agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sebzeler (https://www.agaclar.net/forum/sebzeler/)
-   -   Sebze Bahçeme Neler Diktim? (https://www.agaclar.net/forum/sebzeler/4459.htm)

doğa_29 24-04-2009 07:14

Balkabağım el büyüklüğüne geldi ama renkleşmedi.Dahada büyütmek istiyorum.

limon 25-04-2009 23:04

1 Eklenti(ler)
Çok heyecanlıyım :) Enginarım ilk defa sebze verecek :)
Eklenti 74749

limon 30-04-2009 11:55

5 Eklenti(ler)
Yabani otları topladıktan sonra seyreltme yaptığım havuçlar, tüm kış yerinde saydıktan sonra, yağmurun ve ılık havanın da etkisiyle birden gelişmeye başladılar.
Eklenti 75556

Fasulyelerle Mısırları yanyana ekmiştim, iki gün önce mısırlar hiç yoktu ortada, yağmurla beraber birden yeşerip, boylanmışlar.
Eklenti 75557

Bezelyelerim de çiçeklenmeye başladılar.
Eklenti 75558

Naneler de yağmurla beraber coştular.
Eklenti 75559

Bu da "Bakla Güzeli" :) Bu sene hemen her gün bir "Ağaç Kurbağası" na raslıyorum. Kurbağanın daha büyük boyutlu ve farklı fotoğraflarını galeriye ekledim.
Eklenti 75560

Yılmaz Yalçın 30-04-2009 13:10

Merhaba Limon nasılsınız?Ben yeni üyeyim ve yazılarınızı büyük bir iştahla okuyorum..Evimin bahçesini yeni keşfettim bitki sevgisi sayesinde.Cehaletimi bağışlayın sorum olacaktı;15 metrekare bahçem var,ögleden sonra 15.00-17.00 arası güneş alıyor güneye bakıyor,koyun gübresi karıştırdım toprağıma ve şuan çapalı değil..
Bugün Eminönü'den ıspanak,kıvırcık,maydonoz,çilek tohumu aldım(ithal)..Şimdi bu tohumları direwk toprağa mı atacağım başka birşey yapmama gerek var mı(çapalama,üzerine toprak atma gibi)?

limon 30-04-2009 22:00

Ispanak, Maydanoz tohumlarını direkt yetiştireceğiniz yere ekebilirsiniz. Ben şöyle yapıyorum; önce gübreli toprağı iyice belliyorum, tırmıkla düzlüyorum, hafifçe nemlendirecek şekilde sulamasını yapıyorum, tohumları çok sık olmamasına dikkat ederek serpiyorum, üzerlerine hafif nemli toprağı aynı tohum serper gibi ince tabaka halinde serpiyorum. 2-3 gün sulamaya gerek yok.

Tohumdan çilek yetiştirmeyi bilmiyorum. "Çilek" başlığında faydalı bilgiler bulabilirsiniz.

Kıvırcık veya Marul tohumlarını da aynı yukardaki gibi ekiyorum ancak küçük bir köşeye. Fideler şaşırtma yapılacak büyüklüğe gelince esas yerlerine geçirmeden yine toprak hazırlığını yukardaki gibi yapıyorum, toprağı iyice suya doyuruyorum, fideleri daha sonra dikiyorum. 2-3 gün sulama yapmama gerek kalmıyor. Fideleri düzgün sıra halinde dikiyorum, fideler biraz büyüyünce fideler yüksekte kalacak şekilde oluklar açıyorum, sulamayı direkt kıvırcıkların köklerine gelecek şekilde değil de, oluklara (kanallara) bolca doldurarak yapıyorum.

Marullarda ve Kıvırcıklarda bu uygulamayı yaparken fotoğraflamaya çalışacağım. İki haftaya kadar yapmam gerekecek sanıyorum.

Güzel sözlerinize çok teşekkür ederim.

maviyeşil 01-05-2009 17:29

3 Eklenti(ler)
Eklenti 75769
Baklalar yenecek büyüklüğe geldi.
Eklenti 75770
Bezelyeler baya büyüdü ama taneleri küçücük.
Eklenti 75771
Domatesler olmaya başlamış :)

maviyeşil 01-05-2009 17:39

3 Eklenti(ler)
Eklenti 75774
Fasulyelerim
Eklenti 75775
Patates ve kişnişler
Eklenti 75777
Çileklerim

Bahçede soğan, sarımsak, yeşillikler, marul, kabak, salatalık, domates, biber... Yani yok yok :)

limon 01-05-2009 19:41

Desenize "Yok birbirimizden farkımız" :)

İzmir daha sıcak tabii , sizin Domatesler gelişmiş, baklalar bezelyeler olmuş bile.

maviyeşil 02-05-2009 09:12

Sevgili Limon ben baklaları 17 Aralıkta, bezelyeleri 15 Ocakta ekmiştim. Ondan sanırım erken oldular. Bu sene buralara bile yazın gelmeye niyeti yok, dün gece sağanak yağmur vardı.

