agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Sebzeler
(https)

Beğeni Düzeni42Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 31-03-2009, 20:26   #1
Ağaç Dostu

maviyeşil's Avatar

Giriş Tarihi: 22-12-2008
Benim baklalarım da çok çiçeklendi. Bir süre önce günlerce süren fırtınadan dolayı sağa doğru eğilmişlerdi, bir süre öyle kaldılar, yaprakları siyahlaştı. Sonradan toparladılar kendilerini ve çiçeklendiler. Bir yazında çiçeğinin güzel koktuğunu yazmıştın, koklamaya çalıştım ama beceremedim. Biraz daha açsınlar, tekrar deneyeceğim.

Ben bamya, börülce, salatalık tohumlarını acemilik heyecanı ile 16 martta ektim bahçeye. O günlerde hava çok güzeldi, aldandım hemen. Arkasından yağmurlar bir başladı, günlerce sürdü. Sanırım ümidimi kesmem lazım.

Domates, biber tohumlarını saksılarda kaç defa çimlendirmeyi denedim, beceremedim. En son mart başında tekrar ekmiştim. Domatesler çıktı ama biberlerden ses yoktu. Havalar ısınınca bir bir çıkmaya başladılar. Sabahtan akşama geliştiklerini gördüm bugün

maviyeşil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-04-2009, 08:12   #2
Ağaç Dostu

ciceksever70's Avatar

Giriş Tarihi: 14-02-2008
Arkadaslar buralarda hava sicakligi gündüz 10-15 gece de 5-10 arasi. Disarda bu sicakliklarda cimlendirebilecegim tohumlar hangileridir? Olan domates fidelerimi artik disariya cikarabilir miyim, yoksa daha beklemelimiyim? Sevgili Limon, kabak tohumlarini direk ekeceginizi söylediniz. Daha önce denediniz mi? Eger bu sekilde basarili sonuc aliniyorsa ben de denemek isterim cünkü evde cimlenen tohum bardaklarindan hareket edecek yer kalmadi.

ciceksever70 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-04-2009, 09:27   #3
Ağaç Dostu

meraklı's Avatar

Giriş Tarihi: 09-04-2008
Ekim ayında ekmiş olduğum baklalarımın boyu 1 metreyi geçti yerlerini ve topraklarını çok sevdiler sanırım Baklalarım1.5 aydan beri çiçekteler ama hiç bakla oluşturmadılar. Yemek için sabırsızlanıyorum daha ne kadar beklerim sizce?
Her gün gidip bakıyorum.

Bir de öğrendiğim eğer yanılmıyorsam baklalar ve bezelyeler killi toprağı ve yine sitemizdeki taze soğan başlığından okudum taze soğan da severmiş. Bezelyelerim geçen yıl bol bol ürün verdi araştırınca bahçemdeki killi toprağın etkili olduğunu anlamıştım. Derin dondurucuya koyduğum bezelyeler hala bitmedi Bahçelerimizdeki topraktan en çok verim alabileceğimiz ürünler ekmek de önemliymiş.
Bahçedeki toprak o kadar killi ki kap kacak bile yapabilirsiniz. Su tutma kabiliyeti yüksek, verimli ama domates, biber salatalık gibi sebzeler için köklerinin gelişmesini engellediğini ve yeterice verim alamadığımı düşünüyorum. Onun için de bu yıl toprağa kumlu toprak ve gübre ile karıştırmayı düşünüyorum. Umarım işe yarar. Bu yıl çok tecrübeliyim ya bakalım
Geçen yıl Mart ayında yazın dikilebilecek her çeşit sebze ve bal kabağı, kabak, karpuz, kavun küçücük bahçeye hepsini ektim Bazıları güzel oldu bazısı hiç büyümedi. Karmakarışık birbiri içine geçti hepsi. Ama benim için deneyim oldu

meraklı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-04-2009, 10:11   #4
Ağaç Dostu

meraklı's Avatar

Bahçemde bahsettiğim toprakla ilgili işlerle uğraşırken evde de kiraz domates, biber çimlendirip fideledim.

Organik bahçecilik başlığı altında konuşulan kadife çiçeği ve fesleğenin domates ve biberlerle ekiminin faydalı olduğunu öğrendikten sonra kadife çiçeği ve fesleğen de fideledim. Bunları bu yıl deneyeceğim.

Onun dışında kına çiçeği, rudbekyalar ve değişik çiçeklerin tohumlarını saksılara attım. Evde fidelere yer kalmayınca bir kısmını da okula götürerek pencere önlerine yerleştirdim

Bu yıl pembe domates tohumları bulamayınca köyde oturan öğrencilerimden pembe domates tohumu istedim.

Eski 01-04-2009, 10:28   #5
Ağaç Dostu

meraklı's Avatar

Sn çiçeksever70 ben fideleri bir tepsiye yerleştirdim. Gündüzleri balkona çıkarıyorum. Dış ortama uyum sağlasınlar diye, geceleri de tepsiyle içeiye alıveriyorum. Az daha havalar ısınınca içeriye almayacağım. Yalnız 15 cm civarında olan 3 domates fidemi gece içeriye almadım. Sabah kalktığımda baktım hiç birşey olmamıştı. Sanırım bu 3 fideyi artık dışarıda bırakacağım.

Eski 01-04-2009, 10:34   #6
Ağaç Dostu

meraklı's Avatar

Sn Limon daha önce pırasa tohumlarını Nisan ayında bahçeye atacağınızı söylemiştiniz. Bu konuda resimler koyarak pırasayı tohumdan nasıl yetiştireceğimiz konusunda bizleri bilgilendirebilir misiniz?

Geçen yıl bir kaba hevesle pırasa tohumlarını attım ve 20 cm kadar oldular. Sonra da sararmaya başladılar. Meğer bunların üst kısımlarından kesersem gövdeleri kalınlaşırmış. Bunun gibi bilmediğimiz noktalar varsa yardımınızı bekliyorum.

Eski 01-04-2009, 10:46   #7
Ağaç Dostu

meraklı's Avatar

Sn Maviyeşil fidelerimi önce içeride ama güneş alan pencere önlerine çimlendirdikten sonra yerleştirdim. Böyle de yer sıkıntısı oluyor ama fideler iyi gelişiyor. Havalar ısınınca da gündüzleri dışarıya çıkarmaya başladım.

İzmir şimdi ne güzeldir, özledim. İzmir'i bilirim, fesleğen tohumunu Kemeraltında, Kızlarağası hanında çiçekçiler ve tohum satan dükkanlardan temin edebilir ya da kipa, koçtaş gibi marketlerden de alabilirsiniz. Komşularınızda da olabilir belki ? Şimdi orada olabilseydim Hisarönünden, yazlık soğanlı çiçeklerden alırdım ama artık oraya gelince bakarım ekleyeceğim.

Eski 01-04-2009, 10:30   #8
Ağaç Dostu

maviyeşil's Avatar

Giriş Tarihi: 22-12-2008
Meraklı, ben de okumuştum aynı yazıyı, sevgili üzüm bu işi iyi biliyor. Ben de domates fidelerimin yanına fesleğen ektim. Kadife çiçeği bulabilir miyim buralarda bilmiyorum.

Benim yeni çimlenen domates ve biberlerim dışarda, durumları iyi gözüküyor. İçeride bir kaç kez yetiştirmeyi denedim. Çimlendikten sonra güneş görmedikleri için ölüp gittiler. Ben de bu sefer dışarda bıraktım hep.

maviyeşil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:30.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025