![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
|
Merhaba sayın Eser İlhan Çit, rüzğar kesici olarak dikilen servi cinsi ağaçların, dikimi yapıldıktan sonra her yıl düzenli olarak budama yapılması gerekir. Sizin ve sayfamızı izleyenlerin daha rahat anlaması için örneklendiriyorum.. Birinci yıl fidan boyu 1,5 metre, sıra arası 1 metre, fidan çapı 30 cm el makası kullanılıyor İkinci yıl fidan boyu 1,80 metre, sıra arası 1 metre, fidan çapı 35 cm el makası kullanılıyor Üçüncü yıl fidan boyu 2,20 metre, sıra arası 1 metre, fidan çapı 40 cm el makası kullanılıyor Dördüncü yıl fidan boyu 2,60 metre, sıra arası 1 metre, fidan çapı 50 cm el makası kullanılıyor Beşinci yıl fidan araları sıkı ve aralıksız kapanmıştır boy ihtiyaca göre ayarlanır, her yıl makina ile budama yapılır... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu
|
Nuri Bey, Bu başlık tam da ihtiyaç duyduğum zamanda açılmış. Teşekkürler. Bahçe sahibi olalı 1 yıl dolmadı daha. Meyve ağaçlarım can eriği, ters dut, 2 tane nar, sarı elma, kiraz, 2 tane nektarin(Çanakkale menşeli beyaz olanlardan.), ayrıca oya ağaçlarım, gülhatmiler var. Martta birkaç meyve ağacı daha dikeceğim. Angelino erik, kırmızı elma gibi. Ayrıca sebze bahçemin etrafına lugustrum dikili. Ne zaman budamam gerektiğini öğrenmek istiyorum. Oyaları çiçeklenmesi bitince budamıştım. Diğerlerinde işlem yapmadım. Nektarinlerimden birisi hala yapraklı. İlgiyle takip edeceğim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaç Dostu
|
Nuri Bey, size bir konuda daha danışmak istiyorum : Genç bir himalaya sedirimiz var bahçemizde. Eşim ısrarla himalaya sedirlerinde de uç alarak budama yapılmasının gürleşme için gerekli olduğunu söylüyor bense bu ağaçların hiç ellenmemesi, en fazla kuru dallarının alınarak yeni gelişenlere yer açılması gerektiği kanısındayım. Hangisi doğru? Bize yol gösterir misiniz ? Teşekkürler ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
|
Merhaba sayın uzman16 Öncelikle bahçeniz hayırlı olsun..! Dikmiş olduğunuz meyva ağaçlarınızı geçen senemi dikimini yaptınız, yaşları ne kadar ? Meyva ağaçlarınız yeni dikilmiş ise, fidanlarınızın birinci yıl terbiye budaması, ikinci ve üçüncü yıl form budaması, daha sonra meyva gözü oluşumu için budama yapılması gerekir. Hangi safhadasınız.? Ligustrum için budama mevsimi yoktur, istediğiz zaman gelişimine ve istediğiniz ölçü ve formlarında budayınız. Ligustrum'unuz yeni dikimse hızlı gelişimi için, nisan 15 ve temmuz 15 arası (bitkiniz suyu sever ) 20-25 gün ara ile azotlu gübre verirseniz gelişimi inanılmaz hızlı olur. Bulunduğunuz bölgede bahçeniz rüzğara açık ve çok soğuk oluyor ise ağaçlarınız uyanmadan bahardada budayabilirsiniz. İlçalama konusunu bilgiler geldikten sonra paylaşırım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Ağaç Dostu
|
Merhaba sayın Eser İlhan Himalaya Sediri (Cedrus deodora) Peyzaj'da tek ( Soliter) veya gurup olarak ara mesafesi en az 5 metre olarak dikilmesi gerekir ve gelişimi için geniş bir alana ihtiyacı vardır. Yukarıda belirttiğim özelliklerde dikimi yapılmış ise budama yapılmaya gerek yoktur. Budama neden yapılır, bahsettiğim ölçülerde dikimi yapılmayıp, dar alanda dikimi yapılmış ise ağacınızın büyüme , gelişme karekterine göre budanır.. Himalaya Sediri (Cedrus deodora)nın gelişim karekteri ; 1-Ana gövdeden çıkan her dal ve sürgün liderdir 2- Ana gövdeden kesilen dal veya hastalanan dal kaybının yerine yeniden dal çıkışı olmaz, körlenir. Bu karektere göre budama yapılır. Dal uçlarının, sürgünlerinin hepsi lider olduğuna göre kesim yapılan dal ucu körlenir, bu ne demek öteki sürgünler lider olduğuna göre kesim yeri iptal, diğer sürgünler sürgün yönüne doğru açılır genişler. Sizin, ağacınıza uygulama yapacağınız budamanın tepkisini belirttim, karar sizin budamada gürleşme değil gelişim yönünü değiştirirsiniz. Bu anlatım tarzım inanıyorum ki, basit ve anlaşılır olduğunu sanıyorum... