![]() |
|
|
|
|
|
#1 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Kullandığınız alet sıkıştırarak koparttığı için ezerek kesim yapıyor. Doğal olarak kalın dal kesiminde sıkışma olduğundan lif, lif oluyor. Kesim yaptığınız yerin altında bulunan gözden testere ile kesim yapın, aşı macunu ile yarayı kapatalım, işlem tamamdır. ![]() Size yardımcı olması bakımından örnek dal sürgünü kesimi fotoğrafı paylaşıyorum. Kesim yaparken size yardımcı olacaktır. Kolay gelsin.... |
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaç Dostu
|
Nuri Hocam, Bu başlık sayesinde size sorman gereken konuların cevabını, dolaylı yoldan da olsa alıyorum. Japon gülü ile ilgili verdiğiniz görsel ve teorik bilgiler o kadar işime yaradı ki anlatamam. Bu vesile ile soruyu soran penguenn'e de teşekkür ederim. saygılar... |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-01-2010
|
rüzgardan etkılenmesın dıye güzel bır sırıkla bağlamalısınız salalndıkca rıske gırer ve yesermeyebılır |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 21-01-2008
|
hemen yapacağım, çok teşekkürler. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-02-2008
|
Sayın Nuri Murvet; Ocak 2010 tarihinde Nektarin ,Şeftali,Kiraz,Erik,Asya armutları olmak üzere 120 Adet ağaç diktim.Bahçede rakım 1050m ve geçen yıl modifiye lider olarak şekil budaması yaptım.(Daha doğrusu budamaya çalıştım.) Bu meyvelerin çeşidine göre uygun budama şekli hangisi olmalı? Yanlışmı yaptım diye tereddütdeyim. İlginize teşekkür eder,çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim. |
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Meyvecilikte ; Modifiye lider (değişik doruk dallı) budama terbiyesi sıkça kullanılan ve tercih edilen budama tekniğidir. Bu terbiye sisteminde fidanlarınızın kuvvetli olması çok önemlidir. Kararınız ve seçiminiz, uygulayıcı olarak doğrudur. Kiraz ve armutta bizde aynı budama tekniğini uygulamaya gayret ediyoruz. Şeftali, nektarin ve erikte Goble (çanak) budama terbiye uygulaması yapıyoruz. Tercih ettiğiniz budama terbiyesi sistemini doğru uyguladığınız sürece başarılı sonuçlar alacağınız kesindir. Konu hakkında yeterli bilgiye sahip olduğunuza inanarak, budama tekniğinin ayrıntılarına girmiyorum. Yalnızca size fikir vermesi açısından, ilk iki yıl çok önemli olduğundan budama ile form verme fotoğrafını paylaşmak istiyorum. ![]() Başarılar, kolay gelsin... |
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-12-2008
|
Sayın Nuri Murvet. Selamlar. 05.01.2011 tarihinde katkılarınızla yaptığım budamanın bu yılda yapılması gerekir mi?Resimlerini aktarıyorum.Katkı sunarsanız sevinirim. AYVA-HURMA-ELMA-KİRAZ-ELMA |
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Maşallah..... Diye başlayayım, nazar değmesin. Ağaçlarınızın hepsi bakımlı ve sıhhatli, ellerinize sağlık... Göndermiş olduğunuz fotoğraflara öylece bakıp geçtim, bir de dikkatlice bakalım şu evlatlara (Meyve ağaçlarına) budama ve bakım bilgilerinle döneceğim... |
|
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Sizden bunu duymak ne güzel. |
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Ağaç Dostu
|
Devam ediyoruz NAR İki dalı çıkış yerinden keselim, içte birbirlerine değen dalları alalım... ![]() MANDALİNA Etrafını gölgeleme filesi ile saralım, donlardan etkilenir. ÜZÜM Mart ayı sonu, gözler uyanmadan ana dal çıkışlarındaki yan koltuk sürgünleri 3-4 göz bırakılarak budanır. Kolay gelsin... Not: Kullandığımız budama aletlerinin temiz olmasına dikkat ediyoruz, her ağaç budaması değişiminde çamaşır suyu karışımında budama aletlerini steril etmeyi unutmayalım. Yaprak döken ağaçlarımıza % 2lik bordo bulamacı uygulamasını yapabiliriz. Baharda gözler uyanmadan bir kez daha bordo bulamacı uygulamak harika olur. |
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bordo bulamacı uygulamasını 3 gün önce gerçekleştirdim.Baharda gözler uyanmadan 2. kez uygularım.Yaklaşık onbeş gün önce meyve ağaçlarının izdüşümüne gelecek şekilde ahır gübresini serpip üstünü örttüm.Zamanlamam inşallah doğrudur. Meyve ağaçlarının budamasını ne zaman yapmam gerekir?Ayrıca armut ağacı dikkatinizi çekti mi?Dalların ucunda meyve var.Onları kesip atmamda mahsur var mı?Ayrıca genç kiraz ağacı ile ilgili görüşünüzü de almak isterim.Teşekkürler. |
