agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Sebzeler
(https)

Beğeni Düzeni3621Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 20-03-2013, 20:05   #901
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Giriş Tarihi: 22-03-2007
Bir önemli ayrıntı. Doğu-batı doğrultusunda ve gün doğumundan gün batımına kadar her yeri tam ve eşit güneş alıyor.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-03-2013, 20:25   #902
Ağaç Dostu

zebra's Avatar

Giriş Tarihi: 09-03-2013
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Eklenti 380063

Yeni sebze adası. Evdekiler bu ada değil kıta oldu diyor

Mukemmel olmus, ellerinize saglik.

zebra Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-03-2013, 20:31   #903
Ağaç Dostu

hanımeli's Avatar

Giriş Tarihi: 07-03-2013
Alıntı:
Bir önemli ayrıntı. Doğu-batı doğrultusunda ve gün doğumundan gün batımına kadar her yeri tam ve eşit güneş alıyor.

hem seyirlik,hem keyiflik olmuş,ellerinize sağlık,bizimkiler bunun yanında kulak kaldı.

MeyveliTepe beğendi.
hanımeli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-03-2013, 20:34   #904
Ağaç Dostu

hanımeli's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi zebra Mesajı Göster
Neden solucan topluyorsunuz?
sn zebra okadar çok solucan varki bahçede toprağı belleyeyim dedim,toprağa elleyemedim,cm karede 5 solucan,topraktan çok onlar var bahçede anlayacağınız,bende ara ara kazıp seriyorum güneşe,kuşlar gelip topluyor,ben toplayamam ki.elleyemem bile.ilaç ta kullanmak istemiyorum,

zebra beğendi.
Eski 21-03-2013, 21:45   #905
Ağaç Dostu

zebra's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi HANIMELI Mesajı Göster
sn zebra okadar çok solucan varki bahçede toprağı belleyeyim dedim,toprağa elleyemedim,cm karede 5 solucan,topraktan çok onlar var bahçede anlayacağınız,bende ara ara kazıp seriyorum güneşe,kuşlar gelip topluyor,ben toplayamam ki.elleyemem bile.ilaç ta kullanmak istemiyorum,
Anliyorum. Bugun bende gullerin yerini degistireyim derken, baya kazi yaptim. Umdugumdan daha cok solucanla karsilastim. Cesit cesit, kucuk, kalin, uzun, koyu kirzimsi, ...
Solucandan herhalde zarar gelmez diye ben ellemedim

Eski 21-03-2013, 21:54   #906
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Arkadaşlar, solucanlar toprağınız için gayet faydalıdırlar, ayrıca çok solucan bulunması toprağınızdaki organik maddenin yeterli olduğu, faydalı mikroorganizmalarca da zengin olduğunun göstergesidir.

Eski 21-03-2013, 22:09   #907
Ağaç Dostu

zebra's Avatar

Alıntı:
Arkadaşlar, solucanlar toprağınız için gayet faydalıdırlar, ayrıca çok solucan bulunması toprağınızdaki organik maddenin yeterli olduğu, faydalı mikroorganizmalarca da zengin olduğunun göstergesidir.
Yine MeyveliTepe, yine faydali bilgi

Eski 21-03-2013, 22:14   #908
Ağaç Dostu

idris şenol's Avatar

Giriş Tarihi: 07-05-2009
Alıntı:
meyvelitepe sizi görmek ne hoş)
yaklşık 110 dönüm buğday arazim var
artık topraklarımızda kalıcı ot ilaçları kullanmıyorum birkaç yılda faydasını gördüm
benden öncekiler arazileri hoyratça kullanmışlar nerde en zehirli ilaçlar var uygulamışlar solcanlar toprakları terk ettiğini ben kendim gördüm ama son yıllardaki solcan artışı inanılmaz artmış

idris şenol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-03-2013, 08:54   #909
Ağaç Dostu

sındırgılı's Avatar

Giriş Tarihi: 25-12-2007
Galeri: 13
Sn. MeyveliTepe, 18 m3 karisimli toprak...( adaciklari doldurmak icin )
Ben, 1 m3 toprak icin denizler asayim
Saka bir yana, cok guzel olmuslar.
Benim evin arkasinda Adalar Belediyesinin islettigi Sera var. Buyuksehir Belediyesi ile aralari limoni oldugu icin topraksizliktan cicek fidelerini sasirtmada kahverengi toprak ile gubreyi karistirip kullaniyorlar.
2 gun once 4 torba gubre goturdum, adaciklara dagitip harmanladim. Aksam ,yorgunluktan cesaret edip Istanbula donemedim.( Tabii ki Adaya gidip te mangal balik raki olmadan olmaz )

