![]() |
1 Eklenti(ler)
Artık sabredemiyorum!
Bende aranızdayım, ikinci yapraklar çıksında ondan sonra yazayım diyordum ama daha çook bekleyeceğim sanırım. Vilmorin marka paketten toplam 9 adet tohum çıktı hepsini aynı anda ektim. İki tanesi çimlendi ama biri başaramadı. Fotoğrafını eklediğim de dış kabuktan kurtulmak için yardım aldı :) Viyolde idi bu küçük saksıya geçirdim, yaz sıcaklarından aşırı güneşten hoşlanmayabilir düşüncesiyle bahçeye almayı düşünmüyorum. Bu aralar en nazlı kızım bu. Valla clematis, çan sarmaşığı, lillium, yani bu yaz çok heyecanlıyım.. Vildan hanım heyecanınızı birebir paylaşıyorum. Acaba diyorum Çan sarmaşığı dediğimiz de Clematis türlerinden birisi midir? Sayın Limon, yabanasmasıyla tohumlarıda benzeşiyor mu? |
Tohumu benzemiyor ama yaprak formları aynı gibi.
Benim dış kabuğundan kurtulmasına yardım ettiğim fide ertesi gün ölmüştü. Zedelendi dediğim fide kendini tamir etti, havanın ısınmasıyla biraz daha boylanmaya başladı. Gölgedeki daha geç gelişiyor, yarı gölgedeki çok az daha önce gidiyor. |
Fidenizin kendini tamir etmesine sevindim, konuyu baştan sona bir kaç defa okudum :)
Umarım bu sene birimiz olsun çiçeğini görürüz. Benim minik yardımdan kötü yönde etkilenmedi şükür, iki üç gündür daha bir ilgi görüyor, sabah güneşini görsün diye sabah akşam seyahatte :) Ama keyifli, yeni yapraklar geliyor 3-4 mm oldular. |
Benim çan sarmaşığım bahçedeki yerine alıştı. Büyümesi hızlandı. Bir hafta da 10 cm boy attı. Şimdi 40 cm kadar.
|
Çanlarını çimlendirmeyi başaran arkadaşları kutluyorum.
Aman iyibakın belki çimlendiremeyen arkadaşlara tohumunu gönderirsiniz. Bizler burdan sizin çanlarınızı seyrederek avunuyoruz. |
4 Eklenti(ler)
Çimlenen 8 kök sarmaşık oldukça kuvvetli. Dün akşamdan bu akşama iş dönüşü baktığımda
oluşan bu kılcal uzantılar acaba yükselecek mi yoksa bunlar üzerinde tomurcuk mu gelişecek. Bilen arkadaşımız var mı ? (fotoğrafları özellikle büyük yüklüyorum.) |
|
Vildan Hanım, Sebahattin'in yazdığı gibi bunlar sarmaşığın tutunacağı kolları. Siz tutunacağı bir sopa koymazsanız o bir gecede bir yere uzanıp tutunuverir. :) Yaratık gibiler sarmaşık türleri :)
|
Evet haklısınız arkadaşlar. Aklıma geldi de tomurcuk olmasını diledim içimden. Aslında küçük bir saksda 4 kök var. Ayırmak gerekir sanırım ama bozulurlar diye korkuyorum.
|
Kolay kolay bozulmuyor. Bence ayırın, bir saksıda bir tane olsun. Bugünlerde hava serin gidiyor, ayırıp dikince bol sulayın iki günde kendilerine gelirler. Çok sıcak olsaydı gölge bir yere alın diyecektim ama hava tam şaşırtma yapmaya uygun.
|
Sarmaşık türü bitkilere merak sardım artık sadece onlar ile ilgileniyorum seneye koleksiyona bunlardan da katmam lazım :) Arkadaşlar çok arsız bir sarmaşık türü mü acaba, en fazla ne kadar uzuyor?
|
Çiçeklendiğini görsem yetecek, fazla uzamasa da olur. Sebahattin'in verdiği linkteki çiçekler çok güzel. İnşallah kolleksiyonuna ilave olacak.
|
Tutunmayı çok seven bir sarmaşık, ona hazırladığım yere değil de yanlardaki dallara tutunup ilerliyor. Tutundu mu ayırmak imkansız gibi. İkisinin boyu da 1 metreye gelmek üzere.
|
Merakla takip ediyorum ben de. Umarım en kısa sürede çiçekleriniz açar ...
