agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sarılıcılar (https://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/)
-   -   Yaban Asması (Clematis sp.) (https://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/4446.htm)

jineop 06-05-2009 21:12

Merhaba
Clematis merakı bugün 2 tane daha aldırdı.Bauhaustan
Clematis Piilu ve John Paul 2 aldım,üstlerinde tomurcuklar var,henüz toprakla buluşturamadım. Sevgiler

denizakvaryumu 07-05-2009 22:06

http://www.donahuesclematis.com/pruning.pdf

Önemli bir liste

Oyaman 07-05-2009 23:05

Yurt dışından gelen Clematis piliu ' mun 6-7 çiçeği mevcut ancak en alttan açan bir çiçek katmerli oldu . Çok şaşırdım diğerleri yalınkat . Böyle birşey varmı ? yoksa tek saksı içinde 2 ayrı kökmü gelmiş acaba ?

nevsune 08-05-2009 08:43

2 Eklenti(ler)
Geçen yıl boyunca Güler hanımın, Limon'un bahçesindekilere yutkunarak, imrenerek bakmıştım. Bu bahar Bauhausda satıldığını duyunca hemen koştuk, saklandığı yerden zor bulup çıkarttık. Aldığımda kuru, kırılgan bir dal parçasıydı. Birkaç yerinden yeni patlamış sürgünleri belli belirsiz görünüyordu. 3 kere saksısı değişti. Her bir saksı değişiminde bir-iki sürgün gitti:(. Temmuz ayında çiçeklenecek (balkonda olacağından bile umudum yoktu) diye beklerken birden bir tomurcuk beliriverdi. Son saksı değişiminde bu tomurcuk da ölür diyordum ve......bütün eziyetlerime karşın "Ville de lyon" Clematisim açtı.

Harika bir renk, harika bir bitki. Her çeşidi ayrı bir güzellik. İnsanın ne kadar yeri varsa o kadar clematis sahibi olacağı geliyor (benden bu kadar ne yazık ki).
Eklenti 77076
Eklenti 77075

Bu yıldan fazla bir beklentim yoksa da, gelecek yıla iyice şenlenir umudundayım:)

Adalet Yağcı 08-05-2009 09:27

Ville de Lyon bende de var, şimdilik tomurcuk görünmüyor, ama gerçekten çok hoş bir rengi varmış.
Clematis için oldukça geç kaldığımızı düşünüyorum sevgili Nevsune.

nevsune 08-05-2009 09:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Adalet Yağcı (Mesaj 416687)
Ville de Lyon bende de var, şimdilik tomurcuk görünmüyor.

Adalet hanım sizinki dışarda durduğu için normal seyrini sürdürüyordur. Ben aldığımda havalar soğuktu ben de o kuru dala kıyamayıp kapalı balkona almıştım. Güzel de güneş gördü. Bu yüzden aceleci davranmış olabilir.

Normal olarak Temmuz'da çiçeklenmeliydi. Beni şaşırtıp, buldumcuk yapan da o ya zaten:D Şimdi açması anormal.

zerrinsrt 08-05-2009 10:07

Adalet Hanım sizin ve Deniz akvaryumu'nun sayesinde 8 kök 7 çeşit clematise sahip oldum :p.
Cl john paul 2
Cl gladys picard( 2 tane )
cl armandii
cl comtesse de bouchaud
cl piilu
cl warsawska nike
cl palish spirit
Bakımları konusunda çok acemiyim. Yardımlarınızı bekliyorum.
Son Ankara ziyaretinden sonra eşim tarafından bana sera ,çiçek reyonu hatta pazar yerindeki çiçekçiye uğrama yasağı geldi:(.Neyseki uzun sürmüyor;).