Eklenen Resimler

sındırgılı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-03-2013, 18:58   #910
Ağaç Dostu

tiryaki's Avatar

Giriş Tarihi: 23-04-2008
Yazlığımızda bulunan, kare şeklinde olan minik sebze bahçemizi 4 saatlik bir çalışma sonucunda daha kolay ulaşılabilir bir şekle soktuk.

domates, biber, salatalık, kavun, karpuz, fesleğen, marul ve roka tohumu ektik. Maydonoz ve nanelerimiz geçen seneden kalma.

nar ve kayısı fidanımız uyanmış, mandalina fidanımız geçen seneden beri keyifsiz.

Eklenen Resimler

Düzenleyen tiryaki : 25-03-2013 saat 09:15
tiryaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-03-2013, 12:50   #911
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 12-11-2012
Merhabalar arkadaşlar;
dün istanbulda havanın iyi olmasını fırsat bilip, adaların içini doldurdum. yaklaşık 150 kilo toprak ve 20 kilo iyi yanmış keçi gübresini harmanladıktan sonra adaların içini doldurdum.

gelişmeye başlayan fideleri 14 nisan günü toprakla buluşturmayı amaçlıyorum. bu arada dün ilk olarak soğan fidelerini de toprağa ektim.

ilk fırsatta fotoları da burada paylaşacağım

saygılar

nevol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-03-2013, 10:44   #912
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 12-11-2012
sabah sabah bütün moral motivasyon kayboldu sevgili dostlar.
binbir emekle çimlendirdiğim salatalık tohumlarımın yaprakları haşat edilmiş. bir iki tanesinde ise yaprak bile kalmamış nasıl bir canlı olduğu ve ilacının ne olacağı konusunda bilgisi olan var mıdır.
geçen gece biradet kelebek vardı etraflarında telef ettim hayvanı gerçi ama sonuç hüsran kalan saplardan tekrar yaprak çıkar mı
yoksa fide olamadan çöp mü oldular.
çimlendirdiğim tohumlar halen evin içerisinde havaların soğuk olmasından dolayı halen dışarı çıkarmadım. çıkarsam birşey fark eder mi

Ayazkızı beğendi.
nevol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-03-2013, 11:11   #913
Ağaç Dostu

sındırgılı's Avatar

Giriş Tarihi: 25-12-2007
Galeri: 13
Sumuklubocek ve salyangoz;
en sevdikleri yesil yaprakli bitkilerdir. Roka ve ispanaklarimi soyup sogana cevirmislerdi..

Ayazkızı beğendi.
sındırgılı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-03-2013, 20:49   #914
Moderatör

h_dogan's Avatar

Giriş Tarihi: 12-07-2007
Galeri: 22
Bu yağmurlu ve nemli havalarda salyangozlar iyi çalışır. Kabakgilleri de çok severler.

h_dogan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-03-2013, 21:00   #915
Ağaç Dostu

hanımeli's Avatar

Thumbs down nasıl yapacaksak böyle bahçe

ben geçen gün semtimdeki zirartçilere bi sorayımda gübre neyin varsa alayım dedim,hiçbirinde gübre bulmadım inanırmısınız hepsi ilaç ve npk **** kimyasal gübre satıyor.

dedimki; ya ben hobi amaçlı yapıyoum bana ne verebilirsiniz sebzelerim gelişsin büyüsün diye, bana torf verelim dediler

yok abi ben gübre istiyorum elinizde paketlenmiş hayvan gübresi falan yokmu dedim önce uzun uzun baktılar sonra çeşit çeşit npk sıvı,katı gübrelerini çıkarıp bunu kullan dediler.

hele bitanesi nasıl küstah anlatamam. kadındı dükkandaki heh dedim buna daha iyi anlatırım kadın nede olsa.ben bahçemde 10-20 kök sebze yetiştireceğim gübre ne verebilirsiniz dedim kadın pişkin pişkin güldü ve bana küstahça -bırakında bu işleri çiftçiler yapsın dedi.

