![]() |
|
![]() |
#631 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-12-2008
|
Pazılar Eklenti 51282[/QUOTE] Pazılarınız çok güzel görünüyor. Bende 1 hafta önce pazı tohumlarımı ektim. Ne kadar sürede sizinkiler gibi olur merak ettim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#632 |
Ağaç Dostu
|
Valla onlar kendi kendilerine oluyor., 3-4 sene önce kazara biraz tohum ektim, tazeleri yedik, 1 kök tohumluk bıraktım. O zamandan beri kendi kendine sürekli çoğalıyor eşe dosta söküp söküp veriyorum. Yağmurlar güzel gidince daha da çoşuyor. Endişelenmeyin bir haftaya olur. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#633 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-04-2008
|
Bahçemden resimler... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#634 |
Ağaç Dostu
|
Maydanozlar iyi durumdalar ancak dereotları sarardılar ve kötü görünüyorlar. Umarım düzelirler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#635 |
Ağaç Dostu
|
Madydanozlar |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#636 |
Ağaç Dostu
|
Bu arada resimleri bilgisayara aktarmada bir problem yaşadığım için biraz gecikti. Sevgili Limon, havalar bayağı soğuk gidiyor. Bahçeme soğukların etkilerini - genelde sıcaklıklar özellikle geceleri eksilerde hep - inceliyorum. Yukarıdada bahsettiğim gibi dereotlarım - resimde net değil ama - bayağı bi kötü oldu, marullarım biraz sarardı, ama onun dışındakiler gayet sağlıklılar ![]() Şu anda bahçemdeki diğer sebzelerin resimlerini yüklemeye çalışıyorum ancak hata veriyor. Sanırım bir yerde hata yapıyorum. Ama üstteki maydanozları yükleyebilmiştim? Düzenleyen meraklı : 14-01-2009 saat 13:58 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#637 |
Ağaç Dostu
|
Baklalarım sabahları buz tutmuş bir şekilde pörsümüş yapraklarıyla bayağı kötü görünse de gündüz kendilerine gelip böyle görünüyorlar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#638 |
Ağaç Dostu
|
Karnıbahar ve brokolilerimin resimleri. Üzerinde sebzesi olan brokolilerimin resimleri hata veriyor onları yükleyemedim. 0156 nolu resimdeki brokolim tohumdan yetiştirdiğim brokolilerden. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#639 |
Ağaç Dostu
|
Malum sebeplerden dolayı uzunca bir süre bahçemle ilgilenemedim. Gerçi bu sıralar da havalar çok soğuk yine ilgilenmiyorum. Ama daha önceden ektiğim baklalarım aynı sizinkiler gibi olmuşlar meraklı. Bezelyeler de yeşillenmeye başlamışlar ama bezelyelerin tüm yeşil kısmını ya tırtıllar ya salyangozlar yiyorlar. Bezelyeleri bu sene buzluğa atarım diye o kadar da çok ekmiştim ki. Baktığımda hiç o kadar da çok fide göremiyorum. Ya yeniliyorlar ya da hepsi çıkamadı. Sağlık olsun... Brokolilerin ilk hasadını yapmıştım şimdi yan dallardan sürenler büyümeye çalışıyorlar. Terelerle rokalar yağmurla daha da coştular. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#640 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili Limon bende de aynı dert, baklaların yapraklarını birşey yiyiyor sürekli. Az bişeyde değil üstelik, koca yaprağın yarısı yok ![]() Bezelyeyi aynı düşünceyle ben de çok ekmiştim. Çoğu çıktı ama hala yeni yeni çıkanlar var, sanırım sizinkilerde çıkmaya devam eder. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#641 |
Ağaç Dostu
|
Yaprak biti yaprağın yarısını yemez, uçtan oluşan yeni sürgünlerin tam göbek kısmına zarar verir, daha doğrusu kıtır kıtır yemez, özsuyunu emer yaprak iki günde sararır, ölür. Yaprağı yiyen mutlaka salyangoz ya da tırtıldır. Tırtıl çok iyi kamuflaj ustasıdır, yaprak arkalarına saklanır, salyangoz ise gece avcısıdır, el ayak çekilince çıkar sabaha dek karnını doyurur kaybolur. Salyangoz için bira formülü vardı, onu deneyebilirsiniz. Toprak hizasında bir kutuda, gömüyorsunuz kokusuna gelip, içine düşüp, boğuluyorlar. Aslında yaprakları yemesi çok önemli değil, bu baklaya zarar vermez, oluşan baklalarınız yeniyorsa o zaman tedbir alırsınız. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#642 |
Ağaç Dostu
|
Bilgiler için teşekkür ederim Berduray. Benim de aklıma geldi sonradan yaprak biti olamayacağı ama ortada başka kimse yoktu ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#643 |
Ağaç Dostu
|
Eğer tüm bitkilerin yaprakları talan edilmiyorsa, bırakın o salyangozcuklar da nasiplerini yesin arkadaşlar. Biliyorum o kadar emek verip, bir de üstüne merakla olmasını beklediğiniz meyvenin başına bir iş gelmesi sinir bozucu ama, meyvelerle ilgileri yoksa varsın bir kaç yaprak yesinler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#644 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 31-08-2008
|
Bence de. Yazık salyongozcuklara. Bir kaç yaprak eksilirse bitki ölmez ama salyangozlar ölür. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#645 |
Ağaç Dostu
|
Ben yaprakların yenmesinden şikayetçi değilim. Hatta yaprakları yenilen sebzelerdeki delikler de rahatsız olmam, ilaçsız oldukları için daha keyifli tüketiriz. Ama bezelye fidelerindeki durum farklı, yaprak dışında toprak üstündeki tüm yeşil kısmı yiyorlar. Eğer bu mevsimde de varlarsa kesin kaplumbağaların işi diyeceğim. Tırtıl veya salyangoz işi değil gibi, biri veya birileri, kıtır kıtır toprak hizasına kadar afiyetle midesine indiriyor ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#647 |
Ağaç Dostu
|
Valla bir zararı olmayacaksa afiyet olsun yesinler bir iki yaprak ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#648 |
Ağaç Dostu
|
O siyah şeyler yuvarlaksa , salyangoz dışkısı olabilir, çok mideniz kaldırmazsa odun külünü bir süzgeçten eleyiverin fidanlarınızın üzerinden yiyemezler artık. Ama her yağmurdan sonra tekrarlamak gerek, ıslanmaya gelmiyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#649 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili Berduray, anneme köyde siz ne yapıyordunuz böceklere karşı diye sormuştum. Annem de sizin gibi odun külü dök demişti, bir kere yaptım. Ama dediğiniz gibi yağmurdan sonra tekrarlamak gerekir. Yağmurda sürekli yağıyor, şimdilik böyle kalsın. Öyle rahatsız edici bir durumda yok zaten. Alıştım artık börtü böceğe, hatta solucanlara bile ![]() Yardımlarınız için teşekkürler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#650 |
Ağaç Dostu
|
Kışın fazla ilgilenemesem de, sebze bahçemi yabani otlar sarsa da, sebzelerim ürün vermeye devam ediyorlar. Yarısını biz yarısını tırtıllar yiyor ![]() Baklalar büyüyorlar. Sevmeyen çoğunlukta ama biz çok seviyoruz. ![]() Brokolilerin ilk sebzelerini toplamıştım, bunlar ikinci parti. Buharda pişirip üzerine sarımsaklı yoğurtla ailedeki sevmeyenlere bile şifa niyetine yediriyorum ![]() ![]() Kırmızı Lahanaları çeşit olsun ekmiştim ama galiba olmayacaklar. Havaların ısınmasıyla yakında top top olamadan tohuma kaçarlar gibi geliyor. Bir daha ekmeyi düşünmüyorum. ![]() Karalaha ve Brokoli yapraklarını tırtıllar çok seviyor. Bu da "Demek ki çok faydalı bir sebze" diye düşünmeme sebep oluyor. ![]() Ispanak tohumu çok sayıda atmıştım ama çoğu çıkmadı. 2 yıllık tohumdu belki ondandır. Ama bu çıkanların lezzetini anlatamam. Aroması, Lezzeti pazarlarda satılanların en az 5 katı diyebilirim. Unuttuğumuz Ispanak kokusunu yeniden hatırlatıyor bize ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#651 |
