklar.Boyları bana biraz uzun gibi geldi.Resimleri yayınlıyorum.Bana bu konuda yadımcı olurmusunuz.Çimlendiklerinden beri sadece 2 yapralılar ve boylarıda çok uzadı bu normalmı ve bunların yaprakları ne zaman çoğalacak.Teşekkürler...

maviyeşil 31-03-2009 16:08

2 Eklenti(ler)
Sevgili Mandalina bence de marulların çok uzamış. Daha çok ışık alacağı bir yere koy ve daha az sula bence.
Eklenti 69886 Eklenti 69887
İlk resimdeki geçen hafta çimlendi. İkinci resimdekini martın ilk haftası ekmiştim.

mandalina 31-03-2009 17:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi maviyeşil (Mesaj 390281)
Sevgili Mandalina bence de marulların çok uzamış. Daha çok ışık alacağı bir yere koy ve daha az sula bence.
Eklenti 69886 Eklenti 69887
İlk resimdeki geçen hafta çimlendi. İkinci resimdekini martın ilk haftası ekmiştim.


Maşallah ya seninkiler çok güzel olmuşlar.Benimkiler niye bu kadar ince ve çelimsiz duruyorlar anlayamadım.Ben onları bu sabah balkona aldım.Hatta günün belirli zamanlarında güneşte vuruyor üzerlerine.Düzelirler mi bu şekilde...? :(

maviyeşil 31-03-2009 19:21

1 Eklenti(ler)
Bence onları sürekli dışarıda güneşte bırak ve sulama birkaç gün. Biraz gelişince asıl yerlerine şaşırtırsın. Umarım seninkilerde büyürler. Benim şimdi kocaman olan marullarımın başına neler geldi neler? Anlatsam gülmekten ölürsün. Eşim en sonunda 'Üzülme canım artık onlar içimizde yaşayacak, ne yapalım kader böyleymiş.' demişti. Ama kurtuldular.
Eklenti 69929

limon 31-03-2009 20:02

Maviyeşil, çok güzel sebzelerin, eline sağlık. Bezelyeler yazın ürün verirler ama baklalar çok yakında verirler. Benim baklalar iki gündür havanın ısınmasıyla çok çiçeklendi. Bakla çok çabuk olup, biten bir sebze.

Lahanalar ve brokoliler çiçeklenmeye başladılar. Sonbaharda ekip tüm kış yediğimiz tereler ve rokalar da çiçeklenmeye başlayında söktüm, yeniden tohum atacağım. Bugün biraz daha dereotu tohumu attım. Enginarın bitkisi çok büyüdü, bu sene ilk ürününü verecek gibi geliyor.

Bunlar güzel ama bu arada sebze bahçemi feci saran otlardan da bahsedeyim. Her gün bir sonraki güne ertelediğim, çapalama ot temizleme işini bir an önce yapmam gerek. Yeni gelen gübreleri toprağa serip, karıştırmam gerek.

Bugün çeri domates ve kabak tohumlarını saksılara ektim. Kavun, Karpuz, Bamya vb.. direkt yerlerine ekeceğim tohumlar için bahçeyi bir an önce hazırlamam gerek.

Mandalina, senin fideler yetersiz ışıktan çok uzamışlar ve cılız kalmışlar. Bunlar olur mu bilmem ama eğer tohumun varsa başka bir saksıya tekrar ekip, direkt güneşi görecek dışarıda bir yere yerleştir bence.

Maviyeşil "Onlar içimizde yaşayacak", " onları midemize indireceğiz" le eşanlamlı mı? ;)

maviyeşil 31-03-2009 20:16

Sevgili Limon yazacak ve soracak çok şeyim var sana :) Sondan başlayım, eşim içimizde yaşayacak derken marulların öldü, artık bunlardan birşey olmaz demek istedi. Ama marulları yaşattım sonunda.

maviyeşil 31-03-2009 20:26

Benim baklalarım da çok çiçeklendi. Bir süre önce günlerce süren fırtınadan dolayı sağa doğru eğilmişlerdi, bir süre öyle kaldılar, yaprakları siyahlaştı. Sonradan toparladılar kendilerini ve çiçeklendiler. Bir yazında çiçeğinin güzel koktuğunu yazmıştın, koklamaya çalıştım ama beceremedim. Biraz daha açsınlar, tekrar deneyeceğim.

Ben bamya, börülce, salatalık tohumlarını acemilik heyecanı ile 16 martta ektim bahçeye. O günlerde hava çok güzeldi, aldandım hemen. Arkasından yağmurlar bir başladı, günlerce sürdü. Sanırım ümidimi kesmem lazım.

