agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sarılıcılar (https://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/)
-   -   Çan Sarmaşığı (https://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/4875.htm)

Vildan Sönmez 02-10-2009 21:01

Sevgili Limon,
Bu günlerde moralim gibi, çan sarmaşığımın da keyfi kaçık. Biraz solgun, hala tomurcuk yok. Ama o kadar güzel ki tekrar deneyeceğim.

Senin sarmaşığın harika gidiyor. Bol bol fotoğraf çek, izleyelim.

Bahar Erdem 28-10-2009 14:48

Arkadaşlar çalışmalarınıza bayıldım benimde yaklaşık 4-5m eninde 2-2,5m boyunda bi tel örgüm var bahçede ve burayı kapatmak istiyorum. Çünkü bitişikteki bina pansiyon gibi öğrenciler tarafından kızlı erkekli kullanılıyor ve özellikle tam bizim bahçenin keyfini süreceğimiz zaman hoş olmayan şeyler yaşanıyor. Ben bu kısmı kapatmak için bu bitkiyi kullana bilirmiyim yoksa çok yıllık başka bitkimi tavsiye edersiniz.

limon 28-10-2009 17:34

Sn.Bahar Erdem, Ben size "Yasemin" i tavsiye ederim. http://www.agaclar.net/forum/showpos...&postcount=326

Vildan Sönmez 29-10-2009 19:51

1 Eklenti(ler)
Sevgili Limon sen bir sarmaşık üstadısın.Yaseminler ve çan sarmaşığı bunun kanıtı. Senin güzelim fotoğraflarından sonra biraz başllığı karartacak ama bir de benim garibime bak. Bu haliyle bile söküp atamıyorum. Ama o kadar güzel çiçekleri varken yine de tekrar deniyeceğim.

limon 30-10-2009 11:30

Vildan hanım, belki saksıda olmayacak bir bitkidir. Seneye, bir tanesinin boya gitmesini engelleyin, bitki yaprak beslemekle uğraşmayınca belki çiçeklenir diye düşünüyorum.

Tabii böyle düşünmemin sebebi yok değil. :) Kapı yanına diktiğim bitki, tam keyifli tepe sürgünü verip uzarken, tepeden 20 cm kadar yerinden zarar görmüş, kırılmıştı. Tıpkı gülde olduğu gibi, alttaki sağlıklı yapraklı bölümr kadar olan kısmını budadım. Bir hafta içinde 4-5 yeni tepe sürgünü verip, çiçek tomurcukları vermeye başladı.

Seneye muhakkak en azından birisinde, tepe budaması yapıp, hem dallanmayı hem çiçeklenmeyi teşvik edebilirsiniz diye düşünüyorum.

Ama ben halen bu çiçeğin Meksika sıcağını sevebileceğini düşünemiyorum. :) Kesinlikle gölge ve serin seviyor bendekiler. Hava serinleyip, yağdıkça keyifleniyorlar. İstanbul 2 güne kadar iyice serinleyecekmiş, bakalım keyfi kaçacak mı?

Vildan Sönmez 30-10-2009 11:43

Haklısın Limon. Saksıda oluşu ve boylanma ile ilgili problem olabilir. Saksısına ahşap merdiven koymuştum. Onu aşınca da çiçek teli ile tavana doğru uzattım. Fakat son rüzgarlarda gördümki gövde topraktan çıktığı yerden itibaren çok savruluyor.
Bir dahakinde yukarıya fazla uzatmadan Bauhause'da koni gibi, kafes gibi bir şey var bilirsin ondan alacağım. Çimlenmesinde sorun yaşamamıştım.

Yılmaz Yalçın 30-10-2009 15:48

Sevligi Limon,

Bahçenizi güle güle kullanın:)Benim hayalimdeki bahçeyi yapmışsınız bi an için iç geçirmedim desem yalan olur:)Yaseminleriniz ne tür burdan gördüğüm kadar pervane çiçekli yasemin gibi geldi bana ama?orda kaç tane yasemin var?
Saygılar....

limon 30-10-2009 17:47

Evet pervane çiçekli Yasemin türü. Toplam 4 kök Yaseminim var bahçemde. Ama 4 kök deyince yanlış anlaşılmasın, tek gövde halinde değillerdi diktiğimde. Genişçe bir saksıda, 1-1,5 metre boylarında, oldukça gür bir şekilde almıştım. Yerlerini çok sevdiler, inanın şimdiye dek hiç gübrelemedim, ilaçlamadım, sadece yaz günlerinde haftada 2 kere bolca suladım. Ancak zeminimiz, bizim serdiğimiz yarım metrelik toprak dışında tamamen kum. Belki kök gelişiminde bunun da etkisi olmuştur.

