agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sarılıcılar (https://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/)
-   -   Pasiflora - Çarkıfelek çiçeği (https://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/1313.htm)

drhegeli 25-11-2012 12:23

2-3 nod içeren 5-12cm uzunluğunda çelik, 25 derecelik ısı öneriliyor. İlkbahar-güz arasında köklenmenin 2-5 hafta, kışın ise 10 haftayı bulduğu söyleniyor. Tabii bu veriler toprakta köklendirme için. Suda köklendirme için bilgi yok. Belki deneyenler vardır da paylaşırlar.
Bahçemde bir caerulea var. Son derece yayılıcı, saldırgan bir bitki. Bazen beni korkutuyor. Kendi kendine havai köklenecekmiş gibi geliyor bana...:)

Kaynak Kitap :
*Passiflora - Passionflowers of the World; Ulmer Torsten, MacDougal John M.; 2004; Timber Press

Libertyy 25-11-2012 12:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bari (Mesaj 1053978)
Tohumlar tazeyse hemen değillerse eninde sonunda çimlenirler.

Enteresan olan tarafta bu ya zaten... Bu bahsi geçen 28 ayrı bardak bence yeni tohum değildir...

Affınıza sığınarak, daha önce buraya yazmayı unuttuğum kısım ise şu... Mağazada görmüş olduğum maruçya meyvesinden bir tane aldım...

1- Direkt meyveden gübre bardağına...
2 - Bir hafta kurutup gübre bardağına...
3 - İki gün portakal suyunda bekletip gübre bardağına...
4 - İki gün limon tuzu suyunda bekletip gübre bardağına......

Olacak şekilde 40-50 tohum daha ekmiştim ve onlarda da tek bir tane çimlenen yok...

Libertyy 25-11-2012 12:55

2 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi drhegeli (Mesaj 1054004)
2-3 nod içeren 5-12cm uzunluğunda çelik, 25 derecelik ısı öneriliyor. İlkbahar-güz arasında köklenmenin 2-5 hafta, kışın ise 10 haftayı bulduğu söyleniyor. Tabii bu veriler toprakta köklendirme için. Suda köklendirme için bilgi yok. Belki deneyenler vardır da paylaşırlar.
Bahçemde bir caerulea var. Son derece yayılıcı, saldırgan bir bitki. Bazen beni korkutuyor. Kendi kendine havai köklenecekmiş gibi geliyor bana...:)

Kaynak Kitap :
*Passiflora - Passionflowers of the World; Ulmer Torsten, MacDougal John M.; 2004; Timber Press

Bilgilendirme için teşekkür ederim... Yine yazmadığım, yazmayı unuttuğum bir başka şey... İki ayrı dal çiçek gübresi, üç ayrı dal kum saksı olmak üzere beş ayrı dal daha denemeye almıştım ama ne hikmetse onlara ümitsiz vaka gözüyle bakıyorum....

Yalnız 25 derecelik ısı olayı çok iyi oldu... Çiçek gübresinde dediğim üç saksıyı bahçedeki seraya koymuştum, onları derhal içeriye almak gerek demekki...

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi drhegeli (Mesaj 1054004)
............. Kendi kendine havai köklenecekmiş gibi geliyor bana...:)

Bu kısım gülümsemelerime yol açtı... Gülümsemeleriniz ve neşeniz daim olsun...:)

Keşke dedim, keşke benim emek verip aklımdakileri hayata geçirmede başarılı olabilsem...

7 sene önce satın almış olduğum evin arka plan bahçe çitleri komple tel ile kaplı, ve algıladığım kadarıyla tel çit benim eve ait... Ki, sol komşum olan ev iki sene önce el değiştirdi, şu anki sahibi bir rus... Ona orta yaş üstü desem bile genel anlamda komşularımın hepsi yaşlı sayılır... Velhasıl onlardan hayır yok... Dolayısıyla şahsen el atıp tüm o tel çitleri sarılıcı cins çiçeklerle donatmak elzem oldu...

