agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sarılıcılar (https://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/)
-   -   Yaban Asması (Clematis sp.) (https://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/4446.htm)

jineop 21-09-2011 16:05

Merhaba,
ben her zaman saksıda çiçek bakmında zorlanıyorum. Clematis gibi güçlü kök sistemine sahip bitkilerde bile.
Sevgili arkadaşlarım haklı olarak en güvenli yolu göstermeye çalışmışlar. Ama burada masaya yatırdığımız bahçede olgun hale gelmiş bir clematisi söküp başka bir yere dikmek değil. Yayınlar saksıdaki clematislerin yılın her zamanında bahçeye ekilebileceği ideal zamanın yaz sonundan kış başlangıçına kadar olduğu , erken baharda yapılan ekimlerde malçlamanın şart olmadığıdır. Bu konuda yakın zamanda okumuştum. Karar sizin tabi ki...

Cultivation of Clematis

drhegeli 21-09-2011 16:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Terra (Mesaj 861424)
Sayın drhegeli,
Bende de tam tersi olmuştu. Bu yıl Voluceau'nun ilk açan çiçeğinin bir kısmı yaprakları ile aynı tonda yeşildi. Sonra açanlarda bir daha gözlemedim. Nedenleri hakkında edindiğiniz bir bilgi var mı?
Saygılar,
Terra

Sn Terra,
Shin-shigyoku'nunki genetiğinde var. Bazı yaprakları böyle renk değiştiriyor. Sizinki ise sanırım bir anomali. Bende de oluyor bazen. Bir stres belirtisi..? Isı, ışık, su, besin fazlalığı veya eksikliği? Kim bilir? Daha önceki mesajlardan birinde xdurandii resmi yüklemiştim. İlk çiçeğinin tepalleri beyaz, stamenleri kahverengi idi. Sonrakiler orjinal biçimlerini aldılar.

Alıntı:

Bu çiçek yaz-kış ev ortamında yetiştirilebilir mi?
Sn eb_ru,
clematis kapalı ortamda da yaşar. Ama ben tavsite etmem. İki sene balkonda baktım çiçeklerime. Clematise musallat olabilecek ne varsa hepsini gördüm. Kırmızı örümcek, phoma, küllenme, wilt... Bu sene bahçeye ekilince çok az sorun yaşadım.

drhegeli 21-09-2011 17:20

Sevgili lir,
sizin verdiğiniz linkten bir iki alıntı ve tercümesi...
Alıntı:

As days shorten in mid-autumn, clematis start to go into dormancy in central Europe.
"Güz ortasında günler kısaldıkça, orta Avrupa'daki clematisler dormansiye (uyku dönemine) girerler."

Alıntı:

Even if soil conditions are favorable it is not advisable to plant in the depths of winter, but depending on weather and soil conditions planting can resume once that season is over, early to mid-spring being ideal.
"Toprak koşulları uygun olsa da kışın derinliklerinde (kara kışta) dikim tavsiye edilmez, fakat toprak ve hava koşullarına bağlı olarak mevsim bitimine bırakılabilir, erken-orta ilkbahar idealdir."

Burada benim söylediklerimle çelişen birşey görmedim. Hoş Almanya'da bile kara kışa daha vakit vardır. Ama kalan zaman yeter mi? Gece ısısı 5 dereceye düşmüş...Türkiye'de olsa sorun yok. Havalar böyle giderse şaşkın bir çiçek yakalama şansınız bile olabilir...

Alıntı:

..erken baharda yapılan ekimlerde malçlamanın şart olmadığıdır.
Ben malçlama önerirken şu anda yapılacak dikimden bahsettim, ilkbahardakinden değil.

acemifüsun 21-09-2011 18:38

Gerçekten saksıda bitiki bakmak çok zor, hele Clematis olursa.. Saksıdaki bitkinin hastalıklara ve zararlılara karşı direnci çok düşük oluyor. Benim saksıdaki Clematislere de bu yaz başına gelmeyen kalmadı, k. örümcek, mantari hastalık. En sonunda güzelleri toprak üstünden 1 karış dal bırakarak budadım, Jakmanii ve Montana rubens hemen sürgün verdi. W.Nike'ı ve Piilu'yu bekliyorum.

jineop 21-09-2011 20:08

Sevgili dregeli,
öncelikle clematis ve forumdaki katılım gösterdiğiniz konulara verdiğiniz destek ve örnekler bu konulara çok büyük katkılar sağlamakta. Ve bu durum hepimizi mutlu etmekte. Gönlüm daha fazla katılım göstermenizden yana. Sayenizde clematis sayfası çok değerli bilgilere kavuştu, kavuşuyor ve kavuşacakta. Ve sanırım clematis sınıflamasından, budama , bakım, dikim vs tüm konularının toparlanıp başlıklar altında düzenlenmesi gerekiyor. ;)

