![]() |
|
![]() |
#121 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 18-11-2007
|
Mine hanım teşekkür ederim.biraz geç oldu saat fakat bilgimi paylaşabilirim.ancak soru olursa yarın cevap yazabilirim. Şimdi havuz yapan arkadaşlar nasıl yapacaklar kaç ton su olacak havuzda suyun tonu önemlidir.Birde kamyon brandası okudum bezin üzerine boyalı plastik kaplamalı olurmu suyun altında çözülürmü. Birde arpa sapından söz edilmiş bunlara gerek yoktur benim fikrim.kimyasal suya hic bir madde konulmaz balık olacaksa. Bilmiyorum bu formu nasıl video koyup **** youtube ekleyebilirmiyim.yarın denerim. Arkadaşlar nasıl bir filitre ve nasıl pompa kaç tonluk hepsini aydınlatmaya çalışırız . |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#122 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-02-2007
|
Sn Nedim bey, Dört gözle yazacaklarınızı bekliyoruz. Saygılar sevgiler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#123 |
Yeni Üye
|
Sevgili arkadaşlar hepinize sevgi ve saygılarımı sunarım. Havuza yapmış olduğum sistem.Ahmet şanlı kardeşimle beraber yaptık.Bizim yaptığımız bu şekildedir ve başardık. Başka arkadaşlarında yorumları olabilir onlarıda dinlemekte yarar olur sanırım. Benim yaşadığım olay yıllarca havuzumda balık vardı fakat su bir türlü temizlenmiyordu ufak devir motoru vardı yinede balıklar pislikten yosundan ölüyorlardı.En son yaza girerken 30 adet balık ölümü olunca internette akvaryum com.A girip derdimi anlattım ve bursalı olan ahmet şanlı kardeşim yardımcı olabilecegini soyledi. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#124 |
Yeni Üye
|
Önce havuzdaki suyun kaç ton olduğunu hesapladık ve önce pompayı sipariş verdik resun marka havuz içi. Havuz 2000lt. pompa saate 4000lt. olarak.Filitreye sıra gelince buralarda bulabileceğimiz türlerdekiler olmaz dı hepsi ufak ve fiyatları çok yüksekti. Kendimiz yapmaya karar verdik ve büyük 1.30 sn yüksekliğinde yuvarlak plastik bidon aldık alttan 2 delik açtık plastik borular ve dirsekler yaptık.Bidonun içine bir bidon daha koyduk onun içine askılı yaptık ki filitre olduğu için taşma yaparsa yanlardan yine bidonun içine akacak şekilde.İç bidona biyolajik malzemelerden olan süngerler aktif karbon keçeler ve biobol sera elyafı şekilde tamamladık ve havuzu temizledik suyu doldurduk 2 gun sonra balıkları koyduk.yazın sıcaklarında güneşin altında 15 gün sonra yosun yapmaya başladı bu arada sabırlı olmalıydık çünkü filitre çok büyük olduğu için yosunları tutması için beklemeliydik biyolajik süngerlerin iyice dolmasını bekledik.3 hafta sonra suda berraklaşmaya başladığını gördük.Bu arada video çekimlerini ahmet kardeşim tamamladı ve bu konuda müzdarip olan arkadaşlar olduğunu görünce 4 kişiyede seve seve filitre yaptık.bidonun içindeki malzemelerin hepsi ithal olduğu için 200 ytl tuttu bu malzemeler ömür boyu kullanılır.elyafı 1 kg.20.00tl oda 6 ayda değiştirilir.resun pompa 160.00 tl maliyet budur.3ay da bir yıkıyorum .Şu anda havuzum çok güzel içinde nilüfer çiçeği japon şemsiyesi kayalar 30 ad.koi balık ve onların kışa hazırlandı 1 ay öncesinden yağlandılar özel yağ yapıcı yem veriliyor. Boyları renkleri sağlıkları yerinde birde 1 ay öncesinden yavruları var onlar içerde akvaryumda bakılıyor ilk baharda havuza konacak.Şimdi yazacaklarım bu kadar videoları ekleyeceğim.bu işlerde sabır çok önemlidir. Akvaryum.com. da sazangiller bölümünde koi-keeper .Ahmet kardeşimizin koi balıkları hakkındaki bilgilere bakabilirsiniz havuzun filitre yapımını görebilirsiniz.Buraya videoları akşama hazırlamaya çalışacağım.tabi aklıma gelmeyen şeyler olabilir.Bilgilerimi yaptıklarımı bütün arkadaşlarla paylaşmaktan haz duyarım. Saygılarımla |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#125 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-12-2006