Şu an için ''Üyelerin Bahçeleri'' kısmında kendi sayfamı oluşturmadım, alttaki fotoğrafı temsili resim olsun için ekliyorum... Az önce bir parça güneş oldu hemen fotoğraflayıp geldim...

drhegeli 25-11-2012 13:28

Yaşadığınız şehir (Herford) Almanya'da sanırım. Passiflora türlerinin çoğu ikliminize (dışarıda) dayanamayacaktır. Caerulea dayansa bile size sorun çıkaracaktır. Eğer çitleri onun ile sardırmayı düşünüyorsanız, tavsiye etmem. Birkaç yıl sonra, o güzelim çimlerinizden sürgünler çıkacaktır. Zapedilmesi zor bir bitki, komşularınız bahçesine de yayılarak onlar ile de aranızı bozar.
Çitleriniz için size clematis önerebilirim. İkliminize mükemmel uyar. Yalnız kışın yapraklarını döker. Cirrhosa gibi kışın açan türleri de var. Belki, Hedera gibi her dem yeşil bir sarılıcı ile kombine edebilirsiniz. Komşularınızı da kıskançlıktan çatlatırsınız. :)

Bahçe seranıza da bayıldım. Birazcık ısıtarak orada neler yetişmez ki... Mutlu kalın...

Libertyy 25-11-2012 15:55

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi drhegeli (Mesaj 1054030)
Yaşadığınız şehir (Herford) Almanya'da sanırım. Passiflora türlerinin çoğu ikliminize (dışarıda) dayanamayacaktır. Caerulea dayansa bile size sorun çıkaracaktır. Eğer çitleri onun ile sardırmayı düşünüyorsanız, tavsiye etmem. Birkaç yıl sonra, o güzelim çimlerinizden sürgünler çıkacaktır. Zapedilmesi zor bir bitki, komşularınız bahçesine de yayılarak onlar ile de aranızı bozar.
Çitleriniz için size clematis önerebilirim. İkliminize mükemmel uyar. Yalnız kışın yapraklarını döker. Cirrhosa gibi kışın açan türleri de var. Belki, Hedera gibi her dem yeşil bir sarılıcı ile kombine edebilirsiniz. Komşularınızı da kıskançlıktan çatlatırsınız. :)

Bahçe seranıza da bayıldım. Birazcık ısıtarak orada neler yetişmez ki... Mutlu kalın...

Passiflora için dile getirdikleriniz konusunda haklısınız, ama yinede şansımı denemek istedim.. Olurda bir sonraki kış mevsimine kadar hayatta tutabildiklerim olursa, gerek derin budama gerekse inek ya da at gübresi ile malçlama yoluna gitmeyi düşünüyordum....

Diğer yönden, çitler için hedef bitkim sadece Passiflora ile kısıtlı değildi... Şu an için 6-7 ayrı kök Clematis satın aldım... Bir o kadar da ispanyol bir abla kökünden söküp verdi... Ki, hayatta kalabileceklerinden emin değilim...

Ve artı Wisteria Sinensis(Mavi salkım) ve artı Wisteria Alba(Beyaz salkım) var elimde... Alba 1 yaşında ve saksıda... Alıp geldiğimde iki gün evin üst katında kızımın odasında bıraktım, derhal yapraklarını dökmüş... Şu an kendini toparlamakla meşgul... Sinensis, çok yaşlı bir diş doktoru amcadan rica edip dallarından 4-5 adet koparmıştım(o an yanımda kesici bir şey yoktu), eğer eldekileri köklendirmeyi başaramazsam bahar aylarında tekrar ziyaret sözü aldım... Dahi, bir yerden daha bir kaç dal sözü aldım, köklendirmeye çalışacağım...

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi drhegeli (Mesaj 1054030)
..........

O seradaki tüm çerçeve ve camlar tadilat yapılan bir evden sökülmüş ve çöpe atılacaktı, alınıp getirildi... Akabinde plan, proje, uygulama herşeyi yalnız yaptım bitirdim... Ne yalan söyleyeyim, hayatta böyle birşey yapmamış, yapılırken görmemiş biri olarak beceremeyeceğim diye ödüm patlamıştı...:)

Maalesef ilk yapım aşamasında ileriyi görememişim... Dolayısıyla kış ayları için bir hedefim yoktu ve çatı kısmında derin aralıklar var... Isıtmak falan mümkün görünmüyor açıkçası...

