![]() |
|
|
![]() |
#1 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
İlk önerdiğim budama şekline karar verdiyseniz, hemen yapabilirsiniz. Alışkanlık olmuş budamadan sonra bordo bulamacı (Fungusit) sönmüş kireç ve bakır içerikli mantar ilacını, var olan hastalıklar veya tedbir amaçlı öneriyorum. Ağacınızda mantari hastalık problemi yoksa kullanmasanızda olur. Yeni yılda her şey gönlünüzce olsun... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu
|
Merhaba sayın adavci Ayva, budaması güzel ilerki zamanlarda (şimdilik yerinde kalsın) fotoğrafta işaretlediğim iki dalın alınması gerecek... ![]() Hurma, ellerinize sağlık harika olmuş..... Yeşil elma, Uç kısımlarda yeniden taç oluşumunu engelliyelim, ağacınızın ışık alımını ve gücünü azaltır. İşaretlediğim dalları alırsanız iyi olur. ![]() Kırmızı Elma, yeşil elma ile aynı budama işlemine tabi tutulacak... ![]() Kiraz, uçlarını alarak ağacınızı baskı altına almışsınız harika, bu yıl ve bundan sonraki yıllarda bol meyve vermeye artık adaydır. Meyve tutumundan sonra gövde ve göz kurdu için dikkatli olalım... Armut, 14 adet dik çıkan lider dal var, bu çok fazla 8 adet ideal olanıdır. Fotoğrafta hangisinin çıkacağını tam olarak kestiremedim, bu seçimi size bırakıyorum... Vişne, Can Erik, Kayısı, ağaçlarınızın durumu iyi görünüyor. Bu türlerde sık, sık budama yapılması fazla obur sürgün dal oluşumunu tetikler, bu aşamadan sonra lider dal uçlarında çatal dal oluşumlarını engellemek ve yeni çıkan kuvvetli sürgünleri çıkış yerinden körlemek en doğru olanıdır. Kolay gelsin... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-12-2008
|
Alıntı:
Bahçemde büyük emeğiniz oldu.Size teşekkür ediyorum.Olmazsa olmaz dediğiniz ilaçlamalar konusunda da bilgilendirirseniz mutlu olurum. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 01-04-2009
|
Nuri bey selamlar , öncelıkle bütün arkadaşlar gibi bende yardımlarınızdan dolayı teşekkür etmek istiyorum . Benimde birkaçtane fidanım var , 4 yasındalar ama bunlar ilk iki sene budanma yapılmamıs , bunun yanında gerekli bakımları da görmemişler , son bir yıldır ilgilenmeye çalışıyorum . Ekte bir kaç tanesinin resmini göndermeyi deneyeceğim , gecen sene dışarıdan yardım almışdım ama bu sene kendim budamak istiyorum . Agaçlar içinde ; igde , ceviz , badem , dut , visne , kiraz , elma , hemen hemen ne isterseniz var , ama dedıgım gıbı bakımsız kaldıkları için ne yapmam gerektigini bilemiyorum . Yerim tekirdagda , budama için bu ayı önerirmisiniz ? Aksamları sıddetlı donlar görünüyor . Agaclarada baharda ne tarz bır gubrelemeyı onerırsınız ? Cevabınız için sımdıden cok tesekkur eder , yenı yılınızıda bu vesıle ıle kutlarım . |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Benim amacım sizlere yardımcı olabilmek, katkımız oluyorsa bundan mutluluk duyarım. Bu mevsimde hastalık ve tedbir amaçlı bordo bulamacı uygulamasını tavsiye ederim. Ağaçlarınızda, kabuklu bit, unlu bit, koşnil varsa kışlık kaplama ilacı kullanabilrsiniz. Bu zararlılar yoksa ilaç kullamanıza gerek yoktur. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Nuri Mürvet, Selamlar.Budamaları tamamladım.Eksiklerim varsa işaretliyerek uyarırsanız memnun olurum. Ayva 2ayrı yönden,Hurma,Yeşil Elma,Kiraz |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Ağaç Dostu
|
Devam. Kiraz,Armut,K.Elma,Can Erik 2yönden. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Ağaç Dostu
|
Devam. Vişne 2 yönden,Kayısı 2yönden. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-04-2008
|