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Ağaçların hepsi 2010 yılı ilkbaharında dikildi. Can erik, kiraz, ters dut dikildiklerinde 2 yaşındaydı. Sarı elma için 3 demişlerdi, saksısıyla aldığımda üzerinde 40-50 tane elma vardı. Kiraz 10 tane meyve yaptı. Can eriği hiç vermedi. Ters dut güzel meyve verdi. Nar ağaçları 1 yaşında, nektarinler de yine 1 yaşındalar. En kısa sürede fotoğraflarını eklerim. Yaşlarını anlamanın yolu nedir onu da bilmiyorum aslında. Sadece satıcıların söylediği yaşlar bunlar. Tüm ağaçlar yaprağını döktü ama nektarinlerden biri yerini çok sevip müthiş gelişti, gövde kalınlaştı, üzerinde hala az da olsa yaprak var. Uykuya geçmedi sanırım. Bu durumda budama yapılır mı? Tüm yapraklarını dökmeli mi? Ben meyve ağaçlarında hiç budama yapmadım. Bu nedenle budamada hangi safhada olduğumu bilmiyorum. Ama önceden yapıldıysa bilmiyorum ve eğer yapıldıysa nasıl anlarım? Yanlış bilgi vermeyeyim. Bursa'da budama zamanı için Mart diye okumuştum bir yerlerde. Doğru mu bilmiyorum. Ligustrum konusunda yazdıklarınızı not aldım. Şubat sonunda budama yapayım diyorum. Yeni dikim değillerdi. Gövdeler hafif kalınlaşmış ve 1 metreden fazla boydaydı aldığımda. Yazın bir defa üst dalları 20 cm. kadar budamıştım. Enine de gelişsin istiyorum. Budamayı topraktan kaç cm. yukarıdan yapmam gerekir? Diyelim Şubat sonunda topraktan 20-25cm. yukarıdan yaptım, tekrar 1 metre olması ne kadar sürer? Bu arada sebze bahçeme damla sulama kurdururken ligustrumların altlarına da damla sulama yaptırmıştım. Teşekkür ederim. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Eser İlhan merhaba Sayfamızın amacına uygun bilgi vermesi beni mutlu etti. Merhaba sayın uzman16 Ligustrum çit bitkinizi budama olsun diye budamayın..! Şu anki durumu 1 metre ise bu yükseklikte tutun, yukarı doğru uzayan yeni sürgünleri budarsanız bitkiniz gelişimini enine yapacaktır. Toprak seviyesinden 20-25 cm budamanız anlamsız, bitkinizi budama yaptığınız uzunluğa gelme süresi kadar zaman kaybınız olacaktır. Gelişim süresi içersinde sulamasına ve gübrelemesine biraz dikkat edin yeterlidir. Meyva fidanlarınız daha çok genç, form budaması, terbiyesi yaşındalar. Can erik, kiraz, sarı elma' nın meyva gözleri oluşumu iki yaş ve üzeri dal üzerinde oluşur. Şeftali ve nektarinin ilk yıl ve üzeri sürgünlerinde meyva gözü oluşumu olur. Ters dutu meyva değil süs fidanı olarak düşünün..! Özellikle elma fidanın çok meyva oluşumuna izin vermeyin, fidanınızın zayıf kalmasına, form bozukluğuna sebeb olur. Bu yaşlarda her çiçek gözünde bir adet meyva tutmasına izin verin, geri kalanı seyreltme dediğimiz usuldur koparın, kalan meyvalar iri ve kaliteli olacak ve fidanınız yorulmayacaktır. Önümüzdeki hafta budama konusunu bilgi ve fotoğraf üzerinde açıklamalarla anlatmaya çalışacağım... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Ağaç Dostu
|