Çok teşekkür ederim, umarım hayalinizdeki bahçeye kısa zamanda ulaşırsınız.

Kiraz 11-11-2009 17:31

1 Eklenti(ler)
Eklenti 113837

Ne nazlı sarmaşıkmış! Tomurcukların açması bir buçuk ay zaman aldı. Bahçedeki bütün yapraklar sararıp bozulurken, bunun yaprakları ve dalları öyle canlı ki... Bahçeme hoşgeldin çan sarmaşığı, kışı atlatırsan o köşe senin olacak.

almira 11-11-2009 18:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kiraz (Mesaj 531414)
Eklenti 113837

Ne nazlı sarmaşıkmış! Tomurcukların açması bir buçuk ay zaman aldı. Bahçedeki bütün yapraklar sararıp bozulurken, bunun yaprakları ve dalları öyle canlı ki... Bahçeme hoşgeldin çan sarmaşığı, kışı atlatırsan o köşe senin olacak.

Gerçekten çok güzel sevgili Kiraz. Güle güle büyütün. Bu çan sarmaşığının rengi biraz farklı mı ?

Kiraz 11-11-2009 19:15

Önce açık renk oluyormuş, sonra mavileşiyormuş.

Vildan Sönmez 11-11-2009 23:26

Kutlarım sevgili Kiraz. Nazlansa da sonunda sevindirdi sizi.

limon 12-11-2009 08:41

Kiraz, gözün aydın. :) 2 gün sonra can alıcı rengine ulaşacak. Keşke çiçek ömrü daha uzun olsa.

Güngör Bey, evin içinde sıcak ortamda çimlendirmek gerektiğinden, baharı beklemeseniz de olur diye düşünüyorum. Çünkü bizimkilerin bahçeye geçip çiçeklenmeleri epey geç oldu.

Benimkinde hiç bir tohum emaresi yok, tohumu nasıl bağladığını bilmiyorum, çiçek döküldükten sonra kalan kısımda olacak sanıp bekledim ama o kısımlar da zamanla solup gidiyor. Yasemin gibi Fasulye mi oluşturacak acaba diyorum. Ama bu sırada gelecek sene için, tohumunu satın alıp, Ocak ayı gibi çimlendirmeyi planlıyorum.

Kiraz 12-11-2009 08:46

Teşekkürler Vildan Hn, Limon:)

Bazı bitkilerin ilk çiçeklerinde tohum olmuyor, çiçeklenmenin sonuna doğru tohum bağlamaya başlıyor. Belki çan sarmaşığı da böyledir.

Ben de bahardan önce evde çimlendirmiştim, havalar iyice ısınmadan bahçeye ekilenler çimlenmedi.

zerrinsrt 12-11-2009 08:56

Ben geçen yıl şubat sonunda ekmiştim. Bolca çiçeklendi ama tek bir tohum bile alamadım:(.

Kiraz 12-11-2009 10:01

Sn. Zerrinsrt, çiçeklenme bitti mi? Ne zaman? Bitki gövdesi ne durumda?

Vildan Sönmez 12-11-2009 12:03

Geçen yıl ektiğim tohum paketinden ayırdığım birkaç tohumu kapalı balkona bu günlerde saksıya ekeceğim. İnşallah bayatlamamıştır. Koçtaş'ta baktım satılan tohumlar arasında çan sarmaşığı yok.

Kiraz 12-11-2009 12:17

İyi şanslar Vildan hanım.

almira 12-11-2009 12:26

Çan sarmaşığında öncelikle çiçek içersinde çiçek poleni olup olmadığına bakın. Çan çiçeklerinin kendi kendine tozlaşması zordur. Tohum alabilmek için bir tükenmez kalemi yünlü bir kumaşa sürterek elektiriklenmesini sağlayın. Elektiriklenen tükenmez kaleme çiçek tozlarını toplayarak döllenmeyi sizin sağlamanız gerekiyor.

limon 13-11-2009 10:51

Almira, siz bu şekilde tohum alabildiniz mi?

Şu yüzden soruyorum, bizim sarmaşıklar dışarıdalar. Şimdiye kadar hiç bir çiçeğimi elimle tek tek döllemedim zira bunu arılar, karıncalar, örümcekler zaten yapıyorlar. Çan sarmaşığı için özel bir durum mu var diye merak ettim?

