agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sarılıcılar (https://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/)
-   -   Selluka (Vigna caracalla) (https://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/1266.htm)

Kiraz 27-05-2010 19:57

Ben de bilmiyorum Sn. Yılmaz Yalçın, bu sene göreceğim. Yasemininiz donduysa riskiniz de büyük olabilir.

Orkun Kırcı 27-05-2010 20:15

Sevgili Yalçın kışın kaybolmasına rağmen baharda sürgünleyen arkadaşlar var. Ama yinede dibine iyice bol malç atmak gerek diye düşünüyorum. Toprak altında yumrumsu bir doku oluşturduğu için kuvvetli bir çiçek diye düşünüyorum.

lerdemir 27-05-2010 21:55

İstanbul Göztepe'deyim. Sellukam tüm kış boyunca minicik kahverengi bir saksıda, sürekli rüzgara maruz kalan, parmaklılı bir açık balkonun parmaklıklarına dayalı olarak yerde durdu.

Karlar yağdı, saksı toprağının üstü karla örtüldü. Bir kez bile karları alıp temizlemedim saksının yüzeyinden. Saksıyı sarmadım, malçlamadım, bu kış naylon poşete de sarmadım. Öylece geçti kış.

Sadece arada sırada suyunu verdim.

3 haafta kadar evvel, toprağın bir karış kadar üstünden gözler patladı.

Yeniden başladı herşeye sellukam.

Yalnız, yerden iki karış kadar yüksekten sonraki gövde ve dallar kurumuş, oralarda hareket yok. Belli bir yükseklikten sonra bitkinin gövdesinin içi boş.

Toprağa yakın kısmından süren yeni dallar ve kollar sarmaya başladı balkonumun parmaklıklarını. :)

Belki şanslıydım, belki de sellukanın genel direnci buydu, bilemiyorum.

Saksıda böyle iken, bence toprağa dikilebilir bu nazlı nostaljik güzel...

Kadir Başkök 27-05-2010 23:53

sellukalarım

3 Eklenti(ler)
Sellukalarım çok nazlı çıktı, uzamamak için direniyorlar.Sonunda birisi artık yeter ben çiçek açmak istiyorum uzamam lazım dedi. :)

Yılmaz Yalçın 28-05-2010 10:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi lerdemir (Mesaj 647391)
İstanbul Göztepe'deyim. Sellukam tüm kış boyunca minicik kahverengi bir saksıda, sürekli rüzgara maruz kalan, parmaklılı bir açık balkonun parmaklıklarına dayalı olarak yerde durdu.

Karlar yağdı, saksı toprağının üstü karla örtüldü. Bir kez bile karları alıp temizlemedim saksının yüzeyinden. Saksıyı sarmadım, malçlamadım, bu kış naylon poşete de sarmadım. Öylece geçti kış.

Sadece arada sırada suyunu verdim.

3 haafta kadar evvel, toprağın bir karış kadar üstünden gözler patladı.

Yeniden başladı herşeye sellukam.

Yalnız, yerden iki karış kadar yüksekten sonraki gövde ve dallar kurumuş, oralarda hareket yok. Belli bir yükseklikten sonra bitkinin gövdesinin içi boş.

Toprağa yakın kısmından süren yeni dallar ve kollar sarmaya başladı balkonumun parmaklıklarını. :)

Belki şanslıydım, belki de sellukanın genel direnci buydu, bilemiyorum.

Saksıda böyle iken, bence toprağa dikilebilir bu nazlı nostaljik güzel...

Yani bu anlattıklarınızdan sonra İstanbul'da dış ortama dikilebilir diye umutlandım:)Sonuçta kurusa bile dipten yeni sürgünler çıkarabiliyor tıpkı clematis gibi:)Sevgili Hatice Ablamın hediyesi selluka fidesini bahçemin güney doğu duvarının dibine korunaklı yerine diktim..Kışın malçalama yoluyla koruyacağım,geçen yıl gibi tekrar aşırı don olmayacağını düşünüyorum bakalım göreceğiz.Bu arada selluka eğer baharda yeniden sürgün verirse ilk dikildiği gibi yavaş mı gelişir yoksa yıllar geçtikçe güçlü sürgünler mi verir kışın kurusa bile?

lerdemir 28-05-2010 17:40

Önümüzdeki kış çıkışı, olası Selluka kayıplarından mesul değilim; baştan söylemesi! :)

memet 28-05-2010 20:28

Clematis İzmir'e uymak için çok istekli değil. Selluka da istanbul'a. Genellikle saksıda tutup kışın kapalı bir ortama almayı denediler arkadaşlar. Malç işe yarayabilir. Sonuçta toprakta soğanlar oluşturuyor o korunabilirse ilkbahara canlanaması mümkün olabilir. Tabi denemek gerek. Daha önce yapmadık.