Esenlikle...

bari 25-11-2012 18:36

Careulayı bende tavsiye etmem.. Sonra kurtulmaya çalışıyorsunuz... Çiçek görmek için, bir sene donmasına izin vermezseniz olabilir. Yoksa donuyor, kökten çıkıyor ama büyüyüp çiçek açamadan donuyor.. Eskişehir için böyle.
İncarnatam her sene daha güçlü çıkıyor, ama henüz ondada çiçek görmedim..

gurbik67 27-11-2012 00:26

careula tohumları alındığı anda tohum dışındaki incecik zarları yıkayarak çıkartın ertesi günü yüzeysel ekin %80 çimlendiğini göreceksiniz.

benim ektiğim tohumlar 20 günde çıktığı gibi 2 ay sonra da çıkanlar oldu. kamkatlarımın saksısına ekmiştim şu an iç içe girdiler.

donmasını engellemek için diplerine bol miktarda ağaç yaprağı koyuyorum.

selis 30-11-2012 12:20

5 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Libertyy (Mesaj 1053928)
İtiraf, bilmediğim çok şey var... Bilmediğim ve birebir yardım alamadığım konularda deneme yanılma yoluna gider, aklıma gelen herşeyi denerim...

Ben de itiraf edeyim, :) bu siteye ilk üye olduğumda o kadar bilgisizdim ki ''torf ne ola ki?'' diye google da aramıştım.. ;)
İnsan okuyarak, deneyerek neler öğrenmiyor ki ;)

Ustalar, Caerulea hakkında birçok cümle kurmuşlar.. Özür dileyerek ben de bir şeyler eklemek istiyorum..

Eviniz ve bahçeniz hayırlı olsun, görülüyor ki sarmaşık sardırmak istediğiniz çitler oldukça uzun.. Kışın donma meselesini bilemem ama, bu bitki, her dem yeşil kaldığı, çok çabuk uzadığı için, tam da size uygun.. Komşularınız da yaşlı olduğundan bu bitki yüzünden aranızın bozulacağını da sanmam.. (tahmin)

İş yerimin önündeki tel 3x2.5 metre uzunluğunda.. (sizin çitle arasında dağlar var) 3 yıl önce tellere sarılsın diye caerulea dikmiştim.. Sonra okudum ki; bu kadar küçük bir alanda baş etmek zor olurmuş, her yeri sararmış, ordan burdan kökler çıkacakmış.. Önceleri korkmuştum, şimdi önemsemiyorum.. Çünkü sandığım gibi olmadı..

Görüldüğü üzere alan çok dar.. Daha büyük olsa alıp başını gidecek..
Eklenti 350291

Bitkinin köklerinin, çimlerin arasından çıkıp sizi üzeceği söylenmiş.. Fotoğrafta görünen kısmın ortasını motosiklet park edildiği için toprak bıraktım.. Bugüne kadar o kısımlardan filiz çıktığını da hiç görmedim..
Eklenti 350292

Bebekler, genelde köke yarım metre kadar uzaklıkta çıkıyorlar..
Eklenti 350293

Zaten nerde çıkarsa çıksın fark etmeyecek.. Dalı tutup çektiniz mi çok çabucak kökleniyor..
Eklenti 350294

Beim tek yaptığım hata, bitkiyi diktikten sonra dalları telin arasından geçirmek oldu..
İleride eminim sorun yaratacaktır.. En azından dikecek olanlara öneri olsun..
Eklenti 350295

Libertyy 30-11-2012 12:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi selis (Mesaj 1057337)
....
Eviniz ve bahçeniz hayırlı olsun, görülüyor ki sarmaşık sardırmak istediğiniz çitler oldukça uzun.. Kışın donma meselesini bilemem ama, bu bitki, her dem yeşil kaldığı, çok çabuk uzadığı için, tam da size uygun.. Komşularınız da yaşlı olduğundan bu bitki yüzünden aranızın bozulacağını da sanmam.. (tahmin)

Eklenti 350295

Şükür ki, komşular yönünden şanslıyım... O çitlerin renklenmesi eminim onlarıda mutlu edecektir...

Heyhat, soğuklar... Geçen sene Almanya'da en sert kışı yaşadım, gündüz vakti eksi 14 dereceyi gördüm... Şimdiden iki hafta sonrası için de eksi 9 derece diyor hava durumu... Haydi hayırlısı...

