agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sarılıcılar (https://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/)
-   -   Yaban Asması (Clematis sp.) (https://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/4446.htm)

denizakvaryumu 21-05-2009 13:59

Hımmm sizin beyaz ile yukardaki katmerli mavinin birbirine sarılıp aynı yerde çiçek açtığını düşünün.

nevsune 21-05-2009 14:06

1 Eklenti(ler)
Bu da daha 1 ay bile olmadı, "bu kuru dal parçasını n'apcam" diye istemediği, zorla aldırttığım annemin Gladys piccard'ı. Tam bir zerafet örneği.
Eklenti 80205

İnsan hangi birini alacağını şaşırır bunların. İyi ki bahçem yokmuş, ucuz kurtarmışım.

Fotoğrafı yan yüklemişim, karizması çizilmiş:) Yeniden yüklüyorum

limon 21-05-2009 14:31

Zenfree, çok güzellermiş.

Adalet Hanım, "vyvan pennel" umduğumdan daha da güzel. Snowman gönderecekti ama çiçek açana kadar durdurmuş.

Yeni bir bahçe yapsam, bahçe duvarının bir boyuna sadece Yaban Asmaları dikerdim. Yaprak dökmeyen, değişik zamanlarda açan türleri karıştırarak. Bir boy Mor Salkım dikerdim, bir boy da Sarmaşık Gülleri.

Acemiliğime geldi burası...

Nevsune hanım, siz sormuştunuz galiba, "o yatırıp diktiğimiz dalı kesiyor muyuz?" diye. Köklenene kadar kesilmiyor dal. O mesajınızı çok aradım ama bulamadım :)

nevsune 22-05-2009 09:34

Adalet hanım, görüyorsunuz değil mi insanın ne kadar clematisi olsa da göz doymuyor, her gördüğünü alası geliyor. Bu nasıl bir çiçekmiş böyle. Benim balkonda da var ama asıl bahçe çiçeği bana kalırsa.

İlerde hayallerimdeki gibi verandalı bir evim olursa her bir direğine clematis(ler;)) sardırmaya karar verdim. Hatta sırf bunlar yüzünden her yere çardak yapabilirim, daha hızımı alamazsam ağaçlara sardırırım:p Bulabildiğim her noktayı değerlendiririm gibi geliyor bana. Bir de denizakvaryumu'nun fotoğrafını yüklediği bodur clematisler gelsin hele, onları da artık her yere sepiştiririm.

Sevgili Zenfree, bu erkenci bir çeşit şimdilik bulunamayabilir belki. Çiçeklenmesi Mayıs-Haziran olarak geçiyor. Dönemlerine göre getirip satıyor Akdoğa bunları sanırım. Her aradığınız çeşit her zaman bulunmuyor. Son olarak Bauhaus'a Jackmanii aramaya gittiğimde bu sefer de mor olarak "polish spirit" vardı.Her ne kadar çiçeğini Jackmanii kadar çok beğenmesem de istediğim kombinasyonu yapma adına onu aldım. Bu yıl çelik almayı becerebilirsek, gelecek yıl elimizde hayli çeşit olacak demektir:)

Sevgili limon, bazen heyecana kapılıp ve biraz da tembelliğe kaçıp, araştırma yapmadan sorular soruyorum. O sorulardan biri tepesini budama ile ilgiliydi. Zaten çiçeğimin solması ile birlikte orada sürgünlerin oluştuğunu gördüm, sorumun yanıtını bitkim vermiş oldu:) İkincisi sorumun yanıtını da videoyu bir kez daha izlemekle aldım. Sizi yormamak ve gereksiz yer işgal etmeme adına sorumu sildim:)

züleyha 22-05-2009 10:05

Hergün yeni çiçekler keşfediyorum, her keşfettiğim çiçekte de açgözlülüğüm bir kat daha artıyor. Çalışan ve sürekli şehirdışına çıkmak zorunda kalan bir insan için 75 saksı çiçek çok fazla ama 75 taneyi büyüten için 85 de olabilir diyorum ama her şehir dışı görev çıktığında bu çiçekleri kim sulayacak stresi de kalbimi hoplatmıyor değil. Ama bu çiçeğe sahip olamazsam da kalbim dayanmaz, küçük çaplı bir kalp hoplaması mı yoksa kalp krizi mi ****** ilkini tercih ediyorum ve ilk fırsatta çiçekçileri dolaşmaya başlıyorum, acil sahibinden satılık yaban asması aranıyor :D

limon 22-05-2009 18:08

Ben de Nevsune gibi düşünüyorum. Yeni bir eve taşınıp, bahçemi yapacak olursam (Bugünlerde başladım yine araştırmaya, canım değişiklik istiyor gibi ;) ) bahçe duvarının bir boyuna sadece Clematis türlerinden dikeceğim, yaprak dökmeyeni, dökeni, katmerlisi, yalın katlısı, yazın açanı, kışın açanı vs... vs... vs... Hele bir de bodurlarından gelsin, elveda mevsimlik çiçekler, hem çok yıllık, hem dertsiz, biti yok, kırmızı örümceği yok, pası yok, küllemesi yok, kocaman rengarenk çiçekleri var, kışın bile açanı var, e daha ne istenir ki? :)