|
Nedim bey birkaç sorum olacak. 1- Resun marka pompayı hangi firmadan aldınız? 2- Biyolojik süngerlerin yapısında, gelen yosunları parçalayarak nitrata dönüştüren özel bir kimyasal madde var mı? Yoksa sadece biyolojik mi? Biyolojik ise nelerden oluşmakta? Bu konuda bilginiz varsa, iletebilir misiniz? (Öyle ürünler var ki suya yardımcı mikroorganizma sağlamaktadırlar. Sudaki tüm tehlikeli bileşikleri bağlayarak nitrifikasyonu gerçekleştirmekte, bu da balıklar için yararlı ortam oluşturmaktadır.) 3- Bu süngerleri belli aralıklarla temzilemeniz gerekiyor mu? Ya da kartuş filtre gibi yerine yenisini monte etmeniz gerekiyor mu? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#126 |
Yeni Üye
|
Şükran hanım resun pompa bursadan temin ettim.Sünger ve keçeler biyolojik sera marka olduğunu tahmin ediyorum.Filitre büyük olduğu için 3 ayda bir ters yıkama yapıyorum tazzikli su ile tabi hepsini çıkarıp tek tek yıkadıktan sonra sırayla yerine koymak şartıyla. Önemli olan havuzdaki suyun litresi ona göre pompa gerekli.Tabi yapılan havuzda batak çamur olursa biraz zor olur. saygılarımla Düzenleyen nedim ugurlu : 30-11-2007 saat 20:55 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#127 |
Yeni Üye
|
htthttp://www.youtube.com/watch?v=H-q-JN7J-5g&feature=relatedp Faydalı olabiliyormuyum arkadaşlar. Yazarsanız sevinirim. Düzenleyen nedim ugurlu : 30-11-2007 saat 22:32 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#128 |
Ağaç Dostu
|
Teşekkür ederim Nedim bey. Ben daha önce konu ettiğim havuzu kazalı bayağı oldu. Boy 5 metre, eni 2.40 -2.60 arasında, derinlik de 80 cm ila 100 cm arasında değişiyor. Zeminde sivri kaya gurupları çıktı. Kayaların üzerini poliüretan köpük ile şapkaladım. Yine de gözüm korktuğu için, ana kaplama malzemesi olarak aldığım linerin altına, yastıklamak için tır brandası aldım, bir de elimde mevcut bir suni astarlık malzeme var, onu kullanacağım. Belki biraz fazla oldu ama, ileride bir kaçak olmasından iyidir. Malzemeleri serip suyu doldurmak için 1 günlük bir işim kaldı ancak programımda başka şeyler olduğu için henüz neticelendirmiyorum. Filtre de kafamda şekillendi, bu arada onu da yapıp hazırlıyacağım. Bitki olanaklarını araştırıyorum, suyu doldurunca su terbiyesine ve bitkilemeye hemen geçeceğim ancak balık koymayı ilk bahara bırakıyorum. Standart bitkilerin ve balık olarak sadece koi' nin dışına çıkmak istiyorum. Ancak çevremde koi dışında balık deneyimi olan yok. Bakalım. Biraz daha somut bir noktaya ulaştıktan sonra, maliyetleri yazıp, resimlendirme yapacağım. Saygılar Düzenleyen tugo : 30-11-2007 saat 22:51 Neden: yazım hatası |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#129 |
Yeni Üye
|
Tuğrul bey acele etme balık havuza ilk baharda koyarsın.Bence benim fikrimi sorarsan havuzun içini demir döse 6 lık olabilir,havuz yatıksa beton sıvama yap derim. Brandayla olmaz gibi geliyor ne kadar olsa yazın güneş görecek.Sen yarın resimleri çek buraya koy ahmet kardeşimiz yarın yanıma gelecek video yüklemek için sana yardımcı olacağımıza inanıyorum. Saygılarımla |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#130 |
