agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Sarılıcılar
(https)

Beğeni Düzeni4014Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 23-03-2011, 17:59   #2911
Ağaç Dostu

malbman's Avatar

Giriş Tarihi: 25-04-2008
Galeri: 15
Sayın Yılmaz Yalçın, gövde olmaması önemli değil.Topraktaki soğanlar sağlam olduğu sürece sürgün verecektir.

malbman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-03-2011, 18:05   #2912
Ağaç Dostu

Kiraz's Avatar

Giriş Tarihi: 13-02-2008
Galeri: 73
Sellukamın gövdesinde henüz yeni sürgün yok ama kurumamış (çıtır çıtır değil). Toprak üstünden 10 cm sonra başlayan en kalın dalın gövdeye bağlandığı yerde çürüme olmuş, soğuktan etkilenmiş olabilir. Bu dalı keseceğim ama dipten yeni sürgünler vereceğini düşünüyorum.

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-03-2011, 20:26   #2913
Ağaç Dostu

gossip's Avatar

Giriş Tarihi: 19-12-2010
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi maybach Mesajı Göster
böyle yaklaşırsak örneğin mevsimi olmadığı halde seralarda yetişen domatesleri açıklayamayız amaç sadece bitkiyi boylandırma ise iklimlendirme ile erken ekim bitkinin büyüme ivmesini nispi olarak hızlandırır. daha hızlı büyüyen bitki daha önce üreme olgunluğuna erişeceğinden daha önce çiçeklenir
bitki için optimum koşullar sağlanırsa dediğniz doğru çünkü serada üretilen turfanda bitkiler profesyonelce yetiştiriliyor. günlük ışık miktarı az geldiğinde gece aydınlatma ile maksimum gelişmeyi teşvik ediyorlar.Isı uygun değerlerde tutuluyor. Ev koşullarında bunu sağlayabiliyorsak sorun yok. ancak bu maliyete birkaç bitki için katlanmak pek mantıklı değil. Mevsimler bu ortamı bize zaten sunuyor

gossip Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-03-2011, 09:31   #2914
Ağaç Dostu

omar's Avatar

Giriş Tarihi: 13-08-2007
Galeri: 8
Sn. Kalambaklı'nın gönderdiği tohumlardan 6 adedini, Sn. Zafer İnandıklı'nın "Hafifçe zımparaladığım selluka tohumlarını, hümik asitli 42 derece ısıtılmış suda 12 saat bekleterek şişen tabletlere ekip, bodur 5 litrelik pet şişe içine yerleştirdim" tarifi ile çimlendirip 10 cm. boy uzunluğuna eriştirdim. Ilık bir ortamda az güneş aldığından boyları biraz fazla uzun.

Name:  omr.selluka01.jpg
Views: 737
Size:  24.3 KB

omar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-03-2011, 16:49   #2915
Ağaç Dostu

artemisia10's Avatar

Giriş Tarihi: 13-05-2010
Galeri: 55
Benim tohumlarımın çoğu kısa sürede çürüdü

artemisia10 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-03-2011, 16:58   #2916
Kaybettik, Allah rahmet eylesin

memet's Avatar

Giriş Tarihi: 18-02-2006
Galeri: 11
Ne zaman denediniz çimlendirmeyi.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-03-2011, 17:08   #2917
Ağaç Dostu

artemisia10's Avatar

Giriş Tarihi: 13-05-2010
Galeri: 55
13 gün önce ektim 8 adet aslında 4 tanesi iyi gidiyordu ama çürüdüler biri şimdilik iyi yaprakları çıkmak üzere umarım. Daha önce dayanamayıp bir tane daha denemiştim o büyüdü dallanıp budaklandı onuda evden nasıl çıkaracağımı düşünüyorum mayısa çok var... Ben neden çüüdüklerini anlayamadım 12 saat suda beklettim başka işlem de yapmadım toprağın üstüne koydum daha öncede böyle yapmıştım belki fazla nemli kaldı. Gerçekten zormuş çimlendirenleri tebrik ediyorum.