Domates, biber tohumlarını saksılarda kaç defa çimlendirmeyi denedim, beceremedim. En son mart başında tekrar ekmiştim. Domatesler çıktı ama biberlerden ses yoktu. Havalar ısınınca bir bir çıkmaya başladılar. Sabahtan akşama geliştiklerini gördüm bugün :)

ciceksever70 01-04-2009 08:12

Arkadaslar buralarda hava sicakligi gündüz 10-15 gece de 5-10 arasi. Disarda bu sicakliklarda cimlendirebilecegim tohumlar hangileridir? Olan domates fidelerimi artik disariya cikarabilir miyim, yoksa daha beklemelimiyim? Sevgili Limon, kabak tohumlarini direk ekeceginizi söylediniz. Daha önce denediniz mi? Eger bu sekilde basarili sonuc aliniyorsa ben de denemek isterim cünkü evde cimlenen tohum bardaklarindan hareket edecek yer kalmadi.

mandalina 01-04-2009 09:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi maviyeşil (Mesaj 390391)
Bence onları sürekli dışarıda güneşte bırak ve sulama birkaç gün. Biraz gelişince asıl yerlerine şaşırtırsın. Umarım seninkilerde büyürler. Benim şimdi kocaman olan marullarımın başına neler geldi neler? Anlatsam gülmekten ölürsün. Eşim en sonunda 'Üzülme canım artık onlar içimizde yaşayacak, ne yapalım kader böyleymiş.' demişti. Ama kurtuldular.
Eklenti 69929

Dün güneşte kalmışlardı demişti ya.Akşam gittiğimde yaklaşık 30 tanesinden sadece 8-10 tane kalmıştı.Diğrleri hep eğilmişler.Anlayamadım neden böyle oldu.

meraklı 01-04-2009 09:27

Ekim ayında ekmiş olduğum baklalarımın boyu 1 metreyi geçti yerlerini ve topraklarını çok sevdiler sanırım:) Baklalarım1.5 aydan beri çiçekteler ama hiç bakla oluşturmadılar. Yemek için sabırsızlanıyorum daha ne kadar beklerim sizce?
Her gün gidip bakıyorum.

Bir de öğrendiğim eğer yanılmıyorsam baklalar ve bezelyeler killi toprağı ve yine sitemizdeki taze soğan başlığından okudum taze soğan da severmiş. Bezelyelerim geçen yıl bol bol ürün verdi araştırınca bahçemdeki killi toprağın etkili olduğunu anlamıştım. Derin dondurucuya koyduğum bezelyeler hala bitmedi:) Bahçelerimizdeki topraktan en çok verim alabileceğimiz ürünler ekmek de önemliymiş.
Bahçedeki toprak o kadar killi ki kap kacak bile yapabilirsiniz. Su tutma kabiliyeti yüksek, verimli ama domates, biber salatalık gibi sebzeler için köklerinin gelişmesini engellediğini ve yeterice verim alamadığımı düşünüyorum. Onun için de bu yıl toprağa kumlu toprak ve gübre ile karıştırmayı düşünüyorum. Umarım işe yarar. Bu yıl çok tecrübeliyim ya:):) bakalım
Geçen yıl Mart ayında yazın dikilebilecek her çeşit sebze ve bal kabağı, kabak, karpuz, kavun küçücük bahçeye hepsini ektim:) Bazıları güzel oldu bazısı hiç büyümedi. Karmakarışık birbiri içine geçti hepsi. Ama benim için deneyim oldu:)

maviyeşil 01-04-2009 09:54

Sevgili Mandalina bence boyları çok uzadığı için artık ayakta kalacak güçleri kalmamıştır. Güneşten etkilendiklerini kesinlikle düşünmüyorum.

meraklı 01-04-2009 10:11

Bahçemde bahsettiğim toprakla ilgili işlerle uğraşırken evde de kiraz domates, biber çimlendirip fideledim.

Organik bahçecilik başlığı altında konuşulan kadife çiçeği ve fesleğenin domates ve biberlerle ekiminin faydalı olduğunu öğrendikten sonra kadife çiçeği ve fesleğen de fideledim. Bunları bu yıl deneyeceğim.

Onun dışında kına çiçeği, rudbekyalar ve değişik çiçeklerin tohumlarını saksılara attım. Evde fidelere yer kalmayınca bir kısmını da okula götürerek pencere önlerine yerleştirdim:) :)

Bu yıl pembe domates tohumları bulamayınca köyde oturan öğrencilerimden pembe domates tohumu istedim.

meraklı 01-04-2009 10:28

Sn çiçeksever70 ben fideleri bir tepsiye yerleştirdim. Gündüzleri balkona çıkarıyorum. Dış ortama uyum sağlasınlar diye, geceleri de tepsiyle içeiye alıveriyorum. Az daha havalar ısınınca içeriye almayacağım. Yalnız 15 cm civarında olan 3 domates fidemi gece içeriye almadım. Sabah kalktığımda baktım hiç birşey olmamıştı. Sanırım bu 3 fideyi artık dışarıda bırakacağım.

maviyeşil 01-04-2009 10:30

Meraklı, ben de okumuştum aynı yazıyı, sevgili üzüm bu işi iyi biliyor. Ben de domates fidelerimin yanına fesleğen ektim. Kadife çiçeği bulabilir miyim buralarda bilmiyorum.