Sonuç olarak saksıda bitki bakmanın daha riskli olması, C. Nelly Mouserin -15 derecelere dayanıklı olması , resimdeki bitkinin hala canlı olması ve uyku dönemine girmemiş olmasından dolayı malçlama yaparak gölge ya da yarı gölge kuzeye bakan bahçe toprağına geçirirlmesinin uygun olabileceği konusunda ortak br görüşe ne dersiniz ?
Selamlar...

zencefil cicegi 21-09-2011 20:23

Yarin bahceye aliyorum kurursa bidaha aliriz:)
bir sey daha sorsam fazla olmam insallah degisik türlerinden alip yanina dikmeyi istiyorum rengarenk cicekler acsin bir birlerine sarilsinlar yan yana dikmemde bir sakinca olurmu, hangi cinslerin soguga daha dayanikli olacagi hakkindada isim verirseniz sevinirim ve cok tesekkür ederim.

drhegeli 22-09-2011 00:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi lir (Mesaj 861521)
...ortak br görüşe ne dersiniz...

Sevgili lir,

bir soru soruldu ve ben sadece nedenleriyle beraber fikrimi söyledim. Söylediklerim bir emir değil, bir fetva değil...
Siz de fikrinizi söylediniz, kaynak gösterdiniz. Okudum, ikna olmadım. Hepsi bu... Bir uzlaşıya ihtiyacımız yok. Kinayeli methiyelere de ihtiyacımız yok. Uzlaşmamak, tartışmak belki daha iyi. Soru sormak, cevap aramak daha iyi...
Şimdi şu sorunun cevabını arıyorum :
"Bir bahçenin konumunu, toprağını, güneşini, gölgesini, suyunu, huyunu bilmeden kuzey tarafına dikim yapma önerisinin bitkiye faydası nedir?"

jineop 22-09-2011 05:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi drhegeli (Mesaj 861610)
. Soru sormak, cevap aramak daha iyi...
Şimdi şu sorunun cevabını arıyorum :
"Bir bahçenin konumunu, toprağını, güneşini, gölgesini, suyunu, huyunu bilmeden kuzey tarafına dikim yapma önerisinin bitkiye faydası nedir?"

Kuzey her zaman saat olarak az güneş alır. C. nelly Moser için kuzeye bakan çit ya da duvar önerilmiş. O zaman çiçeklerinin daha güzel renklenme olacağı
yazılmış. Benim uydurmam değil. Zaten toprak özellikleri ve ışık özellikleri yazıldı.
http://www.finegardening.com/plantgu...elly-moser.asp
Clematis 'Nelly Moser' - Climbing Seeds & Plants - Thompson & Morgan
Buy clematis (group 2) Clematis 'Nelly Moser': Delivery by Crocus.co.uk
Clematis Nelly Moser

iris41 22-09-2011 06:54

Benim klamatis yaprak kurutmaya başladı :(

Terra 22-09-2011 08:22

Bu forum çok güzel bir deneyim paylaşım ortamı. Hiç birimiz profesyonel değiliz. Severek uğraştığımız bir konuda, aynı şeyden zevk alan insanlarla sohbet edebilmek bir ayrıcalık.
Hiç bir konuda tek bir doğru yok. Bu bahçede de böyle, işimizde de, hayatta da.
Genel doğrular önemli ama Clematis'inizin nerede mutlu olacağını, yerini nerede bulacağını %100 tahmin etmek çok zor. Gölge sever diye yazılan bir tür, bakıyorsunuz güneşte doğru ortamı bulursa ateş gibi yanıyor.

Benol Hazaroğlu 23-09-2011 14:34

Bu gün çok şanslı günümdeydim. Komşumla Fidanlığa gidelim dedik. Zaten koca şehirde 3 tane var. Amacım çaldım olmadı, istedim çelik verdiler olmadı aklımın kaldığı clematislerde şansımı denemekti.
Fidanlıkta clematis'leri sorarken hocam diye hitap ettiği beye içimden bir ses Ağaçlar netten misiniz demek geldi karşımda duran bey Seim-i Ahir Lirik Düşler bahçesiydi. Sanki 40 yıllık dost birbirimizi hiç tanımıyoruz çok sevindim tabii.