sen ne diyosun abla dedim duymadın galiba kimsenin ekmeğinde gözümüz yok ağız tadıyla organik bişeyle yiyelim istiyoruz okadar.
-siz yapamazsınız en sonunda ya çürür ya böcek gelir yine ilaç atmak zorunda kalırsın,boşver sen. dedi bana küstah.

insanlara ne olmuş böyle anlamadım. dükkanına yazmış tarım ziraat tohum,ilaç,gübre diye ama bişey yok .
anladımki dışardan yediklerimiz alabildiğine ilaçlı alabildiğine gdo lu.ben dahada hırslandım bu sayede tarla alıp geniş ekim yapıcam kendi nohutumu,fasülyemi hatta buğdayımı bile kendim ekicem bundan sonra.

Eski 29-03-2013, 21:19   #916
Ağaç Dostu

tiryaki's Avatar

Giriş Tarihi: 23-04-2008
Bu tip yerlerin raflarının yarısında sentetik gübre, diğer yarısında pestisid oluyor genelde.

hanımeli beğendi.
tiryaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-03-2013, 23:57   #917
Ağaç Dostu

Murat Uysal's Avatar

Giriş Tarihi: 10-03-2011
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi HANIMELI Mesajı Göster
ben geçen gün semtimdeki zirartçilere bi sorayımda gübre neyin varsa alayım dedim,hiçbirinde gübre bulmadım inanırmısınız hepsi ilaç ve npk **** kimyasal gübre satıyor.

dedimki; ya ben hobi amaçlı yapıyoum bana ne verebilirsiniz sebzelerim gelişsin büyüsün diye, bana torf verelim dediler

yok abi ben gübre istiyorum elinizde paketlenmiş hayvan gübresi falan yokmu dedim önce uzun uzun baktılar sonra çeşit çeşit npk sıvı,katı gübrelerini çıkarıp bunu kullan dediler.

hele bitanesi nasıl küstah anlatamam. kadındı dükkandaki heh dedim buna daha iyi anlatırım kadın nede olsa.ben bahçemde 10-20 kök sebze yetiştireceğim gübre ne verebilirsiniz dedim kadın pişkin pişkin güldü ve bana küstahça -bırakında bu işleri çiftçiler yapsın dedi.

sen ne diyosun abla dedim duymadın galiba kimsenin ekmeğinde gözümüz yok ağız tadıyla organik bişeyle yiyelim istiyoruz okadar.
-siz yapamazsınız en sonunda ya çürür ya böcek gelir yine ilaç atmak zorunda kalırsın,boşver sen. dedi bana küstah.

insanlara ne olmuş böyle anlamadım. dükkanına yazmış tarım ziraat tohum,ilaç,gübre diye ama bişey yok .
anladımki dışardan yediklerimiz alabildiğine ilaçlı alabildiğine gdo lu.ben dahada hırslandım bu sayede tarla alıp geniş ekim yapıcam kendi nohutumu,fasülyemi hatta buğdayımı bile kendim ekicem bundan sonra.
Aramıza hoş geldin..

bashak beğendi.
Murat Uysal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-04-2013, 17:04   #918
Ağaç Dostu

zebra's Avatar

Wink Fide yerlesimi

Merhaba arkadaslar,

Kusura bakmayin basinizi agritiyorum ama aklima ufak bir soru takildi. Adalara fideleri yerlestiriken soyle bir fikrim var, acaba mantikli midir?

Sol tarafa domatesler, ortaya feslegen ve kadifecicekleri ve en saga biberler(carliston, sivri biber turleri).

Boyle olmasi mantikli geldi cunku gunes sagdan vuracak ve domatesler sirik oldugu icin uzun boylari ile digerlerini engellemeyecekler (Ama sagdaki adanin domatesleri, soldaki bitkilerin gunesi engelleyecek!)

Ikinci olasilik: Kirmizi okla cizdigim yerler (adalarin on taraf oluyor) gunesi en cok goren kisim, o yuzden domatesleri oralara yerlestirmek belki daha mantikli da olabilir.

Biber mi yoksa domates mi daha cok gunese ihtiyac duyar bilemiyorum ama fikirlerinizi bekliyorum arkadaslar.

