![]() |
Kiraz, Ortancaların olduğu yerde, Clematislerin yanında dikili. Sabah çok kısa süreli tam güneş alıyor. Ama uzayan dalları pergolanın çatısını sarmaya başladığından orada tüm gün güneş alıyorlar. Bitki çok keyifli. Sanırım Clematis gibi kökleri gölge seviyor fakat uzayan dallar tam güneş görebiliyor.
Bir ek bilgi daha paylaşacağım. 4 yıldır bahçede dikili olan ilk kez bu yıl bir kaç çiçek açan ve çok yavaş uzayan Mor Salkımım, ağaçlar çok büyüyünce tam gölgede kalmıştı. Her yerde çok arsız olduğu yazılıyordu fakat bende 4 yılda 2 metre bile olmamıştı boyu. Bu bahar nihayet bahçe demirine uzandı ve güneş görmeye başlamasıyla hızla uzamaya başladı. Demek dallarının güneşi görmesi gerekiyormuş. Hatta bu sabah bir iki çiçek açmıştı. Aynı durum Acem Borusunda da oldu. Mutfak çatısını kaplamak istiyordum bir türlü uzamıyordu. O da güneşi almaya başlar başlamaz uzamaya keyiflenmeye başladı. Hozat, Berduray, bir çiçek açıp tohum versin ilk işim sizlere göndermek olacak. Eğer yazı yanlış değilse, "isteklerine uygun koşullarda yetiştirildiğinde, bitki pek hızlı gelişir ve bir yıl için de 78 m'ye kadar boy atabilir. " sizlerde bu perfonmansı gösterebilir. :) Tohum vermese de yapı marketten alıp gönderirirm ama bir paketten sadece 2 adeti çimlendi bende. |
Limon sanırım yazıda bazı işaretler eksikti, 7-8 m olabilir ki bu da çok güzel.
|
Sarmaşığım fazla ilgiden sıkılmasın diye bugün hiç yanına uğramadım. :)
78 metre gerçekten olacak iş değil :) Dediğin gibi 7-8 metredir muhakkak. |
Sevgili Limon ,
İlgi konunusu ilgimi çekti yazmak istedim. Bazı bitkiler gerçekten ne kadar ilgilenirsen o kadar nazlanıyor. Biz eşimle bahçede neredeyse meyve ağaçları ile yatacağız.Gelmeyip sahipsiz kalan bahçelere baktığımda dallar meyveden yıkılıyor. Nasıl olduğunu hiç anlamıyorum. 4 aydır gitmediğim bahçemden gelen haberler,beni şaşırtıyor. Bazı bitkiler sadece sulanmayla kaldıkları halde nasıl okadar coşmuşlar bilemiyorum. Acaba gerçekten onların da duyguları var,biz mi anlamıyoruz? Sevgiler. |
Sevgili limon, bu sarmaşık gerçekten hızlı büyüyor. Sanırım yılda 8-10 metre oluyor. Yana da dal atıyor. Benim sorunum dar alan ayırmış olmam.
Hergün gidip tohum yapıyormu diye kontrol ediyorum. Şimdilik sorun görünmüyor. Umarım hepimize yetecek kadar tohum alırım. 3-4 tane ayırıp diğerlerini paylaşacağım. |
Ben ancak bugün gördüm çiçekleri Zerrin hanım. Çok güzel görünüyorlar. Sonunda emeğinizin karşılığını almış olmanıza ve hep beraber çiçeklerini görebilmiş olmamıza çok sevindim. Darısı diğer arkadaşların başına..
|
1 Eklenti(ler)
Çok mutluyum... :)
Eklenti 97754 Dün toplu iğne başı kadardı, bugün biraz daha büyümüş. Sonra üst dallara baktım onlarda da tomurcuklar başlamış. |
Gözünaydın limon. Emeklerin boşa gitmeyecek.:p
|
Çok teşekkür ederim Zerrin Hanım. Sayenizde, hayalimizin gerçekleşebileceğini gördük :) Yoksa umutusuzca bekleyecektik.
Vildan Hanım, Kiraz, siz de kolaçan edin bitkinizi. Eminim sizde de başlamıştır. Demek açma zamanları bu zamanlara geliyor. Sevgili Hozat, ilgiyi azaltınca işe yaradı sanki? Ama sadece bir gün ilgilenmedim, 2 gün önce yine sıvı gübre verdim dayanamayıp. :) Seneye de Nar Ağacımın üzerine titreyeceğim. Ağaç dev gibi oldu ama bir tane bile nar göremedik. Geçenlerde 3 çiçek açtı onları da hemen döktü. Sebze ve meyvelerde suni gübre-kimyasal kullanmıyorum ama galiba Nar Ağacında kullanacağım. |
2 Eklenti(ler)
Arkadaşlar tohum bunların neresinde?
