agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sarılıcılar (https://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/)
-   -   Kokulu Bezelye Çiçeği (Lathyrus odoratus) (https://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/7722.htm)

limon 07-06-2008 23:49

1 Eklenti(ler)
Bu da benim Yaşar ne yaşar ne yaşamazım :)
Eklenti 39955

Güler 08-06-2008 10:11

Sevgili limon, benim de bezelye çiçeğimde böyle ufak ufak beyaz noktalar oluştu, ama keyfi yerinde hatta çiçek adetleri beş, altıyı buldu. Nedense hiç koku alamıyorum.

limon 08-06-2008 12:57

Güler Hanım çiçekleri nasıl? Bir fotoğraf lütfen :)

Kiraz 09-06-2008 21:34

1 Eklenti(ler)
Sonunda bezelye çiçeğim açtı:)
Hergün bakıp kolladıklarımda birşey yok ama şakayığın altına saklanan ve geçen gün ortaya çıkardığım bezelye dün çiçek açtı. Üzerinde 5-6 adet daha tomurcuk var.
Açmasını sabırsızlıkla bekleyenler için:
Çiçek büyüklüğü yaklaşık 3,5 cm. Fotoğrafta çiçeğin altında gözüken pembeler de yakında açacak olan tomurcuklar. Hafif ama güzel bir kokusu var.
Bitki yaklaşık 60 cm olunca açtı. Çiçek tam tepede değil ama uca yakın bir yaprağın dibinde oluşan sapta çıktı. Şu ana kadar gübre vermedim. Bol güneş alıyor, iki günde bir sulanıyor.

ATTACH]40142[/ATTACH]

Buket Aknar 09-06-2008 21:39

Sevgili Nurbahar; haydi hayırlısı olsun gözün aydın. Ellerine sağlık. O mis kokuları da hissedilmeye başladı mı?

Kiraz 09-06-2008 21:45

Teşekkürler Buket Hanım, darısı diğer arkadaşların başına. Çiçek açanı koklamak için bayağı cambazlık yapmam gerekti ama herşeyi göze alıp iki bahçe arasındaki çukura girdim, üstelik bir kaç bitkinin üzerinden uçup kenarlara tutunarak. Gerçekten güzel kokuyor ama hafif bir koku aldım, sanırım yeni açtığı için.

Buket Aknar 09-06-2008 21:49

Daha yoğun bir çiçeklenme olduğunda koku daha kolay hissedilecek. Ben bir vazo dolusu çiçek toplamıştım ( başlarda bir yere fotoğrafını da eklemiştim ) evim mis gibi kokmuştu.

Oyaman 09-06-2008 23:21

Kırmızı açanın çiçeği kokmuyor demiştim önceki mesajımda , koku daha sonra oluştu diyeceğim ama bana biraz saçma geliyor .Ne dersiniz ? veya ilk çiçekte alamadım kokuyu , çiçekler çoğalıncamı farkettim acaba ?

limon 09-06-2008 23:33

Oyaman, bazen çiçekler günün değişik zamanlarında daha yoğun kokuyor. Mesela Hanımeli akşam üstü daha yoğun kokuyor. Bazı çiçeklerse öğle güneşinin altında daha yoğun kokuyor. Mesela Hercai Menekşe...
Belki Bezelye Çiçeğinin de eşref saati vardır :)

Nurbahar, çok sevindim hem sizin hem kendi adıma. :) Çünkü İstanbullu bir arkadaşımın çiçeği açınca ümitlerim artıyor.

Buket Aknar 09-06-2008 23:40

Koku durumunu değerlendirmek gerekirse; şöyle diyebilirim.
Bir bahçeye girersiniz mis zambağının kokusu hemen hissedilir. Öyle sokaklar var ki yasemin kokusundan geçilmez. Hele Melissa (Pakistan Geceleri) bazen insanı rahatsız bile eder, veya narenciye çiçeklerinin kokusu baharda bir başka hissedilir. Öyle derin nefes alıp ciğerlerinizi doldurmak istersiniz. Bezelye çiçeğinin kokusu bunlar gibi keskin değil. Öyle uzaktan bakınca hissedilmez. Yanına gidip sokulacaksınız. ( bu ortamda koku nasıl anlatılabilir bilmiyorum bir deneme yaptım)

Buket Aknar 09-06-2008 23:58

Bir yandan çiçeklerin kokusunu düşündüm, öte yandan yazdım ama siz çiçekleriniz yoğunlaşınca bu yazdıklarımı daha iyi anlayacaksınız. Koku hakkındaki düşünceleri merak ile bekliyorum.