Ağaç Dostu
|
Nedim bey, Yok beton işine girmedim, zor ve riskli. Brandanın üstünde esas bu işe özel liner var, en başlardaki mesajlarda yazılı. Emniyetli ve pratik. Branda sadece altta yastık olacak. Resimleri bittikten sonra, bir ara toparlayıp sıralamam lazım, teşekkür ederim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#131 |
Yeni Üye
|
Değerli arkadaşlar videoları link olarak yolluyorum. Aklınıza takılan soru olursa cevaplamaya çalışırım. http://www.youtube.com/watch?v=pzAW6EY2sJQ http://www.youtube.com/watch?v=H-q-JN7J-5g http://www.youtube.com/watch?v=T3-HsiRmRmE |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#132 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-11-2006
|
Benim havuzum buz tuttu. Altında 7 tane koi duruyor. Umarım bahara çıkarlar. Aslında akvaryuma koymak için çıkarmak istedim ama vahşiler pek gelmiyorlar insana , yakalayamadım açıkcası saklandılar. Geçen sene buz oldukça kalınlaşmıştı. Üzerini örtüp soğuktan korumak istiyorum biraz. Veya buz engelleyiciler gördüm o tür bişey bulmam lazım. Havuzun derinliği 70 cm filan , çok derin olmadığından buz ciddi sorun oluyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#133 |
Yeni Üye
|
Sevgili arkadaşım, sakın buz çözücü kullanmayın.Kimyasal bir maddedir. Buzu yuvarlak delik şeklinde (1 metre uzunluk varsa 20e20 şeklinde) kır hava alsın havuz derin değil az yem ver ve yağlandırıcı yemler al. Birde kesinlikle filitre kullan ay da birde yeni su ilave et az bir şekilde. Havuzun kaç litre olduğunu yazarsan daha iyi yorum yaparım. Dişi erkek varsa baharda çok güzel bebelerin olacaktır. Saygılarımla Düzenleyen nedim ugurlu : 07-12-2007 saat 20:55 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#135 |
Yeni Üye
|
Koi balıkları yumurtalarını yerler. İyi takip edip yumurtaları toplamak gerekir.Onlara yumurtlayacağı yer yapmak gerekir. Örnek ben rafyadan yaptım. Saygılarımla |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#136 |
Ağaç Dostu
|
Nedim Bey kışa girerken balıklara yağlanmalarını engelleyici yemler verilmeli diye haberler okumuştum. Kışın balıktaki yağ donması halinde balığın ölümünü hızlandırıyor diye bir yorumdu. Siz yağlandırmak lazım diyorsunuz nasıl yapıcaz. Gerçi yağlandırıcı yemler nedir onuda tam bilmiyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#137 |
Ağaç Dostu
|
Benim buz engelleyici olarak düşündüğüm malzeme kimyasal değildi. Isıtıcı tarzı bir malzeme . Linki aşağıda veriyorum. Saygılar. http://www.watergarden.org/Pond-Supp...ng-Pond-Deicer |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#138 |
Yeni Üye
|
Hasan bey o ısıtıcıya gerek yok.Eğer ısıtıcıyı koysan bile balık zarar görür. suda ısı değişikliği olur 1 derece -+ balığı öldürür havuzun alt suyu farklı olur üst ısıtıcıya yakın yer sıcak olursa hayvana zarar verir.zamanında benim yanlışlarım bundan oldu. Bırak buz tutsun daha sağlıklı olacaklardır.Buzu biraz kır hava alsın istersen komple kır buzları dışarı al.Havalar soğumaya başlarken balıklar yağlanmaya geçer suyun dip taraflarında dururlar hareketleri azalır nefes almaları yavaşlar.Tabi yemleme az yapılır.Benim kullandığım.kış için balığı yağlandırıcı yemler.Bu yemler akvaryumcularda pont yemi olarak yağ yapıcı olanından bulursunuz.Hiç yoksa alabalık yemi olur.Birde filitre varmı onuda yaz bilgimizi paylaşalım.ben her zaman burdayım.Banada öğrettiler bilmediklerimi ama şimdi çok zevkli yavrularım bile oldu 1 aylık onlar akvaryumda. Saygılarımla |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#139 |
