agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sarılıcılar (https://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/)
-   -   Kokulu Bezelye Çiçeği (Lathyrus odoratus) (https://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/7722.htm)

Koyu yeşil 02-03-2009 16:20

Bugün süs bezelyesi tohumları aldım. Ancak üzerinde pisello odoroso yazıyor, arka kapakta da süs bezelyesi. 2.5 m boylanabiliyormuş. Açık alan ocak-şubat ayında direkt ekim öneriliyor. Bu farklı bir tür mü acaba?

limon 04-03-2009 17:09

Ben de bu konuda acemiyim :) Bezelye çiçeği tohumlarını alırken aynı çiçekleri O'na benzeyen fakat ismi değişik olan bir çeşit daha almıştım. Ama tam telaşlı zamanlarıma denk gelince burada konu açamadan, paketini de saklamadan, bahçe lambalarının diplerine tohumlarını alelacele ekmiştim. Galiba senin yazdığındandı adı, eğer çimlenip büyüyüp çiçek açarlarsa farkı anlarız :)

Kiraz 05-03-2009 07:49

Ekim ayı başında bahçeye ektiğim tohumların fideleri 25 cm kadar oldu, oldukça sağlıklı görünüyorlar, diri ve kalın gövdeliler. Kar az yağdı ama bahçe iki gün karlı kalmıştı.

Aynı çiçek olduğunu bilmeden aldığım nazende tohumlarını içeriye ekmiştim, çok cılızlar ve güçlü gözükmüyorlar. Havalar iyice ısınmadan dışarıya çıkaramayacağım. Elimde tohum kaldıysa bir kaç tane bu mevsimde bahçeye ekeceğim, hangisinin iyi sonuç verdiğini paylaşırım.

Passion 08-03-2009 19:38

Ben de bir ay kadar önce saksıya ektim. Boyları 15 cm kadar olan bile var. Ama çok kalın saplı değiller. Güneş alan pencere önüne koydum.

Bugün de kalan tohumları direk bahçeye ektim.

limon 11-03-2009 17:42

Bezelye Çiçeklerim büyümeye başlamışlar. Dün fark ettim. Sanırım son haftalarda yağan yağmurların etkisiyle birden yeşerip büyüdüler. Oldukça da bol sayıda ekmişim. İnşallah güzel olurlar.

tolgahann 11-03-2009 18:58

Ben tohumlarımı hemen çimlendirmeye alsam başarılı olabilir miyim.?:(

limon 11-03-2009 22:49

Tolgahann, geçen yıl bu zamanlar ekmiştim, bir iki tanesi çimlenip 15-20 cm kadar olmuşlardı ama çiçeğini görememiştim. Bu yıl ise sebze bahçemdeki Bezelyelerle eş zamanda ektim tohumlarını. Kışı toprak altında geçirip, bu zamanlarda boy atmaya başladılar. Madem elinizde tohum var, bir kısmını deneyip, kendiniz karşılaştırın isterseniz.

Nariel 11-03-2009 23:09

1 Eklenti(ler)
Sıcak suda bekletmek çok işe yarıyor.

Ben 1 ay önce 6 tohum ekmiştim denemek için, 4 tanesi çimlendi ve epey uzadı. Ama uygun yerim olmadığından dolayı sanırım büyüyemeyecekler. Ne yapsam bilemiyorum, güneşli yer yok.. Dış ortama da çıkarmam zor yurtta kaldığım için.

limon 12-03-2009 11:07

2 Eklenti(ler)
Narielciğim senin de yazdığın gibi yetersiz ışık yüzünden fazla uzamış boyları. Benimkiler daha 10 cm ya var ya yoklar. Fotoğrafını çektim.
Eklenti 66647