Adalet Yağcı 08-05-2009 11:35

Sevgili Zerrinsrt, çok iyi yapmışsınız, inanın hiç pişman olmayacaksınız, soğuklara çok dayanıklı bir bitki.
İlk yıl biraz sönük geçebilir ama sonraki yıllarda muhteşem görüntüler sizi bekliyor.
Bakımı diğer çiçekler gibi, sadece bitkinin kök kısmına malçlama yapmanız gerekiyor, ister ağaç kabuklarından ister taşlardan.
Ben kuru otlarla etrafını çevreledim, ama ağaç kabukları yerleştirmeyi düşünüyorum en kısa zamanda.

zerrinsrt 08-05-2009 11:50

Adalet Hanım,
Az önce bahçenizdeydim. Clematisleriniz çok güzel açmış. Darısı başıma. Önerinize uyup köklerini bir şekilde gölgeleyeceğim. Düzce'nin iklimine uygun bir bitki diye düşünüyorum.

Oyaman 08-05-2009 12:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon (Mesaj 414368)
Ben iki gün önce tepelerini biraz budayınca deneme amaçlı çelik hazırlayıp diktim. Geçen yıllarda da denemiştim olmamıştı bakalım bunların akıbeti ne olacak? :)

Sevgili Limon çelikleri perlitemi yoksa torfamı diktiniz ?

limon 08-05-2009 12:35

Torf+gübre+toprak karışımına diktim Oyaman.

Clematis Armandii çok hızlı boylanıyor. Çiçek tomurcuğu hazırlığı sandığım ince dallarda kuruma olmuş. Bugün tepe budaması yapmayı planlıyorum. Bitki boya vereceği enerjiyi çiçeklere versin diye düşündüm. Budadıklarımı yine dikip köklendirmeyi deneyeceğim.

limon 08-05-2009 22:06

1 Eklenti(ler)
Snowman den gelen "Madame Le Coultre", "Beyaz Clematis" bugün gelir gelmez Manolyanın yanıbaşındaki yerine yerleşti. Keyfi pek yerinde :)
Kokusuz Manolya da diyebiliriz, yalandan kim ölmüş :)
Eklenti 77281

zenfree 09-05-2009 17:55

1 Eklenti(ler)
Snowman'den gelen iki farklı clematisi aynı yere diksem olur mu? Ya da biraz alışmaları için yerlerinde mi bırakayım? Yardım lütfen.;)

Adalet Yağcı 09-05-2009 18:11

Gecikmeden yerine dikin, derim ben.
Bir an önce alışsın yerine çiçeklensin.
Ben üç clematisi otuz santim arayla diktim, hiç şikayetçi değiller.

limon 09-05-2009 19:37

Zenfree, nasıl ama çiçekleri? Dediğimiz kadar var mıymış? :)

Yukarda fotoğrafını çektiğim sarmaşık geldiğinde, rulo halinde kartona sarılı haldeydi. Kartonun tepesinden ne gelmiş diye bir bakayım dedim, tabak büyüklüğündeki çiçek bana gülümsüyor. Gel de bir kez daha aşık olma şimdi bu Clematise :) Bu ne zerafet... :)

uzman16 15-05-2009 10:14

Geçen gün seradan clematis aldım. Çok gelişmiş durumda, kökten itibaren 4-5 dal yanlara genişlemiş. Üzerinde çok fazla tomurcuk var. Boyu 1 metreden fazla. Çiçeklerinin tomurcuktan açmasına kadar geçen süreye dikkat eden var mı? 20-25 gün sürer mi acaba? Sabırsızlanıyorum açması için.

Yapraklarına su püskürtüyorum. Özel bir bakımı var mı? Dikkat ettiğiniz hususlar neler? (Köklerin gölgede kalmasına dikkat ettim.)

denizakvaryumu 15-05-2009 10:17

Cinsi nedir?

Genelde seradan çıkanlar bir şok durumu yaşıyor bir müddet beklemeye giriyor sonrasında açıyor.

Clematisin bu kadar çok tutulmasının sebebi hem güzel çiçekleri hem de büyüme hızı.Çok güzel gelişen bir sarılıcı.

COYOTE 15-05-2009 10:21

Clematisimde külleme olmuş.Ne yapmalı acaba? Biraz kırptım ama:(:(

uzman16 15-05-2009 10:26

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 422218)
Cinsi nedir?

Genelde seradan çıkanlar bir şok durumu yaşıyor bir müddet beklemeye giriyor sonrasında açıyor.

