![]() |
Bendeki (Lathyrus spp.) çok yıllık fakat iklim sıcak ve kuru geldiği için çiçeğini göremedim. :(
Havaların serin ve yağışlı gitmesiyle belki bu sene çiçeğini görebilirim. Paketin üzerinde kokulu olduğunu gösteren işaret olmasına rağmen tek yıllıklar kadar kokulu olduğunu sanmıyorum. |
Sevgili Üzüm, çok yıllığı olduğunu hiç bilmiyordum.
Benim yetiştirdiklerim, hem tek yıllık hem de çiçeklenme ve yaşam süresi çok kısaydı. Bu yüzden de ir daha yetiştirmek istememiştim. Dilerim bol çiçek açar ve kokuludur. :) |
Sevgili Limon, bu sene son senesi açtı açtı, yoksa kapı önüne koyulacak. :)
Yazın en çok ilgilendiğim çiçeklerden birisi. Sıcaklar gelince 1mm. bile büyümeden öylece kalıyor. Bu sene her zamankine göre daha boylandığı için ümitliyim. Umarım dileğin gerçekleşir. İnternetde çok yıllıkların kokulu olduğundan bahsedilmiyor. Paketinde koku işareti olduğu için hafif kokulu olabileceğini düşünüyorum. |
Ben bu sene hem uzayanlarından, hem de bodur olanlarından yetiştirdim. Şuan gelişimleri çok güzel. Bodur olanlar saksıda, diğerleri toprakta. Bu sene baharı, diğer senelere oranla çok kurak ve sıcak geçiriyoruz. Kısıtlı sulama yapabiliyorum yine de uzamaya devam ediyorlar. İnşallah çiçeklerini görebilirim....
|
1 Eklenti(ler)
En sonunda açtı...
Kokusu çok az; burnumu soktuğumda kimi zaman koku alabiliyorum. Daha serin iklimde kokusu biraz daha fazla olabilir. Çiçekleri tek yıllıklara göre daha iri galiba. Lathyrus latifolius |
2 Eklenti(ler)
Bunlarda benim bahçemden. Renkler çok güzel, koku var ama yoğun değil. İlk heves çok ilgilendim. Seneye erken tohumunu atıp (Ekim, Kasım gibi), ner de çıkarsa orda büyüsün yapıcam. Yine de tanıştığıma memnunum.;)
|
Arkadaşlar kokulu bezelye tohumu ekme zamanı.
|
Hatırlatma için teşekkürler sevgili sakagun. Bizim buralar için de geçerlidir umarım, selamlar....
|
Paketin arkasında Şubat-Mayıs ya da Eylül-Ekim yazıyor Karalale. Bir de havaların serinlemesini bekleyin yazıyor. Almanya'da havalar serinledi mi acaba?
|
Benim de ekilecek tohumlarım var ama İzmir için en erken Ekim sonu diye düşünüyorum.
|
saksıda yetişmez sanırım değil mi?
|
Sayın cegabo, ben geçen sene saksı da yetiştirdim. Gayet güzel oldu. Sizde deneyin, selamlar....
|
Arkadaşlar Zengardenden inci serisinden 1 paket aldım cok yıllık yazıyor .
İşallah büyütmeyi beceririm . cicekleri ve renkleri muhteşem :p Gelişmeleri yazarım |
Sweet Pea, kokulu bezelye çiçeği, lathyrus odoratus. Bu sene ben de bu maceranın içinde buldum kendimi. Yıllardır yetiştirmek istiyordum.