Ağaç Dostu
|
Açıkcası balıkları bu sene koydum ve filtre işini yetiştiremedim. Aslında amacım kışın balıkları almaktı ama taşların kayaların arasına saklanıyorlar yakalıyamadım. Benim koiler biraz yabani galiba. Harici bir filtre yapmak istiyorum. Sizin youtube dakine benzer bişeyler düşünüyorum ama ben yere gömmeyi planlıyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#140 |
Ağaç Dostu
|
Kedilere dikkat. http://www.garten-foto.de/imgblog/,v...2592,bild.html |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#142 |
Ağaç Dostu
|
Aydınlatma konusunda artık led lambalarla güzel ışık elde edilebiliyor. Düşük volt ile çalışan bu lambaların suda hiç tehlikesi yok . Bunları kullanmak daha az tehlikeli olabilir. Motor ve filtre konusunda da bişeyler yapılabilir eminim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#143 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-12-2006
|
Fiyatları süs havuzları için çok pahalı oluyor. Ayrıca çok zayıf aydınlatıyor. Günümüzde led li lambaların bu kadar revaçta olmasının nedeni renk değişimi sağlayabilmeleri. 16 Power LED ile çalışan lambaların satış fiyatı; bir adedi için minimum 500 EURO. Önemli olan aydınlatma armatürü kablosunun kauçuktan yapılmış muhafazasının olması ve kaçak akıma karşı koruyucu sitemin kurulması. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#144 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-04-2007
|
Alıntı:
Havuzun içine elektrik aksamı koyacaksanız, elektrik aksamının tamamını suya karşı tamamen izole etmeyi unutmayın. Hatta sabitlemek için silikonlayabilirsiniz bile. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#145 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Ayrıca Bauhaus'larda havuz zemin örtüsü mevcut; metrekaresi 4.8 YTL 0.5 mm kalınlığında ve 9.6 YTL 1 mm kalınlığında. 2 mt, 4 mt ve 6 mt genişliğinde seçenekler mevcut. İstenilen uzunlukta kesilerek satılıyor. Esnek ve ağır bir malzeme, sanırım içinde kauçuk var. Ayrıca yapıştırıcısı da Bauhaus'ta satılıyor 20 YTL gibi bir şeydi. Havuz altı şiltesi olarak önce 3-4 cm kum sonra da ucuz olması açısından 3-4 kat laminant parke şiltesi kullandım (50 metrekaresi 15 YTL). Aslında taşıma imkanım olsaydı izocamı tercih ederdim. Şiltenin zaman içinde çürümesi mümkün ama izocam çürümez ve yerle arada bir ısı yalıtımı oluştururdu. Ayrıca Bauhaus'ta 200 YTL civarında Ultraviyole sistemli her şey içinde ucuz filtre sistemleri de mevcut. Ben geçen kış, elde kalmış son bir ürünü (ambalajı kötü haldeydi) çok çok ucuza satın almıştım (UVsiz bidon modeli, ama sadece içindeki motoru bile verdiğim paradan kat kat pahalıydı ![]() Yosunlanmaya karşı Zeolit ve Ponza taşı kullanmayı öneriyorum. Ben ponza taşını nilüfer saksılarının içinde kullandım; zeoliti de filtre bidonunun içinde. Ponza taşı potasyumu, zeolit de amonyumu ve nitratı hapseder; bu yüzden yosunlaşma kolay kolay oluşmaz. Zeolit Bauhaus'ta 3 kilosu 25 YTL civarı satılıyordu. Araştırdım 5 YTL civarından ucuz bulamadım. Ancak Okmeydanı Perpa'da bir havuz malzemeleri satıcısında kilosu yaklaşık 1.2 YTL olacak şekilde 50 kiloluk çuvallarda buldum (henüz satın almadım, web adresini daha sonra eklerim). Ponza taşını da bir arkadaşımdan temin ettim. Kullanılmamışını