agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Sebzeler
(https)

Beğeni Düzeni42Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 01-04-2009, 12:31   #691
Ağaç Dostu

ciceksever70's Avatar

Giriş Tarihi: 14-02-2008
Yanit icin cok tesekkür ederim. Ancak ben bu yil bir tepsiye sigmayacak kadar cok tohum ektim. Bu resimdeki cherry domateslerim acaba daimi saksilarina gececek kadar olmuslar mi yoksa daha erken mi? Domates konusunda cok acemiyim. (Bir cok tohumu bu yil ilk kez ektigim icin...) Gecen sene öylesine saksiya ativerdigim ve sasirtmadigim cherry domateslerden bile yaz boyunca 15-20 tane alinca heveslendim bu yil paket paket ektim.

Eklenen Resimler

ciceksever70 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-04-2009, 12:38   #692
Ağaç Dostu

meraklı's Avatar

Giriş Tarihi: 09-04-2008
Sn Maviyeşil bahçenizde yetiştirdiklerinizi gördüm. Marullarınız çok güzel büyümüşler. Kıvırcık marul türü ekmiş miydiniz bilmiyorum ama sanki bana kıvırcıklar daha lezzetliymiş gibi geliyor, isterseniz bir deneyin.

Ben bu yıl bir de 10 kök brokoli ektim. Bu kış hiç brokoli satın almadık. Ayrıca buzluğa da koyuyorum. Eğer brokoli sevenler varsa yazın tohumları ekmeniz gerekiyor. Bir kök brokoli çiçeklerini kopardıkça tekrar tekrar çiçek veriyor. Brokoli başlığında da geniş bilgi yer alıyor.

meraklı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-04-2009, 13:39   #693
Ağaç Dostu

meraklı's Avatar

Sn çiçeksever70 tepsi derken kocamaan yuvarlak sini deriz biz onlardan
Hepsi de sığmadı ama taşımada bir kolaylık sağlıyor bana.
Resimdeki domateslerinizi şaşırma zamanı gelmiş. Toprağını suladıktan sonra o iki yaprağından nazikçe tutarak çıkarıp -ben pet bardaklara fideledim- yerine alabilirsiniz. Yalnız fideler biraz uzunlar sulamayı daha da azaltmak gerekiyor. Boyları uzun gövdeleri ince. Şimdiden itibaren toprağı nemli ama ıslak olmayacak şekilde sulamak gerekiyor.

Bir sorum daha var az sudan kasıt nedir.Günde 1 kere mi veya ne kadar aralıkla sulama yapılmalı çimlenen fidelere...?
Sn Mandalina az sulamak derken ;
Bildiğim, domates fidelerinin gövdeleri bu şekilde güçlenecek, moraracak ve gövdeleri 1 cm kalınlığına ulaşana dek çok çok az sulamanız gerekli. Hep bize fazla sulamamışız gibi geliyor değil mi? Ama ihtiyaçları bol güneş az su aslında
Fidelerinizi kontrol edin kendilerini salmaya başladıklarını gördükçe sulamak iyi olacaktır sanırım. Benim 15 cm kadar olan domates fidemin yaprakları kendini aşağıya doğru sarkıtınca su istediğini anlıyorum. Bazı günler çok güneşli olunca daha çok su isteyebiliyorlar her gün kontrol edilmeli.

Daha tecrübeli üyelerimiz, eksiğim ya da yanlışlarımı düzeltebilirlerse sevinirim.
Ben pet bardaklardaki fidelerime günde/bazen 2 gün arayla birkaç damla avucuma aldığım suyla vererek suluyorum. Bugün baktım biraz daha azaltmam gerekiyor, arada kaçırmışım sanırım. Su damlalarını köküne doğru damlatıyorum.

Domateslerim filizlendi şimdilik boyları normal sanırım fakat sitede resimlerini gördüğüm yeni filizlenmiş domates fidelerinden daha küçük duruyorlar.Bunlarda ölmez değilmi
Sn Mandalina domateslerinizin resmini koyabilirseniz daha iyi yardımcı olabiliriz. Bol güneş alan yerde dururlarsa ve sulamayı da ayarlayabilirseniz yaşayacaklardır.
Tohum çimlendirme ile ilgili fide yapma ve şaşırtma ile ilgili başlıklarımız var ama ben link vermeyi henüz bilemiyorum. Onları okursanız yardımcı olacaktır.
Bol bol domateslerini görürsünüz dilerim.

