agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Sebzeler
(https)

Beğeni Düzeni379Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 29-07-2011, 22:39   #1
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Giriş Tarihi: 01-05-2008
Galeri: 106
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Güler Mesajı Göster

Bildiğim kadarı ile bu durum yine dengesiz sulamadan olur, yani uzun bir müddet bitkiye su verilmez sonra da iyice suya boğulursa bu gibi durumlar ortaya çıkmaktadır.
Doğrudur, dengesiz sulamalarda salatalıklarda acılık görülür.

Hıyar yapraklarındaki kurumaları ve yanık gibi olmalarını, yapraklarda önceleri sarı sarı lekeleri de bildiğim kadarı ile mildiyö hastalığı yapar.
Mildiyö de olabilir, sarı sarı lekeler, ya da ilk zamanlarda yapraklardaki sararıp kurumalar kırmızı örümcekte olabilir.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-07-2011, 23:11   #2
Ağaç Dostu

Emre İlhan's Avatar

Giriş Tarihi: 04-04-2010
Galeri: 98
Ben ikisini beraber yaşadım. Halen de yaşıyorum. Kırmızı örümcek mildiyöyü bir bitkiden diğerlerine taşıyor. Dolayısıyla tüm bitkileriniz hastalanıyor. Buralarda hava da zaten nemli, tam fungusların istediği ortam.

Emre İlhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-07-2011, 06:13   #3
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 28-07-2011
Kırmızı örümcek derdim yok Allaha şükür. Mantar ilacı ile ilaçlıyorum. Ama bu sarartılar olunca canım sıkıldı.5 kök fidanım var salatalık olarak. Çekirdekten yetiştirmiştim. Keşke daha fazla dikseyemişim diyorum şimdi. Domatesimdeki kara leke ile ilgili yorum yapabilecek varmı?

mrkamilk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-07-2011, 22:34   #4
Ağaç Dostu

Cumhur Tonba's Avatar

Giriş Tarihi: 07-07-2008
Galeri: 80
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mrkamilk Mesajı Göster
Kırmızı örümcek derdim yok Allaha şükür. Mantar ilacı ile ilaçlıyorum. Ama bu sarartılar olunca canım sıkıldı.5 kök fidanım var salatalık olarak. Çekirdekten yetiştirmiştim. Keşke daha fazla dikseyemişim diyorum şimdi. Domatesimdeki kara leke ile ilgili yorum yapabilecek varmı?
sayın mrkamilk, Buraya bir göz atarmısınız
http://www.tarim.gov.tr/Files/uretim...ikmucadele.pdf

Cumhur Tonba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-07-2011, 14:02   #5
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 18-01-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mrkamilk Mesajı Göster
Sn. mrkamilk,

domateslerinizdeki hastalık kara leke değil, çiçek burnu çürüklüğü.

(746. iletinizde ilk domates resmi)

Kalsiyum eksikliğinden olur. Genelde tüm domates çeşitlerinde _ ilk demateslerde_ görülür, sonra kaybolur.

Domates meyveye bağlamaya başladığında yani yumrular oluşmaya başladığında topraktan fazla miktarda kalsiyum kaldırır.

İşte bu dönemden bir az önce yapraktan kalsiyum gübresi vermelisiniz. 1 LT. 8 TL. kalsiyum içeren gübreler vardır. Kullanmalısınız.

Saygılar

Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-07-2011, 07:56   #6
Ağaç Dostu

Emre İlhan's Avatar

Sayın mrkamilk; domatesle ilgili sorununuz mantari bir hastalığa benziyor. Mesajımın sonunda iki tane bağlantı vereceğim. O başlıklara sizin yaşadığınız duruma benzer bir durum yaşayan olmuş mu diye bir bakın. Eğer olmamışsa fotoğrafları oraya yüklemelisiniz. Çünkü; domatesle ilgilenen arkadaşlar ilgili başlıklarda yazıyorlar.

Domates yetiştirme, Domates Hastalık ve Zararlıları

Eski 30-07-2011, 12:23   #7
Ağaç Dostu

Cumhur Tonba's Avatar

değerli arkadaşlarım,
Hıyar ili ilgili bir çok proplemi olan var.
Öncelikle toplu olarak bilgi alabileceğiniz bir link veriyorum. Bir göz gezdirir misiniz?

http://www.tarim.gov.tr/Files/uretim...ikmucadele.pdf

Sitemizde bu konular olmakla beraber, Hepsine bir arada görmeniz ve Fotoğraflara bakarak karşılaştırma imkanı da bulabilmeniz için yararlı olacaktır.

Sayın Emre İlhan, teşekkürler. Arkadaşlarımıza yardımlarınız için.