artemisia10 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-03-2011, 17:09   #2918
Ağaç Dostu

Yılmaz Yalçın's Avatar

Giriş Tarihi: 28-04-2009
Sevgili Memet Bey,
Benim geçen mart ayının fidesi sellukam 2,5 ay önce tamamen gövde dahil kuruyup gitti.Şimdi gövdesiz halde ve sadece kökleri var sanırım tabi bitki ölmediyseBitkiyi ev ortamından bahçeye aldım saksıda..Henüz bir hareketlenme yok..Sizce tekrar sürgün verme umudu var mı varsa ne zaman sürgün verir?

Yılmaz Yalçın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-03-2011, 17:16   #2919
Ağaç Dostu

Lonicera's Avatar

Giriş Tarihi: 20-03-2008
Ben de 15 gün önce 10 tohumu çimlendirmeye aldım. Şu an 8 tanesi filiz verdi, diğer ikisi ise yeni çıkma hazırlığında. Geçen sene 10 tohumdan 6 tanesini çimlendirip diğerlerini çürütmüştüm. Bu sene biraz daha tedbirli davranıp hem erken ekmedim hem ince kumu torfla karıştırıp bu karışıma tohumları ektim. Bu karışımı herkese tavsiye ederim. Oran yarı yarıya...

Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-03-2011, 17:16   #2920

memet's Avatar

Benim yerde duran sellukam var iki tane kışın bulundukları ortamda ısı eksi derecelere iniyor baharda canlanıyor. Şimdiilk hareket yok. Nisan içinde canlanacak.

artemisia10, tohumlar genellikle aşırı nemden çürüyor. Balıkesir'de, önümüzdeki günlerde doğrudan saksıya koysanız hiç bir sorun olmadan hepsini çimlendirirdiniz.

Eski 28-03-2011, 22:43   #2921
Ağaçsever

Beymen's Avatar

Giriş Tarihi: 01-03-2010
Merhaba..
Aldığım 6 tohumu 5 gün gibi kısabir sürede firesiz çimlendirdim..
tohumları tırtıklı bir zemine koyarak üst kabuk iyice tahriş oluncaya kadar yerde hafifçe sürttüm.arada bir kontrol etmeme rağmen birinde içierideki beyazlık bile ortaya çıktı oda çimelndi.
sonra güneş enerjisnden gelen el yakmayan hafif sıcak suyu pet bardağa yarıya kadar doldurup tohumları içine attıp beklettim..10 saat sonra iyice şiştiler.. az nemli perlit torf karışımıyla (tohumlar şiştiği ve ıslak oldukları için bozulabilirler diye fazla nemlendirmedim.) doldurdurduğum ufak saksılara 4-5 mm lik derine ekip saksılarıda şeffaf beyaz laylon bir poşetin içine koyup poşetin ağzını bağladım günde birkaç sefer kısa süreli havalandırp ağzını tekrar kapadım..5 gün içinde sadece bir sefer poşetin içinde nemin azaldığını farkedince fısfısla poşetin ağzını açıp yüzeye ve poşetin içine su puskürttüp ağzını tekrar kapadım..
içindeki zara kadar tahriş ettiğim tohum çyeşermez diyordum ama oda bana sürpriz yapıp yeşerdi..
büyümelerini sağlayabilirisem. 2 tanesini bahçemdeki karınca yuvasının yanına yerleştirip bu yıl bolca tohum alıp eşe dosta dağıtırm..saygılar..

Beymen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-04-2011, 10:02   #2922
Ağaç Dostu

acemi ciftci's Avatar

Giriş Tarihi: 27-03-2009
Elimde 12 cm'lik bir saksıda, 30 cm uzunluğunda bir selluka var. Ancak bir türlü gelişmiyor. En uç tarafı kurumuş durumda. Kuruyan kısmı aldıkça daha da aşağılara doğru kuruyor. Normalde çok hızlı büyüyen bir bitki diye biliyorum, neyi eksik ya da yanlış yaptım bilemiyorum.