kot yıkayıcılarında bulabilirsiniz. Çok ucuz bir malzeme olmasına rağmen bulmanız biraz zor. Havuzun içine saksılar içinde koyabilirsiniz veya 3-5 gün tamamen su dolu kapaklı bir bidonda ıslatırsanız suda batmaya başlarlar. Yosunlara karşı ayrıca UV sistemlerini ısrarla tavsiye ediyorum. Hem yosunları hem de bakterileri öldürecektir; suyun kokmasını engelleyecektir. Elinizi havuzun suyuna güvenle sokabilmek için UV bence kesinlikle şart. (Güneşin de UV olduğunu unutmayın bu arada). Akvaryumcularda UVleri 80 YTLye satın alabilirsiniz. UVleri tüm gün kullanmanız geremiyor, günde 4-5 saat yeterlidir. UV lambalarının ömrü 2000-8000 saat arasında değişmektedir. 3-4 sene önce UV lambaları ve sistemleri çok pahalıydı. Ancak artık çinden gelen ürünlerle fiyat çok ucuzladı. UV lambalarını 20-30 YTL arasında bulup değiştirebilirsiniz. Bir UV lambasını en az bir yıl kullanabilirsiniz. Düzenleyen karinca70 : 06-01-2008 saat 14:31 |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#146 |
Ağaç Dostu
|
Uygun fiyata zeolit
http://www.havuzonline.com/default.a...1&uNo=GMS02331 Firma Perpa'da. 50 kg paketler halinde satıyorlar diye zannediyorum. kg fiyatı 1.15 YTL. İLETİŞİM Adres : PERPA Ticaret Merkezi 13.Kat B Blok 2436 Okmeydanı ŞİŞLİ - İSTANBUL/ TÜRKİYE TEL : +90 (212) 222 53 23 (pbx) FAKS : +90 (212) 222 53 61 Mail : info@havuzonline.com |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#147 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-01-2008
|
Ben bahçeme çok küçük bir süs havuzu yapmak istiyorum, içinde balık olmayacak, sadece kuşların su içmesi ve benimde havuza olan hevesimi gidermek için istiyorum. İçindeki suyun devir daim olması sağlayayım ve içini boşaltıp temizleme imkanım olsun bana yeter. Kenarına büyük çakıl taşları dizmek istiyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#148 |
Ağaçsever
|
süs havuzları
bende bu tip bir havuz yaptım.altını kazdıktan sonra ince kum döşedim,havuz örtüsü denen liner örtüyü döşedim.normal bir devirdaim motoru ve ışıklı fiskiye kullandım.bütün aydınlatma yeraltına döşendi ayrıca sensör koydum gece bahçede bir gezinti oldugu zaman otamatik havuz ve ışıklar devreye giriyor,tabii birde sisleme var ama manuel çalışıyor çok sıcak havalarda az açıldıgı zaman sıcaktan eksilen suyu tamamlıyor. Havuzu yaptım ama ufak oldugu için (500 lt) yazın güneşte çok çabuk yosun tutuyor, onun için yosun giderici kullanmanız ve temizligine önem vermeniz gerekiyor zamanla taşlarda kararma yapabilir içine balık atarım derseniz koi cinsinden randıman alabilirsiniz.ama havuzun içine kullanacagınız taşların tamamı dereden toplamalı yani denizden olmamalı. benden kenarda kayrak taşı kullandım,ayrıca bir tavsiyede daha bulunayım havuzun etrafına taşların altına ince çakıl döşeyin çok yagmur yagdıgı zaman bahçede zemınde oluşan kirli çamurlu suyu havuzun içine almıyor.herhangi bir konuda yardım isterseniz yazabilirsiniz. Düzenleyen ahmetsahip : 09-08-2008 saat 03:21 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#150 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-01-2008
|
Bu resimde görünen bahçe göbeği, yıllar önce kendi yaptığımız beton havuzdu, sanırım üç karış derinliği vardı, sizin süs havuzunu görünce, buradaki toprağı boşaltıp, benzer görünümlü bir havuz yapmayı düşündüm. http://img123.imageshack.us/img123/1...giii022wv4.jpg |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|