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Ağaç Dostu
|
Sayın adavci Gübrelemeyi zamanında yapmışsınız. Vaktiniz müsaitse budamayı hemen yapın, bölgemiz için uygun zamanlardır. Dal ucundaki armutları fark ettim, bu zamanda sonra o meyvelerin hiç bir anlamı yoktur. Budama ile çıkan dallarla beraber atın gitsin... Genç kiraz ağacınızın fotoğrafını yüklememişsiniz. |
|
|
|
|
|
#13 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Sayın adavci AYVA Ağacınız bu yıl nasip olursa bol meyve tutacağa benzer. Bu yükü azaltmak, form vermek ve meyve ağırlığını taşısın diye budama işlemine devam etmek gereklidir. Bu yıl çıkan kuvvetli sürgünleri ağacın eşit ışık almasını hesap ederek ya körleyin veya 2-3 göz bırakarak meyve gözü uluşumunu teşviği için kesin. ![]() HURMA Hurma ağacınızın gelişimi harika... Hurma için gerekli açıklamaları fotoğrafta yaptım. ![]() ELMA Elmalarınız tam terbiye aşamasında, fazla başı boş bırakmayalım. Yana doğru açılan sürgünlerin uçlarını alalım meyve gözü oluşumunu arttırır. Lider çıkan dik ana dalları tek dal bırakarak, üst kısımda bulunan dik ve yan dalları 2-3 göz bırakarak budayalım. ![]() ![]() KİRAZ Ağacınız harika, bodurlaştırma budaması uygulaması yapıyoruz. Sürgün uçlarını alalım. ![]() |
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
Ağaç Dostu
|
Devam ediyoruz. ARMUT Örnek bir armut ağacı, Akça armut galiba... Ağacınız bu yıl bol meyve verecek gibi görünüyor. Form, meyve gözü oluşumunu teşvik ve yükü taşısın diye, üstten bastıralım... ![]() NAR İşaretlediğim dalı çıkaralım, içte sürtünen dalları kontrol edelim gerekiyorsa alalım... ![]() CAN ERİK Üst kısımda çatal dal oluşumuna müsade etmeyelim. ![]() VİŞNE İçte birbirlerine değen dalları kontrol edelim... ![]() KAYISI Üst kısımda çatal dal oluşumuna müsade etmeyelim. ![]() |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Ağaç Dostu
|
Devam. ARMUT-NAR-CAN ERİK-VİŞNE-KAYISI |
|
|
|
|
|
#16 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-02-2008
|
Sayın Nuri Murvet çok teşekkür ederim, kafamdaki soru işaretlerini giderdiniz.Şekillerle anlatımınız mükemmel.Önümüzdeki günlerde ağaçlarımı resimleyerek göndereceğim.Hem, gelecek yıl budamalarda yol gösterici olacak, hem de hatalarım üzerinde görüşlerinizi alacağım.Sağlıcakla kalın.. |
|
|
|
|
|
#17 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Emeklerinizin karşılığını almanız dileği ile... Hastalıklardan uzak, mahsülünüz bolca olsun... Görüşmek üzere... |
|
|
|
|
|
|
#18 |
|
Ağaç Dostu
|
Devam. KİRAZ-NAR-MANDALİNA-ÜZÜM-MANDALİNA |
|
|
|
|
|
#19 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 18-12-2011
|
merhaba |
|
|
|
|
|
#20 |
|
Ağaç Dostu
|
Merhaba sayın cemmeteyilmaz Budamanın Verim ve Kaliteye Etkisi Budama, verimde bir miktar azalma yapmasına rağmen meyve kalitesinde çok fazla bir iyileştirme yapar. Budama ile bir kısım meyve de atıldığından, geriye kalanlara yedek besin maddelerinden daha fazla pay düşer. Budama ile yaprak miktarı ve buna bağlı olarak su kaybı da azalır. Ağaçların güneşlenme ve havalanmaları artacağından meyve rengi ve iriliği artar. |
|
|
|
|
|
#22 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-08-2011
|
Alıntı:
Resimdeki yanlış kesim, epey zaman geçmiş olmasına rağmen, doğru kesim ile düzeltilebilir mi? Teşekkürler ve saygılarımla lütfen. |
|
|
|
|
|
|
#23 |
|
Ağaç Dostu
|
Merhaba sayın mrduran Evet, düzeltilebilir. Paylaşmış olduğum fotoğrafta kesim yeri işaretli kısımdan kesilerek, kalan çapaklar keskin bir bıçakla perdahlandıktan sonra, yara yerini aşı macununla kapatarak işlemi sona erdiririz. ![]() Dediğiniz gibi, bu işlemi yapmazsak gövdede garip, ur gibi oluşumlar gözlenir. ![]() |
|
|
|
|
|
#24 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 19-12-2009
|
İyi Çalışmalar.. Kocaeli de Küçük bahçem var.2009 yılında Elma,Armut,kiraz,Ayva,Şeftali,Erik,Dut,İncir,Vişne ,Nar,Kivi Bodur agaçlar diktim.Buğün itibarı ile hiç budanmadı.Nezaman budama yapılacak ve nasıl resimleri göndersem yardımcı olurmusunuz.Selam ve Saygılar... |