Passiflora'daki asıl derdim Çanakkale Dardanos'taki yazlığın önü için kendimi geliştirmek... Açıkçası 6 sene kadar önce çiçeğini gördüğüm ve hayran olduğum fidanı satın almıştım... Amma velakin kışın kurudu diyerek söküp atma gafletinde bulunmuştum... Nerden bileyim...:)

Çok iş var çoook.... Dün ekmiş olduğum 700den fazla Çiğdem ve Lale soğanı haricinde bugün binden fazla ekmem gerekiyor.... Ve iki saat önce derece +1 idi.... Soğuk...:(

Velhasıl, lafı getirmek istediğim yer evin olsun, bahçenin olsun, her tarafın fotoğrafını foruma ekleyerek ''üyelerin bahçeleri'' kısmında yaptıklarım, yapmak istediklerimi uzun uzun paylaşmak, fikir alışlverişinde bulunmak...

sakdag 30-11-2012 13:47

Balkonda saksıda yetiştirdiğim, boyu 4 metreye yaklaşan passifloramı boyu 1 metre kalacak şekilde dün budadım. Saksıda olmasına rağmen çok fazla dallanıp budaklanmıştı.

drhegeli 30-11-2012 14:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi selis (Mesaj 1057337)
Görüldüğü üzere alan çok dar.. Daha büyük olsa alıp başını gidecek..

Bu, biraz tezat olmadı mı? :)

selis 30-11-2012 14:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi drhegeli (Mesaj 1057396)
Bu, biraz tezat olmadı mı? :)

Yooo.. Alan dar ve her yeri kaplamış. Ne var ki? :rolleyes:

Dar alanda bu kadar büyüyorsa, Libertyy bahçesine 4 kök dikse her yanı kaplar demek istemiştim.

bari 17-12-2012 14:55

1 Eklenti(ler)
İncarnatanın bu yazki halleri..

civan 30-12-2012 13:39

Arkadaşlar merhaba ben de yeni hobicilerdenim. Geçen sene Bauhouse'dan passiflora caerulea fidanı aldım. çok hızlı ve güzel yetişti. Çok fazla da meyve verdi ancak içlerinden tohum çıkmıyor. Sebebini bilen var mı? Bu boş haliyle yenilmez sanırım.

karahanoglu 16-02-2013 22:25

Yukarıdaki pasiflora çiçeği hakkında yazılan mesajları okudum,arkadaşlar bu çok değerli bir çiçek,sarmaşıkgillerden olup,harika çiçek yapısı var ve bu çiçekten elde edilen bitki çayının
muazzam bir şekilde sakinleştirici ve piskolojik olarak rahatlatma etkisi var,tohumdan ekmek yerine çelikten çogalmak bence daha pratik olur diye düşünüyorum üç adet çeliğim var koklendirmek için diktim bakalım başarabilecekmiyim.

karahanoglu 16-02-2013 22:26

çelikleme yontemini dene derim arkadaşım.

akgül45 16-02-2013 22:40

arkadaşlar bende çarkıfelek çiçeğinin tohumu var nasıl dikeceğimi bilmiyorum .şimdiden bilgileriniz için teşekkürler.

gülenmelek 18-02-2013 12:40

2 Eklenti(ler)
Bu boya gelmesini de hesaba katarsam, şu an tam 1 yaşında ;) Sayfaları okumama rağmen Passiflora Edulis'mi yoksa Passiflora Caerulea'mı hala ayırdedemedim. Çimlendirip azıcık büyüttükten sonra yoğurt kovasına almıştım. Zamanla orası yetmedi tabi ki. Köküne zarar veririm diye hiç oynatmayıp, yoğurt kovasının altını kestim ve büyükçe toprak saksıya öylece oturttum ;) Şimdilik sorun yok ve dipten bir sürgünümüz bile var ;)

drhegeli 18-02-2013 13:10

2 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gülenmelek (Mesaj 1103662)
...Passiflora edulis'mi yoksa Passiflora caerulea'mı hala ayırdedemedim...

P.edulis yaprakları 3 loblu, P.caerulea yaprakları 5 loblu...

Eklenti 370917 Eklenti 370918

Kaynaklar :
Factsheet - Passiflora edulis
Factsheet - Passiflora caerulea

gülenmelek 18-02-2013 13:14

Unutmamak için P.caerulea olduğunu hemen not alıyorum bir yere. Teşekkür ediyorum sayın drhegeli ;)