Beyaz Salkım, hiç gördünüz mü Tekin bey? Fotoğraftaki çok güzelmiş.

limon 22-05-2009 18:31

Bahçedeki Oya Ağacının birinde ve güllerde külleme başladı. Aman Yaban Asmama sıçramasın, şimdiye kadar hiç bir zararlı veya hastalık olmadı...

denizakvaryumu 22-05-2009 21:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi COYOTE (Mesaj 428104)
İnşallah Limon, da küllemesi maalesef var:(

Yakın ve uzak çekim fotosunu ekleyebilirmisiniz?

Yapraklarda kahverengi benek gibi lekeler var mı?

COYOTE 22-05-2009 22:06

Şu an ekleyemem ama güllerden biliyorum. Ancak clematisin dallarında henüz yapraklarda değil. Yer yer kahverengi.

Hülya 25-05-2009 00:43

Cematis çeşitleri var bu linkte .Çok güzeller

http://images.google.com.tr/imgres?i...3D126%26um%3D1

uzman16 25-05-2009 14:20

Farklı renklerde birkaç yaban asmasını aynı saksıya diksem renklerinde bir değişim olur mu acaba ne dersiniz? (Pembe beyaz çizgili ile beyaz rengi biraraya ekmeyi düşünüyorum.)

denizakvaryumu 25-05-2009 14:28

Renklerinde bir değişiklik olmaz ama tohumlarından değişik clematisler çıkabilir.

uzman16 25-05-2009 14:38

Tohumu nasıl alınıyor? Bu konuda birşey okumadım şimdiye kadar.

Yılmaz Yalçın 25-05-2009 18:45

Clematis merakımı bugün giderdim Eminönünden geçerken çiçekçilere uğradım.2 adet cclematis aldım.Ancak birisinin üzerinde;jackmanii group Vino yazıyordu,diğerinde ise;montana Marjorie yazıordu.Vinonun üzerinde 1 adet tomurcuk vardı bir tanesi de çiçek açmıştı.
Merak ettiğim;montana türü clemetis Marjorie'nin çiçeklenme dönemi geçti mi?Bir daha ne zaman çiçeklenir?

günebakan 26-05-2009 15:23

1 Eklenti(ler)
Sanırım benim clematislerimde çiçek verecek:)

Eklenti 81587

Kiraz 26-05-2009 17:29

1 Eklenti(ler)
Eklenti 81609

Nihayet ilk çiçek açtı. Cinsi "dorothy walton" mış, hazirandan itibaren açarmış. Güle sarılıp merdivenin yanına tırmanıyor, boyu beni çok geçtiği için zor fotoğraf çekebildim.

Adalet Yağcı 26-05-2009 18:54

Sevgili Günebakan, Kiraz, haydi gözleriniz aydın, Ağaçlar Netli olupta clematisi olmayan kalmasın.
Bu sene Haziran ayından itibaren herkes bir kaç çelik alsın, tutturabilirsek değiş tokuş yaparız, nasıl fikir?

hassoman 26-05-2009 19:15

Adalet hanım,
Ben varım...
Tutturmayı başarabilirsem, elimdeki yabanasmaların çeliklerini seve seve paylaşırım.
Bu kampanyayı madem siz başlattınız, yürütmesi de sizden olsun...:D

Kiraz 26-05-2009 19:16

Kesin çelikler alınacak. Geçen sene haziran ayında aldığımçelikleri, pet şişeyle korumaya almıştım. İki ay boyunca yeşil gözüküyordu, pet şişeyi kaldırınca hızla bozuldu. Bu sene köklenmesi için çok bekleyeceğim.

nevsune 26-05-2009 19:25

Geçen yıl çelik alma işi herkeste başarısızlıkla sonuçlanmış galiba. Bu yıl limon'un verdiği linkteki videoda yapıldığı şekilde denemekte yarar var. Kimi bitki dikine değil de yatırılarak daldırma usulu ile çoğalıyor. Clematis de bunlardan biri demek.

Bir de sanırım çiçeklenmelerin bitmesini bekleyeceğiz. Haziran denmesi acaba, erkenci çeşitler için mi? Benimkilerde şu anda zaten 2-3 dalcık var. Onları da daldırırsam çiçeğini nerede bulurum:)

limon 26-05-2009 23:07

Nevsune, bendekilerin bu sene dalları çok gelişti. Hep diyordum ya "çok ince dallar nasıl çelik alınacak?" Demek ki bitkinin gelişmesi için 2-3 seneye ihtiyaç var. Bu sene sanıyorum başarılı olacağım.

