View Single Post
Eski 06-01-2008, 13:30   #145
karinca70
Ağaç Dostu

karinca70's Avatar

Giriş Tarihi: 14-04-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sukranayalp Mesajı Göster
Fiyatları süs havuzları için çok pahalı oluyor. Ayrıca çok zayıf aydınlatıyor. Günümüzde led li lambaların bu kadar revaçta olmasının nedeni renk değişimi sağlayabilmeleri.

16 Power LED ile çalışan lambaların satış fiyatı; bir adedi için minimum 500 EURO.

Önemli olan aydınlatma armatürü kablosunun kauçuktan yapılmış muhafazasının olması ve kaçak akıma karşı koruyucu sitemin kurulması.
Bauhaus'tan 6 renk değişimi yapan ledli şelale başlığı almıştım. Alt kısmında ledler var, şelale başlığı üst kısmı şeffaf; ve gece değişen renklerle çok güzel görünüyor. Fiyatı sanırım 85 YTL civarıydı. Ayrıca led lambaları da vardı, onun fiyatını hatırlamıyorum ama 100 YL civarında olduğunu sanıyorum.

Ayrıca Bauhaus'larda havuz zemin örtüsü mevcut; metrekaresi 4.8 YTL 0.5 mm kalınlığında ve 9.6 YTL 1 mm kalınlığında. 2 mt, 4 mt ve 6 mt genişliğinde seçenekler mevcut. İstenilen uzunlukta kesilerek satılıyor. Esnek ve ağır bir malzeme, sanırım içinde kauçuk var. Ayrıca yapıştırıcısı da Bauhaus'ta satılıyor 20 YTL gibi bir şeydi.

Havuz altı şiltesi olarak önce 3-4 cm kum sonra da ucuz olması açısından 3-4 kat laminant parke şiltesi kullandım (50 metrekaresi 15 YTL). Aslında taşıma imkanım olsaydı izocamı tercih ederdim. Şiltenin zaman içinde çürümesi mümkün ama izocam çürümez ve yerle arada bir ısı yalıtımı oluştururdu.

Ayrıca Bauhaus'ta 200 YTL civarında Ultraviyole sistemli her şey içinde ucuz filtre sistemleri de mevcut. Ben geçen kış, elde kalmış son bir ürünü (ambalajı kötü haldeydi) çok çok ucuza satın almıştım (UVsiz bidon modeli, ama sadece içindeki motoru bile verdiğim paradan kat kat pahalıydı ). İçinde motoru, hortumu ve filtre malzemeleri (lav taşı, zeolit, sünger, vs..) de vardı.

Yosunlanmaya karşı Zeolit ve Ponza taşı kullanmayı öneriyorum. Ben ponza taşını nilüfer saksılarının içinde kullandım; zeoliti de filtre bidonunun içinde. Ponza taşı potasyumu, zeolit de amonyumu ve nitratı hapseder; bu yüzden yosunlaşma kolay kolay oluşmaz.

Zeolit Bauhaus'ta 3 kilosu 25 YTL civarı satılıyordu. Araştırdım 5 YTL civarından ucuz bulamadım. Ancak Okmeydanı Perpa'da bir havuz malzemeleri satıcısında kilosu yaklaşık 1.2 YTL olacak şekilde 50 kiloluk çuvallarda buldum (henüz satın almadım, web adresini daha sonra eklerim).

Ponza taşını da bir arkadaşımdan temin ettim. Kullanılmamışını kot yıkayıcılarında bulabilirsiniz. Çok ucuz bir malzeme olmasına rağmen bulmanız biraz zor. Havuzun içine saksılar içinde koyabilirsiniz veya 3-5 gün tamamen su dolu kapaklı bir bidonda ıslatırsanız suda batmaya başlarlar.

Yosunlara karşı ayrıca UV sistemlerini ısrarla tavsiye ediyorum. Hem yosunları hem de bakterileri öldürecektir; suyun kokmasını engelleyecektir. Elinizi havuzun suyuna güvenle sokabilmek için UV bence kesinlikle şart. (Güneşin de UV olduğunu unutmayın bu arada). Akvaryumcularda UVleri 80 YTLye satın alabilirsiniz. UVleri tüm gün kullanmanız geremiyor, günde 4-5 saat yeterlidir. UV lambalarının ömrü 2000-8000 saat arasında değişmektedir. 3-4 sene önce UV lambaları ve sistemleri çok pahalıydı. Ancak artık çinden gelen ürünlerle fiyat çok ucuzladı. UV lambalarını 20-30 YTL arasında bulup değiştirebilirsiniz. Bir UV lambasını en az bir yıl kullanabilirsiniz.

Düzenleyen karinca70 : 06-01-2008 saat 14:31
karinca70 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön