agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sarılıcılar (https://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/)
-   -   Selluka (Vigna caracalla) (https://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/1266.htm)

kasap.94 05-09-2010 19:56

3 Eklenti(ler)
Sevgili kalambaklı kardeşimizin göndermiş olduğu altı adet selluka tohumlarının bu günkü görüntüleri. Üçü saksıda üçüde yerde yaşamlarını devam ettiriyorlar

cihan_as 06-09-2010 20:31

1 Eklenti(ler)
Sn kalambaklı, eğitim toplantısında sizden aldığım selluka çiçeklenmeye başladı.

Sergüzen 07-09-2010 21:17

2 Eklenti(ler)
Benim sellukada da tomurcuklar iyice belirginleşti. Çifte bayram yapacağız.

ahmeter 08-09-2010 09:41

selluka

1 Eklenti(ler)
Sen her zaman güzelsin

Orkun Kırcı 09-09-2010 22:47

Bu yıl için umutlarımı tükettiğim anda sellukam coşmuş. 2 haftalık aradan sonra eve gittiğimde 10-15 çiçek sapı oluşumu gözlemledim. :D

kalambaklı 11-09-2010 11:15

1 Eklenti(ler)
Bahçedekilere inat, tarlaya diktiğim selluka çiçeklendi.
Eklenti 169945

Adalet Yağcı 11-09-2010 16:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kalambaklı (Mesaj 693403)
Bahçedekilere inat, tarlaya diktiğim selluka çiçeklendi.
Eklenti 169945

Sayın Kalambaklı, tarlaya diktiğiniz sellukaya hangi aralıklarla su verdiğinizi öğrenebilir miyim?
Öyle sanıyorum ki, ben sellukalarımı fazla sulamaktan kaybettim.

Tarlada bu kadar güzel açabildiğine göre özel bir bakım gerekmiyor demektir.
Ellerinize sağlık.

memet 11-09-2010 17:31

Eğer ufak bir saksıda değilse sulama bitkinizi kaybetmenzize neden olmamalı.

Adalet Yağcı 11-09-2010 21:17

Geçen sene birini bahçede diğerini büyükçe bir saksıda yaşatmaya çalıştım, bir türlü gelişemediler.
Burada gündüz ve gece ısı farkı 10 °C bulur, fazla nem de olmaz, sulamaktan değilse, bu şartları sevmemiş olabilir.

Geri kalan her şey çok normaldi, bu sene çimlendirdiklerimi yaşatamadım bile, bir kaç yaprak olduktan sonra kaybettim.

Fatoş 14-09-2010 12:44

2 Eklenti(ler)
Sevgili Kalambaklı bana verdiğiniz sellukalar açmaya başladı. Sayenizde o muhteşem kokuyu tekrar duydum .Çok teşekkür ederim.:)
Eklenti 170393
Eklenti 170394

Kiraz 15-09-2010 16:59

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kiraz (Mesaj 691211)
Arka bahçeye diktiğim selluka tırmandıkça tırmandı. Bağladığım tel koptu ama su borusuna kadar geldi ve iki buçuk kattan sonra çatıya uzandı. İlk çiçekler erken açıp hemen döküldü. Bir kere daha açmaya çalıştılar ama çabuk döküldüler. Şimdi yine yüzlerce tomurcuğu var. Yapraklar ve gövde gelişimi çok güzel, belki çiçek için destek gübre istiyor.

Pencereden bakınca:
Eklenti 168891

Eklenti 168892

Bu da sürpriz oldu. Çok kullanmadığım pencereyi iki hafta kadar önce açmıştım, sanırım dalın ucu içeride kalmış. Bugün perdeyi yıkamak için çıkarınca içeri gireni görebildim, uzamış, tomurcuk bile vermiş.
Eklenti 168893

Eski mesajımdaki son fotoğraftaki tomurcuklar odanın içinde çiçek açtı:)
Eklenti 170605

Yılmaz Yalçın 16-09-2010 11:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kiraz (Mesaj 696033)
Adalet Hanım, sizin hasretinize hiç bir tohum-çiçek dayanamıyor:) Elbette biter.

Bu sabah odaya girdiğimde oldukça kuvvetli olan kokusunu aldım, gece de evin giriş kapısı mis gibi kokuyordu. Şu an üzeri yarı açmış tomurcuk dolu, güneş alan tarafının her karışında bir salkım var ve çatıya kadar bu şekilde çıkıyor.

İlk ve erken çıkan çiçekler tohum bağlamadan döküldü ama bunlar daha kalıcı olacak galiba.

