![]() |
|
|
![]() |
#1 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
öncelikle palmiyeniz saksıdaysa bekletmenizde sakınca yok. palmiyeniz tohumdan itibaren yaklaşık 3 yaşındadır. selamlar |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-11-2007
|
Çok teşekkürler Hami Bey, Saygılar |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Hamibaşoğlu, bu linkteki palmiye tohumları ekilir mi? Ekilirse çimlenip ağaca döner mi? Bu tohumları bahçemdeki palmiyeden, forumda isteyebilecek arkadaşlara dağıtmak için toplamıştım. Ama bir arkadaşımız tohumların henüz olgunlaşmadığını, daha 60 gün beklemek gerektiğini yazmış. Eğer öyleyse arkadaşlara boşu boşuna kargo masrafı yaptırmak istemem. Teşekkür ederim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Koyu turuncu bir renk alana dek.Zaten toplama zamanında tohumlar kendini dalından kolayca bırakabilecek bir duruma gelecektir. selamlar |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Hami Başoğlu, verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Sayenizde arkadaşlar boş yere zaman ve para harcamayacaklar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 01-05-2009
|
Sayın Hami Bey, Palmiye söküm ve dikimi konusunda çok bilgili olmadığım için sizden samimiyetinize sığınarak birazcık yardım istiyorum.Şuan toprakta dikili gövde boyu yaklaşık 2 metre olan 10 adet Washingtonia Filifera cinsi palmiyeyi Muğla'dan İstanbul'a getirmek istiyorum.Bunların yarısını hemen kendi bahçeme yarısını da saksılara dikmeyi düşünüyorum.Bunları nasıl söküp? nasıl nakledip? sonrada nasıl dikersem ağaçları öldürmeden işimi halletmiş olurum.Dikerken gene başka bir yazınızda gördüğüm(%50 Torf + % 30 İnce tuzsuz kum + %20 bahçe toprağı ) karışımı kullanmam gerekirmi?Veya direk toprağıyla mı sökmeliyim?Gene samimiyetinize sığınarak son birşey daha sormak istiyorum.Saksılara diktikten sonra tekrar toprağa dikmem için en az ne kadar bekletmem gerekir.Bu süreyi kısaltmam için ne yapmam gerekir? Hami Bey şimdiden çok teşekkür ediyorum.Mesajınızı merakla bekliyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
sizlerin de bildiği gibi palmiyler Bahar ve Yaz aylarında daha iyi transplante olurlar. 2m lik bir bir palmiye için yaklaşık 50 cm genişlik ve 40 cm derinlikte bir rootball yeterlidir.Ağacı sökerken köklerin topraktan ilişkisi kalmayana dek ağacı sağa sola itmeyin.Liflerin zedelenmesine neden olursunuz.Sökümden önce kuru dalları varsa budayın ve Yaprakları uç sürgünü örtecek çekilde yukarıda toplayın ve kalın bir iple bağlayın.Kepçe ile bir kamyonete yükleyip nakledebilirsiniz.Söktüğünüz ağacın kökünü bir çuval veya geniş bir naylon torba ile örtün.Ağacı yüklerken halatın bağlandığı yeri bir çuvalla sarın ki,halat gövdeye zarar vermesin. Ağaç kamyonete yüklenirken özellikle sürgün ucuna yük bindirmeyin.Gerekirse bir kalas yardımıyla gövdeyi destekleyin ki,uç kısım bükülmesin. evet sökümünüz toprakla da olsa yukarıdaki dikim harcını kullanın. en az 80 x 80 bir çukur açın.Tabanını 5cm çakıl koymanızı öneririm.Basitce 15-15-15 oranında suni gübre kullanabilirsiniz.250 gr.yeterlidir.Çukura kademeli olarak gövde çevresince serpin.önce bol sulayın.en az 20lt. dha sonra birkaç hafta 3-4 günde bir 10-15 lt su verin.zamanla suyun miktarını azaltın ve süresini uzatın.Bu arada sökerken bağladığımız yaprakları çözmüyoruz.(en az 2 ay) kesinlikle hayvan gübresi kullanmayın. gelelim saksılamaya.En az 90lt lik saksı kullanmalısınız.Yine aynı kurallar geçerli. erken köklenme istiyorsanız Zirai malzeme satan yerlerden Humik asit alıp uygulayabilirsiniz.Değişik oranda olduğu için nekadar kullanmanız gerektiğini söyleyemem.Alınca sorarsınız.3-4 ayda bitkiniz köklenir ve tekrar dikime hazır olur.Tabi saksıda sulama biraz daha az olacak. Palmiyeler Transplantasyon konusunda pek nazlı değildir.umarım açıklayıcı olmuşumdur.Eğer takıldığınız bir nokta varsa yine açıklarım. selamlar Düzenleyen hamibasoglu : 03-05-2009 saat 16:51 Neden: düzeltme |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Yeni Üye