Ağaç Dostu
|
Bezelyeler de boylanmaya başladılar. ![]() Dün bahçenin boş bulduğum bir köşesine Marul tohumu attım. Taze Soğan yetiştirmek isteyenler, arpacık soğanlardan alıp dikebilirler. (Benim bahçede olmuyor) Bugün Maydanoz ve Dereotu tohumlarından ekmeyi planlıyorum. Roka ve Tere zaten bol miktarda var hatta bazıları çiçek açmaya hazırlanıyor. Hemen tepelerini budalayıp, seyreltme yapacağım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#652 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 09-03-2009
|
bende bahçemde geçen sene domates diktim 10 tane fide bunlardan 16 tane domates topladım çok güzeldiler, be senede salatalık yetiştirmek istiyom salatalık tohumlarını ne zaman dikmeliyim,kıvırcık tohumu ne zaman dikilir saygılarla |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#655 |
Ağaç Dostu
|
Sağol Koyu yeşil. Dün Marul tohumlarını bir köşeye serpiştirdim. Maydanoz ve Dereotu tohumlarını da bir an önce ekmem gerek. Geçen gün bir marketten küçük bir kutuda Acı Meksika Kırmızı Biberi aldım. Tohumlarını çıkarıp bir saksıya ektim ama çıkarlar mı bilmiyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#656 |
Ağaç Dostu
|
Marketten aldığınız biber ne şekildeydi Sayın Limon? Turşu, közlenmiş? Bu iki şıktan biriyse çimlenme ihtimali yok.. Ben şu ıspanaklara takıldım, tohumluk biraz fazlaca ayırsanız, biraz da bana düşerse çok sevinirim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#657 |
Ağaç Dostu
|
Biberler serada yetişmiş taze kırmızı biberdi. O kadar acı ki kimse yiyemedi. Aslına bakarsan bu sıralar Tv de Amerikalı bir aşçıya takılmış durumdayım. Yemeklerinde devamlı taze Meksika Biberi kullanıyor. Biberin tohumlarını alınca acı olmadığını iddia ediyor. O kadar zevkli yemekler yapıyor ki... Ben de markette dolaşırken bu biberlere raslayınca alıp denemeye karar verdim. Ama o kadar acı ki kullanmak mümkün değil gibi ![]() ![]() Ispanakların bir kaç kökünü tohumluk bırakırım. Sana da ayırırım tabii. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#658 |
Ağaç Dostu
|
Teşekkür ederim şimdiden, benim bir tai biber sosum vardı, ondan yapabilirsiniz acılarla...Ekmeği bandırıp yemek bile çok zevkli, makarnanın üzerine de azıcık koyabilirsiniz. Acıyı hafifletmenin bir yolu da limon suyudur, yiyeceğiniz kadar doğrayıp, bolca limonsuyu, azıcık ta z.yağı eklersiniz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#659 |
Ağaç Dostu
|
Tohumlarını ayın 11'inde ektiğim Kırmızı Meksika biberi tohumları çimlenmeye başladı. Saksı 22 derece kalorifer peteğinin üzerinde duruyor, üzeri streç filmle kaplıydı çimlenme başlayınca üzerini açtım. Biber verir mi bilmiyorum, beraber göreceğiz ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#660 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
|
Sn.Limon, tabii ki biber verirler. Üstlerini açtığınıza göre her gün fıs-fıs gibi bir şeyle nemlendirirseniz iyi olur. Sn.Berduray, geçen yıl size de gönderdiğim Tai Dragon cinsi biberleri kurutmuştum. Geçen hafta biraz tohum çıkarayım dedim. Çok değil sadece 3 biberden elimle tohum çıkardım. Sonra da iki kere bol su ve sabunla elimi yıkadım. Biraz sonra burnuma dokunmuşum, neye uğradığımı şaşırdım. Bütün gece burnumu bir yoğurt kasesine daldırmış olarak tuttum. Gece de eldivenle uyudum ne olur ne olmaz diye. Tai'ler 75000 scovill idi. Kuruyunca tam acılık seviyesine ulaşmışlar. Bu yıl ayrıca Mustard Habanero cinsi tohumlar sipariş ettim. 500000 scovill imiş. Ne yapacaksam artık ![]() Düzenleyen MeyveliTepe : 19-03-2009 saat 15:56 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|