Sevgili Kiraz,
Maşallah!Gerçekten çok iyi bakmışsınız sellukaya ve o da size tüm güzelliklerini sunmuş:)Gerçekten çok şanslı olduğunuzu belirtmek istiyorum.Selluka bahçeye dikili olan değil mi?

Kiraz 16-09-2010 11:22

Sevgili Yılmaz Yalçın, aslında bahçeye diktikten sonra baktığım söylenemez. Saksıda bin naz yapan selluka yazın gelmesi ve bahçeye dikilmesiyle beraber coştu, bahçedeki en hızlı gelişen sarmaşık oldu, çatıya çıktı ve çok kol verdi. Gelişimi iyi olunca ben de pek bakım yapmadım.

Diktiğim yer bol güneş alıyor, kuzey rüzgarlarına kapalı.

Selluka yumru köklü olduğu için her geçen sene daha iyi gelişip çiçekleneceğini tahmin ediyorum, benimki iki yaşını geçmiş olabilir. Geçen sene Sn. Ahmeter verdiğinde boyu şimdikinin dörtte biri kadardı belki, kışın da 1 m kalacak şekilde budamıştım. Kısaca yeni ekenler sabrederlerse gelecek senelerde hızlı gelişimini de görecekler. Tek kötü yanı yaprak döküyor.

Yılmaz Yalçın 16-09-2010 11:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kiraz (Mesaj 696057)
Sevgili Yılmaz Yalçın, aslında bahçeye diktikten sonra baktığım söylenemez. Saksıda bin naz yapan selluka yazın gelmesi ve bahçeye dikilmesiyle beraber coştu, bahçedeki en hızlı gelişen sarmaşık oldu, çatıya çıktı ve çok kol verdi. Gelişimi iyi olunca ben de pek bakım yapmadım.

Diktiğim yer bol güneş alıyor, kuzey rüzgarlarına kapalı.

Selluka yumru köklü olduğu için her geçen sene daha iyi gelişip çiçekleneceğini tahmin ediyorum, benimki iki yaşını geçmiş olabilir. Geçen sene Sn. Ahmeter verdiğinde boyu şimdikinin dörtte biri kadardı belki, kışın da 1 m kalacak şekilde budamıştım. Kısaca yeni ekenler sabrederlerse gelecek senelerde hızlı gelişimini de görecekler. Tek kötü yanı yaprak döküyor.

Kışın malç yöntemi ile koruyabilirsek ne mutlu bize:)Benim de bir sellukam bahçeye dikili ama Şubat tohumu olduğundan çok gelişmedi gövdesi ince.Artık seneye çıkarsa çiçek bekliyorum:)Saksıda olan ise 6 metre oldu ancak hala çiçek oluşumu yok.Ekimi beklıyorum sabırla:)

acemifüsun 16-09-2010 12:17

Yılmazcığım İzmirde de sellukalar yeni açıyor, selluka bile çok sıcaktan hoşlanmıyor. Seninki de inşallah en kısa zamanda tomurcuklanır ve harika kokuyu duyarsın:)

Kiraz 16-09-2010 12:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi acemifüsun (Mesaj 696076)
selluka bile çok sıcaktan hoşlanmıyor.

Çok doğru, iki kere çiçeklerini döktü, sıcaklık 30 derecenin altına düşünce keyiflendi. Ama güneşi sevdiği kesin, güneş almayan tarafta pek tomurcuk yok.

Kiraz 16-09-2010 14:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ceydam (Mesaj 693969)
Sevgili Orhan bey;

Balkonumdaki sellükam çok güzel giderken birden tüm yappraklarını döktü, şimdi de toparlanamıyor.

Paylaşımlar mutlaka olacak ama sellunızdan ümidinizi çabuk kesmeyin, yeterli sulamaya devam edin (fazla su da zararlı olabili), kırmızı örümcek ya da başka zararlı var mı diye bakın. Köküyle ilgili problem yoksa, gövdeden bir şekilde sürgün verecektir. Benimki de aynı şeyleri belki beş kere yaşamıştı.

Perihan Bayram 16-09-2010 14:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kiraz (Mesaj 694636)
Eski mesajımdaki son fotoğraftaki tomurcuklar odanın içinde çiçek açtı:)
Eklenti 170605

Sayın Kiraz,Selluka'nızın odanın içinde çiçeklenmesi ne iyi olmuş,böylece kokusunu daha yoğun duyarsınız,imrendim,maşallah,nazar değmesin,içeride de oluyormuş demekki,bende içeride yetiştireyim,tabi tohumlar geldikten sonra inşallah.Sevgiler.

