agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sarılıcılar (https://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/)
-   -   Pasiflora - Çarkıfelek çiçeği (https://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/1313.htm)

Uluçınar 24-06-2013 10:39

Passiflora bahçesi kurmak istiyorum.

Öncelikle herkese merhaba. Burada daha çok yeniyim haliyle acemiyim ;) Tesadüfen rastladım bu siteye çok ilgimi çekti. İlk başta sellukayı tanıdım burada fakat meyveliler daha çok cezbetti beni :D Uzun lafın kısası Bursa'da bir passiflora bahçesi kurmak istiyorum kendi imkanımca. Quadrangularis, mollissima, actinia, coccinea ve edulis ile büyük bir çardak kurup toprakla uğraşmak istiyorum. Bu bitkiye nasıl ulaşabilirim diye şöyle bir göz gezdirdim karşıma zengarden diye bir site çıktı. Hepsinin tohumlarından beşer tane alsam baya tuzlu tutuyor ve bir öğrenci için zor geliyor o parayı vermek :D Bu tohumları bulmanın başka bir yolu var mı? Belki seralardan temin edebilirim diye düşündüm bir fikri olan varsa lüften yardım etsin bana. İş tohumlarla bitmiyor tabi. Tam anlamıyla çimlendirmeyi ve büyütmeyi nasıl ve nerden öğrenebilirim? Armut piş ağzıma düş diye bekliyorum ama yardımcı olursanız çok sevinirim :D

cihan_as 25-06-2013 22:00

Sn uluçınar, çelik köklendirmeyi denemeni öneriyorum, çevrende gördügün çarkıfelek dallarını, 10 santim boyunda keserek saksılara dikersin, ben bu yötemle köklendirmeyi başardım. Ayrıca tohumdan plastik bardaklarda çimlendirdim, çok sayıda tohum ektiğim halde 4 tohum çimlendi. Sana tuzsuz şekilde, masrafsız cebinden kuruş para çıkmadan :) mektup zarfı içerisinde tohum gönderebilirim.

Uluçınar 25-06-2013 22:55

Cihan as çok teşekkür ederim teklifin için :) Benim çevremde de var passiflora fakat cinsini bilmiyorum. Başlamışken tam yapayım dedim en sonunda, para biriktiriyorum şuan. Benim tek derdim bu bitkiyi yetiştirebilmek. Tohumları çimlendirmek zor mu? Birde türlerine göre istekleri değişiyor sanırım. Yetiştirme bilgilerini nerden elde edebilirim?

syuksek 11-07-2013 15:03

3 Eklenti(ler)
Geçen yıl Eylül ayında yazlık komşumuzla aramızdaki çite sarsın diye diktiğim Passiflora caerulea 10 ay sonraki hali :
Eklenti 425163

Çiçeği
Eklenti 425164

Meyvesi :
Eklenti 425165

İnanılmaz hızlı büyüyor değil mi :)
Meyvesini de ilk defa gördüm, rengi sarıya dönünce yedik. Çok lezzetliydi.
Maalesef küllenme hastalığından muzdarip...

bari 16-08-2013 18:57

1 Eklenti(ler)
İncarnata nihayet çiçek açtı, 3 yaşında...

HAKAN_O 19-08-2013 17:20

Selam,yaklasik 4 sene önce diktiğim passiflora çok büyüdü ve tüm çiti sardı ama meyvelerin içi boş bu konuda bana yardımcı olurmusunuz ne yapabilirim.
şimdiden tesekkurler.

vehbi 16-09-2013 10:03

4 Eklenti(ler)
İncarnata iki çeşit meyve verdi.

vehbi 16-09-2013 10:14

3 Eklenti(ler)
passiflora granadilla(mor granadilla) henüz bir yaşına gelmedi çiçek açtı yaklaşık iki buçuk metre boyunda oldu gelişmesi çok hızlı.

antihistaminik 19-09-2013 19:12

1 Eklenti(ler)
arkadaşlar, yaklaşık 10 yıldır terasta saksıda yaşayan bugüne kadar sadece çiçek açan pasiflora bu sene bir baktım ki bir adet meyve vermiş. tatilden dönünce gördüm. şok oldum.
biraz araştırınca her türünün yenmedigini ayrıca dozunun önemi falan derken tadına bakmak gibi bir niyetim olamadı, öylece duruyor. başta yeşildi. sonra turuncuya döndü.
yıllarca meyve vermeyen (hatta verdigini bilmedigim) passifloranın meyve vermesinin şaşkınlığı üstüne bir şaşkınlık daha eklendi.. işte fotografı:

Eklenti 442786

bu ismini bilmedigim uçan(sanırım) sevimli böcekler resmen bu tek meyvenin üstünde partiliyorlar. hergün ~5cm lik meyvede 10-15 böcek toplaşıyor. anlamadım gitti. 10 yıl meyve vermeyen pasiflora ne oldu da vermeye karar verdi, bu aynı tür böcekler neyin nesi var mı bir bilen ???

