agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sarılıcılar (https://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/)
-   -   Selluka (Vigna caracalla) (https://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/1266.htm)

Yılmaz Yalçın 03-10-2010 17:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Yılmaz Yalçın (Mesaj 701201)
Arkadaşlar,
Benim sellukamın çiçekleri dün gece dökülmüş nedenini anlamadım.Birkç gündür sellukamdan gerek dökülen gerekse kendi kopardığım çiçeklerini kokluyorum ama kokmuyor:(Neden kokmuyor olabilir?

Arkadaşlar,
Meğer selluka ne güzel kokuyormuş:)Adeta beni mahçup etti:)Yere düşen bir salkımı kokladığımda hiçbir çiçeği anımsatmayan müthiş bir koku sardı yüreğimi:)Eşim bu kokuya bayıldı.

Androza 03-10-2010 21:08

Ben Adana'da oturuyorum ve selluka(özellikle kokulu) bulmam imkansız gibi bir şey ama izmirde tanıdıklarım var,orada nerede bulabileceğimi söylerseniz veya bir yere yönlendirirseniz sevinirim.Bu bitkiyi yetiştirmeyi istiyorum.Yardım ederseniz sevinirim.

missmenas 06-10-2010 00:51

5 Eklenti(ler)
Bu güzelliği Siz selluka seven ve değerini bilen Arkadaşlarımla paylaşmak istedim.
tohumdan ekip büyüttüğüm bu Senenin balkonuma en güzel kokuyu yayan çiçeğim kokusunun imkanı yok tarif edebileyim muhteşem ötesi birşey.

limon 06-10-2010 12:36

Sn.missmenas, bitkiniz susuz mu kalmış? Yaprakları pörsümüş görünüyor.

Sn.Tuta'nın göndermiş olduğu 10 adet tohumu ektim, üzerini şeffaf naylonla kapatıp en güneş alan yere yerleştirdim. (İstanbul'da sıcaklık epey düştü) Eğer çimlenirlerse bukışı içeride geçirecekler, gelecek bahara bahçedeki yerlerini alacaklar. Sn.Tuta, tekrar çok teşekkür ederim.

memet 06-10-2010 13:44

Bu mevsimde tohum çimlendirmeyin. Kışın uykuya dalacak bitkiyi büyümeye zorlayacaksınız. İlkbahara yorgun girmiş olacak.

nby 06-10-2010 13:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kalambaklı (Mesaj 701515)
Sevgili Selluka seven arkadaşım, şubat ayında hatırlatırsanız size tohum gönderebilirim, parayla almanıza gerek yok.

sayın kalambaklı eğer mümkünse şubat ayında ben de talep edebilirim. geçen yıl diktiğim fide gelişemedi ve kurudu. balıklıovada bahçe çok rüzgar alıyor. önümüzdeki yıl tekrar yeşerir mi bilemiyorum. evin arkasında güneye bakan tarafa dikip tekrar denemek istiyorum.

Androza 06-10-2010 14:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kalambaklı (Mesaj 701515)
Sevgili Selluka seven arkadaşım, şubat ayında hatırlatırsanız size tohum gönderebilirim, parayla almanıza gerek yok.

Çok sevindim. Böyle çabuk cevap almak çok güzel,bu sıcak yaklaşım için ayrıca çok mutlu oldum,ilgilenen arkadaşlarıma çok teşekkür ederim.İnsan ,keşke yakın olabilsek, diye geçiriyor içinden.
sevgiyle..

missmenas 06-10-2010 18:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon (Mesaj 702186)
Sn.missmenas, bitkiniz susuz mu kalmış? Yaprakları pörsümüş görünüyor.

Sn.Tuta'nın göndermiş olduğu 10 adet tohumu ektim, üzerini şeffaf naylonla kapatıp en güneş alan yere yerleştirdim. (İstanbul'da sıcaklık epey düştü) Eğer çimlenirlerse bukışı içeride geçirecekler, gelecek bahara bahçedeki yerlerini alacaklar. Sn.Tuta, tekrar çok teşekkür ederim.