Denize yakın ve yüksekte olduğum için çok rüzgar oluyor. Toprak sanki hiç sulanmamış gibi çatlıyor.

İtiraf ediyorum cherry domatesleri pazardan fide olarak almıştım yaklaşık bir ay önce:) Tekin Bey'den pembe domates tohumu almıştım, sadece birkaç tanesini büyütebildim. Onların durumu da daha kesin değil :)

Domates, biber, patlıcan ve çileklerimi fide olarak aldım.

ciceksever70 02-05-2009 20:50

Sevgili Limon bugün kabaklarimi sizin sisteminizle ektim. Umarim iyi sonuc alirim. Sevgiler...

karagoz 03-05-2009 19:30

bende en yakın sürede bahçe resimlerimi yayınlayacagım

limon 03-05-2009 22:04

Çiçeksever, umarım iyi olur, yoksa tek suçlu ben olacağım :) Ben de yemeklik kabak tohumlarını bugün aldım, yarın ekmeyi planlıyorum.

Merakla bekliyoruz sn.Karagöz.

meraklı 05-05-2009 08:56

1 Eklenti(ler)
Baklalarımı hasat etmeye başladım :)

maviyeşil 05-05-2009 08:59

Afiyet olsun Meraklı :) Benim baklalarda oldu ama ben iç baklayı daha çok seviyorum, o yüzden bekliyorum.

Remzi Sarıoğlu 05-05-2009 09:14

Baklanın üst taze yapraklarından salata yapabilirsiniz. Çok lezzetli oluyor. Nisan sonunda Babakale tarafındaki yazlığımda taze bakla yapraklarından yaptığım salatayı keyifle yedik.

tturt 05-05-2009 09:31

Yazılanları bir süredir keyifle okuyorum. Bazen kendi tecrübelerimle örtüştüğünü görüyorum bazende yeni şeyler öğreniyorum. En güzel tarafı o kadar keyifli vede heyecanlı anlatımlar varki okudukça mutlu oluyorum. 2006 yılı bahar ayından bugüne bende sizler gibi aynı tutkuların esiri oldum geçen sene ve bu sene işi artık iyice abarttım. Değişik sebze ve çiçek tohumlarının çimlenmesini ve büyümesini görmek beni çok mutlu ediyor. Bizim yerimiz Sapancada malum kışları biraz sert oluyor. Bende bahçeyle Şubat sonundan Kasım sonuna kadar ilgilenebiliyorum. En yoğun gidebildiğimiz zamanlar Nisan-Ekim arası bu nedenle sizlerin büyük keyifle ekip, büyütüp yediği bazı sebzeleri yetiştirme şansım pek olmuyor. Yetiştirmeyi denediğim zamanlardada havalar ısındığından çok çabuk tohuma kalkıyor (marul,roka vb) Bu sene dere otu ve fesleğen deneyimim oldu tohumları havalarında soğuk gitmesi nedeniyle yaklaşık 3 hafta önce diktim geçen hafta itibariyle henüz çimlenmemişlerdi. Sanırım geçe soğuk oluyor o yüzden çimlenemediler. Ben daha çok domates çeşitleri, salatalık, biber çeşitleri, patlıcan, güvey feneri, pepino vb sebze ve meyveler dikiyorum bunun yanında nane, maydonoz,turp'da dikiyorum. Sebze için ayırabildiğim alan fazla olmadığı bize yetiyor. Bu sene minik marul, minik havuç, mink turp'da diktim bakalım nasıl sonuç alacağım. Diktiklerimin bir kısmını tohumdan çimlendirdiğim gibi bir kısmınıda fide olarak siteden temin ediyorum. Bunun yanında yine küçük bir alana bir çok bodur meyve diktim bilmiyorum iki yıl sonra orası ne hale gelir çünkü küçük bir alanda 10 bodur ağaç var meyvelerinide yiyoruz. Geçen sene özellikle güvey feneri tecrübelerimi sitedeki arkadaşlarla paylaşmıştım. Zaman zaman tecrübelerimi aktarıyorum. Çiçekler konusunuda bu sene bayağı abarttım buranın konusu değil onuda başka forumlarda paylaşırım. Buraya yazmasamda (bu ilk) yazılanları keyifle okuyorum. Bilgisini tecrübesini paylaşan emeği geçen herkese sonsuz teşekkürler.
Hazır yazmışken sizlerin bir fikrini almak isterim. Benim sebzelerin çoğu sırık özellikle seralardaki pepinoların düzeninden esinlenerek tahta direkler arasına ip gererek fideleri aşağıdan yukarıya uzatacağım bu iplere sardırmayı düşünüyorum ne dersiniz tecrübe edeniniz oldumu ? Herkese kolay gelsin umarım herkes emeğinin karşılığını alarak güzel lezzetli ürüner hasat edip yer.

maviyeşil 05-05-2009 09:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Remzi Sarıoğlu (Mesaj 413896)
Baklanın üst taze yapraklarından salata yapabilirsiniz. Çok lezzetli oluyor. Nisan sonunda Babakale tarafındaki yazlığımda taze bakla yapraklarından yaptığım salatayı keyifle yedik.