Eski 01-04-2009, 14:02   #694
Ağaç Dostu

mandalina's Avatar

Giriş Tarihi: 12-03-2009
Sn meraklı sorularıma yanıt verdiğin için teşekkürler.Ben yarın filizlenmiş domateslerimin resimlerini koyarım.

mandalina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-04-2009, 18:20   #695
Ağaç Dostu

ciceksever70's Avatar

Sn merakli cok tesekkür ederim. Domateslerimin bir kac yaprak cikarmis olanlarini bugün büyük bir saksiya aldim. Aslinda cok az su veriyorum hem de fisfisla ama o kadar günessiz günler yasiyoruz ki diger cimlenen ürünlerim de günessizlikten ölecek diye cok korkuyorum.

Eski 02-04-2009, 12:49   #696
Ağaç Dostu

mandalina's Avatar

Giriş Tarihi: 12-03-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mandalina Mesajı Göster
Öncelikle marul fideleri evet ama mesela karanfillerimde 1 haftadır sadece 2 yapraklı duruyorlar neden böyle.Boylarıda uzun olduğu için diplerine biraz daha tof ilave ettim.
----Domateslerim filizlendi şimdilik boyları normal sanırım fakat sitede resimlerini gördüğüm yeni filizlenmiş domates fidelerinden daha küçük duruyorlar.Bunlarda ölmez değilmi
----Bir sorum daha var az sudan kasıt nedir.Günde 1 kere mi veya ne kadar aralıkla sulama yapılmalı çimlenen fidelere...?
filizlerimin durumu:

Eklenen Resimler

mandalina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-04-2009, 20:20   #697
Ağaç Dostu

meraklı's Avatar

Sn Mandalina, domatesleriniz sağlıklı görünüyorlar, bol ürünlerini alırsınız umarım

Eski 02-04-2009, 21:33   #698
Ağaç Dostu

limon's Avatar

Giriş Tarihi: 14-03-2007
Galeri: 637
Ne güzel, bahar gelince konu hareketlenmiş

Kabak tohumunu direkt yetiştireceğim yere ekiyorum. Ya da tek tek küçük saksılara ekmek gerek, domates, biber gibi fideyi topraktan söküp yerine dikince pek tutmuyor.

Pırasa tohumu sadece bir kez ektim, aynı taze soğan tohumu gibi oluyor. Tepelerini arasıra kesmek gerekiyor. Pırasa fidelerini şaşırtmayı bir yerde fotoğrafla anlatmıştım ama bulamadım. Bu sene işlerim yoğun olduğundan tohumunu ekmekle uğraşamayacağım, belki sonbaharda fidesini alıp dikerim.

limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-04-2009, 16:48   #699
Ağaç Dostu

ciceksever70's Avatar

Eyvah üc adet kabak tohumunu bardaklara ekmis bulundum. Cok da güzel büyüyor fideler simdi hemen bahcede onlar icin hazirladigim yere diksem olur mu acaba?

Eski 03-04-2009, 21:08   #700
Ağaç Dostu

limon's Avatar

Acele etme bence. Esas yapraklarını çıkarıp, biraz büyütsün, o sırada hava da ısınır biraz, o zaman olduğu gibi köklerini ayırmadan, toprağını dağıtmadan geçirirsin.

Eski 04-04-2009, 06:56   #701
Ağaç Dostu

ciceksever70's Avatar

Cok tesekkürler Sn. Limon, siz bu konuda tecrübeli oldugunuz icin hep size yönelik soruyorum kusura bakmayin. Kabaktan baska direk topraga ektiginiz neler var acaba? Ben roka, pazi, maydanoz ve semizotunu direk bahceye attim gecen sene epey de bir ürün aldim. Acaba salatalik da kabak gibi direk olarak bahceye atilabilir mi? Gecen sene bir tane salatalik fidesi yaatabildim o da üzerine herhalde asiri yagmur yagdigi icin daha cicegi acmisken bozuldu. Bu yil branda altina kocaman bir yagmur suyu varili hazirladim domates, salatalik ve kabak icin onun icine ekmegi düsünüyorum.

Eski 04-04-2009, 22:44   #702
Ağaç Dostu

limon's Avatar

Rica ederim, 3 senedir (4 mü oldu acaba) deneye yanıla bir şeyler yapmaya çalışıyorum.

Ben biber ve domates dışında hemen hemen her sebze tohumunu direkt toprağa ekiyorum. Marul, kıvırcık ta dahil olmak üzere. Sonra şayet gerekiyorsa seyreltme ve şaşırtma işlemlerini yapıyorum. Direkt toprağa ekilen fideler, dış hava koşullarında daha geç büyüyorlar ama daha sağlıklı ve dirençli oluyorlar diye düşünüyorum.