Gelelim benim Clematis'lere içler acısı durumdaydılar. Kurumuş, otlar bürümüş, çalılıkların arasına atılmışlardı. Söylendim sıkı pazarlık sonrası 3 taneye 20TL verdim. Arkadaşım 4 taneye 30Tl verdi. Satıcı demez mi ki bunlardan kurtuldum abime söylemeyin. Biz sevinçten havalarda. Çok kötü görünüyorlar ama eminim yaşatırız.

Benol Hazaroğlu 23-09-2011 14:41

1 Eklenti(ler)
Mrs Cholmondeley 2 tane.

Benol Hazaroğlu 23-09-2011 14:44

1 Eklenti(ler)
Alpina Pamela Jakmani. Etiketler bunlar ama sürpriz çıkabilir.

Terra 23-09-2011 16:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Benol Hazaroğlu (Mesaj 862241)
Alpina Pamela Jakmani. Etiketler bunlar ama sürpriz çıkabilir.

Sayın Benol Hazaroğlu, tesadüfen bir Alpina'ya rastlamak çok hoş bir sürpriz olsa gerek. Çok dayanıklı oldukları söyleniyor ve en erken açanlardan biri. Güle güle büyütün. Bu durumda baharın ilk Clematis fotoğraflarını sizden alacağız sanırım.

zencefil cicegi 23-09-2011 18:54

4 Eklenti(ler)
Dün yeni evine aldim clematis'imi insallah yerini sever :)
Bütün detaylariyla cektim dikimi insallah dogru yapmisimdir bütün topragi ekecegim cukura döktüm köklerini sererek diktim umarim yanlis bisey yapmamisimdir.

Terra 23-09-2011 22:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi zencefil cicegi (Mesaj 862341)
Dün yeni evine aldim clematis'imi insallah yerini sever :)
Bütün detaylariyla cektim dikimi insallah dogru yapmisimdir bütün topragi ekecegim cukura döktüm köklerini sererek diktim umarim yanlis bisey yapmamisimdir.

Sayın zencefil cicegi,
Nelly Moser'ınızı çıplak kök olarak mı almıştınız, yoksa siz mi yıkadınız? Eğer çıplak kök değilse, korkarım suda biraz fazla bekletmişsiniz. Yine de sorun yok toparlanır, ama bu durumda budayıp 2-3 litrelik bir saksıda toparlandığından emin oluncaya kadar kuytu bir yerde tutmak iyi olabilirdi. Ama artık ektiğinize göre bence müdahale etmeyin. Bol bol sulamanızı tavsiye ederim, bir de soğuklardan etkilenmemesi için iyi bir malça ihtiyacı olacak.
Kolay gelsin,

Terra

zencefil cicegi 23-09-2011 22:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Terra (Mesaj 862440)
Sayın zencefil cicegi,
Nelly Moser'ınızı çıplak kök olarak mı almıştınız, yoksa siz mi yıkadınız? Eğer çıplak kök değilse, korkarım suda biraz fazla bekletmişsiniz. Yine de sorun yok toparlanır, ama bu durumda budayıp 2-3 litrelik bir saksıda toparlandığından emin oluncaya kadar kuytu bir yerde tutmak iyi olabilirdi. Ama artık ektiğinize göre bence müdahale etmeyin. Bol bol sulamanızı tavsiye ederim, bir de soğuklardan etkilenmemesi için iyi bir malça ihtiyacı olacak.
Kolay gelsin,

Terra

Hayir saksidaydi ama topragi cok yumusakti cikarinca dökülmeye basladi bende hepsini kazdigim cukura döktüm kökleri yayarak ektim kesinlikle yikamadim.

Benol Hazaroğlu 24-09-2011 09:07

Clematisleri çoğu yabancı sitede saksıdan çıkarınca su dolu kovada kökleri 2 saat bekletin yazıyor. Nedeni nedir acaba? Ben daha evvel diktiklerimi hiç bekletmedim.

Terra 24-09-2011 10:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Benol Hazaroğlu (Mesaj 862544)
... saksıdan çıkarınca su dolu kovada kökleri 2 saat bekletin yazıyor. Nedeni nedir acaba? ...