|
Hami Bey, Öncelikle verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.Yanlış anlaşılma olmaması için verdiğiniz bilgiler üstünden giderek bir iki soru daha sormak istiyorum.Palmiyelerin gövde boyu 2m yapraklarıyla beraber 3-3.5 metreyi buluyor.Verdiğiniz 50cm genişlik 40 cm derinlik bu ağaç boyu için değil mi?Çünkü yanlış anlamış olmayayım diye soruyorum.Ondan sonra yaprakları tepesinden bağlama mı söylemişsiniz.Bunları bağlarken bir çuval veya bezle sarayım mı yoksa direk iple bağlamam yeterli olur mu?Gene kök kısmını çuval veya bir naylon torbayla bağlama mı söylemişsiniz.Bildiğim kadarıyla direk çuvalla toprağa gömebilmemizi sağlayan bezler var.Onunlamı sarayım yoksa herhangi birşeyle olur mu?Bunu şunun için sormak istiyorum.Getirirken ağacın toprağı dağılırsa bir sorun çıkartmasın diye.Bahçeye dikeceklerim için 80X80 yazmışsınız.Bu 80cm genişlik 80 cm derinlik değil mi?Eğer öyleyse 80 cm lik çukura 5cm çakıl(çakılın büyüklüğü önemli mi?) 35cm yaptığımız dikim harcı sonra ağacı koyup kapatıyoruz anladığım kadarıyla.Bunu yaparken toprağı iyicene sıkıştırmamız gerikirmi ağacın sağlam oturması için.Birde ağacı diktikten sonra iplerle yere sabitlemem gerikir mi?Eğer gerekirse bu iplerin ağaçta kalma süresi ne kadar olmalı?Saksılara dikerkende aynı şekilde dibine çakıl koyup mu dikmem gerekir ve saksıdakileri ne sıklıkta sulamamı önerirsiniz?Son olarak Hami bey alacağım yerde bu ağaçların yarı boyunda olan yani gövde 1m(yaprağıyla beraber 2-2.5m) olan aynı cins palmiyeler var belki onlardanda alıp saksıya dikmeyi düşünüyorum.Onun için verdiğiniz her ölçünün yarısını mı kullanmam gerekir(Rootball' dan toprak,gübre ve saksıya kadar). Hami bey çok fazla soru sordum biliyorum.Bu konuda bilgi alabileceğim kimse yok kusura bakmayın.Şimdiden çok teşekkür ederim.Cevabınızı bekliyorum. Saygılar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Yeni Üye
|
Hami Bey, Birde saksı konusunda bir şey sormayı unuttum.Söylediklerinize göre iki saksı buldum.Bunlardan biri 110 lt (İç Çapı-60cm, H-56.5cm, Taban-48cm) diğeri 155 lt (İç Çapı-65cm, H-56.5cm, Taban-52.5cm) dir.Bunlardan hangisini almamı önerirsiniz.Hangisinde daha sağlıklı gelişir. Saygılar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
gelelim diğer sorduklarınıza, Toprağın dağılması fazla bir sorun teşkil etmez.Palmiyeler için bahsettiğiniz köke sarılan bez çuvalla dikime gerek yok.Direkt dikebilirsiniz.Şu an havalar mutedil dolayısıyla yaprakları bağlamanız yeterli olacaktır.Dikim için 80*80*80 çukur açacaksınız doğrudur.bahsettiğiniz daha küçük palmiyler için 40*30 söküm genişliği uygundur.****** toprağı kademeli olarak sıkıştırmak lazım.Eğer rüzgar alan bir alana dikecekseniz sabitlemekte fayda var.Gövdenin 2/3 yüksekliğinden 45 derece açı ile 3 taraflı sabitleme yapabilirsiniz.(en az 3 ay) selamlar Düzenleyen hamibasoglu : 06-05-2009 saat 10:43 Neden: EKLEME |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 13-04-2009
|
