![]() |
Sayın Kiraz,
Paylaşımınız için teşekkür ederim..Eminönü'nde bulabilir miyim çan sarmaşığı tohumu ve öğleden sonra 2 saat güneş alan bahçeme eksem sorun olur mu?Nisan sonu gibi tohumları bahçeye ekmek istiyorum uygun olur herhalde |
Nerede bulunur ben de bilmiyorum, geçen sene Vilmorin marka kullanmış olabilirim. Benim de bahçede ektiğim yer yazın yarım günden az , yaz sonuna doğru 1-2 saat güneş alıyordu, çiçeklenmede problem olmadı ama salyangozlar çok sevdi. Çimlenme aşamasında bahçenizde salyangoz varsa önlem almak gerekir.
|
Bauhaus da vardı tohumu, Eminönü'nde bulabileceğinizi sanmıyorum. Ayrıca internetten alırım derseniz Zengarden de satıyor.
Aslında havalar artık ısınır, direkt yetiştireceğiniz yere de ekebilirsiniz diye düşünüyorum ancak ben ilk denememde bunu yapmıştım ( İlk mesajlarda var sanırım), çiçeğini görememiştim. Bence bir kaçını içeriye bir kaçını bahçeye ekin. Ben tek tohumu tek sakıya ekmiştim ama bitki cılız gibi göründü bir daha ekersem bir saksıya 3 tohum ekerim diye düşündüm. Dipten 3 kök gelince bitki daha güzel görünür gibi geliyor. Bu sene Çan Sarmaşığı ekmeyeceğim, sizleri takipteyim. :) Tohum çimlenmesi bazen çok uzun sürerken bazen şaşırtıyor ve çok çabuk çimleniyor. İlk başlarda büyümesi çok hızlı ancak çiçek açması yaz sonunda oldu. İlk çiçek tomurcukları gördükten sonra açması çok uzun zaman almıştı, çiçeği çok güzel, renkten renge giriyor ancak ömrü çok kısa. Ama sonbaharda çok bol tomurcuklanıp çiçeklenmişti. İlk donda tamamen bozuldu. Bu sene şansa en soğuk geceyi yaşadık, -1, -3 olsaydı kurtarırdı sanıyorum. |
çan sarmaşığının çiçeğini görüpte dokunabilen tüm şanslı arkadaşları tebrik ediyorum .Bu yıl bende başaracağımı umuyorum keşke tohum alabilseydiniz daha emin olabilirdik yaşayacağından ama yinede deneyeceğim .
|
Seneye bu kadar soğuk olmayacağını ümid ederek tekrar deneyeceğim:) Kıştan kalanları belki canlanır diye sökmedim, henüz bir hareket yok.
Geçen sene bu zamanlarda hem içeride hem dışarıda denemiştim, içerdekiler çimlendi, dışardakiler çimlenmedi. |
Fatoş hanım, evet benimki de vilmorin marka.. Acaba bir sorun mu var? Daha önce bu markayı kullanıp çimlendirmeyi başaran arkadaşlar vardı sanırım. Eski postalarda okuduğumu hatırlıyorum. Fakat bizimkiler çıkarsa mucize olacak sanırım. En iyisi biz bunun fidesini bulalım, yoksa bu yaz feci şekilde içimizde kalıcak... :)
|
Evet, öyle olacak galiba, çan ve yaban asmasının fidesini İzmir de nerde bulabiliriz acaba?
|
Alıntı:
|
Ben tüm çabalarıma rağmen tohum alamadım.
Sarmaşık şimdilik yerinde sökmedim. Canlanır umudum sürüyor. Kuruyan tüm dallarını kestim kökü ve 50 cm gövde duruyor. |
Alıntı:
Sonuç olarak, tohum ekipte bekleyenler; aman dokunmayın, gizliden gizliye büyüyorlar sanırım.. :D |
Bu habere çok sevindim,benimkilere bir bakayım.
|
benim ektiğim 10 adet tohumdan sadece döet tanesi çimlendi diğer tohumlar sanırım fazla sulamadan bozulmuştu.tohumları zen gardenden almıştım.
|
Sn. Açelya, %40 çan sarmaşığı için hiç de fena bir oran değil. Neler yaptığınızı anlatabilir misiniz?