Eski 05-04-2009, 07:37   #703
Ağaç Dostu

ciceksever70's Avatar

Bu habere cok sevindim ben de paketlerde kalan tohumlari direk topraga ekeyim o zaman cünkü evde cimlendirmek gercekten zor oluyor. Kabak ve salataliklarin paketlerinde direk bahceye ekecekseniz Mayis ortasini bekleyin diyor bana biraz gec bir tarih gibi geldi kararsiz kaliyorum o yüzden.
Domatesi yine beceremeyecegim galiba cimlenen fidelerden bazilari dün dibinden kopup düsmüs.

Eski 07-04-2009, 20:30   #704
Ağaç Dostu

ciceksever70's Avatar

Cehaletimi bagislayin lütfen ama kabakla ilgili aradigim detayli bilgileri bulamadim. Yemeklik kabagi salatalik gibi siriga asmam gerekiyor mu ve üzerini kapatmazsam yagmurdan bozulma tehlikesi var mi? Tesekkürler.

Eski 08-04-2009, 12:11   #705
Ağaç Dostu

limon's Avatar

Ben asmıyorum, yerde uzayıp gidiyor. Üzerini de kapatmıyorum. Sadece sonbahara doğru havalar serinleyip yağmur çok yağınca üzerindeki kabaklarda bozulma olabiliyor ama zaten o zamanlar sebzenin son günleri oluyor. Bahar ve yaz dönemi boyunca hiç sorun olmuyor, çok arsız ve sorunsuz bir sebzedir. Ürün verme hızına yetişemezsiniz, bir gün önce gözünüzden kaçan bir kabak ertesi gün dev gibi olabilir (Tıpkı salatalık gibi)
Sulanmayı sever. Ben tohum ekeceğim yeri önceden 60-70 cm çapta çukur olarak hazırlıyorum. Bu çukura 3 tane tohum atıyorum. Sıcak ve kurak zamanlarda, çukur kova gibi dolana kadar su dolduruyorum. Arada bir koyun gübresi takviyesi yapıp çapalıyorum. Her çapadan sonra daha da coşuyorlar.

Bu sene, normal yemeklik kabaktan biraz farklı olan komşumun verdiği Kıbrıs Kabağı tohumundan ektim. Bir de bir arkadaşımızın hediye ettiği sarmaşık tip upuzun olan kesip kesip tüketilen kabak türünün tohumlarından ektim.

Eski 09-04-2009, 00:38   #706
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 05-11-2008
Sevgili Limon; sebze bahçenizin resimlerini gördüm ve merak ettim. Sebzelerinizin kenarlarına kullandığınız yeşil bordürlerin adı ne ve nerelerden temin edebiliriz? Benim bıcırıklardan korumak için baya hoşuma gitti. Cahil olmak zor ne yaparsınız?

Gülüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-04-2009, 09:31   #707
Ağaçsever

aykutince's Avatar

Giriş Tarihi: 21-01-2009
Sebze Bahçeme Neler Diktim?

Arkadaşlar 3-4 yıldır uğraştığım balkon tarımı, bende hastalık ve bağımlılık haline geldi. şu an sanırım

23-25 çeşit domates
10 çeşit biber
2 çeşit salatalık
2 çeşit çilek
1 kiwano
1 süs kanunu
3 süs kabagı
10-15 kadar fındık turp
1 saksı roka
2 saksı sardunya

1 adet mandalina
1 adet bodur elma
1 adet bodur kayısı( dibinde ekili maydanoz ve dereotu )
1 adet etobur bitki (cinsini bilmiyorum küçük siyah sinekleri yesin diye aldım)
5 çeşit mum çiçeği çeliği paul beyden sipariş etmiştim ama henüz tutmadılar.

ile çeşit bakımından çıldırmış durumdayım. Aranızda psikiyatr var ise yardım isteyecektim

aykutince Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-04-2009, 09:35   #708
Ağaç Dostu

malbman's Avatar

Giriş Tarihi: 25-04-2008
Galeri: 15
Göndereceğim Red Robinleri saymayı unutmuşsun sevgili aykutince Sanırım bu hastalığın tedavisi yok. Öyle psikiyatr falan çare olmaz

malbman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-04-2009, 12:53   #709
Ağaç Dostu

limon's Avatar

Gülüm, Yapı marketlerde çeşitleri satılıyor. Hatta saksı, çiçek bölümleri olan normal marketlerde de görüyorum bazen.

