![]() |
Sevgili Kiraz,
Çan sarmaşığın çok güzel,güle güle büyüt. Kırmızı çiçekli sabah sefası oluyor demek ki, çiçeğini görürüz sanıyorum. |
http://www.agaclar.net/forum/showthr...%E7esi&page=14
400 no.lu mesajdaki sarmaşık. Tohum paketinde sabah sefası yazıyordu, çiçekleri yıldız çadırı gibi. |
Ona Kardinal sarmaşığı, kıbrıs sarmaşığı da deniliyor..Çiçekleri yıldız çadırınınkinin aynı sadece yaprakları değişik..
|
Teşekkürler Sn. Passion, Ferda Hanım ismini söylemişti (kardinal sarmaşığı) ama hatırlayamamıştım.
|
1 Eklenti(ler)
Çan sarmaşığım sarardı ve tepede yeşil bir küme var zayıf olan bir kökü tamamen kaybettim. Ama bu dikkatli bakınca iki tanesinin ana gövdesinin son derece sağlam olduğunu gördüm. Çok soğuklarda koruyabilirsem bu kışı çıkaracak diye ümit ediyorum.
|
1 Eklenti(ler)
Eklenti 119181
Fırtına, soğuk, kış derken bahçedeki bir çok bitki sarardı, kurudu ama çan sarmaşığı bu havaları bekliyormuş gibi keyifli. Çan sarmaşıklarında ilk dikim sırasında köklerin çok hassas olduğunu düşünüyorum. Sağlıklı çimlenen üç sarmaşıktan biri 4-5 m uzamışken, ikisi 50 cm'i geçemedi ve gelişemedi. Kışın evde, toprakta eriyen lifli saksılarda çimlendirip , saksıyla beraber toprağa dikmek belki daha iyi olur. |
1 Eklenti(ler)
Çansarmaşığım rüzgarda savruluyordu bazı dallar tamamen kurumuştı
|
1 Eklenti(ler)
Topraktan çıktığı yerden itibaren kontrol ederek, kuruyan dalları ayıkladım. 3 saksıdan iki sağlam kök kalmış toparlayarak balonlu torbayla sardım.
Fotoğraftaki eğriliği de düzelttim. Artık kışı çıkarırsa çıkaracak, bir yandan da geçen seneden sakladığım iki iç tohumu ekeceğim. |
Vildan Hanım geçmiş olsun. Savrullup sallanan dallar kökü oynattığı için kurumalar meydana gelmiş olabilir mi? Gövdeyi kökün biraz üst kısmından, çubuklara bağlamak bunu engelleyebilir.
|
Arkadaşlar, açan çiçekler tohum yapmadılar mı, hiç tohum alamadınız mı?
|
Benimkinde henüz hiç tohum olmadı.
|
Hiç tohum ve benzer bir oluşum olmadı. Sanırım çok geç çiçeklendikleri için böyle oldu. Eğer kışı atlatırlarsa bahara çiçeklenirse gelecek yaz ancak tohum bağlarlar diye düşünüyorum.
|
Size katılıyorum, rüzgarlı bir terasta tavana kadar yükseğe sardırmanın etkisiyle kurumuş olmalı. Kalan iki daldan biri oldukça sağlam görünüyor. Bir kökü merdivene sardırarak topladım. Diğerini de yaklaşık 20 cm.den kestim. Eğer kışı atlatırlarsa, anaçlaşıp güçlenirler, sonra da erken çiçeklenirler diyorum. Göreceğiz bakalım....
Alıntı:
|
Benim çan sarmaşığım geç açmadı. Fırcayla tozlaştırdıklarım da oldu. Yine de hiç tohum alamadım.
Nerede hata yaptık acaba? |
Bazı çiçekler çiçeklenmenin sonuna doğru tohum bağlıyor. Camgüzellerinde genelde ilk aylarda açan çiçekler tohum vermezken sonrakilerde bol tohum oluyor. Belki biraz beklememiz gerekecek.
Birinde tozlaştırmaya çalıştım ama sonucu henüz bilmiyorum. |
Bu kış çan sarmaşığı donan arkadaşlar, hemen söküp atmayın. Bugün alt dallarından ümit var gibi geldi, 50 cm'den gövdeyi budamıştım, bekleyeceğim.
|
Güzel haber.
Ben budamadım. Belki toparlar diye düşünüyorum. Bir iki dalını kırdım, yaş göründü. |
Benim sarmaşığımda da tüm yapraklar dökülmüştü. Gövde sağlam görünüyor. Bekliyoruz.
|
Sayın Vildansönmez,
Aynı dertten yakınıyoruz..benim çan sarmaşıgı ve fulyasemin,normal yasemin ve full yaseminlerimin yaprakları İstanbulda yaşanan aşırı dondan sonra dökülmüştü hepsinin..Dalları ve gövdelerini budayayım diye baktığımda gövde ve dalların yaş olduğunu ve yeşil olduğunu görünce budamaktan vazgeçtim,acaba budasam mı diye tereddüt ettim forumda sordum ama net cevap gelmedi..budamamakla risk mi almış oluyoruz acaba özellikle çan sarmaşığımın ve yaseminlerimin kurumasına çok üzeleceğim umarım yapraklarının dökülmesi gövde ve köklerinde kuruması anlamına gelmıyordur:( |
Alıntı:
Sn.Kubat, benim bahçeye diktiğim "Ful" üm dondan hiç zarar görmedi, şimdiyse bolca tomurcuklanmaya başladı. Ben de "Ful" ü nazlı, narin sanırdım, meğer yanılmışım diyorum. Normal Yasemin dediğiniz kalın yapraklı pervane çiçekli olan ise, ne kardan ne dondan ne rüzgardan hiç etkilenmemesi gerek. Burdan da anlıyoruz ki "Donmuş bitkileri ılık suyla yıkamayacağız." Geçmiş olsun, umarım hepsi toparlar. |
Merhaba,
Benim çan sarmaşığım 1 karış oldu. Gerçek yapraklarının ikinci sırası şu an. Sizce bahçeye aktarmalımıyım ? Yanıtlarınız için şimdiden teşekkür ederim. |
Sn.Lir, biraz daha beklemenizde fayda var, daha gece ayazları olacaktır. Mart sonu-Nisan başı gibi toprağa geçirin bence.
|
Sn. Lir, kökleri çok hassas, aktarma yaparken toprağını hiç dağıtmamaya dikkat etmeniz gerekecek.
|
Sevgili limon,
Sevgili kiraz teşekkür ederim. |
1 Eklenti(ler)
çimlenen çan sarmaşıklarım
|
Sn. Açelya, gözünüz aydın.
Ben yaklaşık 4 haftadır bekliyorum tohumların çimlenmesini, en ufak bir hareket yok. Çok moral bozucu... |
Alıntı:
|
Arkadaşlar,
Çan sarmaşık tohumlarını şimdi eksem olur mu geç mi kaldım?Bahçeye ekmek istiyorum...? |
Mor renkli Vilmorin marka çan sarmaşığı ile beyaz renkli yurtdışından getirttiğim çan sarmaşığını aynı anda ektim. Mor olanlarda ses seda yok, beyazlar ise neredeyse bir karış oldu.
|
Sn. Kubat İzmirli, geç kalmadınız ama bu soğuklarda bahçede çimlenmiyor. İçeride biraz derin kaba ekip, kökünü hiç sarsmadan nisan sonunda bahçeye alabilirsiniz ya da havaların ısınmasını bekleyip doğrudan yerine ekebilirsiniz.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 03:56. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025