10-07-2011, 11:47
|
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-04-2010
|
Alıntı:
Bursa Gemlik de yaşıyorum çok sıcak olduğundan her akşam suluyorum fideleri.
|
 Sevgili h999; işte sorunu siz bulmuşsunuz bile. Hava çok sıcak, yani sıcaklık 34-35 dereceye çıktığı zaman biberin meyve tutumu güçleşir. Ben Adana'da yaşıyorum. Güneybatı cephe bir balkona sahibim. Dolayısıyla hava o denli sıcak ki biberler bol bol çiçek açıp sürekli çiçeklerini döküyorlar. 7-8 tane biber fidelerim sadece 3-4 adet meyve tutabildiler. Süs biberlerim daha iyi meyve tutuyorlar fakat sivri biberlerim sıcaklardan çok olumsuz etkilendi. Bu durumda ya biberleri serin bir yere alacağız ya da hormon(bgd) kullanarak çiçekleri döktürtmeyip, döllenmeden meyve tutturacağız bitkilerimize. Başka yolu yok. Bu arada çiçeklenme döneminde meyve tutumu için suyu olabildiğince kısıtlı vermeye dikkât etmemiz gerekiyor. Sulamaya dikkât ettiğim halde bu sorunla karşılaşıyorum. Her ne kadar meteoroloji 32 derece gösterse de şu anda burada güneşte hava 36-37 derece. Balkonum akşama kadar güneş alıyor. Artık durumu siz düşünün. Tek bir çare var, o da hormon. Diğer bir dikkât etmemiz gereken nokta ise; biberlerin saksısı çok ısınmamalı. Eğer saksı çok ısınıyorsa bitki strese girip çiçeklerini döküyor. Bunun için saksılarımı doğrudan betonun üzerine koymaktansa saksı altlıklarını ters çevirip onun üzerine koyuyorum ve doğrudan güneş alan saksılarımı iki kat alüminyum folyo ile dışını kaplıyorum. Alüminyum folyo ışığı yansıtsın bir nebze de olsa ısıyı düşürsün diye. Kolay gelsin. 
|
|
|