Bu da paketteki fotoğrafta hemen hemen aynı olan ama adı değişik olan Süs Bezelyesinin fidesi.
Eklenti 66648

fikreteren 18-03-2009 07:18

kokulu bezelye ile yıllar önce migros tan aldığım tohumlarla tanıştım. çok güzel kokulu boyları 80 cm cıvarında.dikimi de çok kolay hiç sıcak suya falan ihityacı yok. tohumları normal topraga dikin .çıkıyor.yalnız büyüyünce bit ve küf hastalıkları ile karşılaşabilirsiniz. grup halinde çok güzeller.evde beyazı nı dikmiştim çıktı 15 cm kadar oldu.tepecinden uc aldım.etrafa dal budak sarsın daha çok çicek açsın diye

limon 03-04-2009 12:06

Kokulu Bezelye Sarmaşıklarım çok keyifli büyüyorlar. Oya Ağacının dibine grup halinde ektiklerim istediğim gibi çiçeklenirlerse çok güzel görünecekler. Bahçenin bir çok yerine ekmişim tohumlarını, nerelere ektiğimi hiç hatırlamıyordum, boyları uzadıkça fark ediyorum. Bir kaç tane Clematisin dibine, bir kaç tane de Yaseminin dibine ekmişim. Onların çiçekleri geçince bunlar açıp renklendirsin diye düşündüm sanırım. :)

Passion 04-04-2009 19:06

Ben saksıdakileri dün bahçeye fideledim. Uzun çelimsizdiler. Çok uzun olanların tepesinden kopardım, dallanıp budaklansın diye. Direk bahçeye ektiklerimse topraktan çıkmaya başladılar...

limon 09-04-2009 22:34

1 Eklenti(ler)
Yavaş büyüyorlar ama oldukça dayanıklı ve keyifliler.
Eklenti 71856

çiçek aşığı 02-05-2009 18:49

Kokulu bezelyelerim

5 Eklenti(ler)
Benim bezelyeler portakal ağacının boyuna ulaştılar ama henüz açmadılar:( Aydın'da güneş bir türlü yüzünü göstermediğinden midir? yoksa benim bahçemin güneşin yüzünü az görmesinden midir bilemedim... Resimlerini gönderiyorum. Çiçeklerin açması için ne yapmam gerektiğini bilen varsa lütfen yardımcı olsun..

limon 11-05-2009 20:11

Benimkiler bu kadar boylanmadılar ama çok geliştiler. Yaprakları çok büyüdü, bitkiler çok keyifliler. Henüz çiçek tomurcuğu yok, kokusunu çok merak ediyorum.

çiçek aşığı 20-05-2009 17:24

4 Eklenti(ler)
sevgili limon, yukarıdaki yazımdan bir kaç gün sonra açtı bezelyelerim. Hem de rengarenk. Çok güzel görünüyorlar ve çok güzel kokuyorlar. Kokusu gül'e benziyor. Ama her zaman kokmuyorlar.:( Sabahları ve akşam üzerleri hava serinlediğinde kokuyorlar. fotoğraflarını yükledim. Bakalım beğenecek misin. Belki seninkiler de açmıştır.;)

limon 20-05-2009 17:32

Ne kadar çok uzamışlar, 1,5-2 metre var gibi görünüyorlar öyle mi? Benimkiler henüz 50 cm civarındalar ama bitkinin dalları çok güçlü. Çiçekleri de umduğumdan büyükmüş. Ben normal bezelye çiçeği kadardır sanıyordum. Şİmdi daha çok sabırsızlanmaya başladım :)

çiçek aşığı 20-05-2009 17:32

sevgili Limon, bir de bu çiçeğin ne olduğunu bulamadım. Ne adını, ne de nasıl yetiştiği hakkında bilgi edinemedim. Acaba siz biliyor musunuz?

çiçek aşığı 20-05-2009 17:35

Evet 2 metre civrındalar. Hatta daha uzunları bile var. Sanıyorum bahçemin çok güneş almamasından kaynaklanıyor. Muğla Ortaca'da gördüğüm bezelyeler 50 cm boyundaydı ama üzeri çiçekten görünmüyordu. Ve onların çiçekleri daha büyüktü. Çünkü bütün gün güneş alıyorlardı.

limon 20-05-2009 17:40

Hangi çiçeğin? Şu kağıt gibi yapraklı olanın mı? Çok görüyorum çiçekçilerde ama adını ben de bilmiyorum.