Yılmaz Yalçın 28-05-2010 21:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi lerdemir (Mesaj 648008)
Önümüzdeki kış çıkışı, olası Selluka kayıplarından mesul değilim; baştan söylemesi! :)

Sevgili Lerdemir,
Hayır kabul etmiyorum:)Bir kere kışı çıkarır dediniz,eğer sellukamız donarsa size maddi tazminat davası açarız:)Kanıt ise burda yazdıklarınız:)

Yılmaz Yalçın 28-05-2010 21:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi memet (Mesaj 648085)
Clematis İzmir'e uymak için çok istekli değil. Selluka da istanbul'a. Genellikle saksıda tutup kışın kapalı bir ortama almayı denediler arkadaşlar. Malç işe yarayabilir. Sonuçta toprakta soğanlar oluşturuyor o korunabilirse ilkbahara canlanaması mümkün olabilir. Tabi denemek gerek. Daha önce yapmadık.

Evet denemekte yarar var..Eğer bunu başarabilirsek selluka bahçede daha da gelişebilir...

memet 28-05-2010 21:11

Benim iş yerim yerel iklimii bakımdan biraz sert İzmir'e göre. Kışın sabahları işe geldiğimde derecenin eksi dördü gösterdiğini bir kaç kere gördüm. Kırağı öğleye kadar kalkmadı bir hafta boyunca. Toprak üstündeki gövde bütünyle çürüdü. Topraktaki soğanlar canlı kaldı.
Denedim, sellukamı kaybetim diyenler için yeni selluka bulma adresi belli.

Jezebel 28-05-2010 21:39

" Soğan " yerine " yumru " tanımını kullanmayı öneriyorum .
Sakıncası yoksa tabi ;)

Hhatice 28-05-2010 21:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Yılmaz Yalçın (Mesaj 648100)
Sevgili Lerdemir,
Hayır kabul etmiyorum:)Bir kere kışı çıkarır dediniz,eğer sellukamız donarsa size maddi tazminat davası açarız:)Kanıt ise burda yazdıklarınız:)

Aa mailler delil oluyor mu ?:))

Yılmaz Yalçın 28-05-2010 22:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Hhatice (Mesaj 648153)
Aa mailler delil oluyor mu ?:))

Delil başlangıcı olur ancak:)Umarım şaka olarak kalır ve gerçekten sellukalarımız yıllarca bahçelerimizi mis gibi kokutur:)

memet 29-05-2010 21:29

Geçen sene çelik aldığım sellukalar o sene çiçeklenmiş verdiğim arkadaşlardan birisinden öğrendim.

acemifüsun 29-05-2010 21:38

Sevgili memet son toplantıda çelikten üretilmiş olarak arkadaşımızın hediye ettiği fidem çok yavaş gelişiyor. Sizce ilerleyen günlerde gelişimi hızlanır mı, ne dersiniz?

berduray 29-05-2010 22:03

Sellucanın uç sürgünleri neden uzar uzar kurur?

Bu konuda tecrübeleriniz var ise paylaşır mısınız dostlar.

Kiraz 29-05-2010 22:15

Ben de sellukayı tanımaya çalışıyorum; sağlıklı olduğunda çok hızlı gelişiyor ( 5 günde yaklaşık 70 cm uzadı), hastalanınca da görünür belirtilerden sonra bir kaç günde tüm yapraklarını dökebiliyor, tedavi edilince hızla yeni sürgün ve yapraklar veriyor.

Bir de diğer bitkilerden daha çok besine ihtiyaç duyuyor, vitamin takviyesi yapılınca hızla sağlıklı yapraklar veriyor.

acemifüsun 29-05-2010 22:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi berduray (Mesaj 648650)
Sellucanın uç sürgünleri neden uzar uzar kurur?

Bu konuda tecrübeleriniz var ise paylaşır mısınız dostlar.

Sevgili berduray geçen yıl sellukama kırmızı örümcek istila etmişti, arkasından yeşil bit, uç sürgünleri kurumuştu.

memet 29-05-2010 22:53

Hızlanacak, sakin olun.

BenBen1967 30-05-2010 21:37

Kışın donan sellukam filiz verdi. Öldüğünü sanıyordum ama bir ihtimal diye saksıda bıraktım arada sulandı dün bir de baktım ki filizlenmiş bir karış boy atmış.;D

Yılmaz Yalçın 30-05-2010 21:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi BenBen1967 (Mesaj 649169)
Kışın donan sellukam filiz verdi. Öldüğünü sanıyordum ama bir ihtimal diye saksıda bıraktım arada sulandı dün bir de baktım ki filizlenmiş bir karış boy atmış.;D

Sellukanızı İstanbul'da hangi semtte ve saksıda mı bahçede mi muhafaza ettiniz?Saksıdaysa dışarıda mı kalmıştı?

moso 31-05-2010 08:15

Sellukanı saksıda mı, yoksa yerde mi Orkun Bey?

