agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sarılıcılar (https://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/)
-   -   Kokulu Bezelye Çiçeği (Lathyrus odoratus) (https://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/7722.htm)

Kiraz 22-03-2012 09:20

Bence birazını şimdi deneyin, İstanbul için uygun ama İzmir'i bilemiyorum. Sonuçta mutlaka çimlenecek ve çiçek açacaktır ama sonbaharda ekilenler kadar sağlıklı ve bol çiçekli olmaz. Kalanı sonbaharda ekmenizi tavsiye ederim.

penguenn 24-03-2012 13:13

Teşekkür ederim arkadaşlar. Ne yazık ki en büyük hayalim olmasına rağmen bahçem yok. Ben de dayanamayıp durmadan tohum toplayıp duruyorum. Elimde değil. Balkonda saksıda deneyeceğim bir kısmını . Bakalım şansıma:)

lalecik 28-03-2012 15:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kelebek çalısı (Mesaj 929192)
Bambu kamışlardan yaptığım derme çatma desteğim ve viyollerden geçirdiğim fideler. Bugün baktım boyu uzun olanlardan birisi kırılmış. Diğerleri birinci günü atlatmış. Akşam üstü güneş çekilirken sulamalarını yapıyorum. Tutması için inatçıyım.

Boş yerlere biraz da tohum ekeceğim, bakalım onlar nasıl gelişecek. Hep birlikte görmüş oluruz :)

Hayırlı olsun:)Çok güzel gözüküyorlar.İşallah benimki de sizinki gibi sağlıklı büyür.Bu arada benimkiler de çıktı.O kadar tatlılar ki.Yardımların için teşekkür ederim.En kısa zamanda resimlerini çekip geniş bir saksıya dikeceğim.

bahçeva 29-03-2012 16:59

mis çiçeği

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Buket Aknar (Mesaj 207606)
Ben geçen yıl tüm acemiliğime rağmen kolayca yetiştirmiştim. Çiçeklerinin kokuları o kadar güzeldi ki! (Geçen yaz fotoğraflarını çekmiştim, bilgisayarımda bulamadım ancak yüklediğim cd'yi bulur bulmaz fotoğrafını da ekleyeceğim.)

Geçen yıldan topladığım tohumları (önce bezelye gibi bir kapsül oluştu ben onlar kuruyunca topladım. İçerisinden siyah küçük tohumları ayırdım) 2007 Ekim ayında ekmeden bir gece önce suya koydum ertesi sabah ektim. Şu anda boyları 5 parmak uzunluğunda oldular. Umarım ayni çiçekten bahsediyoruz.

Sayın Oyaman; bu yaz sonu sizin için tohumlarını toplayacağım. Bendekiler pembe ve mor tonları idi ama bu yıl farklı renk olur mu bilmiyorum. Bir dostumda beyazı'da var ondan bu yıl tohum istedim bakalım o da verirse size onlardan da eklerim.

merhaba ben yeni üyeyim . bahçemde bu çiçeklerden çok fazla var. ben ekmiyorum. ve gittikçe çoğalıyorlar. her taraf mis gibi kokuyor ama çok ürüyorlar. isteyene tohum verebilirim.

iris41 29-03-2012 21:21

İnci serisinden aldıgım tohumlardan 1 tane bile cıkmadı :(

tatlı bezelye 07-04-2012 09:55

Merhaba,
Sonbaharda doğrudan toprağa diktiğim kokulu bezelye sarmaşıklarından 5-6 tanesi çimlenince onbeş gün önce yeniden tohum ektim. Umarım hızlıca yeşillenirler.
Sonbaharda diktiklerim de aldığım sarılma telini beğenmediler, ya birbirlerine sarılıyorlar, ya da tohumun yerini işaretlemek için diktiğim kısa çubuklara sarıldılar. Sanırım doğallıktan yana bir çiçek bu.
Selamlar.

penguenn 07-04-2012 15:43

2 Eklenti(ler)
Arkadaşlar önerileriniz üzerine tohumların bir kısmını ayırıp bir kısmını geçen hafta diktim. Durum aşağıdaki gibi.:)

kelebek çalısı 07-04-2012 19:52

Sn. penguenn,

ben de viyollerden bahçe toprağına aldıklarımdan bazılarını rüzgara karşı koruyamadığımdan kaybetmiştim. Kaybettiğim fidelerin yerine sizin gibi tohum ektim ve çimlenmeler bende de bir kaç gündür sürmekte.