Dün bir yerde okudum, tohumların dik ekilmesini öneriyorlar. Ayrıca, aynı selluka tohumunda yaptığımız gibi kabuğunu bıçakla biraz kesin ve 1 gece ılık suda bekletin diyor. Bir paketten 4 tohum kalmıştı, bunları uygulayarak tekrar ektim ama hiç ümidim yok. Bu iş pahalıya patlamaya başladı. Ben en iyisi bir paket tohum alıp size yollayayım, siz çimlendirip bana geri verin. :D Bu arada, 10 selluka tohumu ektim, 10'u da çimlendi. Dalga mı geçiyor bu tohumlar benle??? |
tohumları dik olarak topragın çok altında kalmayacak şekilde ektim güneş alan bir camın önüne yerleştirdim.sabahları biraz biraz suladım,çok özel bir şey yapmadım kısacası, daha az sulasaydım daha başarılı olacaktım sanırım.bende selluka çimlendirmede başarılı olamadım bir türlü ben size selluka tohumlarını göndereyim sizde bana çan sarmaşıklarını gönderin en iyisi,çimlenme gerçekleşince değiştiririz tekrar.:)
|
Dondan sonra budadığım çan sarmaşığının kalan gövdesi de öldü gibi duruyordu. Bugün bakmak için kestiğimde, kalın dalların içinin hala yeşil olduğunu gördüm, ümitliyim, bir yerden sürgün verecek.
|
Alıntı:
|
Kalan dal hem yeşil hem de çok sağlam. Ben de her gün bakıyorum dibinden bir yerlerden sürer mi diye.
|
Sayın Limon,
Ben de 1 adet çan sarmaşığını budadığımda kalan kısmın içinin yeşil olduğunu görmüştüm,o kısma dokunmadım ama hala herhangi bir gelişme yok:(Şöyle düşünüyorum artık galiba gövdenin yeşil olması kurumadığına işaret değil yani şöyle düşünürsek çelik aldığımız bir dalın da uzun süre yeşil kaldığını ve öz suyunun hemen çekilmediğini düşünürsek yeşil kalması sürgün vereceği anlamına gelmez diye düşünüyorum sonuçta havalar soğuk gittiğinden yeşilliğini,öz suyunu kaybetmemiş olabilir inşallah bu olumsuz düşüncemde yanılır da bitkilerim özellıkle çan sarmaşığım ve akdeniz yaseminim sürgün verir:) |
Didem'ciğim benim çan sarmaşığı tohumların ikisi çimlendi,toprağında bir kaçında hareket var,umudunu kaybetme, ben artık çıkmazlar diye suyu fısfıslamaktan vazgeçip diğer saksılarımı nasıl suluyorsam onuda perşembeden beri öyle suladım,bugün baktığımda bana merhaba dediler
|
Sn. Kubat_İzmirli, bardağın boş tarafını düşünüyorsunuz :)
Dolu taraf da diyor ki: "Hala yeşilse ümit var, yoksa çıtır çıtır kırılırdı". |
Sayın Kiraz,
O kadar güzel konuşuyorsunuz ki umarım söyledikleriniz doğru çıkar ve yeniden yeşerir çünkü ben umutsuzum çan sarmaşığımdan..Bu arada elinde fazla çan sarmaşığı tohumu olan arkadaş varsa verebilirse sevinirim:) |
Aslında benim de pek umudum yok. Melisam da aynı durumda ama ondan da pek umut yok. Kırk yılda bahçeye dikip deneyeyim demiştim, bir yazda ağaç gibi oldu fakat şansa bakın ki en soğuk kışı gördük. :)
|
Sayın Limon,
Evet 60 yıldır bu kadar kuvvetli don olmamış İstanbul'da..Hele hele İstanbulun yüksek bir semtinde ise bahçeniz vay halinize:)Melisanızı budadınız mı derin budamak iyi geliyormuş dondan etkilenen bitkiyi.. |
Alıntı:
|
Geçen sene Limon yetiştirmişti çan sarmaşığını merakla çiçeklerini bekledik beklediğimize değidi gerçekten de çok güzel çiçekleri.Umarım sizinkide bol bol çiçeklenir sevgili Fatoş hanım:) Güle güle büyütün.
|
Teşekkür ederim, sevgili günebakan,inşallah başlarına birşey gelmez.Çok nazlandılar,büyümesin de sorunlar olmasa iyi olur.
|
Arkadaşlar Çan sarmaşığı tohumlarını (internet dışında) İstanbul'da nerden satın alabiliriz?
|
Alıntı:
|
Sevgili limon, çan sarmaşiğını ekeli 15 oldu henüz ses seda yok.
|
Teşekkürler Sayın Limon,
Bu aralar işler o kadar yoğun ve karışık ki daha önce cevap verdiğinizi görmemişim:)Sizin bahçenizdeki çan sarmaşığını gördükten sonra hafifce kıskanıp bi tane almıştım ama o da kurudu son donlardan:(Sizden tohum çimlendirme ile ilgili tüyolar bekliyorum:) |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 19:47. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025