agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sarılıcılar (https://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/)
-   -   Pasiflora - Çarkıfelek çiçeği (https://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/1313.htm)

athena -asena 20-05-2010 09:25

3 Eklenti(ler)
sn bari ' nin yolladığı tohumlarda çıkan pasifloralarım

xenkebikec 20-05-2010 10:39

Çok güzeller, sanki biraz büyük gibi. Sanırım çok değişik çeşitleri var. Biraz zahmetli herhalde Çarkıfelek çiçeği tohumdan büyütmek.

Sebahattin Sargın 20-05-2010 13:59

Yaprakların fotoğrafını çekip yayınlayabilirseniz yardımcı olmaya çalışırız Yalçın Bey. Diktikten sonra gölge bir alanda toprağını nemli tutun. Tahminimce Pas. caerula olabilir, ülkemizde en çok bu türden mevcut...

Sevgiler ;)

acemifüsun 20-05-2010 14:04

Sevgili Yılmaz kağıt peçeteyi ıslatıp, kök kısımlarına sarın, dikinceye kadar nemini korusun. Diktikten sonra aspirinli su ile iyice sulayın:)

acemifüsun 20-05-2010 14:24

Sevgili Yılmaz bence önce saksıda ve gölgede dursun:)

xenkebikec 20-05-2010 16:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi xenkebikec (Mesaj 641929)
Dün bir yapı marketten çeşitli çiçek tohumlarının arasında görünce hemen aldık iki paket. 23 Nisan da bozcaada'dan getirdiğim üç parçadan hiç birisi tutmadı, solup gittiler.

Şimdi bu tohumları ekmek istiyorum. Zaman olarak biraz geç mi kaldık? En azından bir paketini denemek istiyorum. Dikkat etmem gereken noktalar nelerdir. Evde saksı içine ekmeyi düşünüyorum. Aspirin içinde bekletmek **** su içinde bekletmek gerekir mi? Adım adım yazarsanız çok sevinirim. Bitkileri çok sevmeme rağmen yetiştirme konusunda çok az bilgim var.

Saygılarımla.

Benim sorum biraz gümbürtüye gitti galiba, yardımcı olursanız sevinirim.

Yılmaz Yalçın 20-05-2010 16:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi xenkebikec (Mesaj 642178)
Benim sorum biraz gümbürtüye gitti galiba, yardımcı olursanız sevinirim.

Sevgili xenkebikec,
Passiflora tohumu eğer meyvesinden alınıp kısa süre içinde ekilirse tutma ihtimali çok yüksektir.Ancak yapı marketlerden alınan tohumlar eski olduğundan tutma ihtimali çok zayıftır..Mesela ben de Koçtaş'tan Vilmorin Marka passiflora tohumları aldım ancak 1 ay önce ektiklerimin hiçbirisi çimlenmedi..Zaten çimlenmesi 1-3 ay arasında gerçekleştiğinden umutsuzluğa kapılmak için tohum ekiminden itibaren en az 3 ay beklenmelidir.Tohum ekmek için başka saksı kullanın içine torfla karışık toprak koyup ısının 20 derece civarında olduğu gölge bir yerde saklayın ve jelatin ile saksının üzerini hava almayacak şekilde kapatın toprağını ise üzerine nemli olacak şekilde fıs fıs ile hafiften ıslatın ama asla çok ıslatmayın..Yoksa çürüyebilir tohumlar..Tohumları ekmeden önce bir gece portakal suyunda bekletin..Tohum ekmek için geç kalmadınız..Ama size tavsiyem tohumdan üretilmesi çok zor oldugundan fide temin edin.

xenkebikec 20-05-2010 18:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Yılmaz Yalçın (Mesaj 642187)
Sevgili xenkebikec,
Passiflora tohumu eğer meyvesinden alınıp kısa süre içinde ekilirse tutma ihtimali çok yüksektir.Ancak yapı marketlerden alınan tohumlar eski olduğundan tutma ihtimali çok zayıftır..Mesela ben de Koçtaş'tan Vilmorin Marka passiflora tohumları aldım ancak 1 ay önce ektiklerimin hiçbirisi çimlenmedi..Zaten çimlenmesi 1-3 ay arasında gerçekleştiğinden umutsuzluğa kapılmak için tohum ekiminden itibaren en az 3 ay beklenmelidir.Tohum ekmek için başka saksı kullanın içine torfla karışık toprak koyup ısının 20 derece civarında olduğu gölge bir yerde saklayın ve jelatin ile saksının üzerini hava almayacak şekilde kapatın toprağını ise üzerine nemli olacak şekilde fıs fıs ile hafiften ıslatın ama asla çok ıslatmayın..Yoksa çürüyebilir tohumlar..Tohumları ekmeden önce bir gece portakal suyunda bekletin..Tohum ekmek için geç kalmadınız..Ama size tavsiyem tohumdan üretilmesi çok zor oldugundan fide temin edin.

