agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Sarılıcılar
(https)

Beğeni Düzeni4014Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 04-04-2011, 06:48   #2941
Ağaç Dostu

malbman's Avatar

Giriş Tarihi: 25-04-2008
Galeri: 15
Karıncaların sellukanın tozlaşması ile ilgili olduğunu ben de pek sanmıyorum, çünkü geçen yıl dördüncü kat penceremde yetiştirdiğim sellukam bir tane çiçek açtı ve o çiçek te epey bir süre bitkinin üstünde durduktan sonra tohuma döndü. Ama dördüncü kat penceremde bir tane dahi karınca gördüğümü hatırlamıyorum.

malbman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-04-2011, 07:46   #2942
Ağaç Dostu

vehbi's Avatar

Giriş Tarihi: 23-03-2009
Galeri: 9
selluka tohumu çimlendirme

Sayın Kalambaklı'nın göndermiş olduğu selluka tohumlarının bu günkü durumları gayet iyi gelişiyorlar teşekkürler sayın Kalambaklı.

Eklenen Resimler

vehbi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-04-2011, 13:47   #2943
Ağaçsever

Beymen's Avatar

Giriş Tarihi: 01-03-2010
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi malbman Mesajı Göster
Karıncaların sellukanın tozlaşması ile ilgili olduğunu ben de pek sanmıyorum, çünkü geçen yıl dördüncü kat penceremde yetiştirdiğim sellukam bir tane çiçek açtı ve o çiçek te epey bir süre bitkinin üstünde durduktan sonra tohuma döndü. Ama dördüncü kat penceremde bir tane dahi karınca gördüğümü hatırlamıyorum.
Sayın malbman. Bende emin değilim..öğrenme amaçlı yazıyorum. yalnız sizin dediğiniz gibi bir çiçekten tohum alıp onu yeşertmişseniz sellukanın hermefrodit özelliğine sahip olduğu sonucu ortaya çıkıyor..aldığınız tohumu çimlendirdinizmi..?

Beymen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-04-2011, 18:49   #2944
Ağaç Dostu

malbman's Avatar

Giriş Tarihi: 25-04-2008
Galeri: 15
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Beymen Mesajı Göster
Sayın malbman. Bende emin değilim..öğrenme amaçlı yazıyorum. yalnız sizin dediğiniz gibi bir çiçekten tohum alıp onu yeşertmişseniz sellukanın hermefrodit özelliğine sahip olduğu sonucu ortaya çıkıyor..aldığınız tohumu çimlendirdinizmi..?
Sayın Beymen tohumu çimlendirmedim ama çimleneceğine eminim. Zira tohumun diğer tohumlardan hiç farkı yok. Ama aklıma getirdiğiniz iyi oldu. Yarın ilk iş o tohumu ekeyim. Sonuca göre kesin olmasa da, daha doğruya yakın bir fikir edinebiliriz.

Tohumu hemen zımparalayıp suya koyuyorum.

malbman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-04-2011, 19:33   #2945
Ağaç Dostu

günebakan's Avatar

Giriş Tarihi: 09-09-2008
Bu senenin tohumuysa zımparalamaya gerek yok sevgili Malbman tohum çimlendirme tabletlerinde veya sihirli toprakta çok kolay çimleniyor

günebakan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-04-2011, 22:03   #2946
Ağaç Dostu

neşride's Avatar

Giriş Tarihi: 14-03-2009
Sayın Vehbi, Sellukalarınız çok güzel olmuş. Onların önündeki saksılardakileler Miracle'larınız mı?

Hepsi çok sağlıklı gözüküyor.

Sayın Kalambaklı'nın gönderdiği tohumlar birileri tarafından aşırıldıktan sonra, Sayın Ahmeter'den bir kapsül içinde selluka tohumları teselli hediyesi olarak geldi.

Yalnız 7 tohumun beşi dolgun değildi. Çimlenmelerine ihtimal vermedim. Gene de denedim ama olmadı.