Merhaba Arkadaşlarım, Bir sorum olacak yazlıkta bulunan ağaçların budama işlerini budama zamanında orda olmadığımız için yazın yapıyorum bi bir sorun yaşatırmı? ya da ne önerirsiniz? saygılarımla. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Yazın budama yapılmaması gerekir, yapılmaz. Budama ağacın uyku (Kasım-Mart)ara döneminde yapılması gereklidir. Yazın yapacağınız budama şekli, form verilmiş ağacınızın içersinde ışığı ve gücünü alabilecek obur dalları budayıp almak olabilir. Bunun haricindeki budama uygulamaları ağacınıza büyük zaralar verir. Ağacınız, budama yaralarını kapatamaz ve enfeksiyona açık hassas ortam hazırlarsınız. Budama olsun diye budama yapılmaz. Belkide ağacınızın budamaya ihtiyacıda yoktur. Fotoğraf paylaşırsanız size daha iyi yardımcı olurum. Saygılarımla... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Ağaç Dostu
|
Sn. Nuri Murvet, Jakaranda için budama yerine, öncelikle destek ile neler yapabileceğime bakacağım. Açıkçası kendi ellerimle diktiğim ağacımı şimdi budamaya kıyamıyorum. Aydınlattığınız için çok teşekkür ediyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Fotoğrafta belirtmiştim, yatan dal haricindeki dik çıkan iki ana dalda zaman içersinde ağırlıktan açılabilir, isteğiniz açıda şimdiden bağlamanızda yarar vardır. Sağlam bir destek noktası hazırladıktan sonra yatan dalı istediğiniz forma hatta o formdan daha fazla çekerek gövdeye zarar vermeden bağlayın.. Dal çekiminden sonra tepe kesimi yapmalısınız, gövde kalınlaşması ve istediğiniz formu tutması için... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-04-2008
|
Alıntı:
![]() Sizi hatırlıyorum yanılmıyorsam ağaçlarnet istanbul toplantısında sohbet etmiştik ama yanılıyor olabilirim. Normalde kışın budama zamanında maalesef işşer sebebiyle orda bulunamıyoruz geçtiğimiz yaz vişne fidanını şekil olarak bir dalını temmuzda budamıştım ancak dediğiniz gibi budama zamanı dışında olduğunda zararlı olduğu kesin bunda hemfikiriz. Mesela mandalina ve limon fidanlarımın aşı yerlerinin altından çıkan yabani sürgünleride yazın kesiyorum bunda bir sorun olmaz sanırım. Zaten derin budama değikl sadece 1 cm çaplı küçük dalları kesiyorum benim fidanlarım henüz 2-3-4-5 yaşlarındalar. İlginiz için teşekkür ederim. Saygılarımla. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Mandalina ve limonda hatta meyve ağaçlarınızda aşı altından çıkan sürgünleri almanızda hiçbir mahsur yoktur, almazsanız esas mahsur o zaman olacaktır. Meyve fidanlarınız yaş itibari ile, meyve için tam form verme yaşındalar, ilerki yaşalarındaki gelişimi, meyve tutumu için bu safhalar çok önemlidir. Meyve için ağaçlarınıza uyku döneminde form verin, yazın geldiğinizde obur dalları alırsınız. Saygılarımla. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 23-05-2010
|
Sn. Nuri Mürvet, vakit ayırıp bizlere yardımcı olduğunuz için öncelikle çok teşekkür etmek istiyorum. Önümüzdeki günlerde bahçemdeki ağaçlara hem şekil vermek, hem de ölü dalları temizlemek için budama yapmayı planlıyorum. Evim İzmir'in Güzelbahçe ilçesinde... Daha önce okuduğuma göre, bu budamalardan hemen sonra bordo bulamacı veya bakır sülfat gibi bir ilaçla kaplama yapmak öneriliyor. O yüzden kışın koruyucu ilaçlarla budama konusunu aynı anda düşünüyorum... Ancak ne gibi bir koruyucu ilaçlama yapmam gerektiği konusunda emin değilim. Geçen sene birer ay arayla bordo bulamacı ile ağaçlarımı kaplamıştım. Sizce bu yeterli olur mu (veya bordo bulamacı yerine bakır sülfat ya da farklı birşey uygulamam gerekir mi)? Bu sorumu bahçemdeki değişik türdeki ağaçlar için ayrı cevaplarsanız çok sevinirim: 1. Meyve ağaçları - kiraz, vişne, ayva, kayısı, dut, narenciye (limon, lime, mandalina, greyfurt vs.. ) 2. Süs bitkileri (manolya, oya ağacı vs... ve güller) 3. Limon selvi ve arokarya gibi herdem yeşil iğne yapraklılar. 4. Japon akçaağaçları - Evet bu yöreye tam olarak uygun ağaç değiller ancak farklı kültivarlardan toplam 16 adet ağacım var ve bazıları neredeyse 2 senedir benimle ve bu iklime gayet uyumlu bir şekilde yaşamaya devam ediyorlar. Herhangi bir kış ilaçlamasında özellikle bu ağaçlarıma zarar verir miyim diye endişeliyim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 15-01-2012
|
Şubat ayında Niğde iklimi için budama yapmak doğru mudur?