Merhaba Hami Bey, Mesaj #350'deki tavsiyeniz için tekrar teşekkür ederim.. Budama işini gayet detaylı anlatmışsınız. Yazlığa gittiğimde deneyeceğim. İyi akşamlar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Yeni Üye
|
Hami bey, Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim ederim.Dediğiniz gibi 50*50*40 söküp 155lt lik saksıya dikim yapacağım.Birde adı cuban royal palm olarak geçen Roystonea Regia cinsi palmiye Türkiye'de bulma imkanım var mı?Çünkü hiçbir yerde bu palmiyeden göremedim.Bu tür Türkiye'de rahat yetişebiliyor mu? Saygılar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
selamlar |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Fotoğrafçı
Giriş Tarihi: 10-11-2007
|
Hami bey pazar günü büyük bir sera yaptım ve tohumların tamamını tepsilere ektim , geçen sene çıkanlarıda oraya alacağım. bu seneyi kaçırmadım. teşekkür ederim gönderdiğiniz tohumlar için. fotoğraf çekemedim yakında fotoğraflarını eklerim. saygılarımla... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 22-03-2008
|
2 yaşlı syagruslar
hami bey selamlar 2 yaşlı washingtoniaların son görüntüleri bunlar durumları gayet iyi 80*110 ölçülerinde dikim yapmıştım yanlız budama ve çapa yaparken çok zorlanıyordum o yüzden 2 yaşlı syagrusları 120*110 ölçülerinde mayıs ortalarında diktim durumları fena degil bu yazı atlatırlarsa önümüzdeki yıl iyi olurlar diye düşünüyorum köstebekler rahat durursa ****** ![]() Düzenleyen keoma33 : 01-06-2009 saat 08:23 Neden: eksik yazı |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
ne diyeyim bilemiyorum. 5 yıl sonra bu tarlanın durumunu görmek isterim. doğru yoldasın.Gördüğüm kadarıyla tarlanın toprak yapısı da çok güzel. başarılar dilerim umarım köstebekler de rahat bırakır da emeklerin boşa gitmez ![]() selamlar |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 | |
Yeni Üye
|
Alıntı:
bende bursada palmiye yetiştirmeye çalışıyorum.Şu ana kadar 1000 adet yetiştirdim bu sene sonunda hedefim 10 bin saygilarimla |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Fotoğrafçı
Giriş Tarihi: 10-11-2007
|
kemal abi palmiyelerin çok güzel görünüyor. köstebekler palmiye bırakmaz dediğin gibi ise ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Ağaçsever
|
selam osman kardeş fotoraflarını sabırsızlıkla bekliyorum umarım emeklerimiz boşa gitmez.köstebeklerle savaş dernegi kumayı düşünüyorum yönetime alabilirim senide ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
Ağaç Dostu
|
[QUOTE=osm_sahin54;436662]kemal abi palmiyelerin çok güzel görünüyor. köstebekler palmiye bırakmaz dediğin gibi ise ![]() ![]() Sevgili Osman senden de resim bekliyorum. umarım yeni tohumlarında çimlenme başlamıştır. Bu arada sen de Keoma da bana adreslerinizi tekrardan özelden atın. ikinize de 1000 er tane Chamaerops humilis tohumu göndermek istiyorum (****** ücretsiz ![]() selamlar |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Ağaçsever
|
selamlar hami bey özelden adres yolladım geldimi? Düzenleyen keoma33 : 04-06-2009 saat 12:21 Neden: yanlış yazı |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 25-10-2006
|
palmiye
Arkadaşlar, bir buçuk metre boyunda bir palmiyem var. Bana fazla geliyor.Mevsimlik çiçek verebileceklerle değiştirmek istiyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 17-05-2009
|
merhaba hami bey, kktc'de ikamet ediyorum. ön bahçem aşırı derecede güneş görüyor. yani sabah güneş doğumundan öğleden sonraya kadar. ayrıca ön bahçem küçük. bana önerebileceğiniz çabuk büyümeyen ve gövdesi çok kalınlaşmayan bir palmiye türü var mı ? saygılar |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