Clematisin bu kadar çok tutulmasının sebebi hem güzel çiçekleri hem de büyüme hızı.Çok güzel gelişen bir sarılıcı.

Pembe beyaz çizgili olduğunu söylediler. Üzerinde çiçek yok. (Fotoğraf netten alınma.)

Eklenti 78622

Üzerindeki tanıtım kartında resmi vardı. Umarım kartlar karışmamıştır ve açınca sürprizle karşılaşmam.

Tırmanması için satınaldığım 2 adet yeşil çıtayı merdiven gibi çaktım ve clematisi bu merdivene yerleştirdim. Çok şık durdu. Fotoğrafını çekip eklerim. Üzerinde 40 kadar tomurcuk var.;)

denizakvaryumu 15-05-2009 10:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi COYOTE (Mesaj 422220)

Kükürt bordo bulamacı gibi seçenekler var ama ev ortamında da olduğunu düşünürsek en iyisi bionem uygulayın derim.

denizakvaryumu 15-05-2009 10:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi uzman16 (Mesaj 422226)
Pembe beyaz çizgili olduğunu söylediler.

Eklenti 78622

Üzerindeki tanıtım kartında resmi vardı. Umarım kartlar karışmamıştır ve açınca sürprizle karşılaşmam.

Tırmanması için satınaldığım 2 adet yeşil çıtayı merdiven gibi çaktım ve clematisi bu merdivene yerleştirdim. Çok şık durdu. Fotoğrafını çekip eklerim. Üzerinde 40 kadar tomurcuk var.;)

Eğer Bauhausdan alınma ise 2-3 alternatif olabilir etiketi görmeden bir şey demek zor.

Örneğin piilu ise küçük tomurcuk, papa ise büyük tomurcuk.

uzman16 15-05-2009 10:46

İthalmiş, ben bir seradan aldım . Seracı Yalova'da Akdoğa firmasından getirtmiş.

Tomurcuklardan en büyüğü şu an 4 cm. kadar.

denizakvaryumu 15-05-2009 10:52

Bauhausa clematisleri Akdoğa veriyor.

Bu durumda clematisiniz büyük bir olasılıkla papa.(john paul 2)

http://www.bluebirdnursery.com/produ...id=vine&page=2

Bauhausa gelen pembe beyazlarda en gösterişli iki çeşit vardı zaten diğeri piilu.

hüsnüyusuf 15-05-2009 11:03

Clematisiniz Nelly Moser cinsi olabilir.

http://images.google.com.tr/images?n...ymoser&spell=1

hassoman 15-05-2009 11:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi COYOTE (Mesaj 422220)

"......."külleme hastalığı ile mücadelede mantar ilacı Fungusit (mesela Topas isimli) kullanılıyor. Sulandırılıp bitki aşağıdan yukarıya spreyleniyor. Mümkünse kök yüzeyinide ilaçlamayı unutmayın. Durağan hava, bitkilerin üstten sulanması hastalığı hızlandırabiliyor.

İlkbaharda iyi budama, yaprak geliştirici azotlu gübreler, çiçekler için potasyumlu karışımlar bir ölçüde mücadele için önemli. Yaz ortasında oya ağaçlarındaki hastalık için 10-15 günde bir ilaçla sprey yapmalısınız. Budama yapmak çözüm, ama çiçekleride yok edebilir. Taflanları ve diğer yapraklı bitkileri fark ettiğinizde budamaktan çekinmeyin. Kesilen dalları ortada bırakmayın yok edin. Hatta yakın.

Gölgede kalan gül, oya ağacı gibi tam güneş seven bitkileri kışın söküp güneşli bir yere taşıyın. Dev, gölge yapan ağaçlarınız varsa, içten yazın güneşin toprağa geçebilmesi için biraz budayın.

Tarım ilaçları dışında toz kükürtü (ecza depolarında satılıyor) akşam vakti ıslattığınız yapraklara serpmelisiniz. Bir tülbent ya da naylon çorabın içine kükürdü doldurup puf puf serpin. İşlem sırasında üzerinizdeki metal aksesuarlar varsa çıkartın, kükürt metali karartıyor. Bu işlemi haftada bir devam edin.