İşim dolasıyla sadece subat ayının ilk haftası musaid olabiliyorum. Bu mevsimde budama yapılabilir mi? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Niğde 7a iklim kuşağında bulunmakta, karasal iklim yapısında kışın -15, -18 derece soğukları gören bir ilimiz. Benim, size budama için tavsiyem mart sonu ağaçlar uyanmadan önce yapılmasından yanadır. Şubat ayı ilk haftası müsaitim diyorsunuz..! Meyve ağaçlarınızın yaşını ve türlerini bilsem size daha iyi ve isabetli tavsiyelerde bulunabilirim. Genel olarak, şubat ayında budama yapabilirsiniz, yalnız budama kesim yerlerini (çapı 1cm'nin üzerindeki yaraları) kapamak şartı ile... Aşı macunu veya 1kg su bazlı plastik boya + 200 gr göztaşı + 1kg su karışımı ile yaraları kapatırsanız budama işlemini yapabilirsiniz. Kolay gelsin.... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Ağaç Dostu
|
Merhaba Bölgemizde gelişen olumsuz hava şartlarından sonra, ağaçlar ve çalılar yanıltıcı erken ilkbahar uyanma sürecine girebilir. Budama yapılması gereken ağaç ve çalılarımızı iyi takip etme sürecine giriyoruz. Erken uyanma döneminde, budama yapılmamasına azami dikkat gösterelim... Hastalık ve zararlı oluşumu gözlenen ağaç ve çalılarımızın koruma - bakım amaçlı son ilaçlama zamanlarına giriyoruz, uyanma süreçlerini iyi takip edelim... Aşı ve İlkbahar çelikleri için ön hazırlıklara başlama zamanınada giriyoruz, süreci iyi takip edelim, kaçırmayalım... Baharla beraber uyanacak ağaç ve çalılarımızın besin ihtiyaçlarınıda karşılamayı unutmayalım... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-09-2007
|
zeytin
Merhaba; Bahçemde 2 yaşında 2 adet zeytin ağacım var. Şu anda şekil budaması yapmam gerekiyor herhelde. Budamadan hiç anlamıyorum. Yardımcı olusanız sevinirim.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Zeytin fidanlarınız çok güzel ve sağlıklı görünüyor. Fidanlarınıza ilk form verme aşamaları toprak hizasından 60-80 cm altında bulunan dal ve yeni sürgünlerin çıkış noktasından budama ile başlanır. Temizlenen gövdenin 60-80 cm üzerinden taç formunu oluşturmak için 3-4 lider dal seçilir. ![]() ![]() Gelişimi takip edilerek, istenilen taç formunu oluşturmak için gerekli budama uygulamaları yapılır. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-09-2007
|
çok teşekkür ederim. Yarın dediğiniz gibi budamayı yapacağım. Daha sonraki yıllarda da 2 resimle tekrar ağaçlarımı görebilirsiniz ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-05-2009
|
sayın nuri murvet aşı macunu soğuk havalarda çok katı ve sürülmesi çok zor sizin fikriniz nedir |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Aşı macununun ham maddesi reçine olduğundan, soğuk havalarda dediğiniz gibi taş gibi sert oluyor. Soğuk havalarda aşı macunu kullanırken, macunun yumuşaması için ısı işlemine tabi tutuyoruz. Teneke veya metal bir kutu içersinde suyu ısıtıyoruz, ısınan suyun içersine aşı macununu koyuyoruz, biraz bekledikten sonra istediğimiz kıvama gelince kullanıyoruz. Aşı macunu kutusunu, asla direk ateşle temas ettirerek yumşatmıyoruz. Aşı macununu aşı yaralarını kapatırken ve tedavi amaçlı kullanıyoruz. Budama yaralarını kapatırken, su bazlı plastik boya ve göz taşı karışımını kullanıyoruz. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-02-2008
|