|
1 Eklenti(ler)
Çan sarmaşığımda son durum, henüz tomurcuk belirtisi yok.
|
Sevgili Vildan Sönmez,
Fideleriniz çok sağlıklı görünüyor. Açmalarını ben de sabırsızlıkla bekliyorum. Resimlemeyi lütfen unutmayın. Sevgiler. |
1 Eklenti(ler)
Vildan Hanım, eşlik edeyim size :) Benim fidelerden birisi tamamen Clematisle karıştığından fotoğrafını çekemedim. Çeksem de anlaşılmıyor, bir bütün olmuşlar. Diğeri de hemen hemen aynı uzunlukta. Keyifli büyüyorlar ama bu sene çiçek açacaklarını pek sanmıyorum ben. (Sanki hafızamda öyle kalmış, bir yerlerde okudum gibi ama hatırlamıyorum) Yukardan çekmek zorunda kaldım, boyu 1,5 metreyi geçmiştir sanıyorum. En sevdiğim yanı çok güzel tutunması, hiç bağlamaya gerek yok.
Eklenti 88270 |
Eğer bu yıl açmıyacaksa çok yıllık diyeceğiz, bu durumda kışın nasıl koruyacağız ?
|
5 Eklenti(ler)
Soğuğa dayanıklı bir sarmaşık olduğunu hatırlıyordum ama şu bilgileri buldum.
Cobea scandens ÇAN SARMAŞIGI Alev çiçeğigiller familyasındandır. Anayurdu Meksika olan ve kısaca Çan sarmaşığı (C.scandens) diye adlandırılan bitki, çok yıllık dayanıklı bir sarmaşık türüdür. Ama, çan sarmaşığına genelde bir yıllık bitki işlemi uygulanır. Oysa, çok sıcak yörelerde yetiştirildiğinde bitki, odunsu bir görünüm kazanan gövdesiyle yıllarca yaşayabilir. isteklerine uygun koşullarda yetiştirildiğinde, bitki pek hızlı gelişir ve bir yıl için de 78 m'ye kadar boy atabilir. Dikine uzayan sürgünlerinin üzerinde karşılıklı dizili, canlı yeşil renkli, derin damarlı, oval biçimli ve ucu sivri yapraklan ile bitkinin çevresindeki nesnelere tutunmasına yarayan sülükleri yer alır. Yaz başlarından sonbaharın ortalarına kadar açan, ağzı 57,5 cm. genişlikte boru ya da çan biçimli çiçekleri, yeşilimsi mordan eflatuna kadar değişen renklerdedir. Çan sarmaşığı bahçelerde duvarları, çitleri, parmaklıkları, kameriyeleri, tel örgüleri, kurumuş bir ağacı veya gizlenmesi gereken çirkin şeyleri geçici olsa da sarmalayıp kapamak üzere yetiştirilen makul bir süs bitkisidir. İstekleri ve Üretimi Çan sarmaşığı bitkisi bol güneşli ve sıcak ortamları; organik madde yönünden zengin bitek ve hafif toprakları sever. Tohumlarıyla üretilir. Bitkinin yanları yassı ve iri olan tohumlarından iki - üç tanesi, kış mevsimi sonunda seralarda 10 cm'lik saksılara ekilir. Burada üç hafta içinde çimlenip gelişmeye başlayan fidelerinden zayıf olanları sökülüp atılır. Tüm don tehlikeleri geçtikten ve hava ile toprak ısındıktan sonra fide, saksı toprağıyla birlikte bahçede, sarmaşacağı şeylerin yakınına şaşırtılarak 5060'ar cm. aralıklarla dikilir. Yurdumuzun Güney Ege ve Akdeniz bölgelerinin kıyı şeridindeki kışı ılık geçen yörelerinde bitkinin tohumlan doğrudan doğruya bahçe toprağına ilkbahar başlarında aynı aralıklarla ekilebilir. http://www.cicekcicek.net/cansarmasigi.asp Bir de şuna rasladım: Bugüne kadar yetiştirebileceğiniz, en sorunsuz en hızla büyüyen, ve 8 cm lik dev çan çiçekleri ile başınızı döndürecek bir sarmaşık. Tek sezonda 6-8 metre uzayan bu sarmaşık, sabırsız yetiştiricilerin tercihi. 8 cm lik egzotik görünümlü , çan şekilli çiçekleri sezon boyunca açık yeşilden mora renk değiştirerek ayrı bir güzellikte katıyor bu sarmaşığa. Ülkemizde tek yıllık yetiştirilebilen tür, Adana , Mersin gibi kısa kış yaşıyan bölgelemizde 2 -3 yıl yaşayabiliyor. Her yıl kendi döktüğü tohumlardan yetiştirebileceğiniz bir sarmaşık. Bildiğimiz hiçbir zaralısı olmayan, sinek yapmayan ve gül biti gibi bahçe zararlılarını toplamayan bitki, yaz günlerine çiçeklerinden yaydığı tatlı bal kokusuyla hem renk hem de zevk katıyor. Eklenti 91079Eklenti 91080 Eklenti 91081 Eklenti 91082 Eklenti 91083 |
Bu yazılardan anladığım kadarıyla çok çabuk büyüyüp, çiçek açması gerekiyor. Bir sezonda 6-8 metre uzadığını yazmışlar. Benimkiler henüz 150-160 cm boylarındalar. Kışı soğuk geçiren yerlerde tek yıllık olarak yetiştiriliyormuş, (sabah sefası benzeri) istenmeyen yerleri acil kapamakta kullanılıyor diyor ama hiç öyle acil kapatacak gibi görünmüyor bana.
