agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sarılıcılar (https://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/)
-   -   Kokulu Bezelye Çiçeği (Lathyrus odoratus) (https://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/7722.htm)

kelebek çalısı 20-05-2012 19:44

1 Eklenti(ler)
Çiçeklerden ilk olarak açmasını umduğum, krem rengi açacağa benziyor.

kelebek çalısı 21-05-2012 22:43

1 Eklenti(ler)
Dün krem rengi açacağından emin olduğum çiçek mor renge dönüyor :), bir günde kararını değiştirmiş olmalı :)

tatlı bezelye 22-05-2012 16:44

1 Eklenti(ler)
Merhaba,

Bize de açık pembe kardeş geldi:)
Bu arada resimlerinize baktım da, gerçekten çok güzel sabitlemişsiniz sn. kelebek çalısı, ben de neden yatay büyümeyi tercih ediyor diye merak ediyordum. Haftasonu deneyeceğim mutlaka.

Bu arada gözünüze çarpar mı bilmiyorum ancak üst dal ve tomurcuk kurumuş, fikriniz var mıdır acaba.

Selamlar.

kelebek çalısı 23-05-2012 16:28

[QUOTE=tatlı bezelye;970790] Bu arada resimlerinize baktım da, gerçekten çok güzel sabitlemişsiniz sn. kelebek çalısı, ben de neden yatay büyümeyi tercih ediyor diye merak ediyordum. Haftasonu deneyeceğim mutlaka.

Bu arada gözünüze çarpar mı bilmiyorum ancak üst dal ve tomurcuk kurumuş, fikriniz var mıdır acaba.

QUOTE]

Merhaba Sn. tatlı bezelye,

bambu sırıklarla fotoğrafta göründüğü tarzda destek sistemini, tohumların ambalajı üzerindeki boylanma ile ilgili bilgiler doğrultusunda 1.80cm civarında yükseklere tırmanacağını düşünerek yapmıştım. Daha sonra dibini bir çok yabani ot kaplayan lathyrus odoratus fidelerini uzun süre unutup, ilgilenmemeyi tercih ettim. Sizin gibi ben de, bitkilerin yatay olarak yerlere uzandığını gördüğümde ise, bitki sabitleyici halkalardan kullanarak bitkileri sırıklara tutturdum. Dibindeki yabani otlardan da temizleyerek, hava almalarını sağladım. Onlar da tomurcuklarını göstermişlerdi ve şimdi açmaya da başladılar.

Fotoğrafınızda sizin belirtmeniz üzerine, dalın üstten kuruduğunu ve tomurcukların da kuruduğunu seçebildim dikkat edince. Acaba dalın üst kısmı hasar mı gördü diye düşündüm. Belki yerlere sarktığı için dal, üzerine basılmış olabilir, veya bir hasar almış olabilir bir şekilde. Fakat bu durum yaygınlaşırsa, o zaman belki de başka sorunlar olduğu anlamına gelebilir. Ben bu şekilde düşündüm. Siz de takip ediyorsunuz zaten, bitkinizin durumunu paylaşmaya devam ediniz.

Selamlar.

kelebek çalısı 26-05-2012 19:12

3 Eklenti(ler)
Bugün kareledim. Krem rengi açmış diğer taraftaki kök. Mor-krem gidiyor, şimdilik. Umarım daha güzel kareler eklerim ilerleyen günlerde.

sakagun 30-05-2012 16:35

1 Eklenti(ler)
Bezelyeler oluştu.

kelebek çalısı 30-05-2012 21:00

Sn. sakagun,

öğrenebilir miyim lütfen, acaba bitkiniz ne kadar boylanma yaptı?