Sağlıklı iki tohumdan birini çimlendirebildim. Biri çürüdü. Şu anda iki yaprağı var, ona gözüm gibi bakıyorum.

Ama sizinkilerin mahşallahı var. Hem Miracle'lar hem de Sellukalarınız harikalar.

Bu işin bir sırrı nedir?

Bu vesileyle, Sayın Kalambaklı ve Sayın Ahmeter'e bir kez daha teşekkür ederim.

neşride Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-04-2011, 10:38   #2947
Ağaç Dostu

vehbi's Avatar

Giriş Tarihi: 23-03-2009
Sayın neşride çok teşekkür ederim, sellukaların önündekiler evet miracle berry'ler.
Hazır torf,hazır toprak ve perliti karıştırdım, tohumları bana ulaşır ulaşmaz diktim, forumda henüz erken olduğunu yazan arkadaşlar olmuştu üzüldüm fakat kapalı balkonda ve ısı sürekli 15-22 derece arasındaydı, haftada bir defa su verdim bazen üç günde bir nemlendirdim her gün havalandırdım,suyuna bitki besini ilave ettim,toprağa leonird serpiştirdim, sabah akşam kontrol ettim.
Henüz yeni çimlenen sellukala tohumları var ümidimi kesmek üzereydim kendilerini göstermeye başladılar.Tohumlar'dan üç tanesini ayırmış diğerlerini ekmiştim onlarıda bir kaç gün önce toprakla buluşturdum.

vehbi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-04-2011, 10:20   #2948
Ağaç Dostu

sebnem34's Avatar

Giriş Tarihi: 29-09-2009
Arkadaşlar merhaba,

1 senedir foruma katılamadım bu nedenle bugün hemen yazılanları okumadan mesaj attım. Bu nedenle cevabı varsa özür dilerim.Benim de 1 yaşında 1 metre boyunda bir selluca bitkim var ve 1 tanesine de daha 7 günlük Bugün 6 adet iri tohum daha ekeceğim fakat 1,5 yaşındakinin yaprakları hala çok iri değil ve çiçeklenmedi geçen sene. Sizce begonyalar için olan sıvı toprak gübresini denesem mi diye düşünüyorum ve yardımlarınızı bekliyorum.

Düzenleyen sebnem34 : 06-04-2011 saat 10:59
sebnem34 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-04-2011, 10:40   #2949
Ağaç Dostu

sebnem34's Avatar

Forumu okuyunca fark ettim kışın yaprak döküyormuş fakat benim 1,5 yaşındaki selluka bitkim hiç yaprak dökmedi ve bu kış yemyeşildi. Şu anda küçüçük ek yaprakları ile uzamaya çalışıyor. Tohumdan eminim çünkü geçen sene dağıtılan tohumlar. 3 adet de bu sene güvenilir bir siteden aldım onlarda kesin kokulu selluka. 1'ini 3 günde çimlendirdim ama 2'sini toprağına suyu yalnışlıkla döktüğümden kaybettim. Geride 6 adet iri tohum var inşallah onlarda en geç 1 haftaya çimlenirler ekince. Benim formülüm şu ; yağmur suyu ile ıslanmış toprağa , bir gece zımparalanıp suda beklemiş şişen tohumu ekip hiç bir şey yapmadan ekeceğim yere işaret koymak için bir kürdan batırıyorum ve yanına tohumu ekiyorum. Sonra cam kenarında petek üzerine koyup 2 günde bir su püskürtüyorum. Bu sene tüm diğer çiçek tohumlarına da aynını yaptım ve hepsi maşallah çimlendiler ve büyüyorlar. Bence sırrı şu; bu mevsim petek üzeri için uygun ama geçen sene 2 ay önce başlamıştım ekmeye ve başarısız olmuştum. Çimlenince de hemen daha aydınlık olan yere alıp petek ısısını azaltıyorum yani tüm evin petekleri nisan ısısı oldu arada da güneş sağolsun sanal bir bahar yarattım şimdiden ...

sebnem34 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-04-2011, 21:10   #2950
Ağaç Dostu.