Ayrıca aynı büyüklükte başka bir saksıda yine bir selluka daha var. O ise gövde olarak tamamen kurumuş durumda. Kışın bu şekle bürünüp sonra tekrar açtığını biliyorum ama hala bir gelişim göstermemesi endişe veriyor. Dayanamadım köklerini kontrol ettim. Kurumamışlar ama oldukça da azlar.

Sellukalarım sarı olan cinsten. Ölmelerine gerçekten içim el vermez. Yönlendirmelerinizin hepsini yapmaya çalışacağım. Başka başlıklarda da yazmıştım, buraya da yazayım; henüz elimde yok ama 1-2 hafta içerisinde elimde klinoptilolit, leonardit ve keçi gübresi olacak diye umuyorum. Bir miktar solucan gübresi ise şimdiden elimde var, sayın epsody sağolsun. Daha uygun bir saksıya(saksıyı değiştirmeye gerek varsa elbette) elimde bulunanlarla nasıl bir karışım yapmalıyım?

acemi ciftci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-04-2011, 10:19   #2923
Ağaç Dostu

acemi ciftci's Avatar

Çok teşekkürler. Zaten sizden almıştım bu güzel sellukaları. Emanete hıyanet etmek istemem, büyüyüp her yeri sarmalılar!

Yine de yukarıda saydığım malzemeler elime geçince güzel bir karışım yapmak istiyorum. Sellukaya zarar vermeden(asit-baz dengesi malum) nasıl bir karışım hazırlamalıyım? Saksı şimdi ufacık, bol bol çiçek açması için büyük bir saksıya mı dikmeliyim?

Ayrıca torf denince aklıma migrosta satılan topraklar geliyor. Torf edinme yeri olarak bir orayı biliyorum. Bahçe toprağı denince ise nereden elde edeceğimi bilmiyorum. Öyle bir yerde yaşıyorum ki betondan başka bir şey yok. Bahçeye benzeyen ilk gördüğüm yeri kazardım yoksa

Eski 01-04-2011, 10:25   #2924

memet's Avatar

Yirmi litrelik bir asksı iyi olur sanırım. Toprağı da bir şekilde bulmak gerek. Torf yeterli olmaz bence.

klinoptilolit bildiğim kadarıyla nem tutucu. Mum çiçeği kuraklığa dirençli. Az miktarda olması bence daha uygun.

Eski 01-04-2011, 10:42   #2925
Ağaç Dostu

acemi ciftci's Avatar

Oldukça büyük bir saksı istiyormuş. Bulabilirsem bahçe toprağı da ekleyeceğim. Satan bir yer olmaması üzücü benim için.

Tekrar teşekkürler Mehmet Bey

Eski 01-04-2011, 11:01   #2926
Ağaç Dostu

acemifüsun's Avatar

Giriş Tarihi: 30-05-2009
Galeri: 2
Sevgili acemi ciftci marketlerden (İzmirde Praktiker satıyor, ben çok memnunum)sihirli toprak alın, biraz dere kumu ve perlit, koyun gübresi ilave edin, sanıyorum bu karışımda bir toprak sellluka için uygun olur.
Deneyimli arkadaşlarım ne düşünür bilemem, memet bey yanlışım varsa düzeltir misiniz?

acemifüsun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-04-2011, 11:21   #2927
Ağaç Dostu

acemi ciftci's Avatar

Sevgili acemifüsun, Praktiker'i mutlaka deneyeceğim. Dere kumu yine aynı yerde satılıyorsa alabilirim. Koyun gübresi kullanabileceğimi ise hiç sanmıyorum. Bahsettiğim keçi gübresi toz formunda kokusuz bir gübre. Koyun gübresinin de aynı formları var mı bilmiyorum ama yoksa ev içinde zor gerçekten.

