![]() |
Komşumda bezelye çiçeğini görmüş, kokusuna dikkat etmemiştim. Forumda 'Kırmızı Kokulu Bezelye Çiçeği" başlığını görünce soluğu komşumda aldım. Benim gördüklerim kokusuz olanıymış. Kendisinde bir paket kokulu bezelye çiçeği varmış, dikememiş; bana verdi (sağ olsun).
İsmi "Pois de senteur vivace melange". 2-3-4. aylarda ekilen 6-7-8-9. aylarda çiceklenen, 150 cm boylanabilen ve saksıda yetişebilen çok yıllık tür (paketin üzerindeki şekillerden anladığım kadarıyla). Viyole ektim, bir kısmı 5 cm.'e ulaştı. bir kısmı toprak yüzeyinde "bende çıkıyorum" diyorlar, geri kalanlarda henüz belirti yok. 1 hafta, 10 gün daha viyolde tutup, bahçeye taşıyacağım. Umarım yaşarlar, tohum alabilirim. Bitkinin güneş, ısı, ışık, su ihtiyacıyla ilgili bilgim yok. Bu konuda bilgi verebilir misiniz? (10 cm olunca tepesini alacağım;)) Bulunduğum yer aşırı sıcak ve nemsiz; gölge yerimde oldukça az. Açıkta yaşayabilir mi? Teşekkürler. |
Ben de acemiyim bu konuda. Ama Buket Hanım Kıbrıs'ta yetiştirdiğine göre sıcakla sorunu yok demek ki.
|
Benimkiler sabahları kendilerine doğal bir gölge yapan bir duvar dibinde duruyorlar. Fakat bu gölge durumu çok az sürüyor. Yaklaşık saat sabah 9:00 dan itibaren doğrudan güneş görüyorlar güneş batana kadar da görmeye devam ediyorlar. Gün aşırı suluyorum, uçlarından da almadım. Şu anda oraları misler gibi kokuyor. Dün bir tanesinin tohum verdiğini gördüm.
|
Sayın limon ve Sayın Aknar, teşekkür ederim.
Kayrak taşının önünde doğrudan güneş görüyorsa benimkilerinde yaşama şansı çok yüksek. |
Ektiğim ve bir karış boya dek uzayan süs bezelyelerim iki haftadır hiç gelişim göstermediler. Bu normal midir?
|
Aynen benimkiler de öyle. Sn Oyaman'ın yazdığı gibi tepelerini aldıklarım gürleştiler, diğerleri çok cılız kaldı bugün onların da tepelerini aldım fakat boy olarak uzamadılar, havanın birden soğumasından olabilir. Sebze bezelyelerimde de durum aynı çünkü :)
|
Ben de ilk fırsatta tepelerini alayım. Sizinkilerin sonucunu bekliyordum.
|
Ben çizmedim, suda da bekletmedim :) Ama hava yağışlı ve nemliydi. Fideler çıktı ama gelişmesi çok çok yavaş. Bir haftadır yerlerinde sayıyorlar.
|
Ben de tohumları çizmedim, bir gece suda beklettikten sonra ektim. Bir kısmını evde tuvalet kağıdı rulolarına, bir kısmını da doğrudan bahçeye ektim. Evdekiler dışarıdakilerden çok önce çimlendiler , havalar ısınınca dışarı çıkardım. Kağıt ruloları bozmadan, olduğu gibi bahçeye diktim, şu an boyları 25 cm civarında.Doğrudan bahçeye diktiklerimse henüz 10 cm olmadılar. Sanırım bu bitkinin gelişmesi için havaların daha da ısınması gerekiyor.