Adalet Yağcı 26-05-2009 23:43

Bakın ne güzel, tecrübeler paylaşılıyor, işimiz kolaylaşıyor.
Benim çelik alabileceğim üç clematisim var, diğerleri çiçek açmalarına rağmen çok cılız görünüyorlar vyvan pennel gibi.

Demekki nane gibi toprağa yatırıp gömmek daha iyi oluyor deneyip görmek lazım.

Yılmaz Yalçın 27-05-2009 13:03

Bir belgeselde izlemiştim BBC Prime'de clematislerin çeliklenmesiyle ilgili aynen şöyle yapıyorlar;bir dal clematisin kısa yan dallarından herhangi birisini elle 2,3 cm. kopartıyorlar ve yere yatırıp o elle kırdıgımız yan daldan olacak şekilde 4,5 cm.derinlikte torfa gömüyorlar.Bu şekilde yeni clematisler elde ediliyor.

nevsune 27-05-2009 14:44

Ben aynen dediğiniz gibi yapıp, yolda gelirken kırılan bir dalı toprağa yatırdım ama hiç emin değilim böyle tutacağından.

nevsune 27-05-2009 18:56

Sn. kubat_izmirli, iyi ki almışsınız daha çiçek açabilir. Montanaların bütün çeşitleri için çiçeklenme Mayıs-Haziran yazıyor. O tohumdakiler öncü çiçeklerdir. Hele gelişmiş diyorsunuz daha mutlaka açacaktır. Güle güle büyütün.

Çiçekten sonra sizinki artık tam çelik kıvamında olur. Müjdeli haberleri siz verebilirsiniz belki:)

Güngör Salman 27-05-2009 19:51

3 Eklenti(ler)
Bunlarda benim güzellerim.

kaktüs 27-05-2009 19:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kubat_izmirli (Mesaj 431562)
Bir belgeselde izlemiştim BBC Prime'de clematislerin çeliklenmesiyle ilgili aynen şöyle yapıyorlar;bir dal clematisin kısa yan dallarından herhangi birisini elle 2,3 cm. kopartıyorlar ve yere yatırıp o elle kırdıgımız yan daldan olacak şekilde 4,5 cm.derinlikte torfa gömüyorlar.Bu şekilde yeni clematisler elde ediliyor.

Ben anlamadım nasıl olduğunu? Ana bitkiden koparılıyor mu?

Yılmaz Yalçın 27-05-2009 19:57

Umarım montana marjorie türü clematisim çiçeklenir.
Clematis sitesinde mayıs haziran arası çiçeklenir yazıyor ama kısmet umarım çiçeklenirde yayınlarım sitede:)
montana Marjorie
Latin Name montana
Colour White and Pink
Pruning No Pruning
Height 20 - 30ft (6 - 9m)
Flowering May and June
Aspect Will Tolerate shade
Aspect Any Aspect
VIGOROUS Clematis

Yılmaz Yalçın 27-05-2009 20:03

Sayın Kaktüs,
Evet ana bitkiden 15,20 cm.bir dal kopartılıyor(dal yapraklı olabilir)sonra o daldaki yeni sürgün dal da elle kopartılıp o kısımdan topraga gömülüyor.

ardabora 28-05-2009 18:26

2 Eklenti(ler)
Benim yaban asmam, sanırım clematis X durandii cinsi oluyor değil mi? yanlışım varsa düzeltin.

CLEMATIS X DURANDII-1

CLEMATIS X DURANDII-2

Sizinkiler gibi nazik ve ince yapraklı değil.:( Yaprakları daha kısa ve tıknaz,çiçekleri de daha kalın yapraklı,daha dar ve 4 yaprak açıyor. Geçen yıl ben bu clematisialdıktan sonra ikinciye çiçek açmıştı.

"ikinciye çiçeklenirken az yapraklı olabilir" demişti bir kaç arkadaş burada.

Şimdiki çiçekleri de 4 yapraklı,sadece resmin sol tarafında açmamış olan tomurcuk 5 yapraklı...Netteki resimlere bakıyorum genelde 4 yapraklı...Taktım ben bu yaprak sayısına..:dilli:

Yine de kendimi fazla üzmeyeyim,önce buna bakmayı öğrensem iyi olacak,sonra diğerlerine geçiş yaparız. Aslında bakımı için özel bir şey de yapmıyorum. Sadece dibine sedum koydum,gölge olsun diye.

Sanırım 9-10 kök bir arada,köklerini ayırmadım,korktum.:confused:

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:32.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025