Genelde saksıda satılan Clematisler raflarda uzun süre bekliyor, bu arada kökleri yeterince su almıyor olabilir. Ekilme sürecinde köklerin suya doygun olması gelişim için iyi olacaktır. Ancak ekildikten sonra ne kadar sulasanız bile kurumuş bir kök topağının yeterince sulanmasını sağlayamayabilirsiniz. Hatta bu nedenle doğrudan kök bölgesine erişen bir boruyu gömmeniz de tavsiye ediliyor. Bunlar konu hakkında daha önce benim okuduklarımın özeti. Ben de sizin gibi açıkçası suda bekletmiyordum. Ama son dönemde bekletiyorum, ve gördüğüm kadarı ile daha çabuk canlanıyor bitki.

drhegeli 24-09-2011 11:31

Bir soru :

60 adet en az 80cm boyunda saksıda clematis ve bir bavul. Ülkenize nasıl getirirsiniz? (Şaşırtmacalı soru değildir.)

acemifüsun 24-09-2011 11:38

Sevgili drhegeli ben olsam ilk önce toprak üstünde bir karış dal kalacak şekilde hepsini budardım. Sonra köklerden toprakları silkeleyip, köklerin kurumaması için yaş bezlere sarar, onları da tek tek naylon torbalara geçirir, bavuluma dikkatlice yerleştiridim. Bavulda en fazla 1 gün geçireceklerini düşünerek bunları yazdım. Clematis sizin de çok iyi bildiğiniz gibi aslında çok güçlü kök yapısı olan bir bitki ben bu şekilde yolculuk yapmasından çok endişelenmem:)

drhegeli 24-09-2011 13:08

Tam isabet sevgili acemifüsün.
Clematisler saksıdan çıkarılıp bir kova suda toprakları yumuşasın diye 5-10 dakika bekletildi. Hafifce silkelendi, kalan topraklar banyo küvetinde yıkanıp uzaklaştırıldı. Yak 30cm kalacak kadar (kökler hariç) budandı. Nemli kalsın diye kökler, ıslak kağıt havlu veya tuvalet kağıdı ile sarılıp naylon poşetlere konuldu.
Bu şekilde, Belçika'dan Amerika'ya 60 kök götüren oldu. Gümrükten çekindiğim için ben sadece 10 bitki getirebildim. Fotoğraflarını zaman zaman sizinle paylaşıyorum.
Bu anektod umarım yukarıdaki kökler ile ilgili kaygıları biraz gidermiştir.
Sn zencefil çiçeği'nin bitkisinin kökleri gayet sağlıklı görünüyor. Bu şekilde dikilmiş olmasının bir sorun çıkaracağını sanmıyorum. Sn Terra'nın önerdiği gibi malçlama, kökleri kışın soğuktan, yazın sıcaktan korur. Bir de budamanızı öneririm.
Benol Hanım'ın bitkileri ise iki yıldır aynı dar saksılarının içinde çile çekmişler. Yorgun ve tükenmiş saksı toprağının ne kadar fazlasını yenilenirse o kadar faydalı olacaktır.

Bunları yapmazsak bitkimiz kesin ölür mü? Muhtemelen ölmez. Yaparsak kesin yaşar mı? Hayır, böyle bir garanti de yok. Kontrol edemediğimiz o kadar çok faktör var ki... Yine de clematis bakımının (benim anladığım kadarıyla) altın kuralı :
"İlk kurtarılacak olan köklerdir."

acemifüsun 24-09-2011 13:57

Bu yaptığımız işlemlere ek Clematisleri bahçede yerlerine dikerken Mine hanımın saksıdaki bitkilerin toprağını değiştirirken önerdiği hafif kök budaması da yapardım, köklerin gelişimini tetiklemek amacıyla. Ben yaptım, Martta saksıdaki 3 Clematisimin topraklarını dediğiniz şekilde temizledim, hafif kök budaması ile diktiğimde bir sorun yaşamadım.

Terra 24-09-2011 14:13

Sayın drhegeli'nin deneyimine benzer benim de bir deneyimim oldu. Ben de bu yaz İngiltere'den 9 tane bitkiyi benzer şekilde getirdim. 6 tanesi tamamen çıplak köktü, 3'ü ise saksıdan çıkarılmış ama toprakları hala üzerinde olacak şekilde paketlendi. Bir karış olacak şekilde budandı. Çıplak kökleri nemlendirip, bitkinin tepesi dışarıda kalacak şekilde sadece birer buzdolabı poşetine koydum. Hepsini de bir ayakkabı kutusuna koyup bavula yerleştirdim. Gelir gelmez ilk iş topraklılar dahil hepsini suya koymak oldu. Sonra da 3 litrelik saksılara ekip loş ama aydınlık bir odaya koydum. Çıplak köklülerden birisi, sanırım seyehatte 3-4 gün oyalandığım için, ne yazıkki kurudu. Bir hafta içinde kalanlar bol bol sürgün verdi. Ama ikinci problemi 1 ay sonra bitkileri bahçeye çıkardığımda yaşadım. Çıplak kökten yetişen iki bitki açık havaya çıkar çıkmaz soluverdiler (belki başka faktörler de vardı bilmiyorum). Kalanlar ise sulandıkça serpildiler. Ama kökleri topraklı olan 3 tanesi bariz bir şekilde diğerlerine fark attılar. Diğerlerinin baharda farkı kapatmasını bekliyorum:)
Saygılar,

