![]() |
Sevgili Limon, bu bitkinin çiçeğini çok seviyorum ama yapraklar çabuk sararmaya başlıyor. Tepe budaması yapılınca da durum aynı. Tohumları kolay kolay dökülmüyor, iyice kuruyana kadar bekleyebilirsin ama o zamana kadar bitkinin görünümü de çok kötü oluyor.
Baharda ekilen tohumlarla, kış öncesi ekilenleri karşılaştırdığımda, kış öncesi ekilenlerin daha verimli, çiçeklerinin uzun süre kaldığını gözlemledim. Bilmediğim bir nokta, kışın kar yağarsa bitkiyi bozar mı? Bu sene üzerinde kar kaldı ama süre çok azdı. Seneye yine iki türlü ekeceğim. |
Benim de ilk bezelye çiçeğim açtı :). Akşam farkettim. Eflatun renkte. Hafif bir kokusu var..
|
İlk açan çok hafif kokuyordu, sonradan açanlar hele bir de güneş vurunca kokularını etrafa yayıyorlar. Ama yine de ilk mesajdaki "Begonvil" e benzeyen sarmaşıkla yakında uzaktan alakası yok :)
|
2 Eklenti(ler)
Bezelye Sarmaşığı Çiçekleri açmaya devam ediyor. Gün geçtikçe daha çok seviyorum. Oya Ağacına sardırdıklarım sadece bu renk açtılar. Diğerlerinde değişik ton pembeler var. Ama bu rengin çiçekleri onlara göre oldukça iri.
Eklenti 86874Eklenti 86875 |
3 Eklenti(ler)
Benim ilk açan bezelye çiçeğim. İlk açtığında kokusu hafif gelmişti, sonraki günlerde kokladıkça çok yoğun bir kokusu olduğunu farkettim. Kokusu çok farklı. Ben bu tür kokulara mistik kokular diyorum.
Eklenti 86932 Eklenti 86933Eklenti 86934 Şu anda bu çiçek tohuma döndü.. |
1 Eklenti(ler)
Tohum oluşturmaya başlamış bile...
Eklenti 87104 |
2 Eklenti(ler)
Bu sarmaşık hakkındaki tüm olumsuz düşüncelerimden çok pişmanım :)
Her gün açan yeni renkteki müthiş kokan çiçekleriyle beni utandırmayı başarıyor. Her sabah yanına gidip, severek özrümü diliyorum. Bu sabah ilk kez beyaz renkte çiçek açtı. Üçü bir arada o kadar güzeller ki... Kokularını nasıl anlatsam?... Hanımeliyle manolya karışımı sanki... Eklenti 88973 Şu asalete bakar mısınız? Orkide sanki... :) Eklenti 88974 |
Sevgili Arkadaşlar
Hepsi çok güzel, geçen hafta sizlerden özenip zamanı olmamasına ragmen tohumları ektim. 4 günde çimlendiler. Şu an bir tanesi 10 cm oldu.Sonrasını merakla bekliyorum. |
Sayın nariel bana hediye olarak 2 tane tohum göndermiş. 16 saat suda beklettikten sonra toprağa ektim. İnşallah sizler gibi hızla büyür. Bu çiçekler yıllık mı. Yoksa mevsimlik mi acaba? Bide ne kadar büyüklükte saksı da olması lazım. Ne kadar hızlı büyüyor bide.
|
Benim beklediğim tohumlar. Bugün biraz karıştırmadan sonra fark ettim ki 1i çimlenmiş ama diğerini bulamadım. Böcek yemiş olabilir ama bir tohumum güzel bir şekide kök salmış. İnşallah çabuk büyürler ve o güzel çiçeklerin kokusunu içime çekerim. Bir sorum olacak. Bu bezelyenin yemeği oluyor mu acaba. Yani taze yeşilini yapan yörelerimiz var bunun kinden oluyor mu? Birde tohum olan bezelyeyi yeşilken dolaba saklasak nasıl olur. Galiba kimse denememiş bunu. Bende daha 1 tohum var eğer tohum sayımı çoğalttığımda inşallah yemeğini de denicem.
|
çok güzel görünüyorlar.
|
İsolet, bu süs bitkisi, yemeği olmuyor. Yemeği olan tür farklıymış. (http://www.agaclar.net/forum/showthr...ghlight=pinpin) Zamansız ekilen tohumlar pek sağlıklı gelişmiyorlar. Kısa ömürlü bir samaşık, çok yıllık değil. Geçen yıl baharda ektiğim hiç güzel gelişmemişti. Keşke Kasım ayını bekleseydiniz ekmek için.