Orta kısımlar büyümüyor sanki kenardaki sarı kısım büyüyor. |
Zerrin Hanım, bana öyle geliyor ki, o iğne gibi uzantının çıktığı sarı kurdelenin içindeki tombiş tohum yapacak.
Sevgili limon bende sevindim seninle birlikte. Fotoğrafın sayesinde ne göreceğimi bileceğim artık. Zaten her gün bakıyorum. Tahmınen ben daha en az 10 gün bekliyeceğim. Çünkü ikimizin çanlarının arasında ilk mesajlarımıza göre söylüyorum, 10 gün kadar fark vardı. |
2 Eklenti(ler)
Yukarda fotoğrafını çektiğim tomurcuğun, her dakika başına bir heves gidip, büyüyüp büyümediğine bakıyordum, o kadar yavaş büyüyordu ki açacağından tamamen ümidi kesmiştim.
Yalnız, 2 günde sarmaşığın inanılmaz boy attığını, tutunamayınca aşağıya doğru sarktığını fark ettim. Bugün bağlamak isterken, yeni süren uç kısmının onlarca kocaman tomurcukla dolu olduğunu fark ettim. Bu sürprizin beni ne kadar sevindirdiğini tahmin edemezsiniz. Vildan Hanım, Kiraz, alt dallara bakmayın hiç, uç kısımlardan yeni uzayan sürgünlere bakın. Eminim sizinkilerde de başlamıştır hareket. Eklenti 99535 Eklenti 99536 |
Sevgili Limon,
Başlığı görünce ,tamam nihayet açtı diyerek,heyecanla sayfayı açtım. Çok şükür az kalmış. |
Sevgili limon, çiçekleri görmene az kalmış.Bir kez açınca her gün yeni çiçekleri görüyorsun.
Ama bir sorun var. Hala tek tohum bile alamadım. Şimdi yeni açanları fırçayla tozlaştırmaya çalışıyorum. Bakalım ne olacak. |
Çiçekleri çok güzelmiş gerçekten arkadaşlar beklemeye değiyormuş. Güle güle büyütün:)
|
Benim sarmaşığımda geçen Cuma hiçbir hareket yoktu. Ama tabii altlara bakmıştım. Bu8 Cuma eve gittiğimde üst sürgünlere bakmak ilk işim olacak.
Bir de 2 saksıdan birinin yaprakları koyu yeşil, diğeri daha açık yeşil. Korkuyorum sararacak diye. |
Aynen Vildan Hanım, diğer sarmaşığın yaprakları soldu solacak gibi sarıydı, damarları görünüyordu ve hiç uzamıyordu, gidici diye düşünürken, geçen hafta birden yeni sürgünler verip uzamaya başladı. Yeni sürgünlerin yaprak renkleri çok koyu canlı yeşil, henüz onda tomurcuk yok. Ama çok yakında onda da tomurcuk göreceğim umuyorum. Çünkü diğerinden gözlemlediğim kadarıyla, dallar kırmızımsı olup, yapraklar çok koyu yeşil olup kalınlaşınca, tomurcuklar gelmeye başlıyorlar.
Ben de tamgüneşte olduğundan kavruluyor herhalde diye düşünmüştüm, demek sizde de aynı durum olmuş. |
Limon'cum zaten uzamaya ve sürgün vermeye devam ediyor, sadece yeşili diğeri kadar koyu değil, bozulmasından korkuyordum, yüreğime su serptin sağolasın...
Alıntı:
|
Bugün yine kontrol ettim. Bir kaç yaprağının çıktığı yerde minik bir şeyler var ama heyecan yapmak istemedim. Yeni sürgün ya da sarılıcılardan olabilir.
|
Minik olmuyor Vildan Hanım, yaprak rengiyle hemen hemen aynı, çok göze batmayan kocaman tomurcuklar oluyorlar. İlk fotoğrafladığım tomurcuk alt dallardaydı, hiç büyümedi aynı şekilde kaldı. Uçlarda olanlar kocamanlar ama onlar da halen açmadılar. :)
Aslında açana kadar mesaj yazmayacaktım ama her sabah açtıysa diye yaşadığım heyecanı siz de yaşayın istiyorum. (Hani her mesajımda açtı sanıyorsunuz ya) ;) |
Mavi çan sarmaşığının yaprak rengi sonbaharda kızıllaşıyor. Çok dekoratif ve çok güzel bir bitki. Üç senedir alıp dikicem ama hep ihmal ettim. Burdan sizinkileri görünce iyice hevelendim bir taraftanda hayıflanıyorum, niye zamanında dikmedim diye :) Bu hafta Koçtaş' a bakacağım inşallah tohum kalmıştır.