Benim yeni çimlenen domates ve biberlerim dışarda, durumları iyi gözüküyor. İçeride bir kaç kez yetiştirmeyi denedim. Çimlendikten sonra güneş görmedikleri için ölüp gittiler. Ben de bu sefer dışarda bıraktım hep.

meraklı 01-04-2009 10:34

Sn Limon daha önce pırasa tohumlarını Nisan ayında bahçeye atacağınızı söylemiştiniz. Bu konuda resimler koyarak pırasayı tohumdan nasıl yetiştireceğimiz konusunda bizleri bilgilendirebilir misiniz?

Geçen yıl bir kaba hevesle pırasa tohumlarını attım ve 20 cm kadar oldular. Sonra da sararmaya başladılar. Meğer bunların üst kısımlarından kesersem gövdeleri kalınlaşırmış. Bunun gibi bilmediğimiz noktalar varsa yardımınızı bekliyorum.

mandalina 01-04-2009 10:46

Peki arkadaşlar bu fidelerin gelişim sürelerinde daha sağlıklı ve sağlam olmaları için herhangi bir besin takviyesi varmıdır acaba (sıvı gübre v.b.)

meraklı 01-04-2009 10:46

Sn Maviyeşil fidelerimi önce içeride ama güneş alan pencere önlerine çimlendirdikten sonra yerleştirdim. Böyle de yer sıkıntısı oluyor ama fideler iyi gelişiyor. Havalar ısınınca da gündüzleri dışarıya çıkarmaya başladım.

İzmir şimdi ne güzeldir, özledim. İzmir'i bilirim, fesleğen tohumunu Kemeraltında, Kızlarağası hanında çiçekçiler ve tohum satan dükkanlardan temin edebilir ya da kipa, koçtaş gibi marketlerden de alabilirsiniz. Komşularınızda da olabilir belki ? Şimdi orada olabilseydim Hisarönünden, yazlık soğanlı çiçeklerden alırdım ama artık oraya gelince bakarım ekleyeceğim.

meraklı 01-04-2009 10:50

Sn Mandalina aslında sağlıklı fideler ve özellikleri ile ilgili Sayın Mine Hanımın bir başlığı var daha önce okuduğum ama fide yetiştirmek ile ilgili kısımda yanlış hatırlamıyorsam oraya bakabilirsiniz.

maviyeşil 01-04-2009 10:52

Meraklı, fesleğeni fide olarak aldım pazardan ama kadife çiçeğini sormadım, unutmazsam bu hafta pazardan almayı düşünüyorum. Şimdi Kızlarağasına gidip saatlerce incelemek, gezmek vardı ama malesef ben de uzaktayım merkezden.

Mandalina, sen marul tohumlarını yeniden ek, dışarıda bırak, çimlendikten sonra az sula, bak besine gerek kalmayacak, nasıl büyüyecekler.

meraklı 01-04-2009 11:00

Sn mandalina sorunuz sanırım marul fideleri ile ilgili.
Ben de marul tohumlarını saksıya atıp kendim suladığıma aynı sorunu yaşadım. Ve siteden öğrendiğim ve daha sonraki denemelerimden çok az su bol güneş istediklerini anladım. Marul tohumları toprakta görününce gerçekten az sulamak lazım yoksa çok uzayıp cansız oluyorlar. Susuzluktan pek ölmüyorlar ama aşırı sulayınca hiç olmuyor. Benim bahçeye attığım tohumlar yağmurdan yağmura sulanıyor ve çok güçlüler.

mandalina 01-04-2009 12:31

Öncelikle marul fideleri evet ama mesela karanfillerimde 1 haftadır sadece 2 yapraklı duruyorlar neden böyle.Boylarıda uzun olduğu için diplerine biraz daha tof ilave ettim.
----Domateslerim filizlendi şimdilik boyları normal sanırım fakat sitede resimlerini gördüğüm yeni filizlenmiş domates fidelerinden daha küçük duruyorlar.Bunlarda ölmez değilmi
----Bir sorum daha var az sudan kasıt nedir.Günde 1 kere mi veya ne kadar aralıkla sulama yapılmalı çimlenen fidelere...?


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:14.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025