Sn. Yılmaz Yalçın ilginizden ötürü çok teşekkür ederim. Bahsettiğiniz gibi ben de Koçtaş'tan aldım tohumları. Bu akşam ıslatacağım tohumları ve yarın aldığım torf ile bahçeden de biraz toprak alıp karıştırıp ekeceğim. Sanırım marketlerde paketlerin içinde satılan torfla işimi görür.

Tam anlamadığım yer saksının üstünün örtülmesi. Şimdi ektikten sonra üstünü biraz ıslatıp jelatin ile kapatacağım. Işık ve hava almayacak. Her gün kaldırıp üzerini yeniden biraz ıslatacağım ve bu şekilde çimlenene kadar devam edeceğim. 1-3 ay arası. Sabrım var fakat cahillikten olsa gerek yanlış yapmaktan çekiniyorum.

Yaklaşık bir ay önce Bozcaada'dan 3 dal getirmiştim. Onları ektim fakat tutmadılar zaten aldığımda da çok sağlıklı değillerdi Ya da ben beceremedim :). Şimdi tohumdan çimlendirmeyi deneyeceğim.

Teşekkür ve saygılarımla.

ALPAY AKSOY 20-05-2010 18:40

merhaba,çarkıfelek tohumdan elde etmek isteyenler passion flora caerulea(meyve rengi turuncu ve yumurta büyüklüğünde) şimdi şuan koçtaşda johnson-seeds tohum standında var.ve çoook ta hesaplı,3,10 tl,paketde 40-50 arası tohum var.meraklılara duyrululur..başarılar sizlere..

ALPAY AKSOY 20-05-2010 18:48

ayrıca bu passion flora tohumların çok çeşitlerini zengarden izmir'den de temin edebilirsiniz.ama ben uğraşmam hazır fidan olarak düşünüyorum derseniz,size tavsiyem /tropiksera.com/ dan mutlu abiden de temin edebilirsiniz..ben ondan hazırda ikitane aldım.panama red olanından ve çok hızlıda gelişiyor.sevgilerimle..

Sebahattin Sargın 20-05-2010 21:16

Yılmaz Bey;

Köklenene kadar gölge bir alanda nemli olarak tutulması Passifloranız için daha sağlıklı olacaktır.

Sevgiler ;)

Sebahattin Sargın 20-05-2010 21:26

Havalar pek soğuk değil, ortamıda nemli ama çamurlu olmamak kaydı ile tuttuğunuzda köklenme oranı yüksek oluyor :) Yapraklarının fotoğraflarının yayınlayabilirseniz türünüde belirlemiş oluruz. Umarım olumlu sonuç alırsınız...

Sevgiler ;)

Yılmaz Yalçın 20-05-2010 22:03

4 Eklenti(ler)
Sayın Sebahattin Bey,
İşte passifloramın fotoğrafları.

h.erarslan 20-05-2010 22:11

Sayın Athena bitkileriniz son derece sağlıklı görünüyor, çiçeklerini açtığında yine görmek isteriz.

Sebahattin Sargın 20-05-2010 22:26

Yılmaz Bey çok büyük ihtimalle bu bir Passiflora incarnata. Soğuğa en dayanıklı Passiflora türlerinden biri. Umarım başarılı olursunuz...

Sevgiler ;)

Yılmaz Yalçın 20-05-2010 22:37

Passiflora caruela sanmıştım ama değil mi?

Sebahattin Sargın 20-05-2010 22:49

Caerula genelde beş loblu oluyor bazı yerlerde üç loblu türlerinede rastlamıştım, ancak ben bu incarnataya benzettim. Son fotoğrafta beş loblu bir yaprak var, Pas. caerulada olabilir ;)

Yılmaz Yalçın 20-05-2010 22:53

Yarın bahçedeki ana bitkinin fotoğrafını çekerim:)Tomurcukları vardı üzerinde ozaman daha net olur:)

Sebahattin Sargın 20-05-2010 22:59

Evet daha iyi olur, internetteki fotoğraflara biraz daha bakınca kararım Pas. caerulaya doğru kaymaya başladı. Yarın genel fotoğraf ile kesin karara varmış oluruz...