Eski 01-04-2011, 12:20   #2928
Ağaç Dostu

acemifüsun's Avatar

Giriş Tarihi: 30-05-2009
Galeri: 2
Koyun, keçi farketmez, hayvansal bir gübre demek istedim arkadaşım. Dere kumunu marketlerde bulamazsınız, inşaatlardan alabilirsiniz( deniz kumu olma ihtimaline karşı iyice yıkanması gerekir) ya da akvaryumcularda bulabilirsiniz.

Düzenleyen acemifüsun : 01-04-2011 saat 19:11 Neden: ilave cümle
acemifüsun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-04-2011, 12:28   #2929

memet's Avatar

Sihirli toprağı bilmiyorum. Siz uygun, diyorsanız doğrudur. Sonuçta bir litrelik saksılarda kaba toprakda duran sellukalarım da yaşıyor. Çiçeklendi mi dersenz. Hayır, yaşıyorlar.

Eski 01-04-2011, 12:51   #2930
Ağaç Dostu

Yılmaz Yalçın's Avatar

Giriş Tarihi: 28-04-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi memet Mesajı Göster
Benim gözlemim karıncanın tohum verme konusunda hiç bir katkısı olmadığı.
Sevgili Memet Bey,
Benim gövdesi tamamen çürüyen saksıdaki sellukanın toprağı çok sertleşmiş gerçi sıvı gübre ve suyu eksik etmiyorum haftada bir gün veriyorum.Ama toprağını çapalamak gerekir mi?Soğanına zararı olur mu çapalamak?

Yılmaz Yalçın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-04-2011, 13:18   #2931

memet's Avatar

Bitki canlanmadan uygun bir toprak karışımıyla değiştirilebilir bence. Kök derinde olduğu için yüzeyden çapalama da sorun olmaz sanıyorum.

Eski 01-04-2011, 18:25   #2932
Ağaçsever

Beymen's Avatar

Sayın Nefin Nur,
4 dönümlük geniş bahçe..yer çok.. Sellukalar yer,konum konusunda seçiciler yer değiştirmektende pek hoşlanmazlarmış..bahçeye ayrı yerlere konumlandıracamki uygun konumu bulabileyim..2 yıl üstüste yeşerdikten sonra hatta biri 1 metreyi geçtikten sonra bile kurudu..bu yıl hata yapmak istemiyorum..

Sayın Fatmadundar,
karıncalar sellukaların çiçek açmaları için değil çiçeklerinin tozlanmaları sadece karıncalar tarafından gerçekleştirldiği için..

Eski 01-04-2011, 18:56   #2933

memet's Avatar

Söylediğim gibi karıncalar tozlaşamada hiç bir rol taşımıyorlar. Sadece yaprak bitlerini selukaya taşıdıkları için orada bulunuyorlar. Gözlemle sabittir.

Eski 01-04-2011, 20:22   #2934
Ağaçsever

Beymen's Avatar

Sayın memet,
canlı selluka çiçeği hiç görmedim.bu bilgiyi izmirde kendi üretimi olan tohumları satan,işindede gayet uzman olduğunu düşündüğüm arkadaş vermişti..çiçeklerinin burgulu olmasından dolayı banada mantıklı geldi..
sellukaların tozlanmaları hakkındaki bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim..saygılar...

Eski 01-04-2011, 21:02   #2935

memet's Avatar

Benim çiçekler işyerinde. İşi gücü bıraktım birkaç gün oturdum başına. Çiçeği karınca tozlaştırıyor konusunu önceden okumuştum, gözleme başladım.

Dikkat ettikçe karıncaların çiçeklerin döküldüğü sap kısımına ilgi gösterdiğini farkettim. Bazı çiçekle açmadan dökülüyor. Oradan özsuyu damlıyor, onu içiyorlar. Gül bitlerini taşıyor selukalara yerleştiriyorlar. Forumda bilimel adı da yazılı çiçeğin üreme organları bir boru içinde duruyor, orada doşalan bir karınca görmedim.
Hatta özsuyunu içmek için bazı çiçek sürgünlerini kopardıkları gibi bir fikre de sahibim de emin değilim. Üzerinde çok karınca olan bitkilerde çiçek daha çok dökülüyor.