Nuri Bey, Sizi tanımanı insani boyutu yanında, akdemik çalışmalarınızın ışığından da yararlanmak bizler için büyük bir şans. Nezaketiniz ve centilmenliğnizin yanında; Bilği dağarcığınızın zenginliği,enerjiniz hele hele sabrınız kutlanmayı hakediyor. Her soru için üşenmeden verdiğiniz cevaplara bir yenisini ekleyerek, her yanliş budama sonucunda ne yapacağını şaşıran nar ağacımı sormadan geçemiyeceğim. Biraz sonra devam edebileceğim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Ağaç Dostu
|
Sayın hozat Nar fidanınız subtropikal özelliğinde olan, çalı formlu bir bitkidir. Tek gövde üzerinde olacağı gibi 3-4 gövde yapısında olan fidanlar meyve verimi açısından daha iyidir. Fidanınınız genç ise biraz sabırlı olarak 3-4 gövde yapısı formunda büyütün, meyva oluşumu 3 cü yıldan itibaren oluşmaya başlar. Her yıl derin budama değil alttan yukarı doğru taç oluşturacak şekilde fidana terbiye verin, meyva oluşum gözleri 2-3 cü yılın sürgünlerinde olur, devamlı budama yapılması meyva gözü oluşumunu öteler...! |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Ağaç Dostu
|
Sayın gunesser Bir kaç sorunuzu merakla bekliyorum..! Bahçelerde Bakım, Budama ![]() Viburnum tinus Yaprak dökmeyen kartopu bitkisinin çit formunda budanması... Düzenleyen Nuri Murvet : 21-02-2011 saat 17:27 Neden: bilgi ilave |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Ağaç Dostu
|
Sayın hozat Sekiz yıllık bir fidana göre gelişimi ve formu gayet güzel, biraz ana dallarda yeni sürgün oluşumu seyrek gibi, herhalde budama yapılarak açılıyor. Her yıl bu kadar derin budama yapmayın veya yaptırmayın, iki yılda bir budama periyodu uygulayın meyve tutumu daha fazla olur..! Yaprak rengi biraz sarımtırak ve yaprak uçları kızarmış görünüyor, ilk yaprak çıkışı, çiçeklenme sonrası meyva tutumunda ve meyva ceviz büyüklüğünde olunca sıvı iz elementli yaprak gübresi uygulaması yapmanız ağacınızın meyve ve gelişimini olumlu yönde etkileyecektir. Ağacınızın geç meyva oluşumu ağacınızın cinsinden dir, tatlı yapıdaki nar oluşumu daha erken olur. Mesajınızı lütfen silmeyin, konu dahili başka arkadaşlara örnek teşkil edebilir, paylaşımınız için teşekkür ederim |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Ağaç Dostu
|
Nuri Bey, Fikrinizi aldıktan sonra mesajımı sayfanızı işgal etmemek için sileceğim. Ağaç 8 yaşında,geç olgunlaşıyor, ekşi, içi koyu kırmızı ve sulı ![]() ![]() Bir arada 3-4 tene nar tutabiliyor ![]() Bu hasadımız ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Ağaç Dostu
|
Nuri Bey, Öğretme ve öğrenme haz duyduğum iki şeydir. Bu saatler gelince "zil çaldı" sınıfa gir uyarısını veriyorum kendime. Şimdi bir sorum olacak izninizle. Budama konusunu kapsayan ağaç ve çalıları siz peryodik olarak mı vereceksiniz? Bizim sorduğumuz türlerle ilgili talaeplerimiz sizin bilgi aktarımınızı bozuyor mu? Fırça çalısı ile ilgili bilgi almak isemiştim. teşekkür ederim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Ağaç Dostu
|
Sayın hozat Alıntı : Öğretme ve öğrenme haz duyduğum iki şeydir. Bu saatler gelince "zil çaldı" sınıfa gir uyarısını veriyorum kendime. Bilgi aktarımı ve öğrenme sizinle aynı paylaşım içindeyim ve son derece mutlu oluyorum... Konuları budama ve bakımını yaptığımız bahçelerde bulunan örnekleri sunuyorum... Bu sayfa sizlere özeldir. Amacı bilgimiz dahilinde, bilgi vermektir. Konuları siz açabilirsiniz, aklımın yettiği kadarı ile de yardımcı olurum... Callistemon ( Fırça çalısı) hakkında nasıl bir bilgi istiyorsunuz. Düzenleyen Nuri Murvet : 21-02-2011 saat 17:07 Neden: bilgi ilave |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Ağaç Dostu