Sevgiler ;)

Yılmaz Yalçın 20-05-2010 23:02

Bazı yapakları 3 loblu bazıları da 5 loblu..Acaba yaprakları büyüdükçe 5 loba mı dönüyor böyle birşey olabilir mi?

athena -asena 20-05-2010 23:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi h.erarslan (Mesaj 642411)
Sayın Athena bitkileriniz son derece sağlıklı görünüyor, çiçeklerini açtığında yine görmek isteriz.

sayın h. eraslan ; çiçekleri açtığında fotoğraflarını görürsünüz.

athena -asena 20-05-2010 23:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi xenkebikec (Mesaj 642007)
Çok güzeller, sanki biraz büyük gibi. Sanırım çok değişik çeşitleri var. Biraz zahmetli herhalde Çarkıfelek çiçeği tohumdan büyütmek.

sayın xenkebikec ; teşekkürler. pasifloranın çok çeşitleri var. tohumdan büyütmek bayağı bi zordur tohumlar taze ise çabuk çimleniyor . yoksa bayağı bi uzun sürüyor. şu an benim çimlendirme kabında 7 adet tohum var ama henüz hiç bir belirti yok .

Nariel 21-05-2010 00:00

2 Eklenti(ler)
P.caerula'nın tohumdan yeni gelişme aşamasında ilk yaprakları 1, sonrakiler 3, en son çıkmaya başlayanlar ise 5 loblu oluyor.

Bizim gariban bu yıl coştu, açtıkça açtı, artık tomurcukları azaldı. Çiçeklenmesi bittiğinde saksısını büyütmeyi ve yeni toprak koymayı düşünüyorum.

Yılmaz Yalçın 21-05-2010 21:52

Arkadaşlar,
İşyerimin bahçesindeki passifloranın türü carouela çıktı..Bugün inceledim 5-6 loblu yaprakları vardı..Bahçıvanda türünü onayladı.Merak ettiğim mesela gülleri çıplak köklü olarak Nisan sonuna kadar en geç bahçeye dikebiliyoruz ancak Mayıs gibi dikersek tutmuyor bunu bizzat denemiştim..Passiflorayı çıplak köklü dikmek için geç mi kaldık?Bahçenin nispeten gölgelik bölümüne diktiğim passifloralar tutar mı,şansım nedir?

acemifüsun 21-05-2010 22:51

Sevgili Yılmaz bence İstanbul için geç sayılmaz bu hafta havalar da serin, gerçi deneyimli arkadaşlar ne der bilmiyorum? Sonradan aklıma geldi köklendirme hormonu elinizde varsa bir de o şekilde yeni aldığınız köklenmiş, körpe bir dalı deneyin:)

Yılmaz Yalçın 21-05-2010 22:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi acemifüsun (Mesaj 643177)
Sevgili Yılmaz bence İstanbul için geç sayılmaz bu hafta havalar da serin, gerçi deneyimli arkadaşlar ne der bilmiyorum? Sonradan aklıma geldi köklendirme hormonu elinizde varsa bir de o şekilde yeni aldığınız köklenmiş, körpe bir dalı deneyin:)

Köklendirme hormunu yok malesef:(İşyerinin bahçesinden nazikçe kökü de gelecek şekilde kökte filizlenmiş fideler çıkardım topraktan ve onları dün toprakla buluşturdum..Evet havalar 20 derece inşallah tutarlar.

limon 22-05-2010 20:41

Sevgili Nariel çok güzel çiçeklenmiş Pasiflora. Çiçek açtıktan sonra yaklaşık ne kadar kalıyor üzerinde?

Nariel 22-05-2010 23:53

Sevgili limon, çiçeklerçok kısa ömürlü, 1 gün açık kalıyorlar.

nariçi 23-05-2010 06:21

Meyve tutuyor mu (meyveli mi)? Sadece çiçek mi açıyor?

Nariel 23-05-2010 12:15

Malesef hiç meyve tutmadı. Teorik olarak tutması gerekiyor çünkü tutmazsa nereden tohum verecek? Bu zamana kadar 20'ye yakın çiçek açtı ama..

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:50.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025