|
Ablam süs bezelyesi tohumu almış. Hemen ekip büyütmek istiyorum. Sizin bezelye çiçeklerini görünce acayip heveslendim. Önce plastik kasalara daha sonra bahçeye diksem nasıl olur. Paketin üzerinde rengarek resimler var. İnşallah her renginden olur.:p
|
Bence direkt yetiştireceğiniz yere ekin tohumlarınızı. Önce 10 cmlik bir çukur açın, her çukura 3-4 tohum ekin. Öyle fotoğraflardaki kadar albenili olmasa da (fotoğraflarda begonvil gibi görünüyorlar) kokusu gerçekten çok güzel.
|
Aslında öyle olsa daha kolay, hem iki kere uğraşmamış olurum. Hem de hazırladığım kapları sebzelere kullanabilirm.
|
Sadece torfa, sadece perlite, torf + perlit karışımına vb bikaç şekilde ve yine birkaç farklı konuma ektiğim kokulu bezelyelerin hiçbiri çimlenmedi...
Gel gör ki anaokulundan kalma nemli pamuk yöntemini akıl edip pamuğun içine ektiğim tüm tohumlar çimlendi. Hayatta ilgisizlikten yeşermeyen birşey var mıdır ? |
Sn. Querelle, tohumları oldukça dayanıklı, tamamen toprağını kurutmazsanız mutlaka çıkacaktır. Kıştan önce bahçeye ekmiştim, çok soğuk kış oldu ama buna rağmen biri çimlenmeye başladı. Tohumların bir kısmını da baharda ektim, çimlenmesini bekliyorum.
|
Itırşahi, Nazende Çiçeği gibi Türkçe isimleri var. Lathyrus Odoratus latincesi. Kokulu cinsi bezelye çiçeğinin. Yıllar önce bir bahçe dergisinin hediyesi olarak elime geçmişti. Üsütndeki talimatlara uyarak ekim ayında ektim..Fideler bir kış geçirdiler ama sera koşullarında. Baharda bahçeye ektim. İplere doladım. İnanılmaz renklerde çiçekler verdiler ve mis gibi de kokuyorlardı. Çiçekler ana daldan çıkan kısa saplarda diziliyorlar. Ve toplanması gerekiyor yenilerini vermesi için. Haziranda toplanma meselesi bundan. Ve tohumlarını alıyorsunuz yaz sonu. Sanırım Afrikadan bir rahip getiriyor 220 yıl önce İngiltereye ve islah ediliyor zaman içinde..Gerçekten fan kulüpleri, yarışmaları filan var. Daha sonraları satın aldığım tohumların aynı sonucu vermediğini de söylemeliyim. Bu yıl kokusuz olduğunu düşündüğüm bir cinsi geldi Kanada'dan hediye. Suya koydum yarın ekeceğim..hayırlısı..
|
1 Eklenti(ler)
Ben de tam bu başlığı aranmak üzereydim, neyse ki birisi benden önce davranmış :)
Dışarıya koyduğum ve sadece perlitin için ektiğim (kendimce deneme yaptım) tohumlar ev içindekilere nazaran daha geç çimlendiler ama çimlendiler yine de. Dediğiniz gibi erken şikayet etmişim :) |
Bu sene ektiğim kokulu bezelyeler yavaş büyüyorlar, sizinkilerde de aynı durum olmuşmuydu arkadaşlar? Birde bu bitkilerin güneş ışığı ihtiyacı nedir, gölge alan mı yoksa güneşli alanmı isterler?
Sevgiler ;) |
Kasım ayında ektiklerim şu an 80 cm civarında, gövdeleri inanılmaz kalın, mart ayında diktiklerim ise 15 cm civarında ve çok cılız. Bu sene kış sert olmasına rağmen bu kadar iyiler, bundan sonra hep kışa girerken ekmeye karar verdim.