Kiraz 16-09-2010 14:57

İçeride bu kadar mutlu olacağını sanmıyorum, çok güneş istiyor. Benimki pencere kanadı kapanınca içeride kalan dalın ucunda büyüdü.

Bol tohum çıkacağa benziyor, paylaşacağım:)

maki01 16-09-2010 22:47

Sevgili hhatice, ben de senin gibi düşünüp erken çimlendirdim tohumu. Ardından günlerce güneş yüzü görmeyince soldu ve kurudu. İkinci kez sevgili Orkun tohum gönderdi. Onu da malesef aşırı sıcaklar ve yeterince koruyamamam kuruttu. Seneye doğuya bakan balkonda yetiştirmek istiyorum . Tabii ki toprak saksıda ve saksıyı koruma altına alarak...

almira 17-09-2010 00:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Yılmaz Yalçın (Mesaj 696243)
Tohum konusunda size yardım edebilirim baharda..İstanbul'dan da tohum yollayabilirim size bahar geldiğinde hatırlatırsanız:)Gelecek bahara yeni umutlarla gireceğiz..Eminim ki daha güzel bir bahçeye sahip olacaksınız:)Pembe acem borusu çeliğiniz ne durumda?

Teşekkür ederim Yılmaz Bey. Pembe acem borusu konusunda bir çok arkadaşa mahçup oldum. Benden çelik bekleyen tüm arkadaşlara köklendirip öyle göndermek istedim. Oturduğum sitede bulunan bir işgüzar köklendirmeye aldığım tüm çelikleri atmış.:( Öyle utandım ki kimseye mesaj atıp çelik gönderemiyorum diyemedim. Buradan bu vasıtayla duyurayım. Neyse ki sitenin bahçesine diktiklerim hala yaşıyor ve kocaman oldular. Yakında çiçeklenirler. Fotoğrafları yüklerim. İnşallah bu bahar herkese fazlasıyla gönderirim.

lord6 17-09-2010 09:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi lord6 (Mesaj 674283)
sellukalarımın şuanki hali............

hala tomurcuklanma olmadı ...
yer yer yapraklar sararıyor...
havalar soğuyunca iç mekana almak istiyorum...
ne yapmalıyım...

Kiraz 17-09-2010 09:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi lord6 (Mesaj 696385)
hala tomurcuklanma olmadı ...
yer yer yapraklar sararıyor...
havalar soğuyunca iç mekana almak istiyorum...
ne yapmalıyım...

Saksısı küçük mü? Tahminim büyük saksı istiyor, bir de çok güneş almıyormuş gibi geldi.

Kiraz 17-09-2010 09:53

2 Eklenti(ler)
Bugün ofise iki salkım selluka çiçeği getirdim. Koca odayı mis gibi kokuttu ama bende de alerji belirtileri başladı. Şu an burnumla nefes alamıyorum, yine de odadan çıkarmak için direniyorum.

Eklenti 171725

Eklenti 171726

moso 18-09-2010 08:38

sellukam çiçek açsa da ben de tohum dağıtsam:o hala tomurcuğa benzer bişey göremiyorum malesef

kalambaklı 18-09-2010 08:59

Sayın moso, ortada bir terslik var gibi, şu an en çok çiçeklenmenin olduğu zaman.
Sellukalarınız saksıda mı acaba.

moso 18-09-2010 09:00

ilginiz için teşekkür ederim öncelikle...

hayır bahçede. uzamaya devam ediyor, sürekli yeni sürgünler veriyor...

BenBen1967 18-09-2010 11:56

Benim sellukada açmadı. Durmadan sürgün veriyor. Havaların serinlemesi ile birlikte sürgünlerin uzamasıda hız kazandı. İstanbul'daki ne durumda onu bilmiyorum yazlıktakinde hareket yok çiçek anlamında. Kışlık eve dönünce diğerinede bakacağım.

kalambaklı 18-09-2010 12:29

Değerli arkadaşlar, yoksa sellukalarınız yeterince güneşten faydalanmamış olabilir mi?..
Çünkü selluka güneşi çok sever, birde diktiğiniz toprak sert ve drenajı yeterli değilse sudan dolayı kök çürümesi yapabilir.
Yinede mutlaka çiçek açacaktır.

Adalet Yağcı 18-09-2010 15:01

Sayın Kalambaklı, geçen yıl benim sellukam tam güneş alan bir alanda ve drenajı iyi bir topraktaydı, bitki yine de gelişmedi, bırakın çiçek açmayı bitkinin kendisini bile kurtaramadım :(

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:19.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025