Pakette yazan "tohumları gölgeye ekin" yazısı ile buradaki yazılanlar hiç birbiriyle örtüşmüyor. :) Ayrıca benim gölgeye diktiğim fide diğerinden daha çok uzadı. |
Benim çan sarmaşığımda çok iyi gelişti. Boyu 2 metre kadar, yandalları da oldukça fazla ama tek bir tomurcuk bile yok.
|
1 Eklenti(ler)
Eğer çiçek teline sardırmayı bu kadar geciktirmeseydim, yani hafif gergin ve dik sarılsaydı 2 metreyi geçerdi.
Sevgili Limon'un verdiği bilgilere göre Datça'ya çok uygun. İzne çıkabilirsem bir kökü Datça'ya götürebilirim bu durumda. Çiçekleri çok güzel, sabırsızlıkla bekliyorum. Neredyse Clematis kadar güzel bence. |
Bence de Vildan Hanım, Clematis kadar güzel gerçekten ayrıca Bal Kokuluymuş :) E daha ne olsun. Bizi meraklandırmak için elinden geleni yapıyor yazılar ;)
Ben yarın çiçek açtıracak takviye peşine düşeceğim. Potasyum, Kalsiyum vs.. ne varsa toplayacağım :) |
Bence de çok güzel bir sarmaşık. Keşke ben de çimlendirebilseydim.
Çok güzel gelişmişler Vildan hanım. Hepinize bu yaz bol çiçekler diliyorum .... |
Keşke bizimkiler açsa da tohumları paylaşsak:)
Alıntı:
|
Bu durumda, bu sene açması lazım:)
Oturma yerindeki demirin dibine ekmiştim. Israrla yanında hangi bitki varsa ona sarılmaya çalışıyordu ve ısrarla demire tutunmuyordu. İki gündür demire tutunup tırmanmaya başladı. Bence bu çiçek de sabah sefaları gibi, belli bir kök yapısına kavuşunca çok hızlı uzayacak. Oturma yerine uygun olmasına sevindim. |
Başta çok zor büyüyen bu sarmaşık sonra kontrol edilemez oldu. Bir de yanlış yere ekmişim. Üç sarmaşık birbirine girdi. O nedenle yaprak koltuklarında oluşan tomurcukları bugün dikkatli bakınca gördüm. :p:p:p Oldukca fazla tomurcuk var, renkleri yaprakla hemen hemen aynı. Umarım seneye taze tohumlarımız olacak.
|
Zerrin Hanım, lütfen fotoğref yükleyin. Birimizin sarmaşığı açsa mutlu olacağız.
Alıntı:
|
Fotoğraf makinsını hafta sonu Ankara'da unuttuğum için fotoğraf çekemiyorum. Ama en kısa zamanda çekmeye çalışacağım.
|
Zerrin Hanım, sizin yazınızdan sonra umutlarım daha da arttı. Birdenbire deli gibi büyüyeceğini ve dallanıp budaklanıp tomurcuklanacağını hayal etmeye başladım :) Acaba gözümden kaçan tomurcuğu var mıdır bir gidip bakayım yine ;)
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 04:54. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025