|
Alıntı:
Alıntı:
Ilıman iklimler en idealidir ama sıcak iklime sahip bölgelerde de yetişir. Full Sun (tam güneş mi denir yoksa başka bir söylemi var mıdır bilmediğim için bilen arkadaşlardan düzeltmesini rica ediyorum, [malbman]) ve zengin, iyi drene olan toprak ister. Tohumlar doğrudan yetiştirilecekleri yere ekilmelidir. Tohumları bir gece suda beklettikten sonra 7-10 cm (demiş ama sanki bana biraz derin gibi geldi) derine ekilmelidir. Tohumlar ekilince bolca sulanmalı, bundan sonra çimlenme gerçekleşinceye kadar azar azar sulanmalıdır. Çimlenmeden sonra düzenli olarak sulanırsa çok daha sağlıklı bir şekilde gelişir. Aşırı gübreleme yaprakların koyu yeşil bir renk almasına neden olur ve çiçeklenmeyi kısıtlar. Bir yılıktır." Alıntı |
4 Eklenti(ler)
Sayın Limon'dan öğrenip bu yıl doğrudan bahçeye ektiğim kokulu bezelyeler çiçeklendi. Renkleri çok güzel.
|
Ben bu mart ayında diktim.. Haziranın 20 siyle ömürlerini çoktan bitirdiler. Tohumlarını topladım.
Her renginden elimde mevcut. Beyaz, pembe, çok açık pembe, çingene pembesi, kırmızı, açık kırmızı, mor, açık ve çok koyu mor, çok açık turuncu, bide sayet bezelye çiçekleri ters tozlanmaya ugramıyorsa pembeli-beyazlı, kırmızılı-beyazlı Kokulu, Dev (giant) bezelye çiçekleride var. 10 cm arayla 1'er fide dikerseniz resmen önünde bir duvar haline geliyor. Bu yıl ilk deneyimimi yaşadım onlarla. Sarmaşık çağlayanı yapmak isteyenlere öneririm. Dikine ipler mutlaka koyun, aşırı sarılıcı kolları var. Ömürleri çok kısa yalnız. 3 ay kadar yaşıyorlar. son 1 ay çiçekli geçiriyorlar. Sonra kurumaya ve sararmaya başlıyor. Tohumları ben sera etkisine maruz bırakarak 1 haftada çıkartım. 4-5 cm yüksekliğinde toprağa diktim. Dondurma kabına, üst kapağıda sürekli kalacak şekilde. İlk sulama bayağı bol. Sonra toprak kurudukça sadece avucumla biraz su atarak yaptım. Çok hızlı filizleniyor. 4/3 ü 1 hafta içinde çıktı bu şekilde. filizleri yarım parmak boyuna gelmeden asıl yerlerine geçirdim. İnternette 10 cm olunca şaşırtma yapın diyor. Ayrıca bezelye çiçekleri şaşırtılmayı sevmiyorlar. Çok çok kücükken şaşırtma yapmanızı tavsiye ederim. Asla odunsu gövdeye sahip değiller. 2 tane çöp şiş( odun ) kalınlığında bir gövde, çok güzel çiçekler, yapraklardan daha fazla çiçek, 1 mevsimlik bir güzellik arıyorsanız tam size göre. Uzaktanda yakındanda çok güzel bir kompozisyon oluşturuyor. Şayet duvar şeklinde yapmışsanız. Ben ağaç dibine diktim. Ağacın bir dalına paralel olarak diktim. Topraktan o dalada doğru dikine ipler çektim. Dala ucu ucuna yetişebildi. Dalla toprak arasında her yerden çiçekler çıktı. Perde serilmiş gibi oldu. Arkasına geçip piknik yapılabilir hale geldi. Güneş ışınlarını kapatıyor:) Elimde bayağı tohum oldu. Önümüzdeki marta yine dikicem. |
1 Eklenti(ler)
Selamlar :) Dün epey düşündükten ve cesaretimi topladıktan sonra mavi bezelye tohumlarımı toprakla buluşturmaya karar verdim. 4er li olarak saksıya ektim. Balkonun en kuytu köşesine yerleştirdim. Eğer büyütmeyi becerebilirsem sizlerle paylaşmak ve sizlerin tavsiyelerini almak isterim. Sevgilerimle ...
Eklenti 184679 |
Kokulu bezelyelerimi çimlendirmeyi galiba başaramadım. Hiç bir gelişme yok :( 11 gün oldu. Acaba daha erken mi :confused:
|
Alıntı:
|
Teşekkür ederim sn. kiraz. Umut verdiniz, ben umudumu tamamen yitirmiştim. Hergün kontrole devam o zaman :p
|
konuya uzun zamandır yazılmamış çok güzel bir sarmaşıkmış gerçekten çok yıllıkmı
|
Maalesef değil.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 17:19. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025