Yeni Üye
|
Palmiye Arecaceae - Palmae familyasını oluşturan 2600 civarında uzun silindirik gövdeli ağaç, çalı ya da tırmanıcı bitki türünün genel adıdır. Başlıca Amerika (yalnızca Brezilya'da 500 türü bulunur) ve Asya'nın tropik kesimlerinde yaygındır. Büyük bir bölümü ekonomik açıdan değerli olan bu bitkilerden başlıca kereste, lif, nişsata, yağ ve mum gibi ürünler çıkartılır; ayrıca meyvelerinden besin, odunundan da yakacak, barınak ve inşaat malzemesi olarak yararlanılır. Palmiyelerin, gövdelerinin tepesinde büyük demetler oluşturan pilili, yelpaze biçimli ya da tüysü yaprakları vardır; kalın bir kılıftan çıkan yaprakların genellikle dikenli olan sapları solduğunda dökülmeyip gövde üzerinde kalır. Çoğunlukla erdişi özellik taşıyan küçük çiçekleri bir araya gelerek iri salkımlar oluşturur. Palmiyeler kalem büyüklüğünde olanlardan, boyu 60 m'ye, çapı 1 m'ye ulaşanlara kadar varan bir çeşitlilik gösterir. Yaprakların uzunluğu birkaç santimetreyle 9 m, tohumların büyüklüğü ise bir kibrit başı ile iri bir kavun arasında değişir. Hızlı büyüyen palmiye türleri Çok hızlı büyüyen bir grup palmiye türleri şunlardır; 1-Caryota maxima (Himalaya) 2- Washingtonia robusta 3- Syagrus botryophora 4- Wallichia disticha 5- Veitchia arecina 6- Syagrus romanzoffiana 7- Roystonea oleracea 8-Dypsis cabadae 9-Chamaedorea tepejilote 10-Carpentaria acuminata, Archontophoenix alexandrae ve Archontophoenix cunninghamiana... Palmiye |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
selamlar |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 17-05-2009
|
çok teşekkür ederim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Yeni Üye
|
selamlar hamihocam tum mesajlarınızı okumaya gayret ediyorum bilgileriniz için teşekurler ben bursada ikamet ediyorum şu anda 1000 adet palmiye fidanı yetiştirdim hiç bir egitimim yok bunların 600 yuzunu kendi imkanlarımla kova ve tenekelree geçirdim 400 civarında ise poşette ler şimdi bunları satmayı duşunuyorum daha fazla yetiştirmem için mali destege ihtiyacım var onun için bunları satıp daha iyi şartlarda 10.000 adet yetiştirmeyi duşunuyorum yardımcı olursanız sevinirim pazar hakkında saygilarimla (egitimim yok derken palmiyecilik hakkında yok ) Düzenleyen alpertunga : 06-07-2009 saat 21:50 Neden: yanliş yazim |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
bu arada palmiyelerinin resmini koyarsan sevinirim sevgili Keoma ve Osman size de bu hafta içinde gönderirim. çok yoğundum uzun süredir ilgilenemedim. kusura bakmayın ne olur. selamlar Düzenleyen hamibasoglu : 09-07-2009 saat 10:26 Neden: ek |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Yeni Üye
|
[QUOTE=hamibasoglu;458411]adress yollarsan biraz tohum gönderirirm. bu arada palmiyelerinin resmini koyarsan sevinirim sevgili Keoma ve Osman size de bu hafta içinde gönderirim. çok yoğundum uzun süredir ilgilenemedim. kusura bakmayın ne olur. selamlar[ hami hocam işte resimerim şimdilik bunlardan 1000 adet 750 adet çimlenmiş olan var. Şu andada poşetlere dikilmiş 2000 adet mevcuttur. saygilarimla |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
Yeni Üye
|
tesadufen başladıgım bu palmiye yetiştiricilig olayından dolayi şimdı zamanımın buyuk kısmını tohumda yetiştiricilige ayırıyorum ban bu kanuda yardımcı olacak **** tohum deişikligi yapabilecegim arkadaşlardan yardım bekliyorum saygilarımla |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|