Terra

zencefil cicegi 24-09-2011 16:41

bu aralar sicaklik 20 derecelerde olacakmis 1 hafta 10 gün kadar böyle devam edecek diyorlar simdiden korumaya almama gerek yok sanirim hergün düzenli olarak suluyorum yanyana degisik renklerde iki tane daha almayi düsünüyorum birbirlerine sarilirlar galiba
cünkü bir renk cümbüsü olsun istiyorum.
Birde ektigim taraf dogu sadece öglene kadar günes aliyor clematisim
bahcemde kuzey tarafta oldugu icin oldukca serin oluyor yeri hakkinda problem yasamam umarim.
Bu basligi takip edip clematis bitkisini yeni sizler sayesinde tanidim ve resmen asik oldum diyebilirim o yüzden isimi sansa birakmayi ve kaybetmeyi hic istemiyorum o yüzden
incik cicik soruyorum herseyi en ince ayrintisina kadar kusura bakmayin :)
He birde unutmadan birsey daha sorayim bizim bahcemizin ciceklik topraginda hep cakil taslari karisik bahceyi kazarken alttan hemen cakillar geliyor hemde inanilmaz cok derecede bundan 13 yil önce peyjaz düzenlemeleri tarafinca yapilan bir bahce acaba ciceklerin büyümesinde ne gibi yararlari var **** yarari varmi hangi akla hizmet olmus bu is?

Terra 24-09-2011 18:49

Sayın zencefil cicegi,
Bahçenin her yerinde olduğundan eminmisiniz. Belirli yerlerdeyse drenaj kanalları yapılmış olabilir. Benim bahçemde de bir duvarın dibinde boydan boya su birikmesi oluyordu, bir kanal açtırıp, drenaj borusu döşetip, çakıl doldurtmuştum. Üzerine de toprak geldi tabi. Bazen o duvarın dibine çiçek ekerken yeterince derine inince ben de çakıl ile karşılaşıyorum.
Öte yandan belki toprağınız çok ağırsa hafifletmek amacıyla çakıl karıştırmış olabilirler. Bunlar benim aklıma gelenler.
Saygılar,

Terra

zencefil cicegi 24-09-2011 21:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Terra (Mesaj 862717)
Sayın zencefil cicegi,
Bahçenin her yerinde olduğundan eminmisiniz. Belirli yerlerdeyse drenaj kanalları yapılmış olabilir. Benim bahçemde de bir duvarın dibinde boydan boya su birikmesi oluyordu, bir kanal açtırıp, drenaj borusu döşetip, çakıl doldurtmuştum. Üzerine de toprak geldi tabi. Bazen o duvarın dibine çiçek ekerken yeterince derine inince ben de çakıl ile karşılaşıyorum.
Öte yandan belki toprağınız çok ağırsa hafifletmek amacıyla çakıl karıştırmış olabilirler. Bunlar benim aklıma gelenler.
Saygılar,

Terra

mutlaka öyledir cünkü bahcemde cicekliklerimin dibinde garajimiz var sanirim o düsünülerek yapilmis hic bir sekilde su birikimi olmuyor cicekliklerimde sularken bile aninda dibe iniyor su
tesekkür ederim drenajin ne demek oldugunu bilmiyordum bende ögrenmis oldum sayenizde bu taslar ciceklerimin büyümesini etkilemez degilmi?

sarigoz 26-09-2011 16:59

Arkadaslar,size bir link veriyorum..Gozleriniz senlensin...

Search for Climbers: Quality Garden Plants from Crocus.co.uk

Terra 30-09-2011 14:56

Eylül Sonu

1 Eklenti(ler)
Forumdaki sessizlik kışın yaklaştığını haber veriyor. Ama Clematis mevsimi hala devam ediyor. Dün itibari ile bahçedeki açık ve açmakta olanları paylaşmak istedim.

limon 03-10-2011 19:07

İstanbul'da artık bütün yapı marketlerde ve fidanlıklarda bulunuyor. Yapı marketlerde cılız veya ufak bitkiler uygun fiyatlı oluyor. Sağlıklı olduktan sonra, bitkinin ufak olmasının fazla önemi yok, toprakla buluşur buluşmaz oldukça hızlı büyüyen ve yeni sürgünler veren bir bitki.

Kışın yaprak dökmeyen veya her yerde bulunamayan çeşitler veya gelişmiş bitkiler biraz daha fiyatlı satılıyor.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:24.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025