Karbonat (sodium bicarbonate) ya da potassium bicarbonate ile çok az sirke, mayi arap sabunu sulu karışım da külleme hastalığı ile mücadelede kullanılıyor. Maddelerden birini (4 litre suya 30gr. karbonat.+ 4 yemek kaşığı sirke + iki avuç arap sabunu) mayi arap sabunu ile karıştırıp bitkinizi güneş yokken yıkayın. Haftada bir işlemi tekrar edin… Arapsabunu karbonatın yapraklara işlemesi, kalıcı olması için önemli. Karışımlardan sadece birini kullanmanız işe yaramaz. Bu arada uyarayım bitkilerin çoğuna bu karışım iyi gelirken, bazılarında yaprakları yakabiliyormuş, bence siz Topas‘tan şaşmayın. İlaçlama miktarları kutu üzerinde yazılı, sorun olmaz!Hala bu yazdıklarım işe yaramıyorsa sizin oralardaki bir Tarım il müdürlüğüne danışın. Mutlaka doğru ilacı ve yöntemi size bildiricektirler…

Murat Pilevneli http://bahcevan.com/kulleme-hastaligi

uzman16 15-05-2009 11:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hüsnüyusuf (Mesaj 422283)
Clematisiniz Nelly Moser cinsi olabilir.

http://images.google.com.tr/images?n...ymoser&spell=1

Olabilir. Açmış olan başka bir saksıda gördüğüm çiçek yüklediğiniz resme çok benziyor.

Bekliyorum. Umarım kısa sürede açar.

Snowman77 den de beyaz clematis Madame Le Coultre aldım. O daha çok küçük. Temmuz ekim arası çiçekleniyormuş.

denizakvaryumu 15-05-2009 11:19

Nelly Moser nolamaz :)

Bauhaus-Akdoğa ya bu çeşit gelmedi.

COYOTE 15-05-2009 11:26

Sn Hassoman teşekkür ederim. Arap sabunluyu hemen deneyeyim, bionem de yanıma kar kalsın. Her eve lazım galiba..

limon 15-05-2009 12:24

3 Eklenti(ler)
Denizakvaryumuna katılıyorum, Akdoğa'ya gelen pembe beyaz tür Papa olmalı. Ben de bir adet perişan durumda ama dipten sürgünü olan almıştım. Üç gün önce yere yatmış bir dalını bağlamıştım, bir gün yanına uğramadım, dün baktığımda gözlerime inanamadım. O bağladığım dal dışında bir dal daha uzamış ve hepsini geçmiş, bir günde yaklaşık 40-50 cm uzamış, inanılmaz. Bu yaz açması konusunda ümitsizdim ama artık yakında tomurcuklanmasını beklemeye başladım. :)

Clematise halen ilgisi olmayan için bahçemde açmaya başlayan güzellerin fotoğraflarını çektim :) Yanılmıyorsam henüz açmamış 4 çeşidimin daha olması gerek. Bunlar erken davranıp açanlar, sırada çoook tomurcuk bekliyor. Hepsi birden açında bir fotoğraf daha eklerim.

Snowman'den yeni gelen Clematisim, Madame Le Coultre
Eklenti 78656

En çok bu tür açtı şu sıra.... Clematis 'Snow Quenn'
Eklenti 78657

Üzerindekiler bugünlerde her yeri kaplayan çam tozları. Bu rengi çok seviyorum. Adını bilmiyorum. Clematis "Jackmani" olabilir.
Eklenti 78658

limon 15-05-2009 12:48

Clematis köklendirme ile ilgili video buldum. Daldırma, havai köklendirme dediğimiz tarzı uygulamalı gösteriyor, yöntem çok basit, hemen deneyeceğim.
http://www.5min.com/Video/How-to-Pro...matis-18630187
Burada da Clematis türlerinden ikisini anlatıyor.
http://www.graspr.com/videos/Growing-Clematis-1#
Kışın açan Clematis
http://www.graspr.com/videos/Sweet-Autumn-Clematis-2

Burada işimize yarayacak bir çok video var.
http://www.5min.com/Video/How-to-Pru...lants-18630184

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:33.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025