Uçlarını kopardığım fidelerle diğerlerini karşılaştırınca şu an için aynı gözüküyorlar ama kopardıklarım diğerlerinden kısa değil. Biraz daha gelişince daha rahat mukayese edebileceğim. |
Nurbahar, boy olarak mukayese etmeyin, tepelerini aldıklarınızın alttan yeni dallar sürmesi gerek. Yani tek uzun bir sarmaşık yerine dallı budaklı bir sarmaşık olacaklar inşallah :)
|
Şu anda tepelerini aldıklarımın ve almadıklarımın altlarından yeni dallar çıktı. Ama daha sağlıklı mukayese için biraz daha gelişmelerini beklemem gerekecek. Tepelerini aldıklarımın daha iyi gelişeceklerine eminim.
|
1 Eklenti(ler)
Eklenti 36614Mavi kokulu bezelyeleri denemek için sarkabilecekleri bir yere diktim. Bakalım nasıl olacaklar. Havalar soğuk güneş az olunca pek gelişemediler. Biraz bekleyeyim zayıf kalırsa saksıyı doldursunlar diye diğer bezelyeleri de buraya geçireyim diyorum.
|
Aslında sarkan olarak kullanılabilir bence. Çok uzamasına izin vermeden tepe alımı yaparak hem daha gürleşmesi sağlanabilir, hem de çok fazla uzaması engellenir. Hele çiçekleri sarkan petunyadan daha dayanıklıysa onun yerine geçebilir :) Hem petunya kokusuz bu mis kokulu.
Denemekte fayda var bence :) |
Sevgili Feriha Hanım , bu fikriniz hoşuma gitti gerçekten . Sizdeki askılı sepetten
bende almıştım ama sarkan Petunya dikmek için seraları araştırıp duruyorum sonuç mu ? sepet boş kaldı . Bende sizinki gibi bir yöntem uygulayacağım . Kanarya sarmaşığı çimlendiriyorum , bende onları dikeceğim sepete nasıl olacak bakalım . |
Arkadaşlar, benimkilerin çiçekleri geçti, tohumlar oluştu ve kurumaya başladılar. Tamamen kuruyanları toplayacağım. Buradan bildirir ve isteyenlere yollarım.
|
Alıntı:
Sevgili Uzman16; seninkiler de çok sağlıklı görünüyor. Uzayınca sarılmaları için uygun bir düzenek hazırlamalısın. Çünkü yakında uçlarından tutunacak kısımlar çıkacak. Mutlaka bir yerlere tutunmaya çalışırlar.kendikendilerine veya yakın başka bitkiye, duvara vs tutunurlar. |
Sevgili Uzman16; 50-60 cm uzadıktan sonra öne doğru devrilme eğilimi oluyor. Ben bu duruma karşılık önlerine ferforje destek yerleştirdim. Bu arada başka bir arkadaşın, önlerine tahta pergola yerleştirdiğini gördüm. İnce kamış dikip kamışa sarılmalarını sağlayanlar da var.
|
Ben bu sarmaşığın çiçeğinin kokusunu merak ediyorum. Kendisini çok beğendiğimi söyleyemeyeceğim. Çok cılız, dokunsan kırılıyor, bildigiğimiz bezelye bitkisiyle aynı... Sebze bahçesinde de bezelyelerle uğraşmayı hiç sevmem, dokunamazsınız kırılır. Sizin istediğiniz yeri sarmaz gider diğer bitkilere tutunur vs.. :)
"Bir daha eker miyim?" Sanmıyorum... |
Sevgili Limon; seninkilerin de fotoğraflarını ekleyebilirmisin? Doğrusu gelişmelerini merak ettim. Ayrıca renklerini de merak ettim. (çok mu meraklıyım!)
|
Benimkiler yakın zamana kadar cılız cılız büyüyorlardı. Son bir haftada hızla geliştiler, özellikle benim ilgilenmediklerim.... Daha önce bazılarının uçlarını kırdığımı belirtmiştim, bunlarda ilk dal cılız kaldı ama alttan çıkan dallar kalın ve sağlıklı, eski gövdeden daha uzun. Bu dallar düz bir sopa gibi yere yatmayı seviyorlar. Uçları çok yapraklandı, belki de tomurcuklar yakında çıkar. Ben de merakla bekliyorum. Fotoğrafını yakında ekleyeceğim.
