![]() |
Memet bey çelikler nasıl olmalı? 3 göz olacaklar herhalde, uç çelikleri mi gerekiyor?
|
Rengi kahverengileşmiş, yani odunsulaşmış dalları seçmek gerekiyor. Uçta olması gerekli değil. Üç boğum almalı, ilk boğum toprağa gömülecek diğer ikisi dışarıda kalacak. Dışarıda kalacak dalda yaprak kalmasına özen gösterin. Kışın korumalı bir ortamda kalması daha uygun, zaten Sergüzen kışın çelik almayı denemiş.
Aslına bakarsanız tohumdan çimlenmedeki nazlanması dışında arsız bir şey bu selluka. Susuzluğa bile dirençli. Bendeki on kadar saksıdan deneyimliyim. Günlere susuz kalmaya direniyorlar. |
Alıntı:
|
Tohumdan çok kolay yetişen bir bitki için neden çelikle kış şartlarında uğraşmaya çalışıyorsunuz ki?..
|
Alıntı:
Sn. Kalambaklı belki kışa girerken budanacak koca gövde işe yarar:) Ilıman iklimlerde belki budamaya gerek yoktur ama İstanbul kışı için budamayı düşünüyorum. Belki çelikle üretmek daha da kolaydır. Fakat tohum dağıtımı, çelik dağıtımından kolay. |
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
Çiçek tomurcukları açmadan dökülüyor, açanlarda tohum tutmuyor. Eğitim toplantısında sizin verdiğiniz selluka'dan tohum alamazsam çelik köklendirmeyi deneyecegim. |
1 Eklenti(ler)
Çiçek açan sellukalarım.
|
Alıntı:
|
4 Eklenti(ler)
Alıntı:
Sayın TUTA'nın gönderdiği selluka yerine alıştı, geleli daha bir hafta oldu ama beni umutlandıran oluşumlar gördüm :eek: Eklenti 173287 Eklenti 173288 Eklenti 173289 Eklenti 173290 3. ve 4. dördüncü fotoğraflar tomurcuk oluşumu olabilir mi? Değilse de önemli değil, seneye daha güçlü olacaktır. Teşekkürler sayın TUTA. |
Mersin'de içeri almanıza gerek yok. Saksı görünmüyor ama kaç litre ? Yirmi litrelik bir saksı en uygunu, yere dikmek mümkün değilse.
|
Geldiğinde yaklaşık bir litrelik bir saksıdaydı, gelişimi mükemmeldi, ben yine de üç litrelik bir saksıya aldım, daha doğrusu tüm saksılarım yaylada kaldığı için yoğurt kovasına diktim.
İlk baharda saksısını tekrar genişletirim. |
1 Eklenti(ler)
Şunu anladım ki, Selluka kesinlikle bahçede olmalı.. Saksıda yetişen bitki metrelerce uzuyor evet.. Ama çiçeklenmekte biraz zorlanıyor..
Bahçeye diktiğim lablablar çiçek üzerine çiçek açtı hatta üzerinde oldukça fazla kapsül var.. Koca varilin içine diktiğim sellukadaki en son durum bu kadarcık.. Bir haftadır açacak diye bekliyorum, tabii rüzgar dökmezse.. |
4 Eklenti(ler)
Eklenti 173422
Son çiçekli günleri yaklaşıyor... Eklenti 173424 Eklenti 173425 Eklenti 173426 Yine de bir aya yakın çiçeklenme çok güzel. Benimkiler niye tohum vermiyor, merak ettim. |
Sevgili Kiraz maşallah diyeyim Sellukanıza.. Bol çiçek vermiş.
Benim saksıdaki sellukam artık tek tük açıyor ve hiç tohum tutmadı. Artık sizin sellukanızdan tohum bekliyoruz. Daha ne istiyor bahçe ise bahçe, bakım, gelişme herşey tamam tohum tutmaması için bahanesi yok :) |
Bildiğim kadarıyla sellukanın tozlaşması karıncalarla oluyor.
|
Sevgili Kiraz fotoğraflar ve selluka harika, ellerinize sağlık:) Deneyimli arkadaşlar fasulyeler için ne der bilmiyorum, daha erken mi aceba?