|
Merhaba sayın OSMAN45 Rica ederim, ben bilgimle sizlere yardımcı oluyorum diye, son derece mutlu oluyorum... Mazınız, evet deforme olmuş, ne yazık ki ibreli türlerine budama yapılmaz diye genel bir ön kanaat (tabu) var, bunu kıracağız nasip olursa...! Mazınız eski koni formuna nasıl kavuşur : Size nasıl anlatacağım diye düşünüyorum, şema veya fotoğraf örneği olması lazım sizin anlayıp uygulama yapabilmeniz için... Size örnek teşkil etsin diye yarın, bir aksilik olmaz ise uygulama aşamalarını fotoğraflarını çekeyim sonra anlatayım... Paulownia (Pavlonya) ağacınız çok güzel, ileri yaşlarında geniş bir alan ister, umarım bir sorun yaşamazsınız... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
Ağaç Dostu
|
Sayın hozat Sizin işiniz gerçekten zor, sizinle taraf olmadan önce, bey efendiye saygılarımı, hürmetlerimi sunarım...! Callistemon ( Fırça çalısı) doğal ortamında 10-12 metre boy yapabilen çalı formlu bir ağaçtır. Form için standart bir budama şekli yoktur, salkım söğüt gibi sarkan bir yapısı vardır. Aşırı fazla budama şekli çiçeklenmesini azaltır, iki yıllık dal sürgünlerinde çiçeklenme fazla olur. Bahar ve sonbaharda olmak üzere iki kere çiçeklenme gösterir. Ağaç formu vermek için kuvvetli bir dalına destek verilerek alt kısımdan dallanmaya müsade edilmez budanır, zaman içersinde gövde kalınlaşarak odunsu ağaç form yapısına döner, üstten taçlandırılır. Aşırı sudan hoşlanmaz. En çok rüzğar koridorunda kalmaktan zarar görür, rüzğarı sevmez. Yerini severse gelişimi hızlı olur. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Her şey gönlünüzce olsun. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Ağaç Dostu
|
Sayın ligustrum Mazı budamalarında mazı tohumlarını, mümkün olduğu kadarı ile toplamakta yarar vardır, mazı tohumları bitki gelişiminde bitkinin gerilemesine ve yoğun kozalak oluşumu form bozulmalarına yol açar. Mazınızın içindeki kuruluklar, iç bölgelerin gün ışığı görmediği içindir, kuru olmaları normaldir. Mazınızın en büyük düşmanı, ibre dokusu sık olduğu için geç farkına varılan, siyah yaprak bitinin bitkinize musallat olmasıdır. Sık, sık kontrol edin, siyah yaprak biti bitkinize musallat olduğu zaman büyük zarar verir, geç fark edilirse bu oluşum glikoz mantar hastalığına (Karaleke) sebeb olur, bitkinizin ölümüne kadar olan bir sürece gider. Mayıs- Haziran ve Ağustos sonu dikkatli olun sık sık tüm bitkilerinizi kontrol edin. Ateş dikeni budamalarına konu olarak geleceğim, meyve bağlamasının budama ile ilgisi vardır. Konuyu fotoğraf ve bilgi destekli anlatacağım... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Ağaç Dostu
|
![]() Biz her yıl bu budama konusunda eşimle savaş veriyoruz. Kemal Bey(eşim) Ziraatten anlıyor. Geçmişte İstanbul'un en iyi bamyası Vidos çayırında (bu günkü Güngören semti) yetişirmiş, kayınpederin bamyası için sıraya girilirmiş. Kendisi arnavuttu, bu işlerden iyi anlardı. E şim de Üniversiteyi biirinceye kadar bizzat bu işlerle uğraşmış, çünkü ailenin geçimi buna bağlıymış. Buraya kadar tamam.Şimdi, bahçeye girdiği anda önce çiçekleri azltıp sebzelere yer açmaya çalışıyor. Varan 1 tartışma başlıyor. Sonra alıyor makası eline başlıyor budamaya, artık allah ne verdiyse. Varan 2 Bilinçli budamıyorsun, bu yıl çiçek açmayacak, ya da aayyyy onu niçin budadın daha yeni çiçeğe geçmişti gibi diyaloglar uzayıp gidiyor. şimdi sizin bilgilerinizin ışığında , neyin nasıl yapılacağı konusunda bilgilenirsem, kesin önlemlerimi alacağım(tabii kabul ederse,arnavut inadı vardır kendinde kalıtımsal olarak. ama; su, sondaj, zemin,kuyu konusunda önünde saygıyla eğilirim. Kusura bakmayın sizi sıktımsa, ben busınıfın en çalışkan öğrencisi olmak istiyorum ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-03-2010