Sayın limon, susuz değilde saksı değişimi yaptım birde kendi haline heryere sarmıştı ordan aldım buraya aktardım kalıcı yeri burası.
Her ne kadar da dikkat ettiysemde olmadı yaprakları çok narin biraz pörsüdü evet:( Yeterki yaşasın canlandırırım ben onu yine.

kalambaklı 08-10-2010 12:54

Sellukanın toprak altında bulunan bölgesinde, uygun olmayan iklimlerde bitkinin yaşamasını sağlayan ve tabakalar halinda soğanlar bulunur.
Bu demektir ki; Sellukanın mevsim gereği kuruyan dallarını toprak hisasından kesseniz bile baharda tekrar filizlenecek ve yıllar geçtikçe selluka daha da güçlenerek daha çok dallanacak ve çiçeklenecektir.

memet 08-10-2010 13:55

Neredeyse orta boy patates irilikte soğanlar, boyları uzunlamasına. Saksıdaki sellukalarımda soğan oluşmadı, ufak saksıda olduğu için sanıyorum kışın onları serada koruyacağım.

nazlı06 09-10-2010 16:48

benim sellukam öldü soğanlarından seneye sürer mi acaba?

Nariel 09-10-2010 17:42

İki sene önce yanlış hatırlamıyorsam sevgili İklimsiz bana 2 tane tohum yollamıştı. Yerini pek sevmediğinden olsa gerek (saksısı küçük) çok gelişemedi. Üstüne üstlük bu yaz boyunca kırmızı örümcekler onu yedi bitirdi, boyu 3-4 metreye ulaştı ama ilk 2 metresinde yaprak kalmadı, incecik ip gibi kalakaldı gövde. Sonra bir de o zavallı gövdeyi kabuklı bit sardı. İlgilenemedim, hava aşırı sıcaktı.

Ölüyor derken çiçek açmış ben yanından gidince:eek: Fotoğrafı henüz yok ama büyük bir salkımmış, bir salkım daha açmak üzere tomurcuk varmış. İnanılır gibi değil, kışın söker atarım diyordum oysa. Kokusu da çok güzelmiş (sandalyenin üstüne çıkıp koklayabilmiş ailem):p

Nariel 09-10-2010 17:50

Ayrıca bu sene son 1000 yılın en soğuk kışı olacak diyorlar, bu durumda Akdeniz Bölgesi'ndeki sellukaları da korumaya almalıyız sanırım.

memet 09-10-2010 19:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nazlı06 (Mesaj 703121)
benim sellukam öldü soğanlarından seneye sürer mi acaba?

Öldü derken dallar mı kurudu?

Üç günden daha fazla meteorolojik tahminlerde hata oranı yüksek oluyor. Haberlerde tekrarlıyorlar bin yılın diye de, bin yıldır meteorolojik verileri mi takip etmişler. Çok ikna edici bulmuyorum sözleri.
Çok da soğuk olursa malç uygularız.

selis 16-10-2010 10:16

1 Eklenti(ler)
Saksıdaki sellukadaki oluşumlar.. Daha önce görmediğim için bilmiyorum bu yumrular daha da büyüyecek sanırım..Üretime katkısı olacağı bilgisine ulaşamadım ama.. Onu da deneyelim bakalım..

selis 16-10-2010 10:18

1 Eklenti(ler)
Toplamda 3 çiçek açmıştı ;)

KORDELIA 17-10-2010 16:06

Sevgili forum dostları , sellukalarım yani birden fazla kök bir arada olduğu için böyle diyorum, birinci gruptaki ağaç sellukamın bir kökünün bedeni 7cm e ulaştı, sanki ağaç oldu, duvar sellukam ise yaklaşık 4cm çap duvarda dikey gitti ama yatay gitmeyi red ettiği için büyük bir kitle haline döndü. Şu anda inanılmaz çiçeklenme var , ancak herhalde çiçek olamayan tomurcuk sayısı ise yüzlerce, neden çiçek haline dönmüyorlar bilen biri varsa öğrenmek isterim. Bu arada herhalde İzmirdeki büyük sellukalardan biri oldu bu takım, üzerinde yaklaşık 200-300 büyük fasulye var ama fasulyeleri hep batı yönünde ve en yüksekte verdi.
Bu kadar büyük bir sellukayı budama tecrübesi olan varsa tecrübelerini paylaşırsa sevinirim.
Fotografları yükleyemedim