Ben karışık tohumlar ekmiştim, kimi boylanan kimi de bodur varyetelerdi. 60cm civarında bir boylanma yaptılar.

sakagun 30-05-2012 21:41

1 metreyi geçtiler sanırım, yarın ölçer tam yüksekliğini yazarım Kelebek Çalısı.

kelebek çalısı 30-05-2012 22:28

Teşekkür ederim. İlk defa yetiştirdiğim için, merakım da had safhada bu bitki ile ilgili. Bitkinizin görünümü öyle sağlıklı ki, tohumları da kaliteli olacak belli ki.

Umarım bendekiler de tohum verirler ve seneye kısmet olursa sonbaharda ekeceğim tohumlardan çıkan kokulu bezelye çiçekleri sizinkiler kadar boy yaparlar.

sakagun 31-05-2012 10:49

Ölçtüm. Saksı dahil 120 cm.

kelebek çalısı 01-06-2012 00:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sakagun (Mesaj 976450)
Ölçtüm. Saksı dahil 120 cm.

Tekrar teşekkürler. Bendekiler de tohum kapsülü oluşturur umarım.

iris41 01-06-2012 21:23

Benim bezelyeler hala bir karış :mad: bu sene cicek göremiyecegim sanırım

tatlı bezelye 03-06-2012 11:15

1 Eklenti(ler)
Merhaba,

Fuşyadaki kuruma devam etti. Sonunda kurudu tamamen. Allahtan açık pembe kardeşi ki kendisi mor şu anda yaşıyor. Kabahatimin iyi sabitleyememek olduğunu düşünüyorum. Suyunu daha düzenli vermeye çalışıyorum. Umarım tohum alabilirim bundan.

Ön taraftakilerden biri 30 cm'lik boyu ile çıçek açmış :) O da aynı renk. Telleri sarar sarmalar, renk katar diye düşünmüştüm. Ama burada kendi halinde büyüyor, bu saatten sonra coşar mı biledim.
Selamlar.

kelebek çalısı 07-06-2012 01:13

4 Eklenti(ler)
Lathyrus odoratus ilk defa ekmeme ve huyunu suyunu bilmeyişime rağmen beni mutlu etti. Hatta şu anda üzerinde 3-4 cm kadar bir kapsül bile oluşmuş durumda. Beyaz, mor ve bordo renklerde açan çiçeklerin, tohum paketi üzerinde var olan alacalı renklerde olanlarını görmek mümkün olmadı. Bu arada tohumların cinsleri de etiketleme yapmadığımdan birbirine karıştı.

İki kök, ne yazık ki çiçeklenmeye geçmeden sarardı. Sn. tatlı bezelye de bu durumla karşılaşmıştı. Bunu tetikleyen bir sebep olmalı diye düşünüyorum ama şimdilik bilemedim. Araştıracağım.

Bahçemdeki yabani otların sebep olduğu görüntü kirliliği adına kusuruma bakmamanızı rica ederim :)

tatlı bezelye 08-06-2012 06:31

Merhaba,
Umarım bılmeceyı cozersınız sn. kelebek calısı.Dıgerı de kuruyor su anda. Bezelyeler de belırdı, bakalım yetısecek mı. Cok sulamak mı gerekır acaba?
Selamlar.

ciceksever70 08-06-2012 07:06

Tüm ektigim tohumlar icinde en cok üzüldügüm bu oldu. Tam cimlenmeye baslamisken kadi lokmasi larvalarina kurban gittiler. Genc fidecikler bile cok güzel görünüyor.

münevver 13-06-2012 08:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi iris41 (Mesaj 977605)
Benim bezelyeler hala bir karış :mad: bu sene cicek göremiyecegim sanırım

Benimkiler de öyle. Belki temmuz sıcağına dayanamayıp açarlar..

sakagun 13-06-2012 09:25

2 Eklenti(ler)
Benimkinin şu anki durumu. Bezelyeler sararmaya başladı.

iris41 14-06-2012 22:23

Ben peşini bıraktım bezelyelerin hala 1 karış :mad: ne hali varsa görsün suyunu ve vitaminlerini veriyorum .
kışı sorunsuz atlatırsak beyaz zakkuma sarılacak :p

sakagun 21-06-2012 13:41

1 Eklenti(ler)
Bezelye hasadı. Krem renkli olandan. Henüz pembeninkiler tam sararmadı.

tatlı bezelye 21-06-2012 22:23

Merhaba,
Benimkiler kurudu maalesef. Çözemedeim neden.
Sizlerin eline sağlık arkadaşlar.
Selamlar.

kelebek çalısı 29-06-2012 01:09

1 Eklenti(ler)
Tohum kapsülleri çoğaldı, henüz yeşil durumdalar ama sararmalarıyla birlikte ben de tohumlarını toplayacağım bakalım :)

sakagun 13-09-2012 11:20

Kokulu bezelye tohumlarını ekme zamanı başladı. Kaçırmayın.

kelebek çalısı 13-09-2012 13:11

Sn. sakagun,

tohumları ekerken belirli bir hizalama ve tohumları sayarak mı, yoksa gelişigüzel savurarak mı ekiyorsunuz?

Bu arada kaçırmış olabilirm detayları ama yukardaki fotoğrafınızda saksıda olduğunu görmüştüm. Saksıya mı ekeceksiniz?

sakagun 13-09-2012 13:25

Geçen senekileri saksıya ekmiştim.
Bugün ise çiçek bahçeme, çitin kenarına, krem renklileri bir tarafa, morları diğer tarafa serptim. Ne çıkarsa bahtıma.

kelebek çalısı 13-09-2012 13:40

Ben ilk denememi direkt toprağa ekmeyerek, viyollerden toprağa şaşırtarak yapmıştım. Fakat bu bitkinin şaşırtmadan hoşlanmadığını söylemek mümkün olduğundan direkt ekeceğim ben de, yalnız bahçede çıkan yabani otları ıslah etmek kısmı biraz zor görünüyor.

Ektiğim zaman fotoğraflarını paylaşacağım.

kelebek çalısı 13-09-2012 13:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sakagun (Mesaj 1018200)
Geçen senekileri saksıya ekmiştim.
Bugün ise çiçek bahçeme, çitin kenarına, krem renklileri bir tarafa, morları diğer tarafa serptim. Ne çıkarsa bahtıma.

Çitin kenarında harika gözükeceklerinden eminim. Bu bitki en çok çitlere sarıldığında mutlu oluyor bence. Etrafta gördüğüm örneklerine dayanarak söylüyorum, tel çitlere sardırılmış olarak bir kaç bahçede gördüm, tel çitim olmadığı için hayıflandım ;).

sakagun 13-09-2012 13:49

Bahçem tel çitle çevrili, ancak köpeklerimin ve tavuklarımın çiçeklerime zarar vermemesi için çiçek bahçesini bambu çitle çevirdik. Sarmaşık türü bitkiler bambuda da hoş duruyor.

adacık 13-09-2012 14:37

Ben sebze bahçemin kenarındaki tel çitimin metal görüntüsünü değiştirmek için sabah sefası ekmiştim. Ama sabah sefaları domates ve salatalıklara sarıldı budamak da yetmedi. Bir çoğunu sökmek zorunda kaldım. Bu anlamda kokulu bezelye diksem aynı sorunu yaşar mıyım. Çitin boyu 1 m civarı

Kiraz 13-09-2012 15:18

Sevgili Adacık, kokulu bezelye çiçeği, sabah sefası gibi sarılmıyor, rahatlıkla ekebilirsin ama güneş seviyor. Çitin kapanmasını sağlamaz, çok uzamıyor ve bitki ömrü uzun değil. Bu nedenle başka bir çit bitkisinin önüne yanına tamamlayıcı olarak ekebilirsin. Büyüdükçe dallarını bağlaman gerekebilir, bazen başına buyruk yönleniyor.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:04.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025