|
sayın Nuri Murvet; Mazı budamalarında tohum kozalaklarına nasıl davranalım? Keselim mi? Dokunmayalım mı? Mazıların içlerinde kurumuş yaprak-dallar var. Mazımız kuruyacak mı? Ateş dikeni budamalarını bekliyorum.Çünkü; meyva bağlamaya budamanın etkisi var mı? Teşekkür ederim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Ağaç Dostu
|
Ders başlamış, ben geç kaldım galiba, Sayın hocam sarılıcı ve tırmanıcı türlerle ilgili budama uygulamalarını da bizlere sunacak mısınız acaba? Bazen sınıfta böyle hiç olmadık yerde parmak kaldırıp dersi bozan öğrenciler olur, bende onlardan öğrendim galiba. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-12-2008
|
Sayın Nuri Mürvet,Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.Size izlemeye devam edeceğim.Anlatım diliniz, uslubunuz on numara.Tebrikler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-06-2010
|
Alıntı:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 |
Ağaç Dostu
|
Nuri Bey, Tüm bilgiler ve anlatımlarınız için çok teşkkür ederim. Bende olmayan bitki ve ağaç türleri ile aldığım bilgileri de dağarcığma yüklemek te beni çok mutlu ediyor. sizin gibi bilgiyi paylaşmada bu kadar cömert olan bir kişyi tanıdığım için kendimi çok şanslı sayıyorum. Yüreğinize sağlık. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 24-01-2011
|
Sayın Nuri Bey, Ben siteye yeni üye oldum. Okuduklarım beni şaşırttı. Gerçekten çok ihtiyaç duyulan bir bilgi boşluğunu dolduruyorsunuz. Teşekkürler. Benim birkaç sorum olacak: 1. bahçemizde dört yıllık bir yaz armudu var. Bir sene hariç her sene bol bol meyve verdi. Ancak bulunduğumuz coğrafik bölge çok rüzgarlı olduğundan ürünün büyük kısmı olgunlaşamadan dökülüyor. Ağacımızı rüzgarın etkisini azaltacak şekilde nasıl koruyabiliriz? 2. armut ağacımızı şimdiye kadar hiç budamamıştık. Eşim boyunun uzayıp gitmesini istemeyince en tepedeki ana dalı kesti. Bu durumda ağacı nasıl şekillendirmemiz gerekiyor? 3. Armut ağacımızın kışlık bakımı nasıl olmalı? ( İlaçlama, gübreleme, vs.) Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim. t |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
Ağaç Dostu
|
Sayın OSMAN45 merhaba Mazınızı unuttuğumu sanmıştınız, hava durumları müsade etmedi, bugün de İ.Ü de toplantı vardı. Kısaca size sunacağım, deforme mazınızın tekrar koni formuna geliş aşamalarının uygulama fotoğraflarını hazırlayıp çekemedim. Bu benim paylaşmak istediğim konuda ticari sırlarımızdandı, şimdi paylaşacağım bilgilerden sonra sır olmaktanda çıkıyor, başlıyoruz, hazırmısınız..? Bu işlemleri yapabilmemiz için bize tercihen siyah veya yeşil renkte sağlam ince naylon malmezemede olur uzunca bir ip lazım, tedarik ettik işleme başlıyoruz. Sizin mazınızın 1 metre uzun olduğuna karar verildi ve bir metre tepe kesimi yapıldı..! İşleme devam ediyoruz. Mazınızın tepe kısmını kesince üst noktası yanardağ bacacı gibi oldu.. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|