acemifüsun 17-10-2010 16:37

Sayın KORDELİA geçen hafta size komşu sayılırım, sellukanızı bahçe dışından gördüm ve her ne kadar sizin izninizi almadan yaptıysam da( nasılsa bu da bizim sellukamız, agaclar.net'in deyip:)) dışarıya taşmış dallardan çelik aldım. Bence de sellukanız İzmirdeki en görkemlilerinden biridir diye düşünüyorum. Sellukanızın yanlız çiçekleri hep tepelerde, ne yazık ki çiçeğe erişemedim:) Batıya bakan bahçe duvarından sarkmış tomurcuklar da vardı, yakında onlar açar, bir ziyaret daha yapar, çiçeğini koklayabilirim diye düşünüyordum:)

Aceba tepelerde çiçeklenmesi, batıya bakan taraftaki tomurcukların gelişememesi güneşle mi ilgili?

Kiraz 17-10-2010 19:27

Çiçeklenme en çok güneş alana tarafta oluyor, benimkinin de bir cephesinde pek çiçek yoktu.
Batı güneşi en yakıcı güneş, belki böyle bir etkisi olmuştur.

Benim sellukamda yüzlerce çiçeğe rağmen pek tohum yok. Bir kaç cılız fasulye var ama gelişecek mi bilmiyorum.

kalambaklı 18-10-2010 09:09

1 Eklenti(ler)
Dikmiş olduğum beş adet sellukadan sadece bahçenin güney kısmında fazlaca güneş göreninde oldukça çok tohum fasulyeleri bulunuyor.
Eklenti 175638

KORDELIA 18-10-2010 22:53

2 Eklenti(ler)
Acemifüsun,
Aslında bahçe çitine sellukamı sardırmaya karar verdiğimde gelip geçen komşularım için hem bir estetik heme koku olarak moral versin diye düşünmüştüm. Çeltikten büyütme yerine tohum daha kolay değil mi diye düşünüyorum. İnşallah büyütürsünüz.
Eklenti 175798

Eklenti 175799

almira 19-10-2010 00:16

Sayın Kalambaklı, Sayın Kordelıa; maşallah sellukalarınız ne kadar güzel büyümüş, gelişmiş. Hayran olmamak mümkün değil. İnşallah tohumlarınız olgunlaşır. Sizinkileri görüp te gıptayla seyreden ve yetiştirmek isteyen bir çok arkadaş var. Onlardan birisi de benim. Sizleri kıskançlıkla izliyorum.

acemifüsun 19-10-2010 13:11

Sn. KORDELIA sellukanız gibi fasulyeleri de muhteşem:) Ah fasulyeleri zamanı gelince toplayabilsek, değerlendirebilsek:)
Geçen kış sonu tohumdan iki selluka yetiştirdim, biri bende kaldı, diğerini arkadaşımın bahçesine yolladım. Bendeki saksıda balkonda aşırı sıcaklarda duraklamaya girdi, çiçek açmayacağını anlayınca hemen Çeşmeye arkadaşımın bahçesine yolladım, orada açtı. Memet beyin verdiği fideler vardı, onları da büyütünce yine arkadaşlarımın bahçelerine hediye ettim, orada çok güzel çiçeklendiler. Sellukayı gören, kokusunu duyan hayran oluyor, yine istekler var, onun için çelikten de deneyeyim dedim:)