Memet beyin tarifine göre ben de çelik aldım, inşallah köklenirler, arkadaşlarıma hediye ettiğim sellukaları görenler çok istiyor, umarım başarılı olurum:) |
Alıntı:
Sevgili Acemifüsun, Sn. Orhan Özbilgiç'in sellukasına bakılırsa benimkinin de tohum vermesi lazım. Su istemiyor diye uzun zamandır sulamadım, kökü yağmur da almıyor, bundan olabilir mi? |
Karıncalar tozlaşmayla hiç ilgili değil. Hatta çiçeğine bile gitmiyorlar.
Ya gül biti getiriyorlar çiçeğe, ya da kopan çiçeklerden akan özsuyu emiyorlar. Geçen sene çok inceledim karıncaları, bir teki çiçeğin üstünde değildi. Ayrıca olası tozlaşma yapacak böcekler de kaşıyor karıncalardan. |
Bence sulayın sevgili Kiraz, selluka suyu seviyor:)
|
Benim bir bahçede birde tarlada diktiğim iki tane sellukamda bol miktarda çiçek var fakat ne hikmetse tarlada bulunan sellukada hiçbir tane tohum emaresi yok.
Aksine bahçedekinde 30 yakın boyları 15 cm' i geçen fasülyeler oluştu. |
2 Eklenti(ler)
Sayın memet,
Yine bir dogasever sitede yayınlanan fotoğraflarda, çiçek oluşumunun her aşamasında üzerinde gezinen karıncaları görebiliyoruz. Çiçekler hızla büyüdü ve gelişmeye devam ediyor, hastalık belirtisi en azından bu fotolarda yok. |
Karınca çiçeğin her yerinde geziyor da, Bu genellikle dökülen çiçeğin sapından sızan özsuyuyla ilgili oluyor.Tozlaşmayı sağlayacak dişi organ ilgileri içinde olmuyor.
|
Haklı olabilirsiniz ancak birinci fotoğraf, bitkideki ilk çiçek oluşumu, ikinci foto ise aynı salkımın 4 gün sonraki durumu. Yani henüz dökülen çiçek filan yok. Dişi organla ilgileri konusunda ise yorum yapamayacağım.
|
1 Eklenti(ler)
Sayın Tuta sayesinde selluka sahibi oldum. Kargoda çiçek hiç zarar görmemişti, ama saksının içindeki toprak tamamen boşalmıştı. Bu fırsatla saksısını da büyüttüm. Kışın içeriye alacağım için dalları destek çubukların etrafında döndürdüm. İnşallah baharda terasa çıkardığımda yukarıya doğru sardırırım.
|
Sevgili Vildan hanım güle güle büyütün:) Kışın içeriye alırken ana dalı yaklaşık 1 metre bırakarak budayacağız.
|
Alıntı:
Ben de heyecanla bekliyorum sevgili TUTA'nın göndereceği sellukayı. Pazartesi günü kargoya verecek. Saksı değişimi korkutuyor beni. Siz zorunlu olarak yeni saksıya almışsınız. Bakalım benim selluka ne durumda gelecek? Saim Bey, plastik saksı ise saksıdan çıkarmadan çok sayıda delik açarak , yeni saksıya almamızı önermişti. |
Sevgili Maki01 saksı kolide yan yatık geldiği için topraklar dökülmüş ve kökler açığa çıkmıştı. Yeniden ekmiş gibi olacağım için biraz daha büyük saksı olmasını istedim. Hatta ilk günler kökler hava aldığı için korktum biraz ama şimdi gayet iyi görünüyor.
|
Vildan Hanım, güle güle büyütün. Kışa girerken budasanız da içeri alınca yine çok uzayacak. Ya ona göre bir yer ayarlamız ya da budamanız gerekecek. Yazın nasıl olsa hızla büyüyor.
|
Arkadaşlar,
Benim sellukamın çiçekleri dün gece dökülmüş nedenini anlamadım.Birkç gündür sellukamdan gerek dökülen gerekse kendi kopardığım çiçeklerini kokluyorum ama kokmuyor:(Neden kokmuyor olabilir? |
Selluka
Alıntı:
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 20:25. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025