altintasna 19-09-2013 19:27

Adlarını bilmiyorum ama daha yavru o böcekler. Pis pis kokarlar zorda kalınca, korkunca filan. =)

Beslenmek için bu bitkinin meyvasına bayıldıkları belli =)

Tohumcu Nılgun 19-09-2013 23:21

4 Eklenti(ler)
Arkadaslar, fotograflarini ekledigim bu Passiflora'nin turunu ogrenmek istiyorum, yardimci olursaniz sevinirim.

vehbi 20-09-2013 08:47

Tohumcu Nılgun;1201023]Arkadaslar, fotograflarini ekledigim bu Passiflora'nin turunu ogrenmek istiyorum, yardimci olursaniz sevinirim
Passifloranız sanırım caurella(mavi çarkıfelek) meyveleri olgunlaştıkça sarıdan turuncu rengine dönüyor.

Tohumcu Nılgun 20-09-2013 14:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi vehbi (Mesaj 1201087)
Tohumcu Nılgun;1201023]Arkadaslar, fotograflarini ekledigim bu Passiflora'nin turunu ogrenmek istiyorum, yardimci olursaniz sevinirim
Passifloranız sanırım caurella(mavi çarkıfelek) meyveleri olgunlaştıkça sarıdan turuncu rengine dönüyor.

Sayin vehbi, cok tesekkur ederim. :)

Tahminde bulundugunuz "caurella" nin yazilisi boyle mi: Caerulea?

vehbi 20-09-2013 14:40

Sn Tohumcu Nılgun evet,ben yazılışını yanlış yazmışım,caerulea olması gerekiyordu.

antihistaminik 30-09-2013 16:15

1 Eklenti(ler)
benim 10 yıldan sonra birden meyve vermeye karar veren pasifloranın afedersiniz osuruk böceği (napiim adı buymuş) denen arkadaşların partilediği tek meyvesini kopardım ve içini açtım. sırf tohum. yaklaşık 30-40 tane.

Eklenti 445392

benimkinin cinsi de sn tohumcu nilgün'ünkinin cinsinden sanırım. ben terasta olduğum için bu kadar tohumu ne yapacağım niye çıkardım bilmiyorum sağa sola atarım artık.

şimdi resimden kabaca saydım da en az 50 tohum vardır herhalde..

MeyveliTepe 30-09-2013 18:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi antihistaminik (Mesaj 1200932)
arkadaşlar, yaklaşık 10 yıldır terasta saksıda yaşayan bugüne kadar sadece çiçek açan pasiflora bu sene bir baktım ki bir adet meyve vermiş. tatilden dönünce gördüm. şok oldum.
biraz araştırınca her türünün yenmedigini ayrıca dozunun önemi falan derken tadına bakmak gibi bir niyetim olamadı, öylece duruyor. başta yeşildi. sonra turuncuya döndü.
yıllarca meyve vermeyen (hatta verdigini bilmedigim) passifloranın meyve vermesinin şaşkınlığı üstüne bir şaşkınlık daha eklendi.. işte fotografı:

Eklenti 442786

bu ismini bilmedigim uçan(sanırım) sevimli böcekler resmen bu tek meyvenin üstünde partiliyorlar. hergün ~5cm lik meyvede 10-15 böcek toplaşıyor. anlamadım gitti. 10 yıl meyve vermeyen pasiflora ne oldu da vermeye karar verdi, bu aynı tür böcekler neyin nesi var mı bir bilen ???

Bu böcekler pis kokulu yeşil böceğin nimf hali. Emgi yaparak meyve ve sürgünlere zarar verirler.

bari 08-10-2013 21:29

1 Eklenti(ler)
O kadara passiflora türünden bir tek subpeltata meyve tuttu.. :(

seröz 18-11-2013 14:55

Elinde tohum olupta gönderebilecek olan varmı acaba?

antihistaminik 19-11-2013 23:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi seröz (Mesaj 1220022)

3 mesaj yukaridaki tohumlar duruyor. isterseniz bir kısmını gönderebilirim de nasıl.. kargo? posta? daha önce hiç tohum göndermedim de.

vehbi 25-11-2013 17:01

2 Eklenti(ler)
Passiflora alata çiçeği gayet güzel kokulu,bakalım seneye meyve verecekmi?

vehbi 25-11-2013 17:09

1 Eklenti(ler)
Passiflora panama gold edülis,henüz bir yaşına gelmedi yaprakları gayet geniş,gelişmesi çok hızlı tohumunu nisanda çimlendirmiştim.

vehbi 25-11-2013 17:11

Üç loplu yapraklar edülis,tek düz yaprak gözüken alatanın yaprağı.

aydindeniz 21-12-2013 10:43

ben de zengardendan çok sayıda farklı türlerde tohum aldım. torf içinde plastik bir kaba yerleştirdim. hafif suladım. soğuktan etkilenmesinler sera etkisi yapsın diye sonra bu kapları plastik bir torbaya geçirdim. ağızlarını kapadım. yaklaşık 1 aydır çimlenirler mi diye bakiyorum. toprak devamlı nemli kalıyor. haftada bir açıp havalandırmaya çalışıyorum. geçen hafta daha sık güneş alsınlar diye yerlerini değiştirdim. ancak henüz hiç bir hareket yok. umudum gittikçe tükenmeye başladı. bu konuda fikri olan varmı?