Bitkinin latince ismi Cobaea" ve "Cathedral Bells. Sayfaları incelerseniz tomurcuk ve tohum oluşumlarını gösteriyor. |
http://www.agaclar.net/forum/showthr...t=1535&page=33 mesaj#985
Yine yapraklarda hastalık başladı, kükürt deneyeceğim, öncekinde işe yaramıştı. Çok küçük oluşumlar var, tomurcuk olduklarını tahmin ediyorum, bakalım çiçeğini görebilecek miyim? |
2 Eklenti(ler)
En az Lsianthus kadar nazlı çıktı. Tomurcuklar bir türlü açamadı. Biliyorum gitmemi bekliyorlar, ben yokken açacak hepsi. :)
O kadar çok tomurcuk var ki üzerinde. 20 Gündür açamadı bir türlü, ne naz ne naz... :) Eklenti 102104 Eklenti 102105 |
Canım ne güzeller. Bu nazla senin dönüşünü de bekler onlar Limoncum.
Benimkilerde daha tık yok:(:mad: (Acaba midye kabuklarından mı assam bende yanına) |
Benimkinde de tık yok, kükürtten sonra yeni yapraklar düzelmeye başladı.
|
3 Eklenti(ler)
Dün sabah itibariyle tomurcuklar açılmaya başladılar. Ama renkleri henüz tam olarak canlanmadı. Dediğim olacak, 10 gün yokluğumda hepsi açacak.
Tomurcuğun açılımı bana çok enteresan geldi, kameraya çekmek isterdim. İlk gün bu durumdaki tomurcuk, Eklenti 102766 İkinci gün açılmaya başlıyor, üçüncü gün açılıyor ama rengi oluşmuyor. Eklenti 102767 Dün rengi çok belli belirsizdi, bugün mora dönmeye başladı. (Dördüncü gün bu duruma geliyor) Sanıyorum yarın daha da canlanacak rengi. Çok güzelmiş ama çiçeği, beklemeye değdi. Eklenti 102768 |
Çok güzel, darısı başıma.
Bunlardan sonra gelen daha küçük tomurcuklar da vardır. Siz dönene kadar onlar ancak açar üzülmeyin.. |
Ben de toplu iğne başı kadar tomurcuklar gördüm (bu sefer eminim:)). Limon bu aşamadan 31 gün sonra çiçeği gördü, bakalım ben ne zaman göreceğim. Vildan Hanım sizinkinde de oluşmuş olabilir.
Limon,gelir gelmez yeni fotoğraf bekliyoruz. |
Ben geldim ama üzerinde açan çiçeklerin hepsi dökülmüş. Çok fazla tomurcuk var ama, yakında açarlar diye düşünüyorum. Çiçekler neden acaba açmak için yokluğumuzu beklerler.
:) Ama diğer yavaş büyüyen sarmaşık ta atakta, oldukça boy atmış. Demek bu sarmaşık sonabahrda çiçekleniyor. Melisam da yokluğumda deli gibi açmış. Allahtan üzeri çiçek dolu ve çabuk geçmiyor. Kokusunun keyfine vazıyoruz. :) |
5 Eklenti(ler)
Çan Sarmaşığımın üzerinde açmayı bekleyen çok tomurcuğu var. Şu anda üzerinde 2 çiçeği var. Yukarda eklediğim fotoğraftaki çiçek rengi 2 gün sonra esas rengini alıyor, canlı ve koyu mor oluyor. Nasıl şahane renk değil mi?
Eklenti 105787 Sarmaşık oldukça gelişti. Eklenti 105790 Bu da diğer kök, Kapı girişine diktiğim. Burası devamlı güneş görüyor. Sarmaşık çok geç gelişti, diğerine göre halen çok cılız. Yaprak rengi bordo. Çiçek tomurcukları da aynı renk. Bakalım çiçeği diğerinin renginde mi olacak? Merakla bekliyorum. Eklenti 105791 Vildan Hanım, bu fotoğrafı sizin için ekledim. Çiçek tomurcuklarını alt dallarda beklemeyin hiç, en tepedeki sürgünün dibinden çıkıyor. Bakın bunlar yeni gelen tomurcuklar. Güzel çiçeklerini inşallah kısa zamanda sizler de görürsünüz. Eklenti 105792 Tohumu sanırım şu içindekiler olacaklar. Eklenti 105809 |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 20:24. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025