Sizin tohumlar da başarılı bir şekilde çimlendiği için kutlarım :) gayet güzel, çiçeklerini de görürüz umarım.

penguenn 10-04-2012 09:02

Teşekkür ederim:)Umarım açarlar da fotoğraflarını paylaşırım.

iris41 10-04-2012 21:49

2 adet tohumda bende cıktı bu güzel kokulu cicegi görecekmiyim .
Cok mutlu oldum cok

kelebek çalısı 11-04-2012 17:49

Bugün araba ile geçerken, karşıdaki sokak başında olan evin bahçe duvarından aşmak üzere olan kokulu bezelye çiçeklerini gördüm. Pembe renk tonlarında açmışlardı, çok güzeldi. Moralim bozuldu bir yandan da. Benim de bu derece güzel ve sağlıklı çiçekler elde edebilmem için tohumları sonbaharda toprağa direkt ekip, sonra nisan ayına kadar günleri saymam gerektiğini iyiden iyiye anladım. Algıda seçicilik işte, iki saniye kadar gördüğüm o güzel bezelye çiçeklerine çok imrendim doğrusu. Benim çiçeklerin bazılarının boyları daha ancak 10cm oldu. Mecburen sabır, sabır, sabır...:o

tatlı bezelye 17-04-2012 21:43

2 Eklenti(ler)
Merhaba,

Ben de benim minik bezelyeleri sormak istiyorum.
İlk resimdeki, batı cephesinde olan ne zamandır hiç büyümüyor.
Yarım duvarın arkasında olduğundan gölgede ve rüzgardan yana korunaklı durumda.

Doğu cephesinde olan ise forumda bahsedildiği gibi bir karış olunca bir iki parmak kadar üstünden alınınca coştu, yanlardan sürgün verdi. Fakat tutunması için koyduğum sopaya veya bağlama ipine tutunmaya yanaşmıyor. Nasıl bir düzenek hazırlamak lazımdı acaba? Bir de büyümeme sebepleri mevsimsel midir?

Selamlar.

iris41 18-04-2012 06:55

Benim bezelyelerde cok agır büyüyor yinede cok mutlu oluyorum onları seyrettikce şimdilik 6 tane cıktılar .
İşallah büyür mis kolulu cicelerinide görürüz

Kiraz 18-04-2012 09:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tatlı bezelye (Mesaj 948857)
Merhaba,

Ben de benim minik bezelyeleri sormak istiyorum.
İlk resimdeki, batı cephesinde olan ne zamandır hiç büyümüyor.
Yarım duvarın arkasında olduğundan gölgede ve rüzgardan yana korunaklı durumda.

Doğu cephesinde olan ise forumda bahsedildiği gibi bir karış olunca bir iki parmak kadar üstünden alınınca coştu, yanlardan sürgün verdi. Fakat tutunması için koyduğum sopaya veya bağlama ipine tutunmaya yanaşmıyor. Nasıl bir düzenek hazırlamak lazımdı acaba? Bir de büyümeme sebepleri mevsimsel midir?

Selamlar.

Havalar ısınınca gelişim hızlanacak ama sonbaharda ekilenler daha güçlü oluyorlar.

Başına buyrukturlar, ipe falan sarılmazlar. Yanına çalı ya da bir iki sopa dikip büyüdükçe ona bağlayabilirsiniz ya da toprağa batırılan bitki tutucu tellerden de kullanabilirisiniz.

penguenn 04-05-2012 15:29

Ektiğim fidanlar 15-20 cm oldu ama çok cılızlar. İnşaatlara gidip gelirken bahçelerde rengarenk açmış olanları görünce biraz umudım kırıldı. Sanırım mevsimi kaçırdım. Bakalım sabırla bekliyorum.

sakagun 04-05-2012 18:59

1 Eklenti(ler)
Eylül'de ektiğim bezelyelerin son durumu. Üzerinde tomurcuklar var.

tatlı bezelye 06-05-2012 20:53

1 Eklenti(ler)
Merhaba,

Nihayet tatlı bezelyem sarılmaya karar verdi. Açma hazırlıklarına da giriştiğini görünce çok mutlu oldum.

Selamlar.

iris41 06-05-2012 21:28

Bendekiler daha bir karış :o maşalah tatlı bezelye valla kıskandım :D
Tohumların tamamı cıktı bu arada cokmu sabırsızım

tatlı bezelye 07-05-2012 07:45

Merhaba,

Evin diğer tarafındakiler, batı cephesinde, pek bir nane molla sn. iris41, dediğiniz gibi anca bir karışlar. Dün tepem attı, uçlarından bir parmak kopardım, umarım bir şeyleri tetiklerim.

Batı cephesinde duvar dibindeler, gölge ve rüzgardan korunaklı. Yukarıdaki resimdeki ise doğu cephesinde, yarım gün güneş alıyor ve bayağı rüzgarlı bir alanda. Rüzgar veya güneş faktörü ya da her ikisinin bileşkesi, tecrübeliler daha net yorumlar sanıyorum.