|
Alıntı:
2 cinsinden birer adet fide alabilkdim diye üzülürken bir daha bulamadığım 20 adet tohumu çürütmüşken ( veya çimlenme süresi dolmuşda olabilir ) , bu bitkinin güzelliğini sahiden anlayamamışsınız herhalde . Bendeki çimlenenlerden bir tanesi gül pembesi ve kokusuda gül kokusu , öyle güzel kokuyorki anlatamam , elinizdeki tüm tohumlar ve fideler bende değerini bulur , buna emin olun ! :D:D:D:D |
2 Eklenti(ler)
|
Arkadaşlar yanlış anlama olmuş. Bitki gelişemiyor bir türlü, şikayetim bundan :)
Buket Hanım çiçek açmadı henüz. Aynen Nurbahar Hanım'ın fotoğrafındaki gibi şu anda. Ben begonvil gibi sarıp sarmalayıp, bol bol çiçek açacak diye hayal etmiştim ama her gün bakıyorum... bakıyorum... umudumu yitiriyorum ;) Çiçek açıp tohum verirse seve seve paylaşırım... |
Sevgili Limon gerçekten çok zor büyüyorlar . Ben iki kök ile uğraşıp duruyorum .Suyu seviyor bu kesin , birde çok sık gübre veriyorum . Zorlaya zorlaya 60-70 cm . boy yaptırabildim ve çiçek açtırdım .Tohumada başladılar . Bugün ilk tohum kapsülünü gördüm .
Bunun sebebine gelince , tohumları Eylül veya Ekim aylarında direk toprağa vermek gerekiyor . Mart ayında ekilen tohumlar geç büyüyor .Buket Hanımınkiler çok erken büyüdüler ve tohuma kalktılar . İki etken olabilir . Hava sıcaklığı farkı veya sonbaharda tohum ekimi . Buket Hanım bu soruya daha güzel yanıt verir sanırım . |
Alıntı:
gübre şerbeti veriyorum .Gerçekten bitkiyi zorladım. O dereceki su yerine artık gübre şerbeti vermeyi düşünüyorum .Zaten onunda bir itirazı yok .Selamlar . |
Arkadaşlar, ben de bezelya çiçeklerini tohumdan ekmiştim. Genelde tohumları 15 Marttan sonra ekerim ama bezelye tohumlarını ekmem Nisan ayını buldu. Büyük uzun saksılara ekmiştim, arkalarına da demir kafesler koydum, boylandılar ve kafeslere sarıldılar ama halâ çiçeklenme olmadı. Kokularını ben de merak ediyorum, daha çok beklemem gerekecek mi?
|
Sevgili Oyaman, bu sene topladığımız tohumları Ekimde ekeriz. Şayet benimkiler açarsa da paylaşırım. Buket Hanım'ın sarmaşığının erken gelişip açması gösteriyor ki bitki sıcağı seviyor.
Ben de aksi gibi gidip gölgeye ekmişim tohumları. İki gün önce 2 kök saksıya geçirdim, biri biraz sarsılmış gibi görünüyor. Gölgede kalan 3-5 kök te ağır aksak büyüyorlar. Sadece birisi diğerlerine göre daha keyifli gibi. Cılız görünenlerden birince bugün tomurcuğa benzer oluşum gördüm, inşallah yanılmamışımdır. |
Arkadaşlar ben tohumları sonbaharda ekmiştim. Bunun yanısıra hergün geçtiğim yol üzerinde, bahçe duvarlarının dışında bulunan bezelye çiçekleri var ki onlar benimkilerden evvel yeşerip çiçeklendiler. Sahibi şu anda onları söküp attı, yerlerine yeni çiçekler ekti. Anladığım kadarı ile dökülen tohumlar her yıl kolayca çimleniyor. Bence sonbaharda ekmek daha sağlıklı. Zaten burada herkes kokulu bezelyeleri sonbaharda ekiyor.
|
Güler Hanım , benimkiler 40 -50 cm . boyunda ama çiçekliler .Tüm gün güneş
görüyor , hergün suluyor ve 3 günde bir gübre şerbeti veriyorum . O boyda tohum bile vermeye başladı . |
Evet ben de hiç gübre vermedim, hatta dikkat ettim, bazı yaprakları çilli gibi olmuş.
Hemen gübre şerbeti vereyim o zaman. Teşekkürler Oyaman. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 02:37. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025