|
|
|
|
|
#25 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Merhaba sayın saab61 Bahçenizde bulunan ağaçların fotoğraflarını tek, tek fotoğraflayın paylaşın, yardımcı olmaktan mutluluk duyarım. Görüşmek dileği ile... |
|
|
|
|
|
|
#26 |
|
Ağaç Dostu
|
Sevgili Nuri abi, öncelikle yeni yılın size ve sevdiklerinize sağlık, mutluluk ve huzur getirmesini diliyorum. Sizden geçen sene de erik ağacım hakkın da yardım istemiştim. Budamanın iki sene geriye döndüreceğini, erikleri merdivenle toplamamı tavsiye etmiştiniz. Aynen dediğiniz gibi oldu ve doyasıya yeşil erik yedik. Bu sene önceliği sağlığı bakımından ağacıma vermek istiyorum. Çok şekilsiz bir görüntü aldı. Budama hakkında yardımlarınızı bekliyorum. Bu sene çok ılıman bir kış geçiriyoruz. Tomurcuklar belirgin olarak gözükmeye başladılar. Budama şekli ve zamanı hakında bilgilendirirseniz çok sevinirim. İşleriniz de kolaylıklar diliyorum. Selam ve sevgilerimle.... |
|
|
|
|
|
#27 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Güzel temenileriniz için öncelikle teşekkür ederim. Yeni yılınızı kutlar. Ailenizle birlikte sağlıklı, huzurlu ve bereketli bir yıl olmasını temenni ederim. Erik ağacınız sağlıklı görünüyor, bir kusuru yüksekten taçlanmış iki türlü budama şekli size önereceğim hangisi aklınıza yatıyorsa onu uygularsınız. Bu iki budama şeklide ağacınıza uygundur, tercihi size bırakıyorum. 1- Ağacınızda bu yıl süren kuvvetli sürgünleri çıkış yerinden keselim... Lider çıkan kuvvetli dalların ucunda bulunan çatal dal oluşumlarının sağ ve solundaki dalları 2-3 göz bırakarak keselim. Birbirlerine değen veya çok fazla yaklaşan dalları alalım budamanız tamamdır. Bu budama şeklinde meyve tutumu fazla olacaktır ve obur sürgün sayısı az olacaktır. ![]() 2- Aşağıdaki fotoğrafta görüldüğü gibi ağacınızın tepe sürgünlerinin tamamını düzgün bir form içersinde kesersiniz, ağacınıza baskı yaparsınız. Bu kesim şeklinde bu yıl meyve vermez veya çok az meyve tutar fakat bolca yeni sürgün verecektir. Mevsim sonunda sonbaharda, yeni çıkan sürgünlerden liderler belirlenecek, bunun haricindekileri çıkış yerinden körlenecek, ağacınıza yeni bir form vereceksiniz. Biraz zor ve iyi takip isteyen bir süreçtir. ![]() Ağacınızın çokta kötü bir formu yok, bir eksiği yüksekten taçlanması, bence ilk önerdiğim budama şekli size uygun olanıdır. İkinci uygulama bilinçli bir budama ustası tarafından yapılmalıdır. Budama sonrası bordo bulamacı uygulaması yapmanız yerinde olur. Başarılar kolay gelsin... |
|
|
|
|
|
|
#28 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-02-2011
|
Sayın Nuri Bey, Budama yaparken tırnak bırakılmamalı diye öğrendim, kesilmesi gereken dalları düzgün bir şekilde kesilmeli. Buraya kadar tamam ama aklıma takılan 2. resimdeki gibi budama yapmış olsak dallar ortasından kesilmiş olacak. Kuruma ve ağaca zarar verme gibi bir olayla karşılaşmaz mıyız? Teşekkür ederim. |
|
|
|
|
|
#29 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
İlginize ve alâkanıza teşekkür ederim. Budamada kesim yapılırken tırnak bırakılmamalıdır, doğrudur. İkinci fotoğraftaki budama şekli, ağaç genç olduğu için bu tarz derin kesimi önerdim, budama yarasını çabuk kapatır. Yaşlı ağaçlarda bu işlem kademeli olarak yapılması gereklidir. Yaşlı Erik, kayısılarda deri kesim sonrası zamklanma başlar ve ağaç kendisini kolay, kolay toparlayamaz. Bu kesimdeki amaç ağacı yeniden form vermektir. Kesimden sonra yeni çıkan sürgünlerden lider dallar belirlenir, geri kalanı körlenir. Seçilen liderlerde meyve tutumu için yeniden terbiye edilir. Ağaç genç olduğundan kuruma sorunu yaşanmaz, kesim yarası aşı macunu ile kapatıldığı sürece gelişimini problemsiz sürdürür. Selamlar... |
|
|
|
|
|
|
#30 |
|
Ağaç Dostu
|
Sevgili Nuri abicim, verdiğiniz hızlı yardım için çok teşekkür ederim. Bu işlemi hangi ayda yapmamızı önerirsiniz acaba? Birde borda bulamacı almaca da ne demek, onu bulmam gerekiyor... İyi ki varsınız, çok teşekkürler... |
|
|
|
![]() |
|
|