Kiraz 13-11-2009 11:22

Bugün rengi bayağı koyu, bir günde ne kadar şekil değiştirdi:)

almira 13-11-2009 12:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon (Mesaj 532195)
Almira, siz bu şekilde tohum alabildiniz mi?

Şu yüzden soruyorum, bizim sarmaşıklar dışarıdalar. Şimdiye kadar hiç bir çiçeğimi elimle tek tek döllemedim zira bunu arılar, karıncalar, örümcekler zaten yapıyorlar. Çan sarmaşığı için özel bir durum mu var diye merak ettim?

Sevgili Limon; siz 236. mesajınızda çan sarmaşığından tohum alamadığınızdan bahsedince ben de http--www.gardenersworld.com sitesinin how to linkinde video projects sayfasının 2. sayfası 8. video ve 7. sayfası 8. video da gördüğüm bazı çan çiçeği türlerinin tozlaması ile ilgili videolardan edindiğim bilgilerden vermek istedim. Bu sitede çeşitli konularda 143 tane video var. Malesef benim çan sarmaşığım yok. Kendim denemedim. bu yıl nergizlerde denemeyi istiyorum.

zerrinsrt 13-11-2009 12:44

Sn kiraz,
Benim çan sarmaşığımda hala çiçek ve bolca tomurcuk var. Gövdesi topraktan 50-60 cm yüksekliğe karar çıplak ve 1 cm çapında.

Kiraz 13-11-2009 13:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi zerrinsrt (Mesaj 532257)
Sn kiraz,
Benim çan sarmaşığımda hala çiçek ve bolca tomurcuk var. Gövdesi topraktan 50-60 cm yüksekliğe karar çıplak ve 1 cm çapında.

Bu iyi haber:)

limon 13-11-2009 17:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi almira (Mesaj 532245)
gördüğüm bazı çan çiçeği türlerinin tozlaması ile ilgili videolardan edindiğim bilgilerden vermek istedim. bu yıl nergizlerde denemeyi istiyorum.

O halde çiçekler geçmeden alayım elime bir fırça :) Teşekkür ederim.

Bu arada benim Çan Sarmaşığımda da çok sayıda açacak tomurcuk var, öyle bir günde bol çiçeklenmedi ama her gün bir çiçeği var üzerinde. Yine mi bu çiçek denilmesin diye fotoğraflamayı bıraktım artık. :) 2-3 gündür bol da sürgün vermeye başladı. Eğer don olmazsa kışı atlacak gibi geliyor bana. Gerçi geçen hafta esen şiddetli rüzgarlarda, uç kısımlardaki yaprakları yanmıştı ama, yeni sürgünler çıkararak zararı kapatıyor.

Vildan Sönmez 13-11-2009 23:34

Limon senin sarmaşığın kışı da atlatacak bu gidişle. Galiba rüzgar almayan yerlerde daha iyi sonuç alınacak. Çünkü benimki rüzgarlardan sonra sararmaya başladı, ondan önce açmasa da yemyeşildi.

Kiraz 17-11-2009 19:04

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi zerrinsrt (Mesaj 532257)
Sn kiraz,

Ben de köküne baktım ama sizinki kadar şanslı olmayabilir. Dipten bir sürü kol çıkmış ve kalınlaşan tek bir dal yok. Hastalanınca uçlarını budamıştım, bundan sonra dallanmaların olduğunu düşünüyorum. Kışa dayanacak mı bilemiyorum.

Eklenti 114434
İlk açan çiçeklerden biri. Pazar günü sağlamdı, iki gündür göremedim, kaç gün kalıyor merak ediyorum. Havalar serinlediği için çabuk bozulmayacağını düşünüyorum.

Vildan Sönmez 18-11-2009 08:14

Kiraz, dün akşam bahçenizi gezerken yazmayı aklımdan geçirmiştim, çan sarmaşığının açmış halini fotoğraflasanız diye.
Ne güzel açmış. Limon ve sizin sarmaşığınız cesaret veriyor, bu yıl tekrar deniyeceğim.

Passion 18-11-2009 19:49

Sn. Kiraz,

Çiçeğin yanındaki dallardakiler tohumu mu?

Kiraz 19-11-2009 08:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Passion (Mesaj 534617)
Sn. Kiraz,

Çiçeğin yanındaki dallardakiler tohumu mu?

Onlar, kırmızı çiçekli sabah sefasının tohumları.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:38.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025