Eski 30-07-2011, 14:52   #8
Ağaç Dostu

Emre İlhan's Avatar

Güzel bir rehber, teşekkürler sevgili Cumhur Tonba.

Eski 30-07-2011, 22:14   #9
Ağaç Dostu

Cumhur Tonba's Avatar

Sayın Emre,
Biraz ihmalkar davrandık herhalde. Bakıyorum her tarafa yetişmeye çalışıyorsunuz. Size çok çok teşekkürler. Ne kadar güzel. Tecrübelerinizden, deneylerinizden arkadaşlarımızın yararlanmasını için uğraşıyorsunuz. İşte bu dur agaçlar.net'in en büyük özelliği. İnanın çok çok mahcub oldum. İyi ki sizler varsınız.

Eski 30-07-2011, 23:16   #10
Ağaç Dostu

Emre İlhan's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Cumhur Tonba Mesajı Göster
Sayın Emre,
Biraz ihmalkar davrandık herhalde. Bakıyorum her tarafa yetişmeye çalışıyorsunuz. Size çok çok teşekkürler. Ne kadar güzel. Tecrübelerinizden, deneylerinizden arkadaşlarımızın yararlanmasını için uğraşıyorsunuz. İşte bu dur agaçlar.net'in en büyük özelliği. İnanın çok çok mahcub oldum. İyi ki sizler varsınız.
Herkes emek veriyor, çok uğraşıyor. Kimsenin emeğinin karşılığını alamamasını, üzülmesini istemiyorum. Bilmesem bile araştırıp yardımcı olmaya çalışıyorum. Bu konuda sizinle hemfikirim. İşte agaclar.net'in en çok bu özelliğini seviyorum; karşılıksız yardımlaşma.

Eski 31-07-2011, 00:25   #11
Ağaç Dostu

Cumhur Tonba's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Emre İlhan Mesajı Göster
Herkes emek veriyor, çok uğraşıyor. Kimsenin emeğinin karşılığını alamamasını, üzülmesini istemiyorum. Bilmesem bile araştırıp yardımcı olmaya çalışıyorum. Bu konuda sizinle hemfikirim. İşte agaclar.net'in en çok bu özelliğini seviyorum; karşılıksız yardımlaşma.
Teşekkürler Emre.
Bizi bu siteye bağlayan en büyük neden bu. Büyük bir aile gibiyiz burada. Facebook'ta ne zaman burası ile ilgili bir mesaj görsem; işte benim büyük ailem, sitem diye yazıyorum.

turbatur beğendi.
Eski 17-02-2012, 17:18   #12
Ağaç Dostu

aydın's Avatar

Giriş Tarihi: 18-02-2009
Yağmurdan sonra küllemenin önlenmesi için japonların yöntemi gayet mantıklı. At kuyruğu bitkisini sanırım esmer şekerle fermantasyona tabi tutup sulama suyuna bu sıvıyı kattılar. Ayrıca normal çimen suyu ve çöp suyu(kompost sıvısı) bunları da aynı şekilde esmer şekerle fermante edip suya katıp yapraktan püskürtme işlemine tabii tuttular.

Taze at kuyruğunu şehrin göbeğinde bulma şansım neredeyse sıfır.

http://www.youtube.com/watch?v=D-qzd...endscreen&NR=1

bu sene salatalık ve kabaklarda kesinlikle deneyeceğim...

aydın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-04-2012, 00:10   #13
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 01-10-2011
İyi akşamlar dilerim.

Şu an fidelerim 6,5x6,5x8 cm'lik saksılarda + pencerenın önünde + bazıları yapay ışıklandırma altında, ve bazıların gövdesi 8-10 cm oldu. Yeni yeni gerçek yapraklar oluşuyor. Bahçeye dikmeyi Mayıs'ın 1.-3. haftasında düşündüm.

1. Fideler ekim zaman'ına kadar bu saksılar'da dayanabilirler'mi?
2. Elbet biraz daha büyük saksılara (11x11x12 cm) değiştirmeyi'de düşündüm. Böylece gövdelerini daha derine gömersem (yani çimyaprakları 1-2 cm toprağın üzerinde kalacak şeklinde) zararlı olurmu?
Şimdiden çok teşekkür ederim. Selam ve saygılar

Toprakhasreti Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-04-2012, 09:49   #14
Ağaç Dostu

Emre İlhan's Avatar

Fidelerin gövdesi çok uzamış Toprakhasreti. 8-10 cm gövde ve yeni yeni çıkan gerçek yapraklar. Olabildiğince güneşe çıkarın diyorum. Gövdeleri daha fazla uzamasın. Eğer gövdelerini daha fazla uzatmadan Mayısın 2. haftasına kadar filan durabileceklerini düşünüyorsanız öyle yapın ama gövdeler daha da uzarsa iyi değil benden söylemesi. Fideleri dikerken gövdelerinin bir kısmını da toprağa gömebilirsiniz, oralardan da kök salıyorlar, ben bizzat denedim. Ama kotiledonu toprağa değmeyecek şekilde olsun. Aman sulamaya çok dikkat edin. Suyu verdikçe boya giderler haberiniz olsun. Suyu çok az verin, sadece susuzluktan bayıldıklarında azar azar.