Oğuzhan 10-06-2008 19:02

Benimkilerde daha tomurcuk yok:(

Kiraz 10-06-2008 22:09

Bugün ikinci çiçeğim de açtı ve kokuyu daha iyi aldım. Buket Hanım'ın da dediği gibi yanına gidip koklamak gerekiyor. Hani gül reçeli yerken tatlı bir koku var ya, bana öyle geldi. Keskin değil, buram buram değil, sanki gül kokusunun biraz daha farklısı.

Güler 11-06-2008 09:49

Sevgili Buket, yazını okuyunca hemen yanına gittim kokladım, Şuan üzerinde 6-7 tane çiçek var, kıpkırmızı ve güzeller ama nedense koku alamadım. Diğer saksıdaki morumsu açtı, bakalım onun kokusunu alabilecek miyim?
Sevgili limon, resim çektim ama yüklemem için Selen'e gitmem gerekecek, bana bir Bursa yolu daha gözüküyor. İnternetcafeden yükleme yapamıyorum.

Oyaman 11-06-2008 14:42

2 Eklenti(ler)
Bunlarda benimkiler sadece iki kök ama birinde iki bezelye diğerinde de bir bezelye tüpü var inşallah 5-10 tohum alırsam onları Eylül ayında toprakla buluşturacağım .Geçen sene atlamışım bu sene kaçırmam , çünkü çiçeği ve kokularını çok beğendim.Aslında bu günlerde boyunun bir metreyi geçmesi gerekirdi sanırım Mart ayını ekince biraz zor büyüyor .

limon 11-06-2008 16:09

Bana kızacaksınız ama yorum yapmadan da duramayacağım. :) Çok güzel açmış çiçekleriniz elinize sağlık.

Ama ben bu sarmaşığı böyle hayal etmemiştim :) Şöyle metrelerce dallı budaklı uzayacak, ben dallarını demirlere bağlayacağım, çiçekleri begonvil gibi grup grup aşağıya sarkacak sanmıştım ;) Bir daha para verip tohumunu almam ama kendisi oluşturursa toplar Eylül-Ekim gibi ekerim :)

abk 11-06-2008 16:29

Benim çiçeğimde açmış, ama sadece bir tanecik. Bu ilk çiçek olduğu için tek açtı sanmıştım. Ben de Limon gibi bol çiçekli hayal etmiştim.

Oyaman 11-06-2008 22:21

2 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon (Mesaj 247379)
Bana kızacaksınız ama yorum yapmadan da duramayacağım. :) Çok güzel açmış çiçekleriniz elinize sağlık.

Ama ben bu sarmaşığı böyle hayal etmemiştim :) Şöyle metrelerce dallı budaklı uzayacak, ben dallarını demirlere bağlayacağım, çiçekleri begonvil gibi grup grup aşağıya sarkacak sanmıştım ;) Bir daha para verip tohumunu almam ama kendisi oluşturursa toplar Eylül-Ekim gibi ekerim :)

Çokkızdım sevgili Limon :D. daha evvelde konu olmuştu . Biz mart ayında tohumu ektiğimiz için böyle oluyor fazla gelişemiyor. Normalde boyu 1.5 - 2.0 metre.Ben bu sonbahar tohumları ekip sonucunu mutlaka izlemek istiyorum .Selamlar.
Aşağıdaki resimler belki bir fikir verir .
14 nolu mesajda gerçek boyutları hakkında bir fikir veriyor.

limon 12-06-2008 12:25

Bunlar pek güzelmiş :) O zaman Eylülde dikelim ama dikerken bezelye gibi sık tohum atalım.
Tek tük güzel durmuyor :)

Oyaman 12-06-2008 21:04

Evet sık dikmek gerekiyor .Eylül de tohumları ekersek bu görüntüyü yakalarız .
Sık dikilnce çiçek sayısı artacak haliyle kokusuda daha etkili olacak .

Buket Aknar 12-06-2008 23:03

Çok haklısınız, benimkiler, çok sık ekilmişti ve çiçeklendiklerinde bulundukları yerde bir renk cümbüşü yaratmışlardı. Şu andaki durumları çok kötü . Tohum toplayıp söküp atacağım.

abk 13-06-2008 09:34

Benim tek bir tanecik çiçek açan bezelye çiçeğimin harika koktuğunu farkettim. Hatta acaba koku başka çiçeklerden mi geliyor diye düşündüm. İnanamadım. Tek bir çiçeğin bu kadar koku yayması inanılmaz geldi.

Kiraz 13-06-2008 09:42

Buket Hanım, sizin orada çiçeklenme ne kadar sürüyor?
Seneye birbirimizin tecrübelerinden yararlanıp, hani şöyle tohum paketlerinin üzerindeki "al beni" diyen bezelye çiçeklerine sahip oluruz inşallah...