Yılmaz Yalçın 19-10-2010 13:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi acemifüsun (Mesaj 706620)
Sn. KORDELIA sellukanız gibi fasulyeleri de muhteşem:) Ah fasulyeleri zamanı gelince toplayabilsek, değerlendirebilsek:)
Geçen kış sonu tohumdan iki selluka yetiştirdim, biri bende kaldı, diğerini arkadaşımın bahçesine yolladım. Bendeki saksıda balkonda aşırı sıcaklarda duraklamaya girdi, çiçek açmayacağını anlayınca hemen Çeşmeye arkadaşımın bahçesine yolladım, orada açtı. Memet beyin verdiği fideler vardı, onları da büyütünce yine arkadaşlarımın bahçelerine hediye ettim, orada çok güzel çiçeklendiler. Sellukayı gören, kokusunu duyan hayran oluyor, yine istekler var, onun için çelikten de deneyeyim dedim:)

Onlardan birisi benim bahçeyi şenlendirdi:)Yeniden çok teşekkürler bu muhteşem kokuyla tanıştırdın beni:)Şimdi çiçekler geçmeye başladı,her açan çiçeği kopartıp suya koyduk evde:)Acaba çiçekleri kopartmakla fasulye oluşumunu mu engelledik?Ya da fasulyeler oluşur mu herşeye rağmen?

acemifüsun 19-10-2010 13:32

Yılmazcığım bence çiçekleri koparmakla fasulye oluşumunu engellemişsin:) Sağlık olsun, seneye bol bol fasulye olur inşallah. Sağlıkla büyüt ablacığım:)

sercan1969 20-10-2010 08:42

Bütün bitkiler önce çiçek açar sonra işte sizin o fasulye dediğiniz meyve yapısını oluşturur.Daha sonrada meyvenin içinden tohumlar çıkar.Yılmaz bey siz çiçekleri koparırken aslında tohumları kopardığınızın farkında değilmişsiniz anlaşılan.Sağlık olsun seneye inşaallah...

Fatoş 25-10-2010 10:23

4 Eklenti(ler)
Açan sellukalarımdan sadece 7 tanesi tohum bağladı,40 yakın çiçeği vardı. Bizim site de çimler için yoğun ilaçlamayla kelebek ve arıları öldürdüler :(, herhalde bu yüzden tohum az bağladı.
Eklenti 176880
Eklenti 176878
kızımın bahçesi için çelik almaya çıktığım da gözlerime inanamadım.İki yıllık büyük sellukam hiç çiçek açmamıştı bu saatten sonra çiçek goncaları vermiş, bu mevsimde çiçeklenir mi?
Eklenti 176879
Eklenti 176881

limon 25-10-2010 22:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi memet (Mesaj 702196)
Bu mevsimde tohum çimlendirmeyin. Kışın uykuya dalacak bitkiyi büyümeye zorlayacaksınız. İlkbahara yorgun girmiş olacak.

Memet Bey, bu yazıyı yazmadan ben tohumları ekmiş bulunmuştum. Saksıları güneşi en çok gören bir yere yerleştirip üzerini de şeffaf naylonla örtmüştüm. Bu kadar çabuk çimleneceklerini beklemiyordum doğrusu. 10 adet tohumdan 6 sı çimlendi. Şu anda 2 yapraklılar ama oldukça keyifli görünüyorlar. Hava bahar havası gibi olduğundan henüz içeriye almadım.

Sn.Tuta, çok teşekkür ederim, yıllardır merak ettiğim bu güzel bitkiye sayenizde kavuştum. Fidelere gözüm gibi bakıp, seneye baharda bahçedeki yerlerine yerleştireceğim.

Not:fotoğraflarını yarın çeker eklerim.

k_donmez 28-10-2010 20:06

1 Eklenti(ler)
Sayın SevimK ve Sayın Kalambaklı'dan gelen tohumlar çimlenip büyüdüler, oldukça boylandılar. Ancak ya saksı yetersizliği, ya da Ankara havası yaramadığından çiçek görmek kısmet olmadı. Kışı dışarıda geçirecek. Baharda gelişme olursa paylaşırım.

bettyycim 29-10-2010 21:39

2 Eklenti(ler)
Umarım çimlenirler berfinda hanım benim minik sellukarım çimlendi, ben hiç selluka görmedim ve koklamadım :D umarım beklediğime değer, aşık olduğum resmi ve çimlenmiş sellukalarım :o

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:32.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025