Giriş Tarihi: 29-08-2008
Çok güzel olmuş. Bolca güneş görebiliyorsa dahada güzelleşir, gövdeyi bağladıysanız bir zaman sonra buralarda boğulmalar olabilir. gevşetmeniz gerekir.

Çok suyu sevmiyor, sürekli nemli toprak iyi gelir.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sebnem34 Mesajı Göster
Herkes gülmesin ama bunu düşünmemiştim. Benim saksı menekşe saksısından biraz büyük desem Hemen fotograflarını çektim gelişimlerini görmeniz için ve az bir koyun gübreli toprak alıp üzerlerine koydum. Geçen günde sarıcı diye tel yardımı ile destek verdim bitkiye. Yorumlarınız bekliyorum...

Mutlu Kutlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-04-2011, 14:28   #2951
Ağaçsever

zeyuna's Avatar

Giriş Tarihi: 28-06-2008
arkadaşlar merhaba. geçtiğimiz ekim ayında memet bey den aldığım selluka fidem, şu an yaklaşık 3 metre boylandı. bu boya gelmesi için biraz erken biliyorum ama, 1-2 ay kadar önce sevgili annem, kaloriferi yanmayan bir odada duran, uykudaki bitkinin haline üzüldüğü için onu güney cephesine bakan sıcak salona almış. birdenbire filizlendi ve ben de artık onu eski yerine koymadım. şu anda 2 metrelik bir sırığın boyunu aştı ve saracak yer bulamıyor.
şu anda durduğu yer daha önce de söylediğim gibi güney cephesine bakan ve oldukça büyük bir pencerenin önü. bulunduğumuz yer şehrin dışında oldukça açık bir alan olduğu için fazla rüzgar alıyor. bu durumda, -ve tabii ankara da olduğumuz için- onu şu anda dışarı çıkartmak istemiyorum. (çünkü geçtiğimiz haftalarda, mart ın 15 ini atladığımızı düşünerek tohumdan yetiştirip toprağa diktiğim erguvanlarımı don vurdu.)
bir taraftan filizleri fazlaca uzadığı için (öyle uzadı ki artık sırığın ucundan sarkan filiz dönüp kendi gövdesine sarılıyor) bir iple de desteklemem gerek, ki bu durumda da daha sonra dışarı almam mümkün olmayacak.
sizce ben ne yapmalıyım?

zeyuna Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-04-2011, 15:41   #2952
Ağaç Dostu

acemifüsun's Avatar

Giriş Tarihi: 30-05-2009
Galeri: 2
Ankarada bence daha dışarıya çıkartmayın, bir sıcak, bir soğuk selluka şaşırmasın. Kendi gövdesine sarsın, sonra düzelir derim.

acemifüsun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-04-2011, 16:07   #2953
Kaybettik, Allah rahmet eylesin

memet's Avatar

Giriş Tarihi: 18-02-2006
Galeri: 11
Budarsınız oraları yeni sürgünler atar hemen.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-04-2011, 12:57   #2954
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 15-07-2009
Çelik almanız için dalların kalınlaşmasını bekleyin... Yarı odunsu olmalı inceler çok çabuk çürüyor..

Bu arada bu sene aldığınız çelik dallanıp uzuyor, ama çiçeklenmeyebilir.. O nedenle tohumdan üretim tam garanti..

Daha düne kadar ben de soru soruyordum, ama insan deneye deneye öğreniyor maalesef..