akgül45 08-03-2013 20:42

1 Eklenti(ler)
arkadaşlar sizce çarkıfeleklerimin son durumu nasıl ?

lirionomada 18-04-2013 18:13

3 Eklenti(ler)
Herkese merhabalar, siteye değilse de foruma yeniyim ve ilk mesajımı evdeki minik pasilfloranın derdi nedir bunu anlayabilmek için atayım istedim. Bu aşağıda göreceğiniz Passiflora Caerulea'yı geçtiğimiz sonbahar (2012 eylül sanırım) büyük bir yapı marketin gözden çıkarıp 1 TL'lik diye ayırdığı bir bölümden bulmuş ve ne kadar bitap gözükse de belki yaşatabilirim diye umarak almıştım. O zamandan bu güne dek çok az bir gelişim gösterdi, yaşıyor, hatta bir tomurcuk bile vermişti bir ara, ama pek çoğunuzun passiflora caerulea'larının metrelerce boy attığını düşününce, çoktan serpilip gelişmesi gerekirdi oysa boyu 30-40 cm'i geçmedi, bu konu başlığı altındaki 17 sayfayı üşenmeden okudumsa da, sorunun ne olabileceğini tam anlayamadım. Passiflora'ların toprak saksı sevdiğini de öğrendiğimden, simdi saksısını değiştirmeyi düşünüyorum, sorunu ne olabilir, nelere dikkat etmeliyim, acaba besini mi az geliyor, gübre mi vermeliyim, vs görüşlerinizi iletebilirseniz çok makbule geçecek. Bu vesileyle herkese selamlar!

bari 18-04-2013 19:21

Çok suluyor olabilirsiniz, saksısınıda büyütebilirsiniz, derin saksı daha iyi olur.

kürşad 19-04-2013 07:45

Kökleriniz saksının içini muhtemelen doldurmuştur.
Toprağa geçirin toprağıyla beraber.
Veyahut 20 litre gibi bir saksıya.
Orada da en fazla 2 yıl tutabilirsiniz.

lirionomada 19-04-2013 13:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kürşad (Mesaj 1141280)
Kökleriniz saksının içini muhtemelen doldurmuştur.
Toprağa geçirin toprağıyla beraber.
Veyahut 20 litre gibi bir saksıya.
Orada da en fazla 2 yıl tutabilirsiniz.

Sayın Bari ve Sayın Kürşad, hıphızlı geri bildirimleriniz için teşekkür ederim, gerçekten de saksının dibi kuşyuvasına dönmüş, ayrıca küf kokusuna benzer bir koku (muhtemelen haklısınız Bari, çok sulamış olmalıyım) ve toprağın yan kısımlarında beyaz oluşumlar var, bir an önce değiştireceğim saksıyı. Şimdi bu konunun inceliklerini araştırırken Mine Pakkaner'in yazdıklarını okuyordum, Mine Hanım demiş ki en fazla iki boy büyük saksıya alın bitkilerinizi, bu durumda 20 litrelik bir saksıya geçiş yapmam pasiflora c.'ma şok etkisi olur sanırım, orta boy bir saksıya alacağım, ve bundan sonra değişiklik gözlemlersem sizlerle paylaşacağım, fakat bir de Pasifflora Caerulea için nasıl bir toprak harcı kullanmam gerektiği konusunda (önemli olduğunu düşünüyorsanız torf, perlit, vs oranları gibi) önerileriniz var mıdır? Normalde, yani şimdiye dek, bitkilerimin toprak ve saksısını değiştirirken çiçekçiden aldığım hazır toprağa öylece dikerdim, ilk defa daha incelikli bir işe girişeceğim de, çaylaklık malum ;)
Selamlar!

Jezebel 23-04-2013 21:42

4 Eklenti(ler)
Passiflora caerulea

Eklenti 394509

Eklenti 394510

Eklenti 394511

Eklenti 394512

geçen yıl işyerinin bahçesne dikmiştim.

arifyusuf 28-04-2013 22:49

herkeze meraba benim bir sorum olacakto passiflora caerulea meyvesi yenilirmi bide artı passion fruit var onunda meyvesi yenir mi herkeze saygılar

beyz66 20-05-2013 12:15

Herkese merhaba ;,

bugün internetten incarnata ve mollisima tohumları tmin ettim . Kafam karıştı .iki çeşit içinde soğuk katlama yapmam gerekiyor mu ? yoksa 48 saat ılık suda bekletip dikmem mi gerekiyor ?

bari 20-05-2013 20:30

İncarnata için gerekebilir..

Jezebel 25-05-2013 17:35

1 Eklenti(ler)
Arsız bitki, istilacı.

Eklenti 409750

Bakalım meyveye duracak mı.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:47.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025