Günüm 31-05-2010 14:01

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Yılmaz Yalçın (Mesaj 649198)
Sellukanızı İstanbul'da hangi semtte ve saksıda mı bahçede mi muhafaza ettiniz?Saksıdaysa dışarıda mı kalmıştı?

Ben Bostancı'dayım. Benim sellukam da balkonu tamamen sardığı içi kışı dışarıda geçirmek zorunda kaldı. Yalnız kökünü balonlu torbalarla sardım. Malum bu kış çok soğuk oldu. Kar yağdı üzerine. Bahar başında budadım. Gölge bir yere aldım. Çok daha kuvvetli sürdü bu sene. Toprağın her yerinden dal çıktı. Bir haftada yarım metre oldular bile. Tek bir kök dikmiştim. Şimdi onlarca kökü var.
Resmini ekledim. Uzayan kısımları sarılmaya başladı desteğe. Kareye sığdıramadım. Geçen senenin kurumuş gövdesi de görülüyor.

Yılmaz Yalçın 31-05-2010 14:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Günüm (Mesaj 649610)
Ben Bostancı'dayım. Benim sellukam da balkonu tamamen sardığı içi kışı dışarıda geçirmek zorunda kaldı. Yalnız kökünü balonlu torbalarla sardım. Malum bu kış çok soğuk oldu. Kar yağdı üzerine. Bahar başında budadım. Gölge bir yere aldım. Çok daha kuvvetli sürdü bu sene. Toprağın her yerinden dal çıktı. Bir haftada yarım metre oldular bile. Tek bir kök dikmiştim. Şimdi onlarca kökü var.
Resmini ekledim. Uzayan kısımları sarılmaya başladı desteğe. Kareye sığdıramadım. Geçen senenin kurumuş gövdesi de görülüyor.

Sellukanızı kaç litrelik saksıya dikmiştiniz ve kaç yaşında sellukanız?

Hhatice 31-05-2010 14:14

Arkadaşlar bir şey soracağım selluka soğanlı mı?
demin saksıyı biraz kabartayım dedim .Bayağı büyük bir soğan var saksıda
Demek ki İstanbulda bahçede donmayacak en azından bunu öğrendik :)

Yılmaz Yalçın 31-05-2010 14:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Hhatice (Mesaj 649615)
Arkadaşlar bir şey soracağım selluka soğanlı mı?
demin saksıyı biraz kabartayım dedim .Bayağı büyük bir soğan var saksıda
Demek ki İstanbulda bahçede donmayacak en azından bunu öğrendik :)

Evet Abla soğanı varmış:)Senin verdiğin sellukayı bahçeye dikmiştim hemen boy atmaya başladı:)Demekki bahçede daha iyi büyüyor:)Kışın da soğanı sarıp sarmalarız donmasın diye:)

Günüm 31-05-2010 14:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Yılmaz Yalçın (Mesaj 649614)
Sellukanızı kaç litrelik saksıya dikmiştiniz ve kaç yaşında sellukanız?

Henüz bir yaşında. Saksısı 1,7 litrelikti geçen sene. O saksı içinde metrelerce sardı ve sayısız çiçek açtı.
Bu sene sürgünleri görünce büyük saksıya aldım.

Yılmaz Yalçın 31-05-2010 14:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Günüm (Mesaj 649624)
Henüz bir yaşında. Saksısı 1,7 litrelikti geçen sene. O saksı içinde metrelerce sardı ve sayısız çiçek açtı.
Bu sene sürgünleri görünce büyük saksıya aldım.

Peki İstanbul'da çiçeklenme dönemi hangi aylar arası oluyor?

Günüm 31-05-2010 14:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Yılmaz Yalçın (Mesaj 649630)
Peki İstanbul'da çiçeklenme dönemi hangi aylar arası oluyor?

Ağustos sonunda açmıştı çiçekleri. Temmuz içinde tomurcuklanmıştı. Uzun süre büyütüyor tomurcuklarını. Ekim ayında da hala çiçek açıyordu.

Yılmaz Yalçın 31-05-2010 14:54

Sevgili Günüm,
Benim bu yıl (Şubat ve Mart ayında) çimlendirilmiş 40 cm uzunluğunda fidelerim var.Sizce bu Ağustosta çiçeklenir mi ve kokusu etrafa yayılıyor mu melisa gibi?

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:57.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025