Eklenen Resimler

selis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-04-2011, 13:13   #2955
Ağaç Dostu

moso's Avatar

Giriş Tarihi: 12-09-2007
çok yıllık sabah sefasından kopardığım uzun sayılabilecek çeliği, elime ip dolar gibi dolayıp dikmiştim. kaç tane diktiysem hepsi en kısa zamanda tuttu. acaba aynı tekniği sellukada denesem olur mu?

moso Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-04-2011, 21:03   #2956
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 15-07-2009
Sayın Moso; sebze-meyve kabukları vs. gibi bitkisel atıkları toprağa gömme konusunda takıntım var..Koku yapar diye çöpe atamıyorum.. Sellukayı da budadıktan sonra kalan dalları toprağa gömmüştüm.. Ama dediğiniz gibi çelikleme amaçlı değildi.. Mesajınızı okuduktan sonra baktım çürümüş.. Dediğiniz yöntem çarkıfelek çiçeği ve sabah sefası için geçerli olabilir..

selis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-04-2011, 08:59   #2957
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 11-08-2009
Galeri: 5
Bizim sitemizde 2006 yılında Mine hanım selluka'yı tanıtmak için bu başlığı açtı ve memet arkadaşım ile birlikte tanıtmak için ellerinden gelini fazlasıyla yapmışlardır.
Evet ne yazık ki başka hiç bir kimse bu konuda bir çalışma yapmamış, şükür ki şu an her taraf selluka ile doldu.
30 nisanda yapılacak sohbet toplantısında memet arkadaşım katılanlara selluka fidesi verecektir.

kalambaklı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-04-2011, 17:34   #2958
Ağaç Dostu

k_donmez's Avatar

Giriş Tarihi: 24-01-2010
Galeri: 3
Meşhur selluka yumrusunu bugün görmek kısmet oldu. Geçen yıl çimlendirip anneme verdiğim ve sonbaharda kuruyarak yaprakları dökülen sellukayı yeni saksıya almak için bugün toprağından çıkardım. Bütün kışı dışarıda geçirdi. 4x1 cm boyutlarında bir yumru sap kısmının dibinde toprak içindeydi. Bugün yeni saksıya alınıp sulandı ve beklemeye başlandı.

Eklenen Resimler

k_donmez Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-04-2011, 17:57   #2959
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 11-08-2009
Galeri: 5
Sayın k donmez, saksı değişimi için çok geç kadınız, bitkiler şu dönemde yapraklanma aşamasında ve fotoğrafını yüklediğiniz sellukanız umakım ki uzun süre nemsiz kalmamıştır.

kalambaklı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-04-2011, 18:35   #2960
Ağaç Dostu

k_donmez's Avatar

Sayın Kalambaklı, nemsiz kalmamış ve bana canlı gibi geldi. Benim saksısını değiştirmediklerim de aynı durumdalar. Henüz yapraklanma olmadı. Ankara kışı henüz bitmedi. Toprak ve hava maalesef soğuk.

Eski 16-04-2011, 18:23   #2961
Ağaç Dostu

Yılmaz Yalçın's Avatar

Giriş Tarihi: 28-04-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi k_donmez Mesajı Göster
Sayın Kalambaklı, nemsiz kalmamış ve bana canlı gibi geldi. Benim saksısını değiştirmediklerim de aynı durumdalar. Henüz yapraklanma olmadı. Ankara kışı henüz bitmedi. Toprak ve hava maalesef soğuk.
Sevgili K_Dönmez,
Sellukanız tamamen kurumu şuan?Benimki de kuruyup gövdesi tamamen çürüdü.Ben de aslında sellukamın yumru oluşturup oluşturmadığını merak ediyorum.Şimdi sizin yumru tam olarak nerede?Gövdeye yakın bölgede mi yoksa köklerin alt kısmında mı?

Yılmaz Yalçın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-04-2011, 19:07   #2962
Ağaç Dostu

k_donmez's Avatar

Sayın Yılmaz Yalçın,
Yumru sapla toprağın birleştiği noktadan alta doğru oluşmuştu. Fotoğrafta sağda görünen bölüm sap kısmı, hemen bitiminde yumru var, kökler ise yumrudan çıkarak uzuyor.

Eski 16-04-2011, 19:28   #2963
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 03-11-2009
10 adet çelik denemelerimden sadece biri çok güzel gelişti diğeri ise nazlanıyor.