Buket Aknar 13-06-2008 14:17

Benimkiler mart ortalarında çiçeklenip, mayıs ortasına kadar çiçekli kaldılar. Bu durumda bir buçuk-iki ay kadar çiçekli oluyorlar diyebiliriz. İlk önce çiçekler tek tük açıyor ve tümü çiçeklendiğinde yaklaşık bir ay çok çiçekli bir görüntü oluyor ardından çiçekler azalarak tamamen bitiyor. Şu anda bezelyeler oluşup kurumaya başladı.

üzüm 16-08-2008 00:18

Bahar başında viyole ektiğim tohumlardan çıkan fideleri iki saksıya 4'er kök, bahçeye iki kök olarak dikmiştim. Saksıya diktiklerim 2 hafta içinde öldüler. Bahçeye diktiğim iki kökün bakımını ihmal etmediğim halde gelişme göstermediler. (olmadılar, ölmediler) Ümidimi kestiğim için bir süredir sulama dışında ilgi göstermiyordum. Bugün sularken bir değişiklik fark ettim; bunca zamandan sonra bir tanesi yeni yaprak vermiş. :confused:

Çok yıllık bir bitkiyi viyole ektiğim için çok pişmanım, saksıya veya direkt toprağa ekseydim herhalde daha başarılı olurdum.

Hala bu bitkinin çiçeğini görme şansım var gibi; tabii kışı atlatabilirse!

limon 24-09-2008 22:18

"Başta Oyaman olmak üzere ;), elinde tohumu olanlar bu sıralar dikmeyi unutmasınlar" diyerek ufak bir hatırlatma yapayım da gözden kaçmasın.

Yapı markete yolum düşerse bir bunun bir de Çan Sarmaşığı'nın tohumunu almak istiyorum. Belki yeni sarmaşık türleri de gelmiştir bakmak gerek. :)

Kiraz 12-10-2008 17:20

İki hafta önce ektiğim bezelye çiçeği tohumlarının baharda çimlenmesini beklerken, bugün hepsinin çıkmış ve 10 cm'i geçmiş olduğunu gördüm. Suda da bekletmemiştim ama yağmur çok yağdı. Herhalde bunlar açmaz artık.

limon 12-10-2008 21:06

Geçen hafta bezelye sebzesi tohumu aldım. Ben hemen ekmeyi düşünüyordum ama köylüler Kasım ayının sonlarını bekle dediler. Şİmdi ekersen fideler büyür ve kış soğuklarından zarar görür dediler. Abla şöyle anlattı; " Tohumları Kasım sonlarında at, onlar yeşerecek boyları bir karış olacak, kışı öyle atlatacaklar. Sonra baharda o bir karış boyları birden uzamaya başlayacak" Onlar bu işin ticaretini yaptıklarına göre güvenim sonsuz.

Daha Yapı Markete gidip bu çiçeğin tohumundan alamadım ama alırsam aynı sebzedeki gibi Kasım ayı sonlarında ekeceğim tohumlarını. Nurbahar Hanım, sizinle de karşılaştırma yaparız. Tohumların yeşermesi normal, kışı öyle atlatacaklar, baharda daha çok boylanacaklar.

Oyaman 13-10-2008 00:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon (Mesaj 298244)
Geçen hafta bezelye sebzesi tohumu aldım. Ben hemen ekmeyi düşünüyordum ama köylüler Kasım ayının sonlarını bekle dediler. Şİmdi ekersen fideler büyür ve kış soğuklarından zarar görür dediler. Abla şöyle anlattı; " Tohumları Kasım sonlarında at, onlar yeşerecek boyları bir karış olacak, kışı öyle atlatacaklar. Sonra baharda o bir karış boyları birden uzamaya başlayacak" Onlar bu işin ticaretini yaptıklarına göre güvenim sonsuz.

Daha Yapı Markete gidip bu çiçeğin tohumundan alamadım ama alırsam aynı sebzedeki gibi Kasım ayı sonlarında ekeceğim tohumlarını. Nurbahar Hanım, sizinle de karşılaştırma yaparız. Tohumların yeşermesi normal, kışı öyle atlatacaklar, baharda daha çok boylanacaklar.

Doğru tespit bende daha ekmedim , bekliyorum . Havalar hala sıcak gidiyor biraz daha soğumasını bekleyeceğim . Köylülerin dediği gibi herhalde Kasım ayının
sonuna doğru ekeceğim .

Buket Aknar 13-10-2008 18:56

Arkadaşlar, tohum topladığımda dağıtırım demiş olmama rağmen dün tohumlara baktığımda küflenmiş olduklarını gördüm. Ben onları merdiven altında bir kutunun içerisinde tutuyordum, sanırım içerisine su girmiş ve nemlenmişler. Kusura bakmayınız.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:29.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025