Muda 21-12-2013 22:15

Ben de eskiden iki üç defa tohumdan yetiştirme denemesi yapmıştım. Ancak aldığım tohumlardan ancak iki üç tanesi çimlendi. İlk seneyi içeride geçirdiler. Henüz küçüklerdi. Kardeşime verdim. Çok güzel gelişti. Ancak kışın soğuklarına 4. katta olunca dayanamadılar.

turkanatalay 04-02-2014 16:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aydindeniz (Mesaj 1231591)
ben de zengardendan çok sayıda farklı türlerde tohum aldım. torf içinde plastik bir kaba yerleştirdim. hafif suladım. soğuktan etkilenmesinler sera etkisi yapsın diye sonra bu kapları plastik bir torbaya geçirdim. ağızlarını kapadım. yaklaşık 1 aydır çimlenirler mi diye bakiyorum. toprak devamlı nemli kalıyor. haftada bir açıp havalandırmaya çalışıyorum. geçen hafta daha sık güneş alsınlar diye yerlerini değiştirdim. ancak henüz hiç bir hareket yok. umudum gittikçe tükenmeye başladı. bu konuda fikri olan varmı?

Tohumlar duruyordur sanırım. Dumanlanmış su ile sulasanız faydası olur belki. Çimlenme oranını çok etkiliyormuş. Bende de tohumlar var ama ekmek için şubat sonu mart başını bekliyorum. İnşallah başarılı olurum. Sulamayı söylediğim şekilde yapmayı düşünüyorum. Annemlere bir dahaki gidişimde dumanlanmış su yapıp getireceğim.

cihan_as 06-02-2014 09:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi seröz (Mesaj 1220022)

Sn seröz, size tohum göndermişdim(Çarkıfelek) elinize geçtimi?

can17can 24-02-2014 09:04

2 Eklenti(ler)
Merhaba arkadaşlar,
Bende 4 Kasım 2013'de çektiğim Passiflora Alata fotoğraflarnı sizlerle paylaşıyorum. Çok güzel bir kokusu var henüz meyvesini göremedik. Bu sene meyvesini görmeyi umuyoruz. Bal gibi tatlı ve portakalımsı bir meyvesi olduğu söyleniyor.
Dışarı diktiğimiz Passiflora Alata aldı başını gitti şuan üzerinde 4 5 tomurcuk var. Aralık ayında hafif don vurmasına rağmen yaprakları yemyeşil kaldı ve beni gerçekten çok şaşırttı.
Yeni passiflora türlerini araştırmaya başladım :)

drhegeli 24-02-2014 09:58

Yaprakları, demirim eksik diyor. :D

Tohumcu Nılgun 24-02-2014 11:33

3 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi can17can (Mesaj 1252816)
Merhaba arkadaşlar,
Bende 4 Kasım 2013'de çektiğim Passiflora Alata fotoğraflarnı sizlerle paylaşıyorum. Çok güzel bir kokusu var henüz meyvesini göremedik. Bu sene meyvesini görmeyi umuyoruz. Bal gibi tatlı ve portakalımsı bir meyvesi olduğu söyleniyor.
Dışarı diktiğimiz Passiflora Alata aldı başını gitti şuan üzerinde 4 5 tomurcuk var. Aralık ayında hafif don vurmasına rağmen yaprakları yemyeşil kaldı ve beni gerçekten çok şaşırttı.
Yeni passiflora türlerini araştırmaya başladım :)

Sn.can17can,

Fotograflariniz harika, elinize saglik.

Buradaki bir markette birkac gùn sonra Carkifelek tùrlerinden 2 tùre ait fideler gelecek.
Tùrlerden biri mavi beyaz yaprakli olanlardan, biri de Sizin Alata tùrùne benziyor.
Marketin brosùrùnde tùr isimleri belirtilmemis, gordùgùm kadariyla Alataya benzettigim
tùrùn cicek rengi mavi ve kenarlari koyu pembe.
Fidelerin tane fiyati : 1. 89 €. InsaAllah unutmazsam pembe olanindan almak istiyorum.

turkanatalay 24-02-2014 14:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aydindeniz (Mesaj 1231591)

Sayı aydindeniz, tohumlarınızda bir gelişme var mı?

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:34.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025