Eklenen Resimler

athena -asena Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-04-2011, 16:20   #2964
Ağaç Dostu

arnavut biberi's Avatar

Ben de düngece tohumlarımı aspirin eritilmiş suda beklettim ve bugün iç mekanda kimisini küçük pet bardaklara kimisinide pet şişelere ektim. Özel olarak ısıttığım bir noktada ev içinde çimlenmelerini bekliyecem pet bardakdakiler biraz boylanınca dış mekanda geniş saksıya, pet şişedekiler ise kökleri iyice geliştikten sonra bahçedeki yerlerine alırım.

arnavut biberi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-04-2011, 10:50   #2965
Yeni Üye

tugbacabuk's Avatar

Giriş Tarihi: 07-04-2011
şunun güzelliğine bakarmısınızz...

Eklenen Resimler

tugbacabuk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-04-2011, 09:16   #2966
Ağaç Dostu

Kiraz's Avatar

Giriş Tarihi: 13-02-2008
Galeri: 73
Bu sabah sellukamın kalan sağlam dalına baktım, tamamen o da çürümüş, çürüğün devamı köke doğru ilerliyor. Bu durumda çıkarıp temizlemem ve kökü kontrol etmem daha mı doğru olur? Bir kaç gün don tehlikesi varmış, çıkarmam gerekirse havanın biraz ılınmasını bekleyeceğim.

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-04-2011, 12:39   #2967
Ağaç Dostu

Yılmaz Yalçın's Avatar

Giriş Tarihi: 28-04-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Kiraz Mesajı Göster
Bu sabah sellukamın kalan sağlam dalına baktım, tamamen o da çürümüş, çürüğün devamı köke doğru ilerliyor. Bu durumda çıkarıp temizlemem ve kökü kontrol etmem daha mı doğru olur? Bir kaç gün don tehlikesi varmış, çıkarmam gerekirse havanın biraz ılınmasını bekleyeceğim.
Sevgili Kiraz,
Benimki de aynen söylediğiniz gibi çürüdü ve kök kısmına doğru çürüme ilerledi. Sevgili Memet'in tavsiyesi üzerine hiç dokunmadım.Zaten yumru yapmıssa ki sizinki çoktan yapmıştır o zaman havalar biraz ısınınca sürgün verecektir.Daha doğrusu ben de sürgün vermesini bekliyorum umutla...

Yılmaz Yalçın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-04-2011, 19:06   #2968
Ağaç Dostu

Orhan Özbilgiç's Avatar

Giriş Tarihi: 12-04-2008
Galeri: 83
Aralık ayında budayıp, kışı geçirmesi için içeri aldığım Selluka, büyük olasılıkla aşırı sulama nedeniyle kök çürümesi yaptı. Tabiiki öldü.
Gövdenin, toprak üstünde kalan bölümünün sertliğini yitirip yumuşaması şüphelendirmişti. Söküp çıkarınca çürüdüğü ortaya çıktı.
Neyseki elimde kendime ayırdığım tohumlardan çimlenen var. Onu yerine dikeceğim.

Name:  055.jpg
Views: 1931
Size:  22.7 KB

Name:  001.jpg
Views: 1354
Size:  55.9 KB

Name:  002.jpg
Views: 1416
Size:  60.3 KB

Orhan Özbilgiç Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-04-2011, 19:16   #2969
Kaybettik, Allah rahmet eylesin

memet's Avatar

Giriş Tarihi: 18-02-2006
Galeri: 11
Kışın toprağı nemli tutsanız yeterdi.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-04-2011, 19:56   #2970
Ağaç Dostu

Orhan Özbilgiç's Avatar

Giriş Tarihi: 12-04-2008
Galeri: 83
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi memet Mesajı Göster
Kışın toprağı nemli tutsanız yeterdi.
Evet, haklısınız. Ancak kışın ben İstanbul' da kaldığım için, arasıra sulamasını rica ettiğim dostum suyun ölçüsünü kaçırmış. Konuyu fotoğrafları ile buraya taşımamdaki amaç, arkadaşlarımızında benzer hataya düşmemeleri için uyarmak.

Orhan Özbilgiç Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:57.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025