Aradaki farkın kapanacağına inanıyorum ben yürekten. Dilerim yaz boyu koklarız bu güzellikleri.

Selamlar, kolay gelsin.

tatlı bezelye 07-05-2012 07:47

Merhaba,

Bu arada ben tohumları eylül-ekim gibi dikmiştim. Koskoca bir paketten çimlenen 2 tane doğu cephede, 2 tane batıda, 2 tane de elektrik direğinin yanında(onlar da budandı maalesef)

Bence başarılı bir çimlendirme işine imza atmışsınız, elinize sağlık :)
Selamlar.

kelebek çalısı 07-05-2012 12:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tatlı bezelye (Mesaj 961206)

Koskoca bir paketten çimlenen 2 tane doğu cephede, 2 tane batıda, 2 tane de elektrik direğinin yanında(onlar da budandı maalesef)

Sn. tatlı bezelye,

kokulu bezelye çiçekleriniz az kalmış da olsalar, çiçeklenip, tohum kapsülü de oluştururlar umarım. Bir çok yeni tohuma kavuşmuş olursunuz böylece. Benim bahçedekilerin gelişimi de ağır da olsa sürüyor ama çiçek görebilecek miyim, yoksa sıcaklara yenik mi düşecekler merak içindeyim.

tatlı bezelye 07-05-2012 17:33

Merhaba,

Umarım tohumlanırlar. Tohumlanmaları veya tohum toplamaları için özel bir işlem gerekiyorsa beni yönlendirirseniz çok sevinirim.

Selamlar.

Kiraz 08-05-2012 08:40

Kapsüller sararıp kurumaya başlayınca tohumları toplayabilirsiniz. Ekimde ekerseniz (en azından bir kısmını) seneye daha çabuk gelişirler.

Benim bu sene ektiklerimden hiç çimlenen olmadı, aslında çimlenme yüzdesi yüksek olan bir bitki. Sanırım tohumlar eskiydi.

tatlı bezelye 08-05-2012 10:52

Merhaba,

Teşekkür ederim sn. kiraz. Belirtmeyi unuttum, sanıyorum bu bilgi sn. iris41 için de rahatlatıcı olacaktır, ben de eylül de dikmiştim. Yeni çimlenen tohum ile karşılaştırmak haksızlık olur.

Selamlar.

iris41 08-05-2012 22:20

Valla cok üzülmüştüm hic cıkmıyacak diye ama 12 de 10 tane cıktı ve dikeli 2 ay oldu :p bu hafta resim cekerim .
Saygılarımla

sakagun 09-05-2012 18:36

1 Eklenti(ler)
İlk çiçeğimiz sarı açtı. Pembe gül kokusu var.

kelebek çalısı 10-05-2012 00:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sakagun (Mesaj 962783)
İlk çiçeğimiz sarı açtı. Pembe gül kokusu var.

Sn. sakagun,

çiçeğiniz harika görünüyor, sanki kendi bahçemde açmış kadar heyecan duydum fotoğrafladığınız çiçeği görünce. Kokusunu da tarif etmişssiniz. Artık iyice sabırsızlanıyorum benim bahçedekiler de açacak mı diye.

Nasıl birşeymiş bu kokulu bezelye çiçeği sevdası ;)

tatlı bezelye 10-05-2012 18:32

1 Eklenti(ler)
Merhaba,

Biz de fuşyalara büründük.
Ben de resimlerini gördüğüm andan beri aşığım bu çiçeğe sn. kelebek çalısı.

Bakalım diğer bücürler ne renk çıkacak.

Selamlar.

sakagun 17-05-2012 10:58

2 Eklenti(ler)
Hepsi sarı açacak sanmıştım. Biri toz pembe açtı.

perimar 18-05-2012 13:58

Kokulu bezelye çiçeği tohumlarını şubat başında evde kapalı balkonumda diktim.12 tane tomumdan sadece 4 tanesi çimlendi.Tohum paketinin üzerinde kökleri oynatılmaktan hoşlanmaz.direkt yerlerine dikin eğer saksıda fide yetiştiriseniz yerlerine geçirirken kazık köklerinin zarar görmemesine dikkat edin diyordu.Bende toprakta eriyen viyollere diktim.yetişen 4 tane fideyi de viyolü ile birlikte fırça çalısının olduğu saksıya diktim.ağacı tırmanmak için kullanması için.Yarın yazlığa geçince size fotoğraflarını gösterebilirim.Açmalarını dört gözle bekliyorum.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:53.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025