Şubat başında viyollere ektiğim kokulu bezelye tohumlarının yüzde yüze yakını çimlendi. Sekiz değişik çeşit var, birisi bodur cins. Benim tecrübesizliğimden kaynaklı epey bir boylanma yaptılar. Oysa Sn. Zeki Yağlı' nın tohumdan üretme ile ilgili başlığındaki tüm basamakları takip etmiştim. Şimdi alttan yapraklar gelmeye başladığından fazla uzamamaları için kendimce deneysel olarak boylarından kısalttım. Umarım yaşarlar. Toprağa alınacak zamana dek, yaşatmayı başarabilirsem viyollerde, sonrasında bahçede mutlu olacaklarına inanıyorum. Ama asıl kokulu bezelye denememi, ekim, kasım gibi tohumlarını bahçeye direkt ekip deneyeceğim sonbaharda. Viyollerden toprağa almak başarı oranını düşürecek kanımca. Herkese kolay gelsin. |
Bence de direkt yetişeceği yere her çukura 3-5 adet tohum yerleştirerek ekin. Viyolle, taşımakla uğraşmayın. ( bu bitki için geçerli) Çiçek açtıklarında da fotoğraflarını paylaşırsanız seviniriz.
|
Alıntı:
Yine bu adımları da fotoğraflayıp paylaşmak bana mutluluk verir :) |
Sonbahar ekiminde bitki daha güçlü ve iri çiçekli oluyor. (Tecrübeyle sabit :) ) Kolay gelsin.
|
Tohumları ekeli 3 gün oluyor 1 gün suda beklettim kac günde cıkarlar acaba ;)
|
Merhaba,ben de ilk defa kokulu bezelye çiçeği ektim.Fakat paket italyanca olduğu için anlayamadım ve çiçeklerin aralıklarını az tutarak ve Mart'ta (paketin arkasında bir türkçe bilgiden dolayı)ektim.Aslında büyünce başka bir yere aralıklarını arttırarak ekmeyi düşünüyordum ama martta ekilmiyormuş şimdi ne yapabilirim?
Lütfen hemen cevap verin. (Adana'da oturduğum için iklim sıcak ve balkonum çok fazla güneş alıyor.) Şimdiden teşekkür ederim. |
Alıntı:
Direkt olarak toprağa mı ektiniz, yoksa saksıya mı? Anladığım kadarıyla mesajınızı düzelttiniz ve balkon dediğiniz için saksıya ekim yaptığınızı anlayabildim. Çimlenmesi için mi saksıya ektiniz? yoksa sürekli saksıda mı yetiştireceksiniz? Eğer sürekli saksıda kalacaklarsa büyük bir saksı olmalıydı. Küçük viyollerde çimlenmesi için ektiyseniz, ben derim ki daha büyük boy saksılar hazırlayın ve viyollerdeki tohumları dikkatlice toprağıyla birlikte komple hazırladığınız büyük saksıya yerleştirin. Sarılabilmeleri için saksı etrafına bambu çubuk gibi bir destek sistemi oluşturun. İlk olarak bunlar geldi aklıma. |
Alıntı:
|
Muhakkak çıkacaklardır. Bir kaç gün sonra çıkacaklarından eminim. Fakat, saksıdan ziyade bahçe toprağında daha mutlu yetiştiklerini düşünüyorum. Benim bu fikrim sakın sizin moralinizi bozmasın, dediğim gibi büyükçe bir saksı içinde de gayet mutlu çiçeklenebilirler elbette. Sizin onlara sunacağanız şartlar uygun olursa onlar da sizi kokulu çiçekleri ile ödüllendireceklerdir.
Bir de paketin üzerinde hangi cins olduğunu yazıyordur. Cinsi de önemli. Bazıları 2.40 cm kadar boylanma yaparken bazıları cüce cins oluyor ve 1.20 cm gibi boylanma yapıyor. Sizin ektikleriniz hangi cins acaba. Forumda gayet güzel bilgiler var. Endişe etmeyin ve burada gelişmeleri paylaşmaya devam edin. Size yardımcı olmaya çalışacaktır üyelerimiz. Kendinizi yeni gelen arkadaşlar kısmında tanıtırsanız memnun oluruz. Hoşgeldiniz. Ve kolay gelsin.. |
Alıntı:
|
Bugün kokulu bezelye çiçeklerimi viyollerden alarak, bahçe toprağına şaşırttım. Viyollerden çıkarırken oldukça köklenme yaptıklarını gördüm, bu sebepten büyük ihtimalle tutmama gibi bir sorunla karşılaşmayacağımı umuyorum.