Keyifli hastalık Bu sene ben de sayıyı az çeşidi bol tutmak istiyorum. Geçen yıl çok domates dikmiştim. Diğer sebzelere pek yer kalmamıştı. Bu yıl geçen yıl domates yetiştirmediğim küçük kısma domates dikeceğim, geçen yıl domates diktiğim kısımda ise geçen yıl tek kök olan şimdi 7-8 kök olan Enginarlar var. Kavun, Karpuz, Kabak, Çeşitli Biberler, Bezelye, Taze Fasulye, Dev Bamya tohumlarını ektim. Enteresan sebze tohumlarını kaplara ektim çimlenince onları da geçireceğim. Salatalık tohumu alıp ekmem gerek veya fidesini alabilirim.

Bunların dışında 20 ye yakın çeşit çiçek tohumu ektim.

Eski 09-04-2009, 14:34   #710
Ağaçsever

aykutince's Avatar

Giriş Tarihi: 21-01-2009
Nasıl salatalık düşünüyosunuz. Elimde yanılmıyorsam fazla market more olacak fazla değil ama ekersen birazını postalarım size.

aykutince Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-04-2009, 15:18   #711
Ağaç Dostu

limon's Avatar

İsterim, teşekkür ederim. Adresimi yazıyorum.

Eski 16-04-2009, 14:31   #712
Ağaç Dostu

limon's Avatar

Tohumlarını ektiğim Marullar şaşırtma yapılacak kıvama geldiler. Fotoğrafta da çok yakışıklı çıkmışlar
Name:  031.JPG
Views: 944
Size:  51.4 KB

Eski 16-04-2009, 19:45   #713
Moderatör

h_dogan's Avatar

Giriş Tarihi: 12-07-2007
Galeri: 22
Çok güzel görünüyorlar Adana'da artık olmazlar ama. Havalar ısınmaya başladı sapa kalkma dönemi geldi.

h_dogan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-04-2009, 21:19   #714
Ağaç Dostu

limon's Avatar

Aslında burda da havalar aniden ısınırsa çiçeklenmeye ve acılaşmaya başlarlar. Yetişebilenleri yeriz yeter

Eski 18-04-2009, 15:41   #715
Moderatör

h_dogan's Avatar

Afiyet olsun.

Eski 19-04-2009, 06:56   #716
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 17-03-2009
Sebze bahçem

Arkadaşlar domateslerim olmadı ama fesleğenim çıktı.Hediye gelen tohumlardan domates ve çok sayıda biberi ekeceğim.Bahçeme Gojiberryleri bilmiyorum ama onuda öğrnirim.Çok sayıda kabak tohumum var.Onlarıda bu yaz dikeceğim.

Normal yeşil sebzelerden.

Maydonoz,ıspanak,lahana,dereotu,nane,maydonoz ekECEĞİM.Hediye gelen mısır ve biberlerde dikilmelik yolda.Elimde çok fazla biber tohumu var bu yaz çok ürün alacağım gibi görünüyor.

doğa_29 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-04-2009, 19:12   #717
Ağaç Dostu

limon's Avatar

Bence bu saydıklarınızı ekmenin tam zamanıdır, fazla gecikmeden tohumları ekmek gerek.

Pazar günü dolaşırken rasladığım Salatalık ve Patlıcan fidelerinden 10 ar adet alıp diktim. Fasulyeler çıktılar bile her gün boyları uzuyor. Bezelyelerim çiçek açmaya başladılar. Baklalar bol çiçekteler ama henüz sebzelerini toplayamadım.

Eski 23-04-2009, 10:58   #718
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 17-03-2009
Benim marullar bu sene çok fazla oldu.Hatta kartladı bile arkadaşlara veriyorum.Artıyor.Dereotlarını toplayıp doğradım buzluğa koydum.Harika oldu.Limon,
Senden esinlendim ..

doğa_29 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-04-2009, 15:30   #719
Ağaç Dostu

limon's Avatar

Şahanesin, eline sağlık Erkenci davranmışsın, ürünleri almışsın.

Benim dereotları daha yeni yeni çıkıyorlar. Marullar da daha küçükler. Pazar günü 40 günde yenecek büyüklüğe gelen Kıvırcık türünün tohumundan attım. Sen yazınca hatırladım, 3-4 hafta önce Kırmızı Mısır tohumlarını da ekmiştim ama henüz bir kıpırtı yok.

Eski 23-04-2009, 16:41   #720
Moderatör

h_dogan's Avatar

Benim evin bahçesinde şimdilik sırık fasulye, balkabağı var yeni ekilmiş olarak. Diğerleri maydonoz, tere, marul (5-6 çeşit).

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:50.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025