Bu sene ilk defa pazarda satıldığını gördük annemle, çok şaşırdık.
Annemin konuyla ilgili yorumu:
"Bu İzmirliler aç kalmışlar, ne bulsalar yiyorlar"
İşin ilginç tarafı annem Aydınlıdır ve her türlü otu bilir, yer.

limon 05-05-2009 17:02

Biz de Çanakkale'liyiz, teyzem çok sevdiğini muhakkak denememi söylediğinde denemiştim, yeşil salatayla karışık yaptım ama alışık olmadığımızdan olsa gerek biz pek sevemedik. Semizotu salatası gibi sarımsaklı yoğurtlu denemeyi düşünüyorum. Faydalıdır herhalde değil mi? Hani faydası yoksa boşuna zorlamayalım? :)

Tturt öncelikle güzel yorumlarınız için teşekkür ederim. Bu sene ben de sıralı diktiğim Salatalık fideleri için sizin yazdığınız yöntemi ilk kez denemeyi düşündüm ama sonra buradaki sırıkları deviren rüzgarı düşününce vazgeçtim. Fideleri sırığa bir kaç yerinden bağlıyorum, daha sağlam oluyor. Ama bu işlerden çok anlayan komşum her zaman sizin yazdığınız gibi yapıyor. (onun yeri rüzgara karşı daha korunaklı)

maviyeşil 06-05-2009 08:33

Arkadaşlar benim baklaların bazıları kökünden yere yattı, kırılmamış, baklalar büyümeye devam ediyor. Normal mi yoksa burda iki gündür fırtına vardı, ondan mı? Gerçi bir tanesi fırtınadan önce eğilmişti.

meraklı 06-05-2009 10:47

3 Eklenti(ler)
Arkadaşlar benim baklaların bazıları kökünden yere yattı, kırılmamış, baklalar büyümeye devam ediyor. Normal mi yoksa burda iki gündür fırtına vardı, ondan mı? Gerçi bir tanesi fırtınadan önce eğilmişti.

Sayın Maviyeşil benim de baklalarımın bazıları yerlerde, ama sağlıklılar.

maviyeşil 06-05-2009 13:18

O zaman normal, demek ki bir süre sonra ayakta duracak güçleri kalmıyor. Teşekkürler.

meraklı 06-05-2009 14:53

Değişik bakla yemeği tarifi
 
Ben de baklayı ağzıma almıyordum. Ama annem geçen yıl öyle güzel yaptı kiii şimdi yapıp yapıp yiyoruz bu yemeği:)

Baklaların iç yapmamış taze olanlarını toplayın, onları biraz diri kalacak şekilde haşlayın, güzelce una buladıktan sonra kızartın, yanına biraz da patates kızartması:) Muhteşem bir tat Maviyeşil bir deneyin isterseniz.

meraklı 06-05-2009 15:03

1 Eklenti(ler)
Bahçemden marullar. Geçen yıl yetiştirip tohumunu aldığım marullar bunlar.

limon 06-05-2009 19:13

Geçenlerde şiddetli rüzgardan sonra benimkilerin de y arısı yere yatmıştı. Haftasonu bazılarını sopalara bağladım, bazılarının kök kısmına toprak doldurdum. Bir iki tanesi de kırılmıştı, koparıp attım. Hepimizin başına geldiğine göre demek normalmiş durum. Benimkilerde de Baklalar ufacık ufacık başlamışlar görünmeye. Hava güzel giderse bir haftaya ilk hasadı toplarım sanıyorum.

Meraklı, afiyet şeker olsun :)

maviyeşil 07-05-2009 09:58

Hiç duymamıştım, ilginç bir tarif, yapayım bakalım. Ben iç baklayı enginarla pişiriyorum, çok güzel oluyor.
Toplayım bugün biraz. Darısı başına Limon :)

meraklı 07-05-2009 16:07

Sevgili Limon size ve deneyen herkese afiyet olsun şeker olsun bal olsun (kızım bir ara öğrenmiş böyle diyordu:)

h_dogan 08-05-2009 13:26

1 Eklenti(ler)
Burda da ayın 5'inde fırtına oldu her şey darmadağın oldu. Bunlar da benim renkli marullarımın şimdiki hali. Nerdeyse hepsi tohuma gidiyor. ;)

maviyeşil 09-05-2009 08:30

Sayın Dogan siz tohumları biriktirin, seneye bize de yollarsınız. Ben özellikle kırmızıdan isterim :)

h_dogan 10-05-2009 23:04

Hangi kırmızıdan?:D Resimde görülen marullarda 1 çeşidin 4 renk tonu var. Diğeri parçalı bir çeşit o da kırmızı. Bir de yeşillerin 5 çeşidi var. Yanlış hatırlamıyorsam bende 9 farklı çeşit var. :D Bir daha bakim de kaç çeşit var. :)

maviyeşil 11-05-2009 11:44

Eeee napalım o zaman ben ayrım yapamadım, siz hepsinden yollayın bari :)


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:05.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025