Bakalım bezelye çiçekleri ne kadar diri kalacaklar? Bu kadar beklemeye iki günde solmazlar inşallah :)

çiçek aşığı 20-05-2009 17:45

1 Eklenti(ler)
evet pembe yapraklı olanı. Bezelyelerin çiçekleri kolayca solmuyorlar. Bir çiçek 1 hafta kalabiliyor. Geçen çiçeği koparırsanız yenileri çıkıyor hemen.

çiçek aşığı 20-05-2009 17:46

Bunun çiçeği iki renkli. tek çiçek iki renk. Benim bezelyelerin tohumları Hollanda dan gelmişti. Farklı mı bilmiyorum. Sizinkiler de çıkınca lütfen fotoğraflarını yükleyin.

Kiraz 26-05-2009 19:32

1 Eklenti(ler)
Bu sene tohumların bir kısmını kışın bahçeye ektim,bir kısmını da içeride çimlendirdim.

Kışı bahçede geçirenler (pek kış yapmadı ama) çok sağlıklılar ve çiçekleri geçen sene baharda bahçeye ektiklerime ortanla daha büyük ve çok.

İçeride çimlendirdiklerim henüz açmadı. Bakalım onlar nasıl olacak?

Eklenti 81643

limon 26-05-2009 23:02

Benimkilerde de bol tomurcuk var, iyice sabırsızlandım sizinkileri görünce :) Kiraz, kelebeğe benziyor çiçekleri, çok güzel. Kokusu da güzel mi?

Bugün Büyükdere'de eski evlerin olduğu sokakta dolaştım, kokuların güzelliğini anlatamam. Filbahriler, Hanımelleri, Güller coşmuş. "Sen bir de akşam gel gör kokuyu" dediler.

Kiraz 27-05-2009 08:10

Limon, kokusu hafif ve güzel, gül gibi kokuyor. Çiçeklerin olduğu saplarda yaprak yok, vazoda çok güzel duruyor.

Bana da geçen gün Koşuyolu'nda "Sen bir de akşam gel gör kokuyu" demişlerdi, portakalın çiçeklerinin kokusu kaldırıma taşmıştı. Bu mevsimi çok seviyorum, yazın gelmesini istemiyorum.

limon 30-05-2009 00:54

1 Eklenti(ler)
Bu Bezelye Sarmaşığı meraktan öldürecek beni en sonunda. Ha açtı ha açacak diye bir haftadır sürünüyorum. Suyu çok sevdiğini fark ettiniz mi? Bir gün sulamasam hemen yapraklarını indiriyor.
Eklenti 82453

Passion 31-05-2009 22:59

Ben de mearkla bekliyorum çiçeklerini. Bende daha tomurcuk yok. Yalnız bunun yapraklarını bir böcek seviyor. Delik delik yapıyor yapraklarını..O yüzden sık sık ilaçlama yapıyorum böceğe karşı.

Passion 02-06-2009 21:47

Tomurcuk yok diyordum ama dün dolaşırken birinde tomurcuk gördüm :)). Bakalım nasıl açacak?..

limon 03-06-2009 21:12

Bezelye Sarmaşıkları açmaya başladılar. Bendekiler sadece mavi-mor tonundalar. Yoğun bir kokusu yok, burnunuzu dayayıp koklamanız gerekiyor ama çok hoş bir koku.

limon 05-06-2009 11:16

Yukardaki yorumumdan sonra pembe renkliler de açmaya başladılar. Pembelerin kokusu oldukça yoğun, hanımelinden biraz daha keskin kokusu var, çok güzel.

Yalnız bitkinin alt yaprakları sararıp kötü görünmeye başladılar. Bu sene tepe budaması yapamamıştım, tohum alabilirsem seneye dallanması için tepe budaması yapacağım.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:32.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025