![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
|
Sayın adavci Nerde kalmıştık; Elma fidanınızla devam ediyoruz. Fidanınız üç dal, taç açılım terbiyesi yapılmış sonradan bir dalda iki çatal yapmış dört taç oluşmuş, bu oluşum şimdilik kalsın..! Budamadan sonra sürgün gözleriniz doğal olarak uzun, meyva göz oluşumları bu sürgün ucunda, bu sürgünleri bırakırsak meyva tutumlarında dallar aşağı doğru sarkacaktır. Tam bodur elma ağacı olsa bu sürgünlerin körleyip, bazılarını uzun uç alma yöntemi ile açar ve terbiyesini verirdik. Sizin fidanınızın dört adet taç ana dallarının üzerinde bulunan uzun sürgünlerin iç kısımda ve zayıf olanları dibinde körleyin, sonra dört adet ana dalınızın dışa ve yana bakan uzun sürgünlerini 2-3 göz bırakarak budayın, kısa olanlara dokunmayın... Bu kesim size bir dahaki seneye bol meyva gözü oluşumu verecektir, üzerinde bulunan kısa yapıdaki meyva gözleride bu sene meyva verecek, az ama iri olacaktır. Budamaları hemen yapabilirsiniz, üst noktalardaki kesimleri 45 derce açı ile kesim yapın yara kapanmasını çabuk yapar ve su yüzeyde kalmaz. Kalın dal kesimlerinde yaraları aşı macunu sürmeniz yaranın dış etkenlerden gelen olumsuzluklardan korur. Budamayı siz, veya budamacı yaparken, kesim aletlerini muhakkak dezenfekte edin..! (%10)Yüzde 10 ölçüsünde, 1Litre suya 100cc çamaşır suyu ölçüsünde koyun güzelce karıştırın, budama aletlerini bu çözeltiye daldırın silkeleyin ve kullanın, her ağaç budamasından sonra, bir dahaki ağaca geçmeden işlemi tekrarlayın.. Sakın üşenmeyin..Virüs hastalıkları temasla geçer ve çoğu hastalığın tedavisi yoktur. ![]() Budama yaparken yardımcı olması için, hangi dalların kesim yapılacağını belirttim. Budamadan sonra kış için (Fungus) mantar ilacı Bordo bulamacını Kuru yer kalmamak şartı ile ilaçlayın, banyo yaptırın..! |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu
|
Sayın adavci Kiraz budaması: Kiraz fidanınıza fazla budama gerekmiyor. Budama yerlerini 7 adet budama noktası var, 4 adet tepe noktasını 45 Derece açı ile kesin, 3 adet yan kol var 2-3 göz bırakın kesin... ![]() Budamadan sonra Bordo bulamacı ile ilaçlayın, kuru yer kalmasın . |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaç Dostu
|
Sayın adavci Elma Budaması : Budama yapılacak yerleri işretledim, yan dallar 2-3 göz bırakın budayın tepe noktalar 45 derece açılı kesim yapalım.. Taç genişletmek için araya dal koyarak açmışsınız iyi olmuş, bu tür taç açılmaları güneş ışığını ağacınızın verimli alması için çok iyidir. ![]() Budama yapılacak dalların işaretlenmesini yaptım. Budamadan sonra Bordo bulamacı ile ilaçlayın, kuru yer kalmasın |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
|
Sayın adavci Trabzon hurma: Desteklediğiniz alt dalda meyva oluşumu var, ilerki zamanlarda bu dal ağacınızın formunu bozar. Üstteki taçlanma çok güzel, al dalları körleyin bu sene meyva alt dalda olmasın başka işlem yapmayın... ![]() Ayva : Çok alttan çanak taç yapmış, dik sağlıklı lider dallar seçin, uzun sürgünleri2-3 göz bırakarak kesin, uygun yükseklikten tepekesimi yapın... ![]() Budamadan sonra Bordo bulamacı ile ilaçlayın, kuru yer kalmasın |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-12-2008
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-03-2010
|
Sayın adavci: Sayın hocamızın ağaçlar üzerinde işaretlediği noktalardan budamayı yapsanız da bir son fotoğrafını sergileseniz. bizde son halini görsek. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Budamayı bugün yapmayı proğramlamıştım,malesef yağmur yağınca ertelemek zorunda kaldım.Sayın hocamın dediklerini harfiyen uygalayıp, bu çalışmanın bütünlük oluşturması için mutlaka resimleri sergileyeceğim. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Ağaç Dostu
|
Merhaba sayın ligustrum Sayın adavci Dört adet ağacımız kalmıştı, devam ediyoruz. Sonra Kese tırtılı konusuna geçeceğim... Nar ağacı : Fidanınız güzel, fotoğrafta budama yapılacak dalları işaretledim, orta kısımdan bu yıl çıkan kuvvetli bir sürgün var, çıkış noktasından körleyin (Kesin)... İç kısımda birbirlerine değen dalları budayın... Bu yıl fazla bir işlem yapmanıza gerek yok.. ![]() Budama yerlerini işaretledim... Erik ağacı :Fidanınız çok kuvvetli, aşırı dal sürgünü vermiş, fotoğrafta budama yapılacak dallar sık olduğundan işaretleyemedim.. Taç oluşumu yapacak ana dalların uç kesimlerini yaparken, çatal olarak bırakmayın, tek lider olsun... ![]() Fotoğrafta alt dalları işaretledim, tepe noktalardan uç alın, iç kısımı size bırakıyorum, hafifçe bir iç dalları budayın bu yılı böyle geçirsin, tepeleri çatal bırakmayın, tek dal olsun.. Budamadan sonra Bordo bulamacı ile ilaçlayın, kuru yer kalmasın |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bu kadar detaylı açıklamalar için size gerçekten çok teşekkür ediyorum.Söylediklerinizi aynen yapıp sonucunuda size bildireceğim.Selamlar. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|