Merhaba Sayın Nuri Hocam. Turunçgiller ile ilgili sorunlarımı danıştığım Mehmet Bey`in size selamı var. Mehmet Bey sizden 5 yaşındaki hurmalarımın köklerinin budanması konusunda yardım alabileceğim için beni size yönlendirdi. Nuri hocam, benim 5 yaşında iki tane medine mebrum hurma fidanlarım var. Kayseri de ikamet ettiğim için dışarı bahçeye iklim koşulları nedeniyle dikemiyorum bu yüzden saksıda yetiştirmek zorundayım. Hurmalarımın saksıları dar geldiği için saksılarını açmak istiyorum. Şimdiki durumunda kökleri serçe parmağımın kalınlığında saksı dibine yay gibi sarmallanmış ve üstündeki toprağı saksı dışına itmektedir. Acaba kalın köklerin bir kısmını saksı büyütürken budamalı mıyım köklerinin budanması hurmalarıma faydalı mı olur yoksa zararlı mı olur ya da hiç dokunmadan büyük saksıya aynen mi koymalıyım. Eğer budama yapmam gerekiyorsa ne kadar budamalıyım. Bu konuda çok tereddüte düşmekteyim. Yardım ederseniz çok sevinirim. Hurma yetiştirmeyi çok seviyorum ve saksıda yetiştirerek evde çok güzel bir salon bitkisi olarak yetiştirmeyi istiyorum. Yardımlarınız için çok teşekkür ederim. Bir başka sorumda hurmadan farklı olarak yetiştirdiğim ananasım ile ilgili. Bu gün ananasımın toprağını hafifçe karıştırınca toprağında ince yarım santim uzunluğunda beyaz kurtçuklara rastladım. Bu kafama çok takıldı acaba ananasıma bir zararı olur mu ne yapmalıyım. Bu kurtçuklar normal mi ve sizce neden olmuş olabilir? yardımlarınız için tekrar teşekkür ederim. Saygılarımla...
|