Bitki de karınca olunca başka böceklerde gelip tozlaşma sağlayamıyor. Kaçıyorlar karıncalardan.

Tabi iki kere sellukaya bakınca botanikçi olunmuyor. İnsan oğlu gördüklerini yanlış anlamada çok başarılıdır.

Yani benim yoğun bilimsel incelememden çıkan, karıncaların tozlaşamaya yardımı olmadığı.

Eski 02-04-2011, 07:47   #2936
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 11-08-2009
Galeri: 5
Arkadaşlar, karıncalar selluka çiçeklerindeki tatlımsı olan özsuyu emmek için geliyorlar ve tohum oluşumuna hiçbir şekilde katkı sağlamıyorlar, aksine özsuyunu emdikleri için çiçekler zamanından önce dökülüyor.
Ben karıncaların dallara ulaşmasını önlemek için toprak kısmına bolca karınca ilacı dökerek engel oluyorum.

kalambaklı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-04-2011, 20:51   #2937
Ağaçsever

Beymen's Avatar

Sayın Nefİn Nur iyi dilekleriniz için tşkürler..çiçeklerin nasıl tozlandıklarını öğrenip sağlıklı tohumlar elde edeceğimden emin olaım tohumlarını seve seve yollarım..
karıncaların tozlanma işini gerçekleşltirdiğini işin ehli olduğunu düşündüğüm bir yerden söylendi ama şimdi sayın memet ve sayın kalambaklı tam aksi karıncaların çiçeğe zarar verdiklerini söylüyorlar..kafam karıştı..çiçeğini canlı olarak daha önce görmedim..polenleri çok içerdemi yoksa dışardamı..çok içerideyse karıncaların tozlanma olayındaki etkisi bana daha mantıklı gelecek ama dışardaise diğer böcek,kelebeklerin ulaşabilecekleri bir yerdeise o zaman daha önceki bilgilendirlmem yanlıştır...saygılar..

Eski 03-04-2011, 17:03   #2938
Ağaç Dostu

k_donmez's Avatar

Giriş Tarihi: 24-01-2010
Galeri: 3
Kışı evde geçiren selluka 4 kök olarak girdiği evden 3 kök olarak çıkabildi. Bir kök kurudu. Birkaç gündür saksısıyla bahçede. Kuruyan bölümleri budadım. Yaklaşık 4 metre olan en gelişmiş dalın 2 metrelik kısmı kurumuştu. Gördüğüm kadarıyla toprağa yakın bölgede filizlenmeler var. Bu yıl çiçek görmeyi umuyorum.

Eklenen Resimler

k_donmez Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-04-2011, 19:27   #2939

memet's Avatar

Dişi ve erkek organlar, başlıkta bilimsel adının da verildiği spiral bir borunun içinde. Bu boru karıncanın giremeyeceği kadar ince. Dişi organın ucu bu spiralin dışında duruyor polenler kanalın içinde kalıyor.
Bir kere o da hareket ettiği için farkedebildiğim çok ufak bir böceğin bu tüpten çıktığını gördüm. Karıncaları orada hiç görmedim. Çiçekle ilgili değiller. Taşıdıkları bitlerle ilgili oluyorlar.

Eski 03-04-2011, 20:45   #2940
Ağaçsever

Beymen's Avatar

Sayın memet,
karıncanın bile girmeyeceği kadar dar olan bir boruda bulunuyoriseler bu çiçeklerin tozlanmaları nasıl oluyor..bildiğimiz gibi bitki ve böceklrin karşılıkluı menfaat ilişkisine dayanan örnekler çok.. daha önceki mesajlarda karıncanın çiçeğin balını içmek **** bitleri yemek için orda bulundukları yazılmıştı..peki bitki bu balı karıncanın onun tozlanmasını sağlamak,bitlerini temizlemek için salgılıyor olamazmı..

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:54.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025