Eklenen Resimler

Ayazkızı ve naci03 beğendi.
Eski 05-04-2013, 19:12   #919
Ağaç Dostu

ciroz's Avatar

Giriş Tarihi: 27-03-2012
Sn zebra,

Genel uygulama ( Biz de geçen sene aynı uygulamayı yaptık ) kadifeleri (nematod uzaklaştırıcı) adaların sınırlarını çevreleyecek şekilde yerleştirmek. Kadife çiçeği güneşi sever. Domates ve biberlerin gölgesinde kalmaması gerekir.

Fesleğen gibi kokulu bitkileri ( Kokularıyla zararlıları şaşırtıyorlar ) ise domates ve biberlerin gölgesinde kalacak şekilde yerleştirmeniz iyi olur. Geçen sene, gölge sevdikleri için epeyce mutlu olmuşlardı. Mutluluklarını bizimle domateslerdeki aromalarıyla da paylaşmışlardı.

Benim tavsiyem bu yönde.

Sağlıklı ve bol ürünlü bir sezon geçirmeniz dileklerimle.

Kiraz, Ayazkızı ve attar beğendi.
ciroz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-04-2013, 19:57   #920
Ağaç Dostu

zebra's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ciroz Mesajı Göster
Sn zebra,

Genel uygulama ( Biz de geçen sene aynı uygulamayı yaptık ) kadifeleri (nematod uzaklaştırıcı) adaların sınırlarını çevreleyecek şekilde yerleştirmek. Kadife çiçeği güneşi sever. Domates ve biberlerin gölgesinde kalmaması gerekir.

Fesleğen gibi kokulu bitkileri ( Kokularıyla zararlıları şaşırtıyorlar ) ise domates ve biberlerin gölgesinde kalacak şekilde yerleştirmeniz iyi olur. Geçen sene, gölge sevdikleri için epeyce mutlu olmuşlardı. Mutluluklarını bizimle domateslerdeki aromalarıyla da paylaşmışlardı.

Benim tavsiyem bu yönde.

Sağlıklı ve bol ürünlü bir sezon geçirmeniz dileklerimle.

Detayli tavsiyeleriniz icin cok tesekkur ederim. Bahcem ufak ve bicimsiz oldugu icin, adalarim ufak. En buyugu 1*1,5m boyutunda. Acaba bu bilgilere gore tavsiyenizi alsam. Buyuk ihtimalle adalarin bir tarafina kadifeleri diger tarafina feslegenleri ekecegim gibi ama bu seferde domatesler feslegenlere uzak kalacak gibi.
Her iki tarafa kadifeleri koysam, acaba ortada domates ve biberlere yer kalir mi acaba?

Eski 06-04-2013, 01:29   #921
Ağaç Dostu

ciroz's Avatar

Giriş Tarihi: 27-03-2012
Sn zebra,

Şöyle bir yaklaşım olabilir.

Name:  raised_bed.jpg
Views: 3268
Size:  24.1 KB

Yükseltilmiş yataklarda/Adalarda, kardeş bitkilerle beraber dikim aralığı çok daha kısa/yakın olabiliyor.

Eğer biberleriniz birbirinden farklı çeşitlerse, çapraz tozlaşma ihtimalini de göz önünde bulundurarak, biberler arasına domatesleri bariyer olarak kullanmak bir fayda sağlayabilir.

ciroz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-04-2013, 02:27   #922
Ağaç Dostu

zebra's Avatar

Red face

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ciroz Mesajı Göster
Sn zebra,

Şöyle bir yaklaşım olabilir.

Eklenti 386072

Yükseltilmiş yataklarda/Adalarda, kardeş bitkilerle beraber dikim aralığı çok daha kısa/yakın olabiliyor.

Eğer biberleriniz birbirinden farklı çeşitlerse, çapraz tozlaşma ihtimalini de göz önünde bulundurarak, biberler arasına domatesleri bariyer olarak kullanmak bir fayda sağlayabilir.

Tesekkur ederim. Bu sistemi deneyecegim bu sene, insallah olumlu sonuc alirim, almasamda farketmez, eninde sonunda birseyler ogrenmis olarak sezonu kapatacagim.

ciroz beğendi.
Eski 06-04-2013, 10:29   #923
Ağaç Dostu

zebra's Avatar

Dun gece, baya bir sizin yolladiginiz plan uzerinde dusundum. Ufak bir degisikle bu sene kendimce mantikli olan ada planini denemek istiyorum. Bakalim sonuc ne olacak. Tek korkum, kadifelerin cok genis bir alani kaplamalari, sonucta adalarimin genisligi en fazla 1 metre. Hayirlisiyla dikelim fidelerimizi, afiyetle yiyelim sebzelerimizi.

Eklenen Resimler

Eski 07-04-2013, 13:04   #924
Ağaç Dostu

hanımeli's Avatar

sizin planı bende uygulayacağım ama siz yapmadan önce aynısını tasarlamıştım.
sizdede görünce yanlış yapmadığıma sevindim,
benim adalarımda 2x1 olacak,ama önce fidelerimin büyümesi lazım )

Ayazkızı ve zebra beğendi.
Eski 07-04-2013, 13:06   #925
Ağaç Dostu

nkutsay's Avatar

Giriş Tarihi: 12-01-2013
zebra, o iki gobege dikilebilecek 5. bir bitki var mi acaba? Kadife cok fonksiyonel olmaz orada. Olabiliyorsa cesit olsun.

Bu arada bu sene ada yapanlarin hepsi boyle plan cizse de fikir olsa bize.

Meyvelitepe, ciroz, kiraz ve deneyimli diger uyelerden daha cok fotograf ve aciklama gelse. Hasada kadar bu sayfa senlense. Kardes bitkiler konusunda yeni denemeleriniz olacak mi mesela?

Adalara patlican koyacak olursak en iyi sonucu hangi grupla aliriz?

hanımeli beğendi.
nkutsay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-04-2013, 13:31   #926
Ağaç Dostu

zebra's Avatar

Red face

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nkutsay Mesajı Göster
zebra, o iki gobege dikilebilecek 5. bir bitki var mi acaba? Kadife cok fonksiyonel olmaz orada. Olabiliyorsa cesit olsun.

Bu arada bu sene ada yapanlarin hepsi boyle plan cizse de fikir olsa bize.

Meyvelitepe, ciroz, kiraz ve deneyimli diger uyelerden daha cok fotograf ve aciklama gelse. Hasada kadar bu sayfa senlense. Kardes bitkiler konusunda yeni denemeleriniz olacak mi mesela?

Adalara patlican koyacak olursak en iyi sonucu hangi grupla aliriz?
http://asu.edu/fm/documents/arboretu...onPlanting.pdf

Bu siteden diger kardes bitkileri bulabilirsiniz. Zaten benimde ilk denemem olacak o yuzden bu yaz acemice birseyler yapmaya calisacagim. Gecen sene domatesleri neredeyse hic budamadim, arasira suladim, uc-bes tane vermislerdi. Bu yil tohumdan uretip, uzerlerine titriyorum bakalim sonuc ne olacak.

Eger basarabilirsem "Nasturtium" koyabilirim gobege.

Ayazkızı ve hanımeli beğendi.
Eski 07-04-2013, 14:03   #927
Ağaç Dostu

zebra's Avatar

Red face

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi limon Mesajı Göster
Kafide Çiçekleri Salyangozlara çok cazip geldi. Ancak Kabak fidelerini de yediler aynı zamanda. Ancak Salatalık, Biber ve Domatesleri şimdilik rahat bırakıyorlar.
Yalnız Kadife çiçeklerini sonuna kadar bitirip diğerine geçiyorlar. Bir kasa daha fide alıp bitenlerin yerine dikeceğim. Tohumdan yetirmeyi hiç düşünmüyorum çünkü attığım Roka ve Marul tohumları bile daha yeşerirken bir gece içinde tamamen yenildiler.

Küçücük fidede 2 tane salyangoz var. Bir tanesi o kadar büyük ki çiçek taşıyamamış. Bu sabah 10 a yakın Kadife fidesini yaprakları tamamen yenilmiş, çiçek sapı kırılmış buldum. Bu gidişle bitkiler büyümeye fırsat bulamayacaklar.
Eklenti 140584
Limon arkadasin basina gelenler, buyuk ihtimalle bizim basimiza gelebilir, o yuzden kadifeleri koruyucu onlem almak gerektigini dusunuyorum. Ben kimyasal olmayan dogal ilac kullanimini deniyecegim. Ayrica toprakta bos kalan yerlere malc ile doldurmayi dusunuyorum (su tasarrufu, yabani bitkilerle ve sumuklu bocek/salyangoz gibilerle ugrasmamak icin).

Alıntı:
teşekkürler.

Aklıma gelmişken, domates fidelerinizi adalarda dikerken boğaz doldurmaya imkan verebilmek için olabildiğince derine dikmek gerekir. Bunun için adada her bir domates için derin bir çukur açıp bu çukurun en dibine fideyi dikmeli, sonra fide büyüdükçe dibini kademe kademe doldurmalı. Böylece, adadaki gevşek toprağa çok noktadan yayılan büyük ve güçlü bir kök sistemi olacaktır. Bu da 3 metreye kadar uzayan, tek kökten onlarca kilo verim alabileceğiniz güçte bitkiler yetiştirmenizi sağlar.
Yanlis anlamadiysam, fidenin boyundan buyuk ya da boyunda cukur acilacak ve zamanla bu cukur yavas yavas doldurulacak mi?

Eski 07-04-2013, 15:52   #928
Ağaç Dostu

nkutsay's Avatar

Giriş Tarihi: 12-01-2013
Cok fazla kardes bitki listesi var zebra. Hepsi de birbirinin ayni degil. O yuzden memleketimde denenmis uygulamalar daha degerli benim icin. Bir de teoriyle uygulama cok farkli. Hodan cilekle kardes bitkiymis. Yapsak mi diye sorup hodanin sezon bitiminde cok yillik olan cileklere zarar verebilecegi cevabini alip macera aramaktan vazgecmistim.

Havuc da kardesmis bizimkilerle. Mevsimi uygun mu acaba? Ben soyle amazon gibi bir goruntu istiyorum. her taraftan degisik bir sey fiskirsin )

zebra beğendi.
nkutsay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-04-2013, 16:58   #929
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi zebra Mesajı Göster
Limon arkadasin basina gelenler, buyuk ihtimalle bizim basimiza gelebilir, o yuzden kadifeleri koruyucu onlem almak gerektigini dusunuyorum. Ben kimyasal olmayan dogal ilac kullanimini deniyecegim. Ayrica toprakta bos kalan yerlere malc ile doldurmayi dusunuyorum (su tasarrufu, yabani bitkilerle ve sumuklu bocek/salyangoz gibilerle ugrasmamak icin).

Yanlis anlamadiysam, fidenin boyundan buyuk ya da boyunda cukur acilacak ve zamanla bu cukur yavas yavas doldurulacak mi?
Bu epey eskide kalmış bir deneme idi. Denemede çok derinde kalan köklerin iş yapmadığını, yukardan gelen yeni köklerin iş yaptığını gözlemlemiştim.

Bu yüzden, fideyi derine dikmek yerine yüzeyden yaklaşık 15-16 santim kadar derine gövdeyi yatırarak dikmenizi tavsiye ederim. Böylece yine gövdeden başka kökler veriyor ve hepsi bitkiye besin taşımak için işlevsel oluyor.

Bu şekilde diktikten sonra fide biraz büyüdüğünde dibine ve kökün bulunduğu alana 5-6 santim (10 santime kadar) kök doldurması yapabilirsiniz.

Eski 07-04-2013, 17:54   #930
Ağaç Dostu

zebra's Avatar

Wink

Alıntı:
Bu epey eskide kalmış bir deneme idi. Denemede çok derinde kalan köklerin iş yapmadığını, yukardan gelen yeni köklerin iş yaptığını gözlemlemiştim.

Bu yüzden, fideyi derine dikmek yerine yüzeyden yaklaşık 15-16 santim kadar derine gövdeyi yatırarak dikmenizi tavsiye ederim. Böylece yine gövdeden başka kökler veriyor ve hepsi bitkiye besin taşımak için işlevsel oluyor.

Bu şekilde diktikten sonra fide biraz büyüdüğünde dibine ve kökün bulunduğu alana 5-6 santim (10 santime kadar) kök doldurması yapabilirsiniz.

Cevabiniz icin tesekkurler. Hala aklima takilan sorular var.

Eklenen Resimler

Ayazkızı ve hüzün beğendi.

Etiketler
sebze, sebze adası, yükseltilmiş yastık

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:50.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025