Eski 02-05-2012, 14:15   #15
Ağaç Dostu

justice's Avatar

Giriş Tarihi: 06-01-2010
benim tohumlarda çimlendi

Eklenen Resimler

Gazi Barış beğendi.
justice Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-05-2012, 14:44   #16
Ağaç Dostu

Gazi Barış's Avatar

Giriş Tarihi: 15-03-2012
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi justice Mesajı Göster
benim tohumlarda çimlendi
Tohumları ayrı ayrı ekseydi daimi yerlerine ekmek daha kolay daha sağlıklı olmazmıydı! Çimlenme güzel fakat sonrası sıkıntı yaratabilir, yerlerini değiştirirken köklerinin havalanması bitki tutsa bile duraklamaya neden olur kanaatindeyim...

Gazi Barış Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-05-2012, 11:36   #17
Ağaç Dostu

justice's Avatar

Giriş Tarihi: 06-01-2010
Haklısınız Sn. Gazi Barış fakat geçen senede aynı teknikte ekim yaptım,malum yer sıkıntısı olunca küçük alanlarda sık ekimler yapmak zorunda kalıyor insan,fakat öyle fazla fire vermeden gayet güzel ve verimli salatalıklar hasat etmiştim.Ama dediğinize kesinlikle katılıyorum ve bunu bilerek bu şekilde ektim,amacım tekrar fide yatiştirmeden fazlasını eleyip o şekilde toprakla buluşturmaktı...

justice Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-05-2012, 22:24   #18
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 11-05-2010
Merhabalar.
Uzun zaman önce üye olmuştum tek mesaj yazabildim şu ana kadar bu ikincisi olacak başarabilirsem İnşallah. Emeği geçenlere yazanlara, okuyanlara, forum ilgililerine çok teşekkür ediyorum. Bu sene fideleri pazardan alma yerine tohumdan elde etmeyi düşündüm ve bu hale geldiler şükürler olsun bazılarında sararmalar oldu ama deneme yanılma yöntemi uyguluyorum. Bu arada dikimler 4 katlı apartmanın çatısında ben 4. kattayım o yüzden sorun olmadı seraya çevirdim hemen her tür sebze yetiştirmeye çalışıyorum elma, üzüm, ve nar dahil.Bunlar salatalıklar diğer sebzelerin yazı ve resimlerini ilgili bölümlere koyacağım İnşallah. Saygılarımla

Eklenen Resimler

Net D. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-05-2012, 11:41   #19
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 07-06-2011
Arkadaşlar salatalık tohumları çimlendirirken hafif küflenmiş ama canlılar bir sorun çıkarmı olmaz derseniz tekrar dikecem.

nılgun_dogan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-05-2012, 16:11   #20
Ağaç Dostu

Cemil B.'s Avatar

Giriş Tarihi: 05-02-2012
benim tohumdan ektigim çengelköy salatalıgı son durum

aydın ve nılgun_dogan beğendi.
Cemil B. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-05-2012, 19:06   #21
Ağaç Dostu

xenkebikec's Avatar

Giriş Tarihi: 26-04-2010
Bu sene salatalıkları sularken yapraklarına su gelmemesine dikkat edeceğim. Geçen sene mantar hastalığı ile çok uğraştım.

sarin beğendi.
xenkebikec Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-05-2012, 20:42   #22
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 12-10-2006
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi xenkebikec Mesajı Göster
Bu sene salatalıkları sularken yapraklarına su gelmemesine dikkat edeceğim. Geçen sene mantar hastalığı ile çok uğraştım.
Yaz sebzelerinin hiçbirine yapraktan sulama yapılmamalı, dediğiniz gibi mantara davetiye çıkar.

sarin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-05-2012, 06:53   #23
Ağaç Dostu

Cemil B.'s Avatar

ozaman bende bundan sonra fısfıs ile degil diblerini sulayayım ,

Eski 05-05-2012, 22:56   #24
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 01-10-2011
Sayın Cemil B., bu Çengelköy salaltalığı üzerine bilginiz varmı, önceleri yetiştirdinizmi? Nasıl bir salatalık cinsi? Ben şu an 5 cins salatalık yetiştiriyorum ve Çengelköy salatalığı'da dahil. Hic bir özelligini bilmeden, sade Türkiye salatalığı olduğu için sipariş vermiştim.

Toprakhasreti Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-05-2012, 06:22   #25
Ağaç Dostu

Cemil B.'s Avatar

Dana önce yetiştirmedim ilk kez yetiştiriyorum,
Ama en cok tercih edilen salatalık oldugunu biliyorum istanbul'da.
Çok büyük olmayan , sert , lezzetli bir salatalıktır, zamanında istanbuldaki en verimli toprakları olan Çengelköy(istanbulda bir semt)'den bütün istanbula dagılırmış sebzeler meyveler ,

Toprakhasreti beğendi.
Eski 18-05-2012, 23:34   #26
Ağaç Dostu

gultar's Avatar

Giriş Tarihi: 14-02-2009
Bu yıl ilk salatalığım geliyor. Toprağını hazırlarken bolca yanmış keçi gübresi ve perlit karıştırdım. Kış boyu yağmurlarla beslendi. Tohumlar kısa zamanda çimlendi hemen uzadı ve meyveler göründü. Geçen yıl gübresi az geldi sanırım salatalıklar bir zaman sonra küçüldüler. İlk meyveler kadar iri ve sulu olmadılar. Bu yıl daha iyi ürün alacağımı düşünüyorum.

Eklenen Resimler

gultar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-05-2012, 11:11   #27
Ağaç Dostu

Emre İlhan's Avatar

Balkonda salatalık yetiştirmeyi, bu sene de deniyorum.

Umarım, geçen sene ki kadar problemlerle karşılaşmam.

Mantar hastalıkları gene görülmeye başladı ama bu sene ilaçlamayı hiç elden bırakmıyorum.

Name:  Balkon (3).jpg
Views: 2760
Size:  40.4 KB

Name:  Balkon (5).jpg
Views: 2874
Size:  44.1 KB

Name:  Balkon (9).jpg
Views: 2605
Size:  31.1 KB

Meyvelerimiz;

Name:  Balkon (4).jpg
Views: 2527
Size:  68.5 KB

Eski 20-05-2012, 12:22   #28
Ağaçsever

toruga's Avatar

Giriş Tarihi: 15-08-2010
salatalık fidelerini yeni ektim iki az uzun sopa ekledim.Destek olarak yapımarketten o yeşil uzun çubuklardan almayı düşünüyorum.Sizce ne kadar uzunluk yeterli olur?

toruga Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-05-2012, 12:40   #29
Ağaç Dostu

Emre İlhan's Avatar

Size şöyle söyleyeyim;

Benim salatalık fidelerim tavana kadar boylanıyorlar

Yapı marketten bambu kamışlarından aldım. Kamışı saksıya dikiyorum. Ucuna da yün iplik bağlayıp, ipi tavana kadar uzatıp, balkonun demirine bağlıyorum.

Eski 20-05-2012, 23:42   #30
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 23-11-2011
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Emre İlhan Mesajı Göster
Size şöyle söyleyeyim;

Benim salatalık fidelerim tavana kadar boylanıyorlar

Yapı marketten bambu kamışlarından aldım. Kamışı saksıya dikiyorum. Ucuna da yün iplik bağlayıp, ipi tavana kadar uzatıp, balkonun demirine bağlıyorum.
Saksıda salatalık yetiştirmek oldukça zahmetli.Sizin sakatalıklar tam multi çeşit galiba.
Daha önce saksıda salatalık yetiştirmiş çok güzel sonuç almıştım.Bitki boyu 8 metreyi bulmuştu.
Saksıda alan dar olduğu için gıda akışının sürekli olması gerekir.Mesela 1 lt besin içerikli suyu sabahtan akşama kadar bitkiye verebilecek bir düzenek kurabilirseniz(ben serumun kelebek setini uyarlamıştım) ve koruyucu önlemleri alırsanız sonuç alabilirsiniz.

Beslemede bir kaç tiyo.
Bitki başına 2 cc sıvı bakır 2 uygulama (tercihen dr tarsanın coptrel'i).
'' '' 1 gr demir 2 uygulama ( '' seguestrene)
'' '' 1 cc izelement katkılı sıvı gübre.bitkinin durumuna göre uygulama sayısı arttırılabilir.(tercihen dr tarsanın sepeed fool vegatativ'i).
Bitki başına 2 cc %85 lik fosforik asit.2 uygulama.
...
Bu ürünleri 1 er 2 şer gr/cc temin etmeniz zor.Benimle irtibata geçerseniz.Size hediye edebilirim.
Kolay gelsin.

Ekrem Uslu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:23.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2026