Sayın Nuri Murvet, söz budama yaralarının kapatılmasından açılmışken;bu kısımlara ardıç veya çam katranı sürersek yaranın kapanmasını hızlandırır mı? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Ardıç ve çam katranının, antiseptik koruyucu özelliği vardır. Ağaç yaralarının kapanmasında olumlu katkıları muhakkak vardır. Yalnız başına kullanımlarda, özellikle büyük yaraların kapatılmasında yüzeyde çabuk kaybolur, küçük yaraların kapanmasında etkilidir. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-02-2011
|
Sayın Nuri Murvet, Meyve ağaçlarında budama yapmayı tariflerinizi okuyarak az çok öğrenmeye başladım. Size ayrıca bir sorum olacak. UÇ alma konusunda kafama takılanlar var. Meyve ağaçlarında alınması gereken dallar kesildikten sonra bütün uçları almalı mıyız? Uç almada nelere dikkat etmeliyiz? Şimdiden teşekkürler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Merhaba sayın serkanhoca hoşgeldiniz. Uç alma işlemine başlamadan evvel budama tekniklerini iyi bilmek, budanacak ağacı iyi tanımak ve ağacın budamaya karşı vereceği tepkileri bilmek çok önemlidir. Meyve ağaçlarında büyüme ve gelişme noktaları dal uçlarıdır. Meyve ağaçlarının özellikle şekillendirme devrelerinde budama işlemleri gelişmenin görüldüğü odun dallarında uygulanmalı, meyve dallarına zorunlu olmadıkça dokunulmamalıdır. Uç almanın amaçları. Uç alma işlemini iki bölüme ayırabiliriz. 1- Genç ağaçlarda en yüksek verimi alabilmek için ana dalların iyi oluşturulması yanında yardımcı dalların da düzenli seçilmesi gerekir. Genç ağaçlar kuvvetli ve uzun sürgünler meydana getirirler. Ana dalı oluşturacak sürgünler üzerinde yardımcı dalların meydana gelmesi için dalların uçları kesilmelidir. Bilhassa yan dal vermeyen meyve tür ve çeşitlerinde bu çok önemlidir. Uzun sürgün veren genç ağaçlarda dalların uçları alınmadığında istenilen yönde ve sayıda dallar oluşmayacağı için ilerde ana dallar üzerinde boşluklar meydana gelir. . Ağacın istenilen yöne doğru gelişmesini sağlamak (form verme) için uçları alınır. . Kuvvetli gelişen sürgün dalları seçilir, seçilen dallara meyve gözü oluşumunu teşvik için uçları alınarak ağaca baskı yapılır. 2- Meyve ağaçları yaşlandıkça verimi fazlalaşır ve sürgün gelişmesi zayıflar. Bu gelişmenin uzun süre devam etmesi, zamanla verimin de azalmasına neden olur. Yaşlı ağaçlarda gençleştirme budaması ağacın verimini ve sürgün gelişmesini dengeler. Erik, kiraz, vişne, kayısı, şeftali ve badem gibi meyve türlerinde gençleştirme budaması, genç ve ince dalları keserek yapılmalıdır. Bu türlerde çok kalın dal kesimi zamk çıkarma ve kuruma gibi olumsuz tepkileri gösterir. Elma, armut, zeytin, ayva ve turunçgiller gibi meyve türlerinde gençleştirme budaması başarıyla uygulanır. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Eski erik ve kiraz ağaçlarımızda maalesef bilgisizlikten dolayı çok büyüme meydana geldi. Bunların kalın dallarını kesebilirmiyiz. Kurumaması için önerebileceğiniz bir şeyler varmı. Yoksa bırakmakmı daha uygun. Verdiğiniz bilgileriniz için teşekkürler. İyi günler |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Merhaba sayın feyzon Size bu sayfadan vereceğim cevap budama tekniği ve bakımı ile alakalı olacağından sizi yanıltabilirim... Ağaçlarınızın yaşı, formu ve gelişimini görmeden sizi yönlendiremem, yönlendirende hata yapar. Meyve ağaçlarınızın fotoğrafını paylaşırsanız, isabetli önerilerde bulanabilirim. Saygı ve selamlarımı gönderiyorum. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|