Bir buçuk ay önce viyollere ektiğim tohumlar çok kısa sürede çimlenmiş, ve benim gerekli şartları sağlamamdaki tecrübesizliğimden dolayı aşırı boylanma yapmışlardı. Ben de tepelerden koparmıştım ki alttan güçlensin diyerek. Bir şekilde tecrübesiz de olsam, tohumlar dirençli çıktılar ki çok azı kurudu, çoğunu kurtardım. Şimdi ise bahçe toprağında yeni bir sınav var aşmam gereken. Bahçe toprağını olabildiğince yabani otlardan temizleyerek dikimi yapacağım alanı açtım. Biraz tırmıkladım ve sonra bambu sırıklardan karşılıklı sıralar oluşturarak ve sırıkları birbirine bağlayarak bir destek sistemi oluşturdum. Çiçek fidelerimi dikkatlice bu sırıkların sağına, soluna dikerken, açtığım çukurlara bir miktar da torf attım, sonra fidemi yerleştirip, toprağını güzelce sıkılayarak can sularını verdim. Bu uygulamanın aynısını bir alanda daha uygulayacagım. Bugün fotoğraflamaya imkan bulamadım. Ama en kısa zamanda ekleyeceğim. Umarım herşey yolunda gider bu ilk kokulu bezelye çiçeği maceramda :) |
Ne yazıkki tohumların hic biri cimlenmedi :( cok da heves edip almıştım oysa .
|
Merhaba arkadaşlar.Bir iki yıl önce yaşlı bir amca bana bezelye çiçeği tohumu hediye etmişti. Bugün buldum. Tuhumları şimdi diksem çok mu geç kalmış olurum acaba? Yardımcı olursanız çok sevinirim.
|
Alıntı:
ben de bu sene ilk defa ekimini yaptım. Daha tecrübeli arkadaşlarımız da yanıtlarlar sorunuzu mutlaka,fakat ben yine de bir yorum yapmak istedim. Benim fikrimce saksıda yetiştirecekseniz tohumları şimdi ekebilirsiniz, geç değil. Benim bezelye çiçeği tohumlarım ektikten sonra bir hafta içinde çimlenmişlerdi çünkü. Ya da bir kısmını deneysel olarak ekin, bir kısmını ayırın. Bahçe toprağına ekecekseniz, tohumlarınızın taze kalacağına güveniyorsanız, sonbaharda ekim yapın. Ben ne tohumu bulsam dayanamıyorum ekiyorum, pek mevsime aldırmadan :) |
3 Eklenti(ler)
Bambu kamışlardan yaptığım derme çatma desteğim ve viyollerden geçirdiğim fideler. Bugün baktım boyu uzun olanlardan birisi kırılmış. Diğerleri birinci günü atlatmış. Akşam üstü güneş çekilirken sulamalarını yapıyorum. Tutması için inatçıyım.
Boş yerlere biraz da tohum ekeceğim, bakalım onlar nasıl gelişecek. Hep birlikte görmüş oluruz :) |
Paketlerde ilkbaharda ekin yazıyor ama İstanbul'da bile sonbaharda ektiklerim daha sağlıklı oldu. Yine de şimdiden ekebilirsiniz.
Mümkünse şaşırtma yapmayın, doğrudan yerine ekin, yer değiştirecekseniz toprağını dağıtmayın. Bir karış kadar olduğunda uçlarından alırsanız daha gür büyür. Sn. Kelebek çalısı, siz uçlarını alabilirsiniz, büyümüşler. Daha sonra dalları kalınlaşacak, bu kadar narin göründüğüne bakmayın. |
Sevgili Kiraz ben de tohumlarımı ekmekte geç kaldım. Sizce şimdi eksem nasıl